X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja na odwrot że spaniem. Wczoraj w dzień spałam trzy godziny, przedwczoraj też. A w nocy normalnie 8 godzin śpię.
    Ale ja sporo melisy pije, większość czasu słucham audiobooków (teraz beletrystyka, bo upomniały mnie koleżanki że dzieciowych przeczytałam już tonę a za "zwykłą" literaturą będę tęsknić) i robię na drutach. Mam zamiar skończyć kocyk i zrobić buciki na Małego na szydełku.

Patrzcie jakie zajebiste:

https://youtu.be/w1ovdGvJ_zg

india lubi tę wiadomość

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się też dziś w nocy budziłam kilka razy, miałam niespokojny sen. Do tego ten ból przy przewracaniu się ...
    Jestem już po śniadaniu, 4 kanapki zjedzone, kawa wypita.

Przedwczoraj się martwiłam, że Marcelka mało się rusza ... za to wczoraj tańczyła w brzuchu od 18 do 23 ale rzeczywiście te ruchy są już inne, słabsze, nie są to typowe kopniaki, tylko takie jakby przewracanie się, fikołki i wypychanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 07:55

india, DorotaAnna lubią tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina rosną Nam te dzieci. Pewnie dlatego :) mój jak się wypnie przez brzuch to go całego prawie widać.. A na pewno plecy pupę udo... Tylko głowy nie namierzam.. Cudne to ale komfortowo mało przyjemne.. Mam wrażenie że mnei rozerwie czasem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 08:05

india, Karollinax26 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina - ja właśnie czytałam o ruchach, bo u nas też jakby słabiej było.
    Teraz już będą bardziej "tępe" w odczuciu i bardziej to będzie wypychanie niż kopniaki. Ilość wody płodowych i macica już są prawie na ostatecznym poziomie. Teraz tylko dzieci rosną, nabierają masy i mają mało miejsca.

Trzeba tylko liczyć ruchy (ma być dziesięć ruchów). Odchodzi się powoli od liczenia na czas. Wg najnowszych badań dziecko może ruszać się od 4 do 100 razy w ciągu godziny i to nadal jest w normie, bo maluszki są bardzo różne.
    Najważniejsze jest znać rytm ruchów i w przypadku zauważenia jakichkolwiek zmian, zgłosić się do lekarza.
    U nas rytm dnia jest powtarzalny i zaczyna być dość przewidywalny. Więc wiem kiedy Ignas się rusza i w tym czasie obserwuję ruchy. Jeśli byłoby cokolwiek inaczej to sprawdzam tętno detektorem.

W ogóle znowu łapie tętno pod pępkiem. To ponoć znaczy że nadal jest w ułożeniu główkowym.

Karollinax26 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boze...od tygodnia żyje dzisiejszym McDonaldem... Obiecałam sobie ze spełnie zachcianke i muszę zjeść... Już siedzę w kuponach i wybieram.. A tu dopiero 8 rano :(

Paula 90, Fasolka77, india, espoir lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula u mnie też jest powtarzalny.. Zaczyna się z moim obudzeniem a o 24 kończy.. A najgorzej jest między 20:30/21 a północą.
    Jeszcze jak chodziłam spał parę godz w ciągu dnia tak od 12 do 15 czasem.. Teraz.. Zapomnij. Ja się chyba przywzyczaje do niespania już teraz ;)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziś dostaliśmy dyplom ukończenia szkoły rodzenia. Dostaliśmy też kupon na 10% zniżki jesli, któraś z dziewczyn byłaby zainteresowana kuponem to piszcie. Szkoła rodzenia Koala Kraków. Bardzo polecam.

