X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem niestety jak wyglada taka paka, jak duże pampersy ;) ja to potem oddałam mamie jak pies się sikać uczył ;p

Szlafrok mam taki akurat cieniutki jak piżama, ze mi miejsca nie zajmuje, ale ja i tak nie uzywam... zawsze mam długi kardigan 😂

To ja znowu będę na 99% mieć wczesniaka, a nie kupuje pampersow 0... jak będzie potrzeba to maz kupi i podrzuci, a kupie rozmiar 1 bo te na pewno się nie zmarnują..

Nie mam tez ciuszków mniejszych niż 56

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 22:37

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2021, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy u mnie jest możliwy wcześniejszy poród a lekarz kazał się przygotować to i ciuszki musiałam załatwić mniejsze wagowo mało rośnie w porównaniu z Twoim dzieckiem to ile jesteśmy do tyłu modle się żeby tylko te 1500 g chociaż doszło każde 100 g to będzie sukces
    Torbę chciałam pakować kolo 34 tc ale kazali wcześniej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 22:44

• belldandy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozumiem, sama będę pewnie potrzebować mniejszych, ale narazie nie kupuje bo i szkoda.. zobaczę jaka bedzue waga bo moze wystarcza mi na 50 cm, a nakupie mniejsze, czy coś...
    Mnie tez to przeraza i może dlatego o tym nie myśle... ;)

Ale macie problemy z tym rossmannem 😂 zeby każdy miał tylko takie rozkminy 😂😂
    Kto chce weźmie w Niej udział, kto ma z tym problem, to nie i tyle... ;)

Takie roztrząsanie niewiadomo czego;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 22:49

zOsIa88 lubi tę wiadomość

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2021, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belldandy a może nie będziesz potrzebowac jakie są szanse że donosisz ciążę ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 22:50

• belldandy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zasadzie od 17 tygodnia mówiono, ze 30-32 tydzień to będzie zajebiscie jak to wytrzyma ... a jak puści cały dolny odcinek wcześniej, to dupa i rozwiązujemy...

Mówią, ze trzyma wszystko już tylko na slowo honoru i w miejsce rozejścia dziecko wpycha glowe, ale sami są w szoku, ze już tak daleko zaszłam i ta blizna ich samych zaskakuje bo jednego dnia jest tragicznie i mówią, ze może to ostatnie chwile, a innego stan się polepsza i bez skurczy blizna wydaje się grubsza, i ze „ jeszcze pociągniemy ”🤷‍♀️ Wiec nie wiem... do końca na pewno nie będę trzymana.

Teraz najgorszy okres dla rozejścia ten trzeci trymestr bo rozciąga się dolny odcinek, a ja go mam z rozejściem i ubytkiem, a z drugiej strony nikt nie przewidzi jak wszystko się zachowa.. mówią, ze ile da rade.

Mój lekarz chciał ten 30 tydzień i cały czas mi mówił, ze bedzie juz wtedy mega zajebiscie jak dam rade, ja chce chociaz 32, to cały czas mi powtarza „ pociągniemy i do 32 tygodnia ”

Tyle, ze moja sytuacja jest taka, ze jest dobrze... a w kilka godzin robi się średnio i ląduje w szpitalu z np powstrzymywaniem porodu przedwczesnego jak ostatnio..

Z tym akurat sue liczyłam bo już w 12 tc mi mówiono, ze albo bd to ciaza cała w szpitalu, albo będę wychodzić i tam często wracać, no albo niestety się nie uda dotrzymać do bezpiecznego terminu.

Najgorzej, ze jestem teraz w pozycji osoby rodzącej SN bo Nir wiem, kiedy mnie weźmie... a mega chce aby mój lekarz wykonał cc skoro mam zgode na porod tutaj od 30 tygodnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 23:02

[*] 2014 i 2016
  • koffy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dla wczesniakow sa tylko oryginalne pampersy dostepne? Bez sensu.. ja wlasnie ekologiczne chce kupowac dla dobra dziecka i srodowiska. Zobaczymy czy mlodemu beda pasowac ale pampers jest na końcu mojej listy do ewentualnej zmiany. Przeszlabym na wielorazowe bo najzdrowsze i najbardziej ekologiczne ale jednak chyba to dla mnie za duże wyzwanie. Przedtem co jakiś czas wracałam do tego pomysłu ale już odpuściłam. Może kiedyś przy drugim dziecku.. ale chyba sama w to nie wierze 😅

f2w390bvlnherxsi.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koffy nie tylko z pamoersa są zerówki.

