X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • dory Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KORRALIKK wrote:
    Poruszę jeszcze jeden ważny temat. Szczepienia obowiązkowe. Lepiej 5w1 czy na kilka wizyt wg kalendarza? Znacie jakieś artykuły na ten temat? Mąż jest za tą płatną, skondensowaną, że podobno jest nowocześniejsza technologicznie, ale nasluchalam sie teściowej, że to przez nią jeden dzieciak w rodzinie ma autyzm i sama nie wiem już co myśleć, na mój chlopski rozum lepiej nie obciążać jedną szczepionką tylko w kilku dawkach, ale chętnie posłucham i poczytam na ten temat.

My szczepimy dzieciaki 6w1. Maluchy od 2021r. dostaną darmową szczepionkę przeciwko rotawirusom 🙂

dhi4qqmze6ab5zr4.png
    🌈 A. 2018
    🎀 F. 2020
    🖤 🖤 🖤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2021, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tak powiedziala lekarka że przysługują kobiecie prenatalne ja się z tego bardzo ucieszyłam.bo już dużo za wizyty wydałam co wizytę płace 250 zł wszystkie pozostałe badania miałam prywatnie wątpię żeby coś naciągała bo ona bez wskazan nawet nie kieruje na cc a są tacy którzy tak robią chyba że mnie podciągnęła pod grupę z mutacjami bo akurat to mam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 17:06

• Linka2019 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To pewnie Cię podciągnęła.
    To zależy od lekarza, co wpisze na skierowaniu, przecież nfz nie skontroluje, czy Ty miałaś podejrzenie danej wady czy nie, po prostu czyta to, co jest napisane na skierowaniu.
    Wytyczne nfz są jedne dla prywatnym i nieprywatnych, więc badania prenatalne nie należą się z automatu, tylko ze skierowaniem, na którym jest wskazany powód, o których pisałam wyżej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 17:18

• Tysia89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wystarczy mieć chorą tarczycę by prenatalne badania mieć w ramach nfz.

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    25+5 tc 930 gram
    szyjka 4,5 cm

Dolny odcinek słabiutko, ale jeszcze trzyma, a rozejście osłania mój pęcherz ...

Teraz plackiem 2 tygodnie do 28 tyg i 4 do 30 tc i będzie bardzo dobrze już jak dotrwam do 30tego według lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 17:55

Roksi, Desperatka_87, Gemma19, Olciak, Jaszczureczka, Annie1981, zokeia, m85t, Lucy91, Różyczka32 lubią tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz bede Was nadrabiać... :)
    A tymczasem mam ważne pytanie... Czy dziecko Wam drży w brzuchu? Nie umiem tego wyjaśnić, ale juz drugi raz mi nie tak zdarza, że czuje jakby się trzęsło... to normalne?

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia89 wrote:
    Wystarczy mieć chorą tarczycę by prenatalne badania mieć w ramach nfz.

To nie jest prawda. Nie mam zamiaru się sprzeczać, chyba kazda2prenatalnr ma już za sobą. Wystarczy wejść na stronę NFZ i przeczytać. Kiedyś chora tarczyca była wskazaniem teraz nie. Może ktoś kiedyś wejdzie na to forum i taka wypowiedź wprowadzi go w błąd.

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak - ja czasami mam takie uczucie jakby... wiercenia wiertarką :D Nie kopniak pojedynczy, tylko takie skumulowane odczucie, może właśnie drżenie :D

Olciak lubi tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam Was... ufff. Dużo pracy mam i w ciągu dnia cieżko mi się do Was odezwać.

1. Ja miałam cytologię robioną też na początku ciąży, nawet się załapałam na nfz jak poszłam po skierowania za darmo na badania, ale byłam na nfz tylko dwa razy, potem mi się odechciało.

2. Nie mam prenatalnych trzecich i nie mam lekarza :D Ale wypadałoby zacząć jakiegoś szukać i się umówić na wizytę bo szyjkę i wody trzeba sprawdzić.