Dzisiaj była pielęgnacja maluszka, mąż spisał się super mysle, że damy radę. Miałam z inną doula niż Basia, miała bardzo naturalne podejście do pielęgnacji a nawet jej braku. Że jeśli na pupie nic się dzieje nie smarowac, jak się coś pojawi wietrzyć + zielony linomag jak będzie gorzej a nie lepiej to krem z cynkiem ale nie polecała sudocremu. Generalnie nawet mówiła że nie koniecznie dodawać coś do wody myć dziecko rzadko. Nawet raz na tydzień. Żeby kąpiel po szpitalu odwlekać w czasie dla dobra dziecka. I tu ważne dzkewvzynh, które będą mieć córeczki. Po porodzie między wargami dzidzia będzie miała takie coś białe lub biało zielone, taka wydzielinę. Żeby tego nie wycierać! Zostawiamy to do wchłonięcia to jakaś ochrona jest jeszcze z życia płodowego.
    Co do pępuszka pielęgnacja na sucho. Ale codziennie wacikiem jałowym koło pępuszka wytrzec jeśli czysto nie robimy nic, jeśli pojawi się odrobinka krwi lub ropki to oktanisept na wacik i przetrzec. Jeśli będzie tego sporo lub będzie śmierdzieć od razu lekarz.

Mielismy kąpiel w wanience i w wiaderku. To waiderko jednak nie przemówiło do mnie szczerze to jest super na gazy, ale umyć w tym dziecka się nie da.

Śmiesznie było jak otulaliśmy dziecko i mówiła właśnie o rodzajach otulaczy. Mąż mnie pyta mamy? Ja mowie spokojnie otulaczy mamy 7 sztuk. A mąż się pyta ile potrzebujemy a doula że jeden max dwa jeśli dziecko uleje osika czy coś a mój mąż bo my mamy 7! Potem rozki, że jeden wystarczy bo to nie jest super produkt a mój mąż my mamy 3! Ona się tak śmiała a jeden chłopak mówi do swojej żony... A ty kupiłaś tylko kosz na zużyte pampersy. Haha :)

super Karmellka! widzę, że pokrywa się wiedza jaką nam przekazano z wiedzą jaką u Was przekazuję- super, cieszę się :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    Dziewczyny, ja wiem, że rozejście spojenia to dziadostwo, ale dacie rade! kto jak nie my? :*
    i pisze to ta, która tak już 3 ciążę przechodzi ;) wytrzymamy :)
    Przez to spojenie miałaś cesarki?

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula zainspirowałas mnie :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/33ca68d48fad.jpg

Paula 90, Mama36, Fasolka77, india, Tunia76, Lolka30, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Zgaga jedna nie daje mi spac franca.

Jezu dziewczyny jak Wy cierpicie... współczuję tych zgag, bóli spojeń, twardniejących brzuszków :( :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam rozejscie spojenia i do tego dziecko duże a próbowałam normalnie urodzić. Lekarz chciał od razu cesarke, nie zgodziłam się i próbowałam.. Fakt że po 12 godz nie udało się.. Nie wiem jakby to było... Ale jak powiedziałam że chce spróbować SN to nikt nie protestował i mnie nie zniechęcal.. Raz lekarz powiedział "wie Pani co Pani mówi?"

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    To ja na odwrot że spaniem. Wczoraj w dzień spałam trzy godziny, przedwczoraj też. A w nocy normalnie 8 godzin śpię.
    Ale ja sporo melisy pije, większość czasu słucham audiobooków (teraz beletrystyka, bo upomniały mnie koleżanki że dzieciowych przeczytałam już tonę a za "zwykłą" literaturą będę tęsknić) i robię na drutach. Mam zamiar skończyć kocyk i zrobić buciki na Małego na szydełku.

Patrzcie jakie zajebiste:

https://youtu.be/w1ovdGvJ_zg

o cholerka.. niezłe :) zazdroszczę talentu, ja jestem antytalent druciano- szydełkowy... no i gratuluję cierpliwości :)
    ja mam takie same fazy ze snem jak przed ciażą.. albo kiepsko śpię albo jak zabita... teraz mam tą drugą fazę... z tym, że przerywaną wizytami w toalecie :)

Paula 90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja się też dziś w nocy budziłam kilka razy, miałam niespokojny sen. Do tego ten ból przy przewracaniu się ...
    Jestem już po śniadaniu, 4 kanapki zjedzone, kawa wypita.