[*] 2014 i 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2021, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie potrafiłam znaleźć innych pieluch 0 były tez bella i jakieś jeszcze jedne nie dawno odkryłam jakieś bambo ale nie ma ich w Rosmanie ani na Gemini one chyba są ekologiczne, zamówiłam na Gemini dlatego dodatkowo juz nic nie zamawiam , na grupie tez pytałam innych to wszyscy mieli praktycznie pampersy.
    Wielorazowe pieluchy wcale nie wydaja mi się ekologiczne ale to juz tez pisałam kiedyś biorąc pod uwagę zużyty prąd wodę wyprodukowanie takiego materiału na który tez składa się prąd i woda materiał i dodatkowo czas rodzica napewno to nie jest ekologia jedynie mogą być zdrowsze dla skóry.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 23:20

• koffy Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2021, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 pieluszka jednorazowa standardowa rozkłada się ok 350-600 lat. dziennie zużyć trzeba na początku ok. 12 sztuk.. ekologia ma wiele aspektów ale wg. Wszystkich badań które czytałam wielorazowki drastycznie wygrywają z jednorazowkami A uwzględnia się tam zużycie prądu i wody i detergentów do prania ( które przy dziecku są wyjątkowo łagodne). Co do procesów przemysłowych to do produkcji jednorazowej jest ich więcej niż przy wielorazowkach A jednorazowej zużywa się niebotycznie wiecej. Czas rodzica do ekologii nic nie ma wspólnego. Jedyna konkurencje wielorazowki moga miec w jednorazowkach ekologicznych ale puki co przez ilosci jednorazowek ktore trzeba wyprodukowac ( ogromne zuzycie przemyslowe wody i pradu) wypada to tak sobie. Ja Eko świtem nie jestem bo mój terenowy samochód pali tyle że była by to hipokryzja ale toreb na zakupy używam materialowych, woreczki na warzywa i owoce też mam z tkaniny i je piore A nie używam jednorazowek ;)
    Niestety takie jednorazowki potem walaja się wszędzie po lasach, po obrzeżach miast, o zgrozo nawet na szlaku na rysy widziałam pieluchy jednorazowe porzucone. Jak coś jest wielorazowe to tez człowiek to bardziej szanuje ( jest droższe I się przyda) i nie rozrzuca gdzie popadnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 23:42

Annie1981 lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2021, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koffy w ochronie środowiska dużo się kształciłam ale powiem tak trzeba czasem patrzeć tez nie tylko na ekologie pomimo długiego rozkładu tych pieluszek kolejna kwestia czy naprawdę jesteśmy tacy ekologiczni w życiu swoim ? Ja się przyznaje ze nie jestem sama kupiłam ciuszki nowe a można kupić przecież z drugiej ręki miałam tez swoje powody żeby zrobić tak jeśli chodzi jednak o pieluchy nie poszłabym za wielorazowymi pieluchami a przemawia za tym dużo rzeczy dla mnie to nie jest ekologiczne a tym bardziej nie jest oszczędne nie wyobrażam sobie tez bedac zmęczona moczyć pieluchy prac rozwieszać prasować jeśli mam sobie ułatwić życie to wole to zrobić niż się umordować wątpię zebym miała na to siły :D nie lubie prasować :P wiec nawet się w to nie pakuje jedyny sens tych pieluch widzę gdy dziecko uczy się robić do nocnika to wtedy ok zdarzy się i można pomyśleć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 23:49

• koffy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ekonomii się nie wypowiadam ani słowem bo nawet go nie rozpatruje. Aspekt ekologiczny potwierdzają badania i tak jak pisałam nie tylko pod kątem rozkładu ale nawet samego procesu produkcyjnego i chemicznego A nawet psychologicznego wpływu na mentalność. Chyba nie widziałam żadnej nawet próby podważenia tych badań. Ja nikogo do takich pieluch nie namawiam i sama nie skorzystam jak pisalam :) jeśli chodzi o to czy jesteśmy ekologiczni to już zależy od nas i każdy krok w dobra stronę to postęp. Ja używam ekologicznych środków czystości, sortuje odpady, używam Eko kosmetyków, nie używam siatek ani woreczkow jednorazowych ( strunowe z ikei myje i używam ponownie jak długo się nadaja), jak coś mi się zepsuje naprawiam nie kupuje nowego choć bywa że koszt jest porównywalny itd ale mam samochód smoka zabawke, nie noszę używanych ubrań itd ;) jedne odstępstwa od ekologii nie są dla mnie wymówka dla innych i decyduje się na nie z pełną świadomością że nie jest to dobre dla planety i nikogo nie próbuje nawracac czy przekonywac bo była by to hipokryzja ;) ja podziwiam osoby decydujące się na pieluchy wielorazowe I trzymam za nie mocno kciuki.

Annie1981 lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2021, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, ale pieluchy wielorazowe są bardziej ekologiczne i to bez dwóch zdań wiec nie pisz proszę, że nie są. Oczywistym jest, że masz prawo do tego, żeby z nich nie korzystać z powodów, które wymieniłaś, ale twierdzenie że nie są eko to wprowadzanie innych w błąd. Ja sama chce z nich korzystać, ale nie mam zamiaru nikogo do tego namawiać. Z drugiej strony jako „eko świr” wolałabym, żeby druga strona nie pisała że pieluchy wielo nie są eko 😉
    A tak z ciekawostek to jakiś czas temu Vanuatu zakazało używania pieluch jednorazowych, ponieważ stanowiły duży problem dla środowiska.

