Kwiecień 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam takie poczucie sprawdzania wszystkiego, bo jak później się okaże, że coś nie tak za 3-4 miesiące to mi jeszcze w sklepie powiedzą po takim czasie, że sama uszkodziłam... No a z drugiej strony jak coś nie tak i później nie zdążą wymienić na dobre.. Jakoś wolę być pewna, że wszystko jest ok.
Póżniej złożyliśmy znowu i włożyliśmy juz nie do kartonu, tylko do załączonego do niego transportera, także kurzu nie zbiera -
Paatka wrote:Ja mam takie poczucie sprawdzania wszystkiego, bo jak później się okaże, że coś nie tak za 3-4 miesiące to mi jeszcze w sklepie powiedzą po takim czasie, że sama uszkodziłam... No a z drugiej strony jak coś nie tak i później nie zdążą wymienić na dobre.. Jakoś wolę być pewna, że wszystko jest ok.
Póżniej złożyliśmy znowu i włożyliśmy juz nie do kartonu, tylko do załączonego do niego transportera, także kurzu nie zbiera -
Baldachim bym sobie odpuściła. Byłam ostatnio na szkoleniu "bezpieczny maluch". Darmowe warsztaty z pierwszej pomocy dziecku i kobiecie w ciąży. Warsztaty prowadzi grupa jeżdżąca po Polsce przy wsparciu osób z rejonu np u nas wyklad miała położna środowiskowa o laktacji i kobietka zajmująca się przechowywaniem krwi pępowinowej. Bardzo polecam.
I właśnie na tych warsztatach poza informacjami jak udzielić pomocy, jak przewozić dziecko w foteliku itd było tez o bezpieczeństwie związanym ze snem (temat śmierci łóżeczkowej). I bardzo odradzali wszelkie dodatki typu baldachimy, osłonki, kołderki i maskotki w łóżeczku. Dziecko powinno być widoczne w tym łóżeczku a nie tylko jego kształt. Jakby któraś z Was miała okazję skorzystać z tego szkolenia to bardzo polecam. Ja trafiłam przypadkiem bo u ginekologa wisiało ogłoszenie a od pewnego czasu myślałam o przypomnieniu sobie pierwszej pomocy w zakresie niemowląt bo temat miałam tylko trochę po macoszemu na szkoleniu zawodowym 9 lat temu...Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna
8.07.2019 1 IUI-
29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰 -
Byłam na szkoleniu Bezpieczny Maluch 2 lata temu. Fajnie, chociaż jedyny minus, że ludzi u nas było baaardzo dużo no i myślę, że nie każdy nauczył się tyle co powinien, bo nawet lalek dla wszystkich nie wystarczylo, a pierwsza pomoc to bardzo ważny temat. Sama na studiach miałam kurs ratownika medycznego, także pierwszą pomoc miałam zaliczoną, ale i tak z przyjemnością poszłam na te wykłady. No i u nas akurat wtedy były pokazywane foteliki Maxi Cosi - rozdawali też zniżki i za bazę z fotelikiem zapłacilismy 400zł mniej w sklepie.
Świadoma mama robi też fajne akcje z tego wypu wykładami, tylko one w bardziej ograniczonej części Polski.ElenaM lubi tę wiadomość
-
Gem wrote:Cześć dziewczyny czy któraś z was ma niedoczynność tarczycy ? Mam pytanie jak często macie zlecone od lekarza badanie poziomu tsh i ft4, co miesiąc czy rzadziej ? Pozdrawiam
-
Dziewczyny czy Wy pieluszki tetrowe pierzecie jakos inaczej niz ciuszki? Czy moge zalaczyc razem z białymi ciuszkami? Wstawiam pranie i mam miejsce w pralce po załadowaniu bialych ciuszkow wiec pomyślałam ze wrzuce tez pieluszki co? Myslalam prac w 50 stopniach, wystarczy?03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Sesil wrote:Dziewczyny czy Wy pieluszki tetrowe pierzecie jakos inaczej niz ciuszki? Czy moge zalaczyc razem z białymi ciuszkami? Wstawiam pranie i mam miejsce w pralce po załadowaniu bialych ciuszkow wiec pomyślałam ze wrzuce tez pieluszki co? Myslalam prac w 50 stopniach, wystarczy?
-
Ja po wizycie. Mała jest o tydzień do przodu i ma 1500g już. A liczyłam, że urodzi się taka jak siostra, a tu nagle wystrzeliła do przodu... Mam nadzieję, że to błąd pomiaru.
Pieluchy prałam razem z białymi ciuszkami. -
Za mną już pierwsza pralka, ciuszki się suszą. Reszta to dopiero na ostatni gwizdek, bo teraz są w użyciu u siostry. No chyba że jej mała szybciutko wyrośnie🙂
Ja to w ogóle nie rozdzielam na białe i kolorowe, piorę zawsze wszystko razem. Za długo musiałabym zbierać białe żeby je prać osobno, albo odpalac prawie pustą pralkę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 17:18
-
Ja piorę pieluszki z ubrankami, ale na 60 stopni to podobno temperatura, która wybija większość bakterii.