Przedwczoraj się martwiłam, że Marcelka mało się rusza ... za to wczoraj tańczyła w brzuchu od 18 do 23 ale rzeczywiście te ruchy są już inne, słabsze, nie są to typowe kopniaki, tylko takie jakby przewracanie się, fikołki i wypychanie.

pamiętasz Karola jak ja się martwiłam, że Mały się nie rusza tydzień temu? :) a na drugi dzień jakby diabeł w niego wstąpił :) to chyba normalne takie okresy spokoju a potem nadaktywności :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Paula u mnie też jest powtarzalny.. Zaczyna się z moim obudzeniem a o 24 kończy.. A najgorzej jest między 20:30/21 a północą.
    Jeszcze jak chodziłam spał parę godz w ciągu dnia tak od 12 do 15 czasem.. Teraz.. Zapomnij. Ja się chyba przywzyczaje do niespania już teraz ;)
    No to mój spokojniejszy :-) zwykle tak leciutko koło 7-8 rano. Potem więcej około 9. Potem cisza i po 14 zaczyna się jazz :-) I tak potrafi tutaj ponad godzinę się bawić. Potem śpi. I między 18 a 20 mamy takie w miarę spokojne ruchy. Jak nie śpię o 22-23 to jeszcze w tych okolicach kopie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkryłam jak wstawać by spojenie nie bolało. Na boczek z ręki na kolana z klęku tyłem wstaje z łóżka i nie boli :) w nocy starałam się spać na jednym boku jak najdłużej i ból jest zdecydowanie mniejszy . Zobaczymy jak dzisiaj będzie.
    Malutka_mycha jeśli boli cię już to warto zrobić USG spojenia żeby zmierzyć ile się juz rozeszło - ogólnie za rozejście spojenia odpowiada relaksyna ona je luzuje i napieranie główki dlatego najczesciej rozchodzi się od 32-34 tyg. I najśmieszniejsze jest to że ta relaksyna odpowiada że siarę w piersiach przed porodem a ja jej nie mam. Wolałabym by poszła w cycki niż w pipkę.
    Jeśli spojenie się rozchodzi za szybko l
    Pas moze pomoc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 08:26

Mama36 lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Boze...od tygodnia żyje dzisiejszym McDonaldem... Obiecałam sobie ze spełnie zachcianke i muszę zjeść... Już siedzę w kuponach i wybieram.. A tu dopiero 8 rano :(

ahahahahaaaa.... ja na szczęście nie mogę Maca :) i dość skutecznie omijam szerokim łukiem :) Na co się finalnie zdecydowałaś? ;)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Zeeee cooooooooooooo????? Że sama ? Że jak?????

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ahahahahaaaa.... ja na szczęście nie mogę Maca :) i dość skutecznie omijam szerokim łukiem :) Na co się finalnie zdecydowałaś? ;)
    Ja kocham Wieśmaka.. Więc musi być powiększony zestaw i teraz są te lody z masłem orzechowym... Tez muszą być... Ale jeszcze ukladam kombinacje! ❤️

malutka_mycha, Kasiulka90, espoir lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Super to wygląda, ja też myślałam o tym obrazie ;-) świetny ten kotek

A jaki rozmiar wybrałaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2019, 08:31

malutka_mycha lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2019, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama36 wrote:
    Ja kocham Wieśmaka.. Więc musi być powiększony zestaw i teraz są te lody z masłem orzechowym... Tez muszą być... Ale jeszcze ukladam kombinacje! ❤️

ooooo pamiętam lody z masłem orzechowym... pyyyyycha!!! narobilas mi smaka... chyba sobie zrobię dziś naleśniki pełnoziarniste z masłem orzechowym i bananem!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 1161 1162 1163 1164 1165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