Koffy, już sama świadomość tego, że wiesz że Twoje hobby jest kosztowne dla środowiska jest dobre. Tym bardziej, że inne rzeczy robisz eko 👍 Sama święta nie jestem, ale warto próbować robić coś niż nic.

Ja ekologię oprócz oczywistego aspektu traktuję w kategorii zdrowia i dlatego chcę spróbować z pieluchami wielorazowymi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2021, 07:28

Annie1981, koffy lubią tę wiadomość

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2021, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dubel

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2021, 07:27

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam pamoersy z rosmana nic nie zmieniając w aplikacji. I nie mam poczucia winy 😅 to chyba pierwszy raz kiedy poszłam po coś co jest za 1gr/za darmo. Wiec myśle ze nie jestem złym człowiekiem 🤣🤪😈.
    Narazie mam pampersy i lupilu, myśle jeszcze nad dadami... napewno będę patrzyła które ostatecznie wybiorę jeszcze pod względem finansowym no i dzidziusia czy będzie miał uczulenie np.

Na temat wielopieluchowania się nie wypowiem bo nawet nie czytałam na ten temat, nie chciałabym się porywać z motyka na słońce.

Bell jesli chodzi o szpital i pakowanie to ja tez wzięłam niezbędne minimum a i tak wyszło tego dużo.
    U mnie wszystko karzą mieć swoje praktycznie.‚rozmawiałam z polozna z mojego szpitala i zamiast odjąć sobie rzeczy to jeszcze dołożyłam 🙈🙈🙈🙈🙈ale staram się pakować na 2-3 dni a potem mąż będzie dowoził w razie czego.

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • KiziaMizia Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2021, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile bierzecie koszul/piżam na taki standardowy pobyt? Gdzieś czytałam/słyszałam, że warto mieć na zmianę.

f2w3xzkrh5fc1bcq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2021, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiziaMizia napisałam ze dla mnie to nie jest ekologia możesz się z tym nie zgadzać masz prawo do tego tak jak ja mając swoje argumenty ;) nie namawiam nikogo do rezygnowania z tego jeśli się komuś chce to czemu nie jego wybór ;) nikogo tez nie nakręcam nigdy na ekologie bo wiem ze są ludzie co segregują śmieci a kupują tonę rzeczy ciuchów sprzętów agd kosmetyków jedzenia itp i uważają się że są ekologiczni ;) jedyny argument który przemawiał by do mnie to jest jak ktoś mówi że będzie korzystał z pieluch wielorazowych bo to zdrowsze dla skóry dla dziecka ale nie wierze ze ludzie martwia się o środowisko a kupują tonę innych rzeczy przyczyniając się do konsumpcji i zanieczyszczenia to takie błędne koło;)

KiziaMizia mam spakowane 3 koszule 1 do porodu i 2 do karmienia zastanawiam się czy jeszcze jednej nie dołożyć ewentualnie mieć w pogotowiu dla męża nie wiem ile będę w szpitalu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2021, 08:31

Olciak lubi tę wiadomość

• Olciak Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ten moment mam naszykowaną piżamę (spodenki + koszulka) , koszulę nocną i koszulę porodową.

Jak byłam w szpitalu od niedzieli do piątku to żałowałam, że nie mam jeszcze jakiejś koszuli. Bo piżamę ubrudziłam obiadem :D Jakimiś buraczkami... potem chodziłam w koszuli :D jakbym zostawała na weekend to napewno mąż by mi musiał coś w piątek dowieźć. (no ale to taki prawie tygodniowy pobyt) więc na 2-3 dni myślę, że wystarczy: koszula porodowa i 2szt czegoś :)

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dziś przyszło jeszcze to ... ;) 4e3f1f5e0f80.png

[*] 2014 i 2016
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KiziaMizia wrote:
    A ile bierzecie koszul/piżam na taki standardowy pobyt? Gdzieś czytałam/słyszałam, że warto mieć na zmianę.

Ja 3 bo mega się pociłam, jedna miakam z krwii jak wstałam na pionizację i chlusnelo, a to mleka cieknie ;)

[*] 2014 i 2016
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2021, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy starszej próbowałam na pewnym etapie wielorazowych pieluch a wtedy już tak nie robiła często i masakra. Co chwile zalane, przeciekało a miałam te wełniaki niby lepsze. Kompletnie się do tego nie nadaję, a szkoda. Ja nawet nie jestem w stanie ogarnąć co tam się wpycha po kolei, jakie warstwy😅
    Chciałam używać pieluszek Bambiboo ale się okazało, że jest na nie uczulona!!! Jedyne jakie mogła nosic to Dada z Biedry...

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