Też po wizycie dziś mała 969 g, mam piękne zdjęcia w 3d 😍 szyjka 4 cm. Wszystko ok tylko córka mi się wczoraj wieczorem pochorowała i walczymy z wysoką gorączkąMmiśka lubi tę wiadomość
-
Ja tetry prałam w 90:) a te muslinowe w 60 chyba.. boże wydaje mi się że dawno to było a raptem z 7mcy temu przestałam używać a już nie pamiętam 🙈
Ja dziś byłam na trzecich prenatalnych, waży 1500g już i termin na 01.04 😁 w sumie od początku oscyluje w okolicach końcówka marca/początek kwietnia, liczę że jednak się uda w kwietniu bo my oboje też z kwietnia jesteśmy ☺️MrsKiss lubi tę wiadomość
-
Ja mam USG 3 trymestru za tydzień w środę, juz mi sie dluzy jakos ten czas . nie moge sie doczekac zeby małą zobaczyc , ponoc wagowo podobnie jak syn czyli srednio ale mam wrazenie ze jsst większa:D strasznie mocno kopie
U nas juz wszystko gotowe dla małej , zostalo tylko pakować torbyWiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 18:54
MrsKiss lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny jestem przerażona byłam dzisiaj u innego lekarza w tym samym gabinecie i zmierzył małego wyszło że udo i brzuszek ma na 27 tydzień A główkę 33 ,wgl powiedział że waży ponad 800g tylko nie wiem jak to możliwe bo półtora tyg temu dr wyliczył 910g główka co prawda też była większa ale tylko 2tyg A reszta idealnie w terminie ,poza tym martwi mnie tętno zawsze miał koło 150 a dziś 136 ;( za tydzień 3prenatalne i kazał zaczekać do nich to zobaczymy czy wszystko ok ,nie wiem co myśleć mierzył dwa razy i jeszxze pytał czy na 2prenatalnym było wszystko ok to już wgl mnie wystraszyl;(
-
Mmiśka wrote:Ja mam USG 3 trymestru za tydzień w środę, juz mi sie dluzy jakos ten czas . nie moge sie doczekac zeby małą zobaczyc , ponoc wagowo podobnie jak syn czyli srednio ale mam wrazenie ze jsst większa:D strasznie mocno kopie
U nas juz wszystko gotowe dla małej , zostalo tylko pakować torby
To opisz co masz, sprawdze czego mi jeszcze brakuje03.18 - wyrok azoospermia
04.18 - wyniki hormonów w normie
05.18 - inhibina B 283,65 ( 11,5-368 )
06.18 - mutacja CFTR
07.18 - zabieg ZPN - bez poprawy
11.08 - biopsja TESE - kilka plemników znalezionych po odwirowaniu, sprawdzane tylko prawe jądro
01.19 - zmiana kliniki na nOvum
03.19 - kuracja przed biopsją
07.19 Biopsja igłowa, multum plemników dobrej jakości!!
16.07 transfer trzydniowego zarodka 😍
26.07 beta 92,01 prog 163,70 - 10dpt 😍
12.08 mamy 💓😍 - 27 dpt
Mamy ⛄⛄
Mój wniosek: Nie traćcie czasu na pseudoandrologów!
-
Majka27 wrote:Hej dziewczyny jestem przerażona byłam dzisiaj u innego lekarza w tym samym gabinecie i zmierzył małego wyszło że udo i brzuszek ma na 27 tydzień A główkę 33 ,wgl powiedział że waży ponad 800g tylko nie wiem jak to możliwe bo półtora tyg temu dr wyliczył 910g główka co prawda też była większa ale tylko 2tyg A reszta idealnie w terminie ,poza tym martwi mnie tętno zawsze miał koło 150 a dziś 136 ;( za tydzień 3prenatalne i kazał zaczekać do nich to zobaczymy czy wszystko ok ,nie wiem co myśleć mierzył dwa razy i jeszxze pytał czy na 2prenatalnym było wszystko ok to już wgl mnie wystraszyl;(
-
ka_tarzyna wrote:Ja robię TSH, ft4 co miesiąc, dawkę ustawia mi moja ginekolog.
Przy TSH 1,59, ft4 13,32 mam brać 5dni 112,5, 2 dni 75
Co do ubierania - poprzednio rodziłam w czerwcu i w noc bezpośrednio po porodzie mała się trochę wychłodziła: miała pajac, kaftanik z długim i czapeczkę, zawinięta w kocyk szpitalny. Kazali dodatkowo w rożek włożyć i ewentualnie kocyk, żeby szybko rozgrzać.
A potem to w pajacu i rożku leżała i było ok.
Duża masz dawkę, ja przy 2,55 mam 5 dni 100 i 2 dni 75Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 19:15
NADZIEJA...
Nazywamy ją "matką głupich". Ale w najgorszych sytuacjach to ona nas utrzymuje.
Mówimy "jest złudna". Ale jednak zawsze nam towarzyszy.
Mówimy "siostra wiatru". Ale zawsze odchodzi ostatnia...