3. Ja kupiłam wózek JUNAMA <3 jestem w nim zakochana. Fotelik i bazę mamy cybexa.

4. Gemma dzięki! Bo mnie to stresowało. Dziwne uczucie.

zokeia lubi tę wiadomość

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • Butterfly02 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej od jakiegoś tygodnia strasznie swedzi mnie brzuch. Smaruje od dłuższego czasu mustella i zastanawiam się czy powinnam zmienić krem, czy to przez rozciąganie sie brzucha. Mam rozstępy po pierwszej ciazy, nowe póki co się nie pojawiły. Macie podobnie?

thgfe6hhx1actwcv.png
    4 cykl 🍀
    28 dc ⏸️
    27.07. 💉 Beta 6,720 mIU/ml
    03.08. 💉 Beta 277,600 mIU/ml
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam mogę tez polecić mały ręcznik do szpitala ;)
    Kiedyś kupiłam taki jest bardzo przydatny nawet do torebki się zmieści ;)

https://www.sklepmartes.pl/sporty/36362-recznik-menomi-49741-st-blu-blu-rad-aquawave.html#/rozmiar-one_size/pe-unisex/kolor-strong_blue_blue_radiance

Nie zajmuje tyle miejsca i szybko schnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 18:30

• Tysia89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka2019 wrote:
    To nie jest prawda. Nie mam zamiaru się sprzeczać, chyba kazda2prenatalnr ma już za sobą. Wystarczy wejść na stronę NFZ i przeczytać. Kiedyś chora tarczyca była wskazaniem teraz nie. Może ktoś kiedyś wejdzie na to forum i taka wypowiedź wprowadzi go w błąd.
    To ogromny skrót myślowy, tak jak sama mówiłaś, że słyszałaś, że lekarze podciągają pacjentkę by miała refundowane badanie. Też to po prostu słyszałam. Wiele informacji trzeba odsiewać, kiedyś może to będzie wskazanie do badania

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmień krem mnie tez swędziało po musteli zmieniłam na inny i od razu lepiej było ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 18:41

• KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się pochwalić, że jadę po przewijak Ikea, za paczkę pieluch na olx wyhaczyłam w dobrym stanie. Pierwszy zakup :D

Tysia89, Gemma19, Annie1981, zokeia, m85t, Lucy91 lubią tę wiadomość

dqprj44j0o4bjh25.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly02 wrote:
    Hej od jakiegoś tygodnia strasznie swedzi mnie brzuch. Smaruje od dłuższego czasu mustella i zastanawiam się czy powinnam zmienić krem, czy to przez rozciąganie sie brzucha. Mam rozstępy po pierwszej ciazy, nowe póki co się nie pojawiły. Macie podobnie?

Może być to rozciąganie skóry, ale jak nadal Cię będzie swędzieć, zwłaszcza jak będziesz miała już 30tc to zrób sobie próby wątrobowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie po tym kremie tak swędziało kupiłam inny i przeszło.

• Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly02 wrote:

Spróbuj na próbę czegoś innego i sprawa się wyjasni czy to alergia czy najnormalniej w świecie skóra się rociąga i swędzi.
    Ja jestem alergikiem i od początku używam Musteli i jestem zachwycona, bo mam spory brzuch a ani jednego rozstępu póki co, mimo tendencji do ich powstawania, więc zawdzięczam to właśnie Musteli.
    Ale to nie reguła, każdy organizm inny, może akurat Tobie nie służy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2021, 20:01

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• JJJ Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam prenatalne na NFZ, bo moje siostry miały rozszczep podniebienia.
    Cytologię też robiłam na początku ciąży.

Nikoś waży około 1021g i ma wielką głowę po matce 😜 już sobie współczuję porodu...
    Okazało się, że mam za wysokie tsh i muszę powtórzyć badanie. Nawet nie zwróciłam uwagi, bo normy na wynikach z laboratorium podają te zwykłe, a one są inne niż dla ciężarnych... Taka ciekawostka. Nigdy nic mi się z tarczycą nie działo.

zokeia, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy pewnie od miejsca. Mi moja gin wprost powiedziała, żeby spróbować w poradni genetycznej przy szpitalu, i to prawda ze powinno się mieć wskazania, i zgadzam się, że mocno naciągają, tam gdzie ja byłam przyjmują wg mnie jak leci, tzn pytają oczywiście jakie wskazanie bo muszą, ale nie sprawdzają historii chorob itp itd . Rozmawiałam z gin, która tam pracowała i się śmiała że ciężarne te choroby to łapały wdychając powietrze, co druga miała jakąś „infekcje”, oczywiście wszystko z przymrużeniem oka. Za to siostra była w innym miejscu i tam na NFZ naprawdę musiało być wskazanie, które kwalifikuje do badań darmowych.
    Przypomniałam sobie, że przy pierwszej ciąży zapytała mnie gin czemu przyszłam to powiedziałam, że miałam infekcje we wcześniej ciąży (oczywiście to była bzdura), na co ona „ok to bez wskazania”, dalej już nic nie mówiłam.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dostałam wyniki krzywej: na czczo 74 mg/dl, po 1h 125, a po 2h 49... i o ile na czczo i po godzinie jest Ok, to ten ostatni wynik wydaje mi się mega za niski - co sądzicie?

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
‹‹ 463 464 465 466 467 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