X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ♥️ Kwiecień 2021 ♥️
Odpowiedz

♥️ Kwiecień 2021 ♥️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2021, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Desperatko Bytom i Ligota sa właśnie na pierwszym miejscu jeśli chodzi o patologie i neonatologie a do Bytomia często trafiają beznadziejne przypadki.
    Tak nie chciałam w Bytomiu mieście rodzic a cora chyba się uparła na ten Bytom
    Odstawili mi Acard i Duphaston
    Ogólnie to nie ma problemu z tym żeby maz czy ktoś z rodziny rzeczy dostarczył wiec jeśli czegoś Wam zabraknie to tez nie jest problem ;)
    Zastanawia mnie tylko fakt a jak się by komuś zaczęła akcja porodowa to tez tak długo musi czekać na ten wynik? Chyba ze dopiero dzisiaj go wysłali łóżko mam bardzo nie wygod e raczej to fotel do porodu jest ale co zrobić musze siedzieć narazie w tej czerwonej strefie
    Parachute masz racje ja się już na noc nie nastawiam jak mnie zostawia na te 2 tyg trudno jakoś to przezyje mąż będzie miał gorzej bo musi dużo ogarnąć rzeczy w domu w tym posprzątać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 11:24

• Desperatka_87 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwne z tym wynikiem, mi zrobili test na IP i wynik był w ciągu 20 minut

Szymon urodzony 08.04.2021 g. 12.15 waga 3950g wzrost 59cm
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Pierwsza ciąża- Aniołek 13 tc (10.04.2020)
    2nn39jcg7m3w65mu.png

• Nagietek Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2021, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parachute, w twojej sytuacji pobyt w szpitalu na ciągłej obserwacji jest, jak najbardziej potrzebny i uzasadniony. Niestety z nadciśnieniem i problemem z wodą w każdej chwili może być konieczne rozwiązanie ciąży. Trzymam kciuki abyś jak najdłużej była w dwupaku ale całkowicie rozumiem, że tak długi pobyt w szpitalu jest straszny. Na szczęście po wszystkim nie będziesz miała czasu na rozpamiętywanie ;)

Zosla, Ciebie chyba żadne przykre dolegliwości ciążowe nie ominą :( współczuję Ci tych męczarni. Ale koniec już coraz bliżej. Jak urodzisz to zapewne dostaniesz niezły przypływ energii i wszystko będzie wspaniałe :)

Mój szpital zapewnia praktycznie wszystko, oprócz pampersów, mokrych chusteczek i majtek siateczkowych. Dam radę wszystko zapakować w jedną torbę. Trakt porodowy i salę poporodowe dzieli ok. 20 metrów, więc po porodzie biorę walizkę, mydelniczkę z dzieckiem i idę do swojego pokoju i tak już się ogarniam (czyli biorę prysznic, przebieram itp.).

W czwartek i piątek miałam dwie niezależne konsultacje w sprawie hipotrofii. Pierwsza w gabinecie prywatnym. Lekarz stwierdził, że waga rzeczywiście na granicy, tak na 3 centylu a brzuszek ok 3 tygodnie mniejszy od reszty. Ale przepływy, wody, łożysko i wszystko inne jest ok i on by się nie martwił. Dziecko urodzi się po prostu na tym 3 centylu czyli poniżej 3kg ale w pełni zdrowe. Zalecił kontrolę za dwa tygodnie. Bo wiadomo, jak nic nie urośnie to będzie problem. Ale patrząc na mnie i wyniki stwierdził, że szanse aby coś źle poszło są niskie. Zapytałam, czy mam się stosować do jakiś specjalnych zaleceń, np. więcej jeść, coś suplementować, ograniczyć aktywność fizyczną, brać specjalne witaminy. Powiedział, że nie.

