♥️ Kwiecień 2021 ♥️
-
WIADOMOŚĆ
-
W szpitalu w którym chcę rodzić też jest łazienka w każdym pokoju, na stronie internetowej szpitala pisze co mama ma zabrać ze sobą i wymagania też niewielkie.Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
-
nick nieaktualnyJa mam połowę rzeczy które pasują również na chłopca ale są też takie w kropeczki 2rzosowe mam tylko jedne pajace i jeden kocyk ale wątpię żeby mi coś takiego się przytrafiło może te dziewczyny rzadko chodzą na usg i widziałam ewidentnie narządy;)
Desperatko wymagania chyba masz podobne jak w każdym szpitalu ze Śląska ze strony Twojego szpitala widziałam tez inne rzeczy jak na przykład
sok jabłkowy, bananowy, butelka wody mineralnej z dużą ilością miodu i soku z cytryny, coś słodkiego i lekkiego do zjedzenia: czekolada, landrynki, jogurt, owoc u mnie nie widziałam takich zalecen dotyczących jedzeniaale słyszałam że ta woda z cytryna i miodem pomaga i widziałam tez u Ciebie papier toaletowy
i powiem szczerze ostatnio pytałam o to znajomą i tez sobie wezmę nie rozumiem żeby szpital nie było stać na papier toaletowy ale zawsze biorę do szpitala oglądałam ostatnio torbę do porodu dziewczyny mieszkającej w Anglii tam miała prawie wszystko i dwie torby to były torebki
a u nas walizy jak na wczasy nie wiem ilu dniowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2021, 22:22
-
Ja mam ciemną oprawę oczu, więc tutaj nie będę nic malować, ale podkład i róż sprawiają właśnie, że wyglądam na wypoczętą. Mam nadzieję, że będę w dobrym stanie i będę miała siłę na takie detale
Zaczynam intensywnie myśleć o porodzie. Z ciekawością! Czy odejdą mi tym razem najpierw wody? Czy będzie dużo rodzących? Czy trafię do tej samej sali porodowej co dwa ostatnie razy. Takie rozmyślania
-
Tez mi się wydaje ze chodzą rzadko na usg albo coś 🤔 moja znajoma w lipcu urodziła chłopca zamiast dziewczynki i dziś się dowiedziałam właśnie ze lekarz na początku tylko raz potwierdził płeć a później już nie...wiec w sumie dziwne ze się nastawiła 🤔
Czy któraś z Was planuje szpital świętej rodziny w Poznaniu? Był już kiedys ten temat ale dopiero teraz zaczynam o tym myśleć 😂 -
nick nieaktualny
-
Karola3xJ:D wrote:Błagam Was, nie oddawajcie dzieci na noc na noworodki. Jak widzę te biedne dzieci odstawione w kącie na noworodkach to mi się płakać chce. Takie same, bez znajomego głosu mamy,bez przytulnego brzucha, w totalnie nowym otoczeniu. Przecież to jest okropne 🥺 One muszą mieć mamę blisko, czuj jej ciepło, jej obecność. Przecież one na tym świecie znają tylko głos mamy... Wyjdziecie ze szpitala to odeśpicie z dzieckiem ile się da. To tylko dwie, trzy noce w szpitalu.
Tutaj po CC nie ma leżenia plackiem. Od razu można ustawić łóżko w pozycji półleżącej, dziecko jest na wyciągnięcie ręki, więc nie ma problemu z dostępem do niego na karmienia. Poza tym położne pomagają wyciągnąć, przystawić czy przewinąć.
Niedrapek nie zamierzam używać, nawet jak dziecko miałoby się podrapać, bo takie rękawiczki to w pewnym sensie zaburzanie rozwoju dziecka.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
W Krakowie wszystkie szpitale na które patrzyłam mają łazienki na sali i stosują rooming-in. Fajnie że z tego co wyczytałam coraz więcej szpitali w sytuacji gdyby po cc z jakichś względów medycznych nie mogła kangurowac mama to dają taka możliwość tacie
ogólnie ostatnio czytam trochę rzeczy na "gdzie rodzic" i " rodzic po ludzku" i jednak zmienia się sporo na lepsze.
Mi ciaza nie zmieniła ni cery ani włosów.. nigdy z ani jednym ani drugim nie miałam problemu. Ciekawe czy po porodzie też będzie ok bo słyszałam np. O wypadaniu włosów. Ja mam bardzo długie, mocne, lśniace i gęste włosy i wolałabym zeby takie zostały :pAnnie1981 lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry 🙃 ja zaraz musze wstać i szykować się na wyjście do fryzjera. Trzeba trochę zadbać o siebie bo tak się w domu zasiedziałam, odrosty mam już kilkucentymetrowe. Musze kupić podkład bo już dawno mi się skończył, a ze nigdzie nie wychodzę to się nie maluje teraz. Dziaj przyjdzie mi paczka z koszulami do szpitala i może paczka z gemini. Także zacznę się pakować. W przyszłym miesiącu kupię sobie już szlaflrok. Cienki, bawełniany. Już mam upatrzony na Allegro.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2021, 08:28
-
zOsIa88 wrote:Jeszcze woda tez dużo zajmuje bo widziałam ze zalecają 3 duże wody w szpitalu bardzo chce się pić . Ja sama w październiku miałam 2 duże w sklepiku kupiłam kolejne dwie i jeszcze maz ciągle donosił
Dlatego warto zaopatrzyć się w butelkę filtrujaca 🙂zokeia lubi tę wiadomość
-
Koffy, włosy po ciąży różnie wypadają, u mnie najgorzej było jak skończyłam karmić, wypadło ich tyle że miałam prześwity nad czołem. Wróciłam nawet na chwilę do naturalnego koloru bo przy ciemnych skóra była bardziej widoczna. Znam jednak osoby, których włosy po ciąży wcale nie ucierpiały.
