X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWIECIEŃ 2023
Odpowiedz

KWIECIEŃ 2023

Oceń ten wątek:
  • Mancia Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2023, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza jakie to szczęście, że w odpowiednim czasie trafiłaś to szpitala… sterydy podane wiec z oddychaniem dadzą spokojnie radę, co do białka to ja mam zagrożenie porodem przedwczesnym przez szyjkę i moja lekarka też mi zaleca odżywki białkowe żeby młodego podtuczyć w razie gdyby się urodził wcześniej… mi mówiła o serze skyr i takim białku w proszku jak dla sportowców żeby sobie taki koktajl raz dziennie wypijać. Trzymam mocno kciuki żeby wszystko potoczyło się pomyślnie✊✊

Co do pampersow to byle nie premium care, ile znam dzieci tyle uczuliły… ja stawiam na złotą dade na drugim miejscu lupilu (używaliśmy ich duzo ale już później jako pantsów i były miększe niż dada a znowu dada te pierwsze były miększe). Ale wszystko dziecko zweryfikuje, moja znajoma tak jak Ajka tylko nie ze względów eko tylko uczuleniowych mogła stosować tylko bambusowe z rosska za miliony monet 🤦‍♀️ O tym 2 rozmiarze u chłopców pierwsze słyszę choć już jednego mam w domu :p

Kometa jak sytuacja?

cslza lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza, trzymam kciuki żeby posiedziały jeszcze jakiś czas w brzuchu. Byłaś na usg 3 trymestru czy nie zdążyłaś jeszcze? Z pappy nie wyszło Ci ryzyko hipotrofii?

cslza lubi tę wiadomość

event.png
  • MaggieMay Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamietam jak Dady podrażniły pupkę mojej siostrzenicy, Premium care wtedy wydawały się najbardziej miękkie.

Teraz zaopatrzyłam się właśnie w bambusowe z Rossmann i pampersy premium care. Na innym wątku dziewczyny piszą, że jak zarejestruje się ciążę w programie Rossne, to można dostać właśnie pampersy, a później oliwkę za jakieś grosiki. Zobaczymy.

age.png
    2018 diagnoza PCOS, Hashimoto
    03.2020 start starań
    08.2020 usunięcie ciąży ektopowej z jajowodem
    2021 LEEP szyjki macicy
    2021 6x stymulacja clo/aromek / ovitrelle / encorton / accard
    06.2022 GAMETA KIELCE start IVF - Gonal / Cetrotide / Ovitrelle / Duphaston / Dostinex
    07.2022 punkcja - 13 komórek - 8 dojrzałych - 6 zapłodnionych - mamy ❄️❄️❄️
    08.2023 FET+AH+embrioglue - 4AA - Estrofem / Duphaston / Cyclogest / Fraxiparine
    6dpt - beta 37.9
    8dpt - beta 121
    13dpt - beta 864
    6t4d - CRL 0,64cm, jest ❤️
    10t4d - CRL 4,02 cm
    12t3d - CRL 6,31 cm, USG+PAPPA - ryzyka niskie
    14t4d - 101,9 g
    18t4d - 295 g
    20t4d - 378 g - USG połówkowe 👍
    22t4d - 522 g
    25t4d - 871 g
    28t5d - 1498 g USG prenatalne III trym.
    29t4d - 1678 g
    31t3d - 2275 g USG prenatalne III trym. 👍
    38t6d - 3960 g szczęścia ❤️
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 34 tyg chyba można odebrać te pampersy. Ja miałam pampers 1 do szpitala, potem dady, a lupilu mi nie pasowały, miałam wrażenie że sa wilgotne ma zewnątrz, tak samo pampers zielone 3 mi przeciekały a kupiłam miesięczny zapas.

Mvada lubi tę wiadomość

event.png
  • Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2023, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza, trzymajcie się, właśnie leżę z Panią z nadciśnieniem, której córa też ma zle przypływy i wagowo dziecko na 3 centyle. Trzeba być dobrej myśli. Na podtuczenie dobre są nutri drinki proteinowe z apteki.

U nas bez zmian, jutro powtórka badań, czuję się ok, mam nadzieję, że leki zaskoczyły na dobre w końcu. Gorzej tylko z katarem, mam tak wysuszoną śluzówkę, że krew że skrzepami przy każdym dmuchaniu nosa...

Co do objawów chokestazy które skłoniły mnie do badań - swędzenie, ale nie jakieś mocne, i to nie w miejscach o których piszą, że swędzi leży cholestazie (wszędzie podają wewnętrzne części stop i dłoni, tam w ogóle nie siedziało, raczej szyją, piersi, brzuch)
    No i mocz, jak na to, że dużo piłam, co chwila siusialam to barwę miał intensywną

cslza lubi tę wiadomość

preg.png
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Dziewczyny czy u którejś stwierdzono hipotrofię? Jestem w szpitalu niestety, bylam na usg w szpitalu i zostałam w szpitalu, jeśli dociągnę 2 tygodnie to dobrze... chłopiec ma bardzo złe przepływy, jest w 2 centylu... Ciąża może być zakończona w każdej chwili. Gdybym poczekała jeszcze chwilę z wizytą to dziecko już by mogło nie żyć...