W piątek miałam drugą konsultację, tym razem na NFZ w szpitalu uniwersyteckim. Wyniki bardzo podobne do tych czwartkowych. Waga ciut poniżej granicy ale cała reszta jest dobra. Ktg dobre, przepływy i inne parametry również. Po prostu dziecko urodzi się mniejsze ale w pełni dojrzałe i zdrowe. Dla pewności zalecił kontrolę za dwa tygodnie. Znów wypytałam czy powinnam przyjmować jakiś acard, leżeć czy jeść specjalne produkty. I ten również powiedział, że to nic nie da i mam żyć jak do tej pory.

Za dwa tygodnie jadą już tylko na kontrolę na NFZ bo szkoda kasy a jakość usługi taka sama, sprzęt też i nawet opinia specjalistów podobna.

1kk020mm6bs2x578.png
    1kk0wn15qxgck3u0.png
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosla88 u mnie wynik covid tez po 20 minutach pd razu byl.
    Moj maz tez sam został, a jesteśmy bez rodziców, teściow i rodzeństwa w pobliżu, dodatkowo spadła mu na głowę budowa domu i ogarniecie domu dla dzieciaczka, w tym skręcenie szaf, poukładanie ubranek, np dosłownie wszystko. Dal rade ! Nie ma co się martwić o męża! 🙂

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • Nagietek Ekspertka

Wysłany: 27 lutego 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że we wtorek u mojego lekarza waga wyszła ok. 1300g, w czwartek w prywatnej przychodni 1460g a w piątek w szpitalu 1323g.

1kk020mm6bs2x578.png
    1kk0wn15qxgck3u0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2021, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nagietek te pomiary są jakieś fatalne mi tez różne wychodziły teraz ciekawe jak dzidzia będzie rosła jak matka znowu na diecie dramat juz sama nie wiem co mam jeść teraz moze kroplowka powinni mnie zywić skoro tak fatalnie jest :/ masz racje ja juz jak myślę że skonczy mi się ucisk na żołądek to dostaje takiego kopa wiec pewnie dostane dla mnie ten żołądek jest najgorszy a teraz jeszcze się podniósł i zebra dają czadu uciskajac żołądek.
    Nie wiem co z tym testem czemu to tak długo trwa ja Wam powiem że ja to jestem dziwna bo nie lubie być na sali sama strasznie mi się nudzi wole jakieś towarzystwo nawet jeśli trafi się ktoś nie normalny :D czas mi szybciej leci a tutaj ciagle ta sama godzina. Liczę na to ze w pon dowiem się czegoś więcej i zapytam jak oni dalej to widza czy mnie trzymają czy wypuszczają wszyscy mówią że bezpieczniej w szpitalu ok zgodzę się tylko że mam sprawy nie załatwione ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 12:51

• beti97 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi się nadal śni po nocach że próbuję znaleźć majtki i się spakować do porodu 🙈 ostatecznie zostawiłam to na poniedziałek bo dzieci będę mogła już oddać babci a z nimi to nie robota bo jak tylko coś wyjmuję to zaczynają mi buszować w tych rzeczach i czuję że zwyczajnie bym czegoś nie spakowała albo one by mi wyjęły. Dzisiaj jeszcze podeszłam do apteki po linomag i alantan plus w maści bo zdałam sobie sprawę że to co mam w domu otwarte muszę zostawić dla dzieci bo zwłaszcza młodszej zdarza się często dupcię odparzyć. Jeszcze małe pranie dziś zrobiłam ,ogólnie już z górki z szykowaniem. Kondycja tylko słaba i wszystko mnie boli a przed nami jeszcze sprzątanie w co mam zamiar męża zaangażować i urodziny dzieci.

