X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie wie. Nie jestem pewna czy przedłużą. Zobacze jak te dwa dni beda wyglądać. To jest to że u mnie nie ma zbytnio taryfy ulgowej. Później się bedą rzucać czemu ja mam lekkie rzeczy. Ale patrzac na to wszystko to siedza na kasie jak mnie zacznie mulić to jedynie kosz na smieci zostaje i siara na cały sklep... Myślałam jeszcze o tym żeby poprosic lekarza w razie problemów żeby wystawił mi zaswiadczenie ze ciaza jest starsza...

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem w takiej sytuacji. Umowę mam do 31 sierpnia i muszę z tą informacją poczekać póki mi jej nie przedłużą. Strasznie nie lubię tak kręcić ale nie chce tyle kasy stracić. Po coś na ten ZUS place, żeby teraz mi się zwróciło.
    Dalej mnie ten brzuch boli, ale tak delikatnie. Plamien nie mam więc chyba ok.

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie pacujesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melunia, może spróbuj trochę urlopu wykorzystać? Chociaż to może być podejrzane. Najlepiej będzie, jeśli ten miesiąc jakoś wytrzymasz. Jak się dowiedzą teraz to pewnie nie przedłuża bo to dla nich koszty niepotrzebne niestety. Ja na waszym miejscu też bym tak kombinowała.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi umowa kończy się we wrześniu 2019. Teraz jestem na urlopie wychowawczym. I też nie wiem, czy po porodzie nie dać wypowiedzenia i zrezygnować z wychowawczego żeby dostać ten 1000 macierzyńskiego czy tam kosiniakowego... Czy cześć kac do września i po zakończeniu umowy się po niego zgłosić...

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    A gdzie pacujesz?
    W przedszkolu więc niestety nie praca biurowa. Trochę się boję bo jest dużo noszenia, chodzenia, wirusy itp no ale wyjścia za bardzo nie ma.
    Jak się gorzej poczuje to mam lekarza rodzinnego który mi wystawi l4 więc nie popadnie że ciążowe. Ale na razie jest ok. W pt się dowiem czy w ogóle jest wszystko w porządku z Kropkiem

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoCelu - no mój mąż mnie właśnie uświadomił. Pójde do lekarza. Ten sie mnie zapyta gdzie pracuje i co mu powiem? Jak powiem ze chce w takich warunkach pracowac to na własną odpowiedzialność... Moj sam sie boi. Ze cos sie stanie. Cos musze pomyslec.

• Olymphia Debiutantka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się poszczęściło, umowę mam do 31.10, szef dowiedział się o mojej ciąży i w tym tygodniu dał mi przedłużenie umowy na czas nieokreślony.

B_002, Martusiazabka, estrella lubią tę wiadomość

rbj0ckr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    W przedszkolu więc niestety nie praca biurowa. Trochę się boję bo jest dużo noszenia, chodzenia, wirusy itp no ale wyjścia za bardzo nie ma.
    Jak się gorzej poczuje to mam lekarza rodzinnego który mi wystawi l4 więc nie popadnie że ciążowe. Ale na razie jest ok. W pt się dowiem czy w ogóle jest wszystko w porządku z Kropkiem

Ja tez ide w piatek. Wiesz chyba bym wolala pracowac w przedszkolu niz w biedronce...

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Absolutnie nie mówię że Twoja praca to raj na ziemi, tylko że też się boję. Teraz jeszcze są wakacje więc też nie pracujemy na pełnych obrotach