Na razie mam co 2h sprawdzane bicie serduszek, 3x dziennie ktg z testem stv (wykrywa wachania w przepływach). Te przepływy są bardzo słabe u chłopca, ale równe, podobno nas to zadowala. Ja zaczęłam pić koktajle proteinowe (takie Bakomy) żeby trochę te dzieci utuczyć w krótkim czasie. Dziewczyna ma się świetnie i da sobie radę. Dostałam sterydy na płucka i mogę tylko czekać i modlić się o każdy kolejny dzień 😪 generalnie już do końca ciąży tu zostaję. Martwię się, bo chłopiec mam wrażenie, że nie ma czkawki, poprosiłam o rozmowę z neonatologiem żeby się dowiedzieć jak wygląda sytuacja kiedy dzieci się tak wcześnie rodzą. On w ciągu miesiąca przybrał tylko 300g, waży ok 1kg. Ona 1,5kg i przybrała 600g.
    csIza, trzymaj się! Dobrze, że trafiłaś do szpitala w odpowiednim momencie, najważniejsze to mieć wszystko pod kontrolą. Trzymam kciuki za każdy Wasz kolejny tydzień, niech dzieciaki jeszcze rosną. Ja jestem mamą wcześniaka z 33 tc, moje dziewczyny ze szpitala rodziły w zakresie od 29 do 33 tygodnia, wagi od 700 g do nawet 2300. Wszystkie dzieciaki już mają prawie dwa latka, są zdrowe, super się rozwijają. Wiadomo, że początki są cięższe, ale potem Ci mali wojownicy pięknie nadrabiają. Mam koleżankę mamę hipotrofika oraz bliźniaków z 33 tc.

Oczywiście nie mówię, że to będzie Wasz scenariusz, ale gdybyś miała pytania co do wcześniactwa, to mam trochę materiałów (chyba jeszcze nie wyrzuciłam) i moje własne doświadczenia- chętnie pogadam.

cslza lubi tę wiadomość

age.png
  • Nati91 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kometa90 wrote:
    Cslza, trzymajcie się, właśnie leżę z Panią z nadciśnieniem, której córa też ma zle przypływy i wagowo dziecko na 3 centyle. Trzeba być dobrej myśli. Na podtuczenie dobre są nutri drinki proteinowe z apteki.

U nas bez zmian, jutro powtórka badań, czuję się ok, mam nadzieję, że leki zaskoczyły na dobre w końcu. Gorzej tylko z katarem, mam tak wysuszoną śluzówkę, że krew że skrzepami przy każdym dmuchaniu nosa...

Co do objawów chokestazy które skłoniły mnie do badań - swędzenie, ale nie jakieś mocne, i to nie w miejscach o których piszą, że swędzi leży cholestazie (wszędzie podają wewnętrzne części stop i dłoni, tam w ogóle nie siedziało, raczej szyją, piersi, brzuch)
    No i mocz, jak na to, że dużo piłam, co chwila siusialam to barwę miał intensywną

A wyniki samego moczu coś wskazywały? A ciśnienie miałaś w normie?

Cslza trzymajcie się! Podali sterydy, wiec nie będzie tak źle ;)

Mvada, cslza lubią tę wiadomość

40+5 ♥️
  • Kometa90 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati91 wrote:
    A wyniki samego moczu coś wskazywały? A ciśnienie miałaś w normie?

Cslza trzymajcie się! Podali sterydy, wiec nie będzie tak źle ;)

Mocz i morfologia tydzień wcześniej i wszystko w normie idealnie, Ciśnienie mierzyłam w domu 3x dziennie i też w normie. Mocz zrobił się tylko bardzo ciemny, w szpitalu mi go tez badali, ale wyniki będę miała dopiero przy wypisie. Tylko moja nadgorliwość sprawiła, że poszłam się zbadać. Jutro powtórka badań krwi, mam nadzieje, ze juz będzie bliżej normy albo już w normie :)

preg.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MarBal wrote:
    Cslza trzymam kciuki żeby było ok.ja się właśnie często stresuje że u nas to wystąpi bo po 1 prenatalnych nas straszyli że skoro mam niskie białko to może wpłynąć na wzrost płodu na późniejszym etapie i do tego na połówkowych wyszła nam pępowina dwunaczyniowa co też często wpływa na przepływy .ty bierzesz acard? Te koktajle to lekarz zalecił?
    Axard 150mg biorę od 7tygidnia, a te koktajle sama wymyśliłam. I jak wypije taki koktajl to ktg test wychodzi w 30 minut a nie 60 i widać wszystko pięknie. On się po tych koktajlach lepiej czuję, więc będę pić.

Mvada, Nati6, Taka_Sytuacja, Sigi13 lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamamani wrote:
    Cslza, trzymam kciuki żeby posiedziały jeszcze jakiś czas w brzuchu. Byłaś na usg 3 trymestru czy nie zdążyłaś jeszcze? Z pappy nie wyszło Ci ryzyko hipotrofii?