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
  • koffy Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosla trzymam kciuki żeby w poniedziałek Cię puścili do domu jeszcze 🍀 w szpitalu może i bezpieczniej ale najlepiej zeby było bezpiecznie i w domu :)
    Ja dziś mam dzień dla siebie. Poszłam się obciąć, ufarbowalam włosy, zrobiłam sobie manicure, pedicure ( czuje że to ostatni lub przedostatni samodzielny bo brzuch coraz bardziej przeszkadza), zrobiłam sobie maseczke. Mąż mi przygotował patere owoców i wymasowal stopy ❤
    Jestem tak zrelaksowana że mogła bym już iść spać. Miałam dużo planów na dziś ale piernicze.. jutro też jest dzień 😀

Gemma19 lubi tę wiadomość

f2w390bvlnherxsi.png
  • Linka2019 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosla- współczuję ogromnie.
    Czy ja dobrze zrozumiałam, że kadra szpitalna prosiła, aby ktoś Ci przyniósł krupnik? W szpitalu nie ma posiłków z podziałem na diety?
    Ps ja też miałam w miarę szybko wynik testu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2021, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ale ja i tak nie mogę jeść zup herbata gorzka tez mi nie służy zle się po niej czuje. Maz mi przyniósł torbę mam teraz 4 :D ale czesc rzeczy się wykorzyta jak na przykład woda. Mam też 2 papiery toaletowe 1 to za mało :D i przyniósł mi książkę jejku obym ja tylko nie musiala tu siedzieć 2 tyg bo zniosę jajko:/

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, trzymam kciuki za wyjście i współczuje :(

My dzisiaj po wizycie, maleństwo wazy 2075g, grzecznie leży główka w dół, wtulony w moje prawe biodro 😏 chociaż lekarz mówił, ze do chyba 35 albo 36 może się jeszcze obracać. Dostałam szczepionkę na krztusiec, zapisze się w przyszłym tygodniu na podanie. Moja tętnica maciczne jedna jak była do kitu tak jest, ale nie wpływa to na dzidziusia. Ciśnienie unormowane, ale koniec z obżeraniem się słodyczami, bo wysokie trójglicerydy to tylko dieta. Na ten moment wskazania do porodu naturalnego, ale nawet jak będzie wszystko Ok, to 39 tc to max - jeśli nie urodzę do wtedy, to wywołujemy. Trochę ulga, ze chociaż tydzień mniej 😅
    Jeżeli sama zacznę, to będę rodzic w Poznaniu, jeżeli nie, to w 39 idę na wywoływanie do mojego lekarza do trzcianki - wole u niego, wiec zaciskam nogi!!

1Malinka1, Jaszczureczka, Annie1981 lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • KORRALIKK Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak to w sobotę - zakupy, męża mi szkoda, bo musi nosić te siaty, ja wzięłam jedną i w połowie drogi z samochodu musiałam stanąć i złapałam się za brzuch, bo tak mnie zaczął dziwnie boleć. Mąż się tylko wkurzył, bo chciał wziąć od początku wszystko sam. Ta była i tak najlżejsza, a on jeszcze zgrzewkę wody niósł. Ale no widzę, że już nie ma żartów.
    Pojechaliśmy też do galerii, żeby kupił sobie dżinsy i tak szybkich zakupów jeszcze nie było, przymierzył dwie pary i od razu je wziął, tak super pasują, sprzedawczyni nawet złapała go za tyłek mówiąc, że taki zgrabny heheh. A mi samej się zatęskniło za dawną garderobą, obiecałam sobie, że jak zrzucę po ciąży to kupię sobie obcisłe dżinsy i już nie mogę doczekać:D motywacja!
    W smyku widziałam śliczny kombinezon dresowy na wiosnę, pokazałam go mężowi, żeby wiedział który kupić w razie gdybym wylądowała w szpitalu wcześniej, bo nie wiem jeszcze czy celowac w 56 czy 62 - 2 cm różnicy to sporo jednak i jeśli dzidziuś urodzi się maleńki to w 62 wejdzie dopiero w lipcu jak już będzie gorąco i nie użyję. Albo jeśli się urodzi spory to w 56 pochodzi krótko. Więc poczekam jeszcze bliżej porodu. Albo mąż kupi po prostu. W nowych kolekcjach i w hm i w smyku rządzi dinozaur, co mi bardzo pasuje, bo sama nieświadomie szłam w tę tematykę.