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    DoCelu - no mój mąż mnie właśnie uświadomił. Pójde do lekarza. Ten sie mnie zapyta gdzie pracuje i co mu powiem? Jak powiem ze chce w takich warunkach pracowac to na własną odpowiedzialność... Moj sam sie boi. Ze cos sie stanie. Cos musze pomyslec.
    Lekarze sami niechętnie dają zwolnienia na początku. Ja też pracowałam do trzeciego miesiąca, nosiłam ciężkie rzeczy i pracowałam w nocy. Jak masz kolejne dziecko to młodsze też trzeba nosić. Ja wiem, że chcesz na ciążę chuchac i dmuchać bo to normalne jest, ale naprawdę to nie jest zabójcze dla maluszka zeby czasem coś podnieść. Tylko się na mnie nie pogniewaj. Ja nie twierdzę, że się tobie nie chce pracować. Wiem, że Boisz się o maluszka. To już musisz sama wiedzieć, czy chcesz tej umowy czy nie. Jeśli z ciąża jest wszystko w porządku żaden Lekarz nie będzie miał pretensji, że chcesz jeszcze trochę popracować.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli nie tak, to idź od razu na zwolnienie. Przez kolejne pół roku będzie Ci płacić ZUS. Tylko nie jesdtem pewna, czy na to już też nie jest za późno. W sensie czy też nie musisz mieć tej umowy jakiś czas.
    Poza tym czasami kobiety dopiero koło 8 tygodnia dowiadują się, że w ogóle są w ciąży jesli się nie starały więc sama widzisz...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 12:46

• kamylalyt Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2019, 22:33

estrella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze jedno... Jesteś dopiero w czwartym tygodniu. Czyli Jeszcze conajmniej dwa to założenia karty ciąży, bo z reguły zakłada ja się wtedy gdy jest serduszko. W takim razie i tak nie dostaniesz zwolnienia wcześniej. A za dwa tygodnie do podpisania umowy zostaną ci też ok chyba dwa tak?
    ;)
    Sama pomysł. Ja już chyba wyczerpałam argumenty :)
    Życzę dobrej decyzji jaka by nie była. Na pewno będzie najlepsza :)

• Tysia89 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was i ja :) 2 testy ciążowe pozytywne, a i beta 67mlU/ml na 2 tygodnie po prawdopodobnej owulacji :))

estrella, Vilte89 lubią tę wiadomość

dqprclb1iinrgw6r.png
    l22nqps6arxfvviy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie chodziło mi o to ze jest ci lżej... Ale chyba byłoby mi łatwiej w przedszkolu. Chociaz nie mam porownania

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamylalyt wrote:
    Cześć dziewczyny :)
    Wczoraj byłam na wizycie. Położna założyła mi kartę ciąży. Datę porodu o liczyła wg miesiączki na 28.03.2019r. co dziś daje 8t+6d. Miałam usg, dzidziuś urósł prawie do 1cm co odpowiada 7t+1d. Doktor pokazał mi nawet jak biło serduszko <3. Na razie nie będę zmieniać suwaczka.
    Co do badań krwi to na wczoraj miałam morfologie, tsh, glukoze, kiłe. Na następną wizytę na za 2 tyg mam zrobić rozyczke, anty hcv,HIV, hb's i odczyn Coombsa.
    Dziewczyny mam pytanie. Robicie badania genetyczne w 13 tygodniu?
    Ja nigdy nie robiłam i nie zrobię. Moja szwagier ka zrobiła. Wyszło jakieś tam prawdopodobieństwo choroby downa. Zdecydowała się na punkcję i okazało się, że dziecko zdrowe jak rydz... A co się stresu najadla, nie mówię już o tym że punkcja to też jakieś tam zagrożenie. Powiedziała, że wolałaby nie robić tych prenatalnych i mieć spokojna głowę. Ale to już wybór każdej z nas.
    Ja nie będę robić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoCelu ja dziś bede z moja kierowniczka rozmawiac ulubioną. Zobacze co powie i co mi doradzi. Dzieki za porady

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tysia89 wrote:
    Witam was i ja :) 2 testy ciążowe pozytywne, a i beta 67mlU/ml na 2 tygodnie po prawdopodobnej owulacji :))
    Witaj :) na kiedy masz termin? Sprawdzałaś Ju?

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melunia91 wrote:
    DoCelu ja dziś bede z moja kierowniczka rozmawiac ulubioną. Zobacze co powie i co mi doradzi. Dzieki za porady
    Jeśli jej ufasz to jak najbardziej. Może ona podsunie ci najlepsze rozwiązanie.

‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