Tak, tylko ten lekarz nie zrobił przepływów... w piątek robili mi usg 3 trymestru w szpitalu i tu zrobili przepływy, które wyszły fatalnie.

A pappa wyszła super, zresztą byłam miesiąc temu w szpitalu na izbie przyjęć z powodu bólu w obrębie brzucha i bioder, miałam zrobione wtedy usg z przepływami i wszystko było ok. To się pogorszyło w ciągu ostatnich 2-3 tygodni prawdopodobnie. + stres, bo mój dziadek zmarł...

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Nati6 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Axard 150mg biorę od 7tygidnia, a te koktajle sama wymyśliłam. I jak wypije taki koktajl to ktg test wychodzi w 30 minut a nie 60 i widać wszystko pięknie. On się po tych koktajlach lepiej czuję, więc będę pić.

Mama wie najlepiej co pomaga dziecku😊 .trzymajcie sie jak najdłzej .Zdrowka i powodzenia

cslza lubi tę wiadomość

• Taka_Sytuacja Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza dużo zdrówka dla synka, oby rósł i posiedział w brzuszku jak najdłużej :*
    Mancia ja używałam premium care przy pierworodnym i brak odparzeń 🤣.
    Urodził się 3kg i był bardzo chudziutki i długi i czułam różnicę pomiędzy rozmiarem 1 i 2 przez pierwsze tygodnie dopóki nie przybrał trochę masy w pośladki.

cslza lubi tę wiadomość

Ona: 35lata Niedoczynność tarczycy, Endometrioza, PCOS
    On: 40lat Morfologia 3% DFI: 32% > 29%
    Dziecko 2016 po 18cs
    Starania o rodzeństwo od kwietnia 2019:
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Cslza dużo zdrówka dla synka, oby rósł i posiedział w brzuszku jak najdłużej :*
    Mancia ja używałam premium care przy pierworodnym i brak odparzeń 🤣.
    Urodził się 3kg i był bardzo chudziutki i długi i czułam różnicę pomiędzy rozmiarem 1 i 2 przez pierwsze tygodnie dopóki nie przybrał trochę masy w pośladki.

U mnie w brzuchu synek i córeczka, jak on się gorzej poczuje to wychodzą oboje 😰 także ja też liczę na te 2 tygodnie, a wręcz na 4!

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani doktor przyszła z obchodu i powiedziała, że te przeplywy na usg są złe, ale bardzo dobre i chyba dr Olga coś zaczarowała i oby tak dalej. Powiedziałam o tych drinkach proteinowych, kazała pić skoro pomagają.

Taka_Sytuacja, Sigi13, Nati6 lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022

Wysłany: 18 lutego 2023, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    U mnie w brzuchu synek i córeczka, jak on się gorzej poczuje to wychodzą oboje 😰 także ja też liczę na te 2 tygodnie, a wręcz na 4!

Wiem że dwójkę ale sama pisałaś że córcia jest sporo większa i sobie poradzi. Temu życzyłam zdrówka synkowi.
    Ja wogóle myślałam że nasze dzieci teraz głównie nabierają masy tłuszczowej a po takich drinkach proteinowych to mięśnie rosną 🤔

cslza lubi tę wiadomość

Dziecko 2016 po 18cs
    04.19 ciąża biochemiczna, 2x IUI :( 08.22 pozytywny test po biopsji endometrium :)
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze cslza trzymam bardzo bardzo mocno kciuki!

cslza lubi tę wiadomość

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • cslza Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka_Sytuacja wrote:
    Wiem że dwójkę ale sama pisałaś że córcia jest sporo większa i sobie poradzi. Temu życzyłam zdrówka synkowi.
    Ja wogóle myślałam że nasze dzieci teraz głównie nabierają masy tłuszczowej a po takich drinkach proteinowych to mięśnie rosną 🤔

Chcę go upaść do 1500g i tylko to się liczy. Zauważyłam, że po tych drinkach on się więcej rusza i bryka, więc może go to lepiej odżywia i na więcej siły?

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Mamamani Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2023, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może więcej słodkiego spróbuj jeść, niby jak się je dużo słodyczy to dzieci lepiej przybierają?

event.png

Wysłany: 18 lutego 2023, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza a to tak wyraźnie czuć kiedy się które rusza?
    Oby zadziałało ✊

Dziecko 2016 po 18cs
    Córcia ❤️ tp. 11.04
  • Solemio Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2023, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Chcę go upaść do 1500g i tylko to się liczy. Zauważyłam, że po tych drinkach on się więcej rusza i bryka, więc może go to lepiej odżywia i na więcej siły?
    Skoro drinki białkowe działają to super, pij, na zdrowie dla Ciebie i dla dzieci! Niech maluszki rosną. Trzymam kciuki za każdy kolejny gram i każdy kolejny tydzień ☘️🤞 I super że te przepływy się poprawiły!

cslza lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 129 130 131 132 133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