Zosia, Parachute współczuję, że musicie być w szpitalu. Ale już bliżej niż dalej. I w szpitalu bezpieczniej, lekarze na miejscu, więc trzymajcie się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 17:56

dqprj44j0o4bjh25.png
  • JJJ Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dzień zakupów. W końcu zamówiliśmy wózek, bo odkąd wybraliśmy go 3 tyg temu nie było kiedy jechać :D i kupiliśmy fotelik. Tak jak się spodziewałam Pixel nie nadaje się do naszego auta, więc ostatecznie stanęło na Maxi Cosi Rock. Teraz tylko czekać, aż sklep zadzwoni, że zamówienie gotowe do odbioru :)

🩵 04.2021
    🩵 05.2024
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma a pytałaś coś lekarza o tą szczepionkę na ksztusiec? Sama chciałaś czy lekarz zaproponował?

Zosia jak tam szpitalny wieczór?

12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
    Cross match 54%, reszta immuno ok

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2021, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeszlam na patologie ciąży tutaj gorzej jeśli chodzi o warunki pragnę do domu :(
    Mam sąsiadkę jest w 34 tc i juz ja 2 tyg trzymają

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 20:04

• Gemma19 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa89_89 wrote:
    Gemma a pytałaś coś lekarza o tą szczepionkę na ksztusiec? Sama chciałaś czy lekarz zaproponował?

Zosia jak tam szpitalny wieczór?

Ja ogólnie nie jestem specjalnie fanką szczepionek, ale to mój mąż zagadał jak ja się szykowałam do badania :D Lekarz ogólnie mówił, że najnowsze badania potwierdzają skuteczność tej szczepionki i że przeciwciała przechodzą na dziecko, dopóki ono samo nie otrzyma szczepienia. No i że podobno lekarze i pielęgniarki są roznosicielami tego, więc warto. Mowił też, że błonica i tężec niekoniecznie, ale nie robią samej szczepionki na krztusiec, więc trzeba wszystko razem.
    No i jeżeli mówi to mój lekarz, to ja naprawdę wierzę, bo to osoba, która nigdy nie wydaje swoich własnych osądów, bo "tak jest", tylko opiera swoje diagnozy na badaniach :)

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale najlepsze jest to ze zjadłabym jakiś dobry tort albo ciasto :D

• Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma dzięki za info.

Zosia a nie masz swoich porodowych przekąsek? Na torta to raczej nie masz co liczyć, no chyba, że mąż Ci podrzuci jakiś kawałek pyszności 🙂 na ciążowe zachcianki nie ma zmiłuj.

12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
    Cross match 54%, reszta immuno ok

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • Parachute90 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zOsIa88 wrote:
    Przeszlam na patologie ciąży tutaj gorzej jeśli chodzi o warunki pragnę do domu :(
    Mam sąsiadkę jest w 34 tc i juz ja 2 tyg trzymają

Zosia najgorsze sa pierwsze dni. Zobaczysz jak za chwile będą Ci uciekać dni, tygodnie. Zanim się obejrzysz będzie po porodzie.

12.19 // 6tc 💔
    04.20 // 5tc 💔
    5b09e6ydhpvcz6yd.png
  • beti97 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czas po porodzie leci szybko to prawda, dzieci rosną w oczach. Dziewczyny trzymajcie się w szpitalach ! Mam nadzieję że choć na chwilę Was jeszcze wypuszczą. U nas oficjalnie jutro koniec kwarantanny dla męża i dzieci ❤️ ja już psychicznie nie dawałam rady. Wszystkie zakupy były na mojej głowie przez ostatni tydzień odkąd skończyłam izolację. Na Glovo za bardzo się zawiodłam żeby zamawiać od nich. Dobrze że Lidla mam dosłownie przez płot. Myślę sobie że jeszcze cały marzec ! A ja tu po osiedlu ledwo się turlam :p

❤️Córcia2015
    ❤️Córcia2018
    💙Synek2021
    preg.png
‹‹ 662 663 664 665 666 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