Byłam wczoraj na 2 godzinnym spacerze z synkiem na sankach, wybawił się za wszystkie czasy w śniegu ale ja dziś padam, mam zakwasy wszędzie. Myślałam że po takiej aktywności mała będzie szaleć wieczorem ale chyba też była zmęczona dziś nadrabia.
Dziś kolejny tydzień zaczynam i 8 miesiąc, czas zacząć coś kupować dla Alicji, bo na razie tylko od mamy dostaje kolejne fotki z zakupów. Mam ostatnio wrażenie, że te tygodnie przyspieszyły i pędzą jak szalone. Jak na początku się czekało do tego 12-15 tyg żeby było w miarę bezpiecznie tak teraz wszystko przyspieszyło. Zazdroszczę zaawansowania w kompletowaniu wyprawki i zaawansowania w przygotowaniach, ja jakoś utknęłam na przeglądzie ubrań po synku.
-
U mnie w szpitalu tez nie zabierają dzieci. Dziecko jest cały czas przy mamie. Chociaż było mi bardzo żal kobiety obok, miała CC i leżała, malutki obok strasznie płakał a ona była taka bezsilna. Oczywiście Panie bardzo pomagały, ale nie mogły być stale.
A łazienki były w tym samym pomieszczeniu, wiec komfort.
Ubranka zapewnia szpital, ale ja wole dać własne, dużo miejsca nie zajmują. Czytałam listę co zabrać, muszę to ogarnąć.
Moja cera super reaguje na ciążyć twarz promienna bez wyprysków, za to niestety woda się zbiera to i uda są grubsze.
-
U mnie w szpitalu też jest ten system rooming-in i dzieci nie zabierają nawet przy cesarskim cięciu. Oczywiście, że przetwarza dobę kobieta nie wstaje, ale dziecko jest przy niej w tym przezroczystym łóżeczku na kółkach. Położne po porodzie kładą dziecko na kobietę do kangurowania i przystawiają, przebierają itd. na drugi dzień pomagają kobiecie wstać.
Myślę, że papier tak jak ręczniki papierowe są w szpitalu, ale pewnie chodzi o sytuację, gdzie np. w nocy może go zabraknąć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2021, 09:44
Annie1981 lubi tę wiadomość
-
U nas także funkcjonuje rooming-in. Nie wiem dokładnie jaki jest zakres pomocy po cc. Wiem, ze jest wdrożone kangurowanie przez tatę.
Ubranka są w szafach na korytarzach, można brać ile się chce. Brudne wrzuca się do koszy ustawionych w pokojach, pod blatami do mycia i przebierania. Ręczniki papierowe są, pokoje 1-2-3 osobowe. Wokół każdego łóżka zasłona, więc można czuć się intymnie. Nigdy nie narzekałam na komfort. Jedzenie pyszne, w trakcie porodu słodki kisiel na wzmocnienie, a w pozostałe dni fajne menu oraz kompot i kawa zbożowa na korytarzu.
Wole system ze szpitalnymi ubrankami, bo jak nie miałam doświadczenia z dzieckiem, to trenowałam sobie na różnych ubrankach co jest wygodne i łatwe w zakładaniu
-
O właśnie to jest super rozwiązanie, że wokół łóżek są zasłony. Tutaj nie było. Według mnie to mega niekomfortowe, szczególnie jak dziewczyna leżała na środku, wtedy była możliwość przyjmowania gości, wiec wietrzenie miejsc intymnych ograniczone. Ja leżałam przy oknie wiec mogłam sobie przysłowiowo tyłek na bok wystawić i nikt nie widział.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2021, 09:49
-
nick nieaktualnyJa juz dawno mam butelkę z filtrem w pracy używałam ale wiedziałam że woda była zdatna do picia a teraz nie jestem tego pewna. W ciąży to w ogóle nie używałam tej butelki z filtrem pije butelkowa wodę zbyt dużo się też naczytalam o szkodliwości płodu z wody kranowej pomimo filtru i nie chciałam ryzykować butelki tez nie są za zdrowe bo różne substancje mogą się wydzielać w takiej wodzie ale coś trzeba pić
8 miesiac to chyba dopiero zaczyna się w 32 tcWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2021, 10:38
-
Ja z woda mam ten problem ze pije standardowo 3,5-4 l dziennie. W domu mam odwrócona osmoze, mineralizator, filtr uv itd więc pije wodę z kranu. Do szpitala mąż mi przwozil zgrzewke 6x1,5l i to mi starczalo na 2 dni. Kupiłam więc butelkę z filtrem i nie powiem żeby mi ta woda smakowała ale muszę mieć coś zeby osobnej torby z woda nie brać 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2021, 12:06
-
nick nieaktualny
-
Ja po USG.
Tydzień temu było 1,5 kg, dziś 1750 gram
Szyjka 4 cm
Blizna bez zmian..
Jeśli nic by się działo, to od 35/36 bezwględnie już będę leżała w szpitalu, ale Nir chce zapeszać bo może się w jedna noc wszystko zmienić co moja sytuacja pokazywałaGemma19, KiziaMizia, m85t, koffy, Jaszczureczka, Roksi, Annie1981, zokeia lubią tę wiadomość
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016