X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zglosilam do luxmedu refundację za usg 2 trymestru. Ciekawe kiedy sie rozstrzygnie :p szkoda ze pierwszego usg nie wiedzialam i nie zglosilam :( ale za to przede mną jeszcze usg 3 trymestru.
    Z tą zgaga sobie radzę.. Wystarczy wypic kubek mleka zimnego ale sam fakt ze pali niemilosiernie i wybudza a potem ciężko spać.
    Mowia wyśpij sie bo pozniej nie będziesz miec okazji... Yhym..
    Moj M stwiedzil dzis ze jestem jak Chuck Norris cala noc 1 oko otwarte. Ale nic nie poradzę ze co przekrecic sie chcę to te bole krocza nie pozwalaja na niekontrolowane obroty.. U mnie wszystko na pelnym wybudzeniu i cala noc taka w ratach.

AniaKJ lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Dopiero ilość 10mg jest szkodliwa i może prowadzić do was i kuracji nawet w późnej ciąży.
    Kiedyś już o tym pisalysmy ;-)

Paula do czego może prowadzić? :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Kochana, on twierdzi że lekarz prywatny to moje widzimisię, bo można było chodzić na NFZ, a te pieniądze odkładać.

to nie ma co dyskutować :) sąd zdecyduje czy to widzimisię czy nie :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Mycha slicznie, kolejna seksi mama :*

A ja dalej zwlekam z zamowieniem rolet. Nadal podobaja mi sie najbardziej w te slodkie wzorki. Czas zaszalec i podjąć męską decyzje :D mysle, ze bedzie z nimi łanie.

Tez mialam odstawiac Duphaston, ale jak gin ostatnio zobaczył moja szyjke zwiększył mi dawke na 3x2 (a było 2×1).
    Ja tó chyba do kinaca bede brala.
    Kwas tez mi kiedys wypisywał 5mg, ale juz od kilku wizyt go nie mam.Biore ten co w witaminach.
    Acard mam brac do 37 tyg

będą! będą! tak jak dziewczyny pisały- jak cały pokój jest bez wzorków to rolety dodadzą uroku! :)
    dlaczego masz brać acard do 37tc? zalecenia są chyba do 34tc....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    A mialyscie cukier w moczu? Czy to nie jest jakis staly wyznacznik?

cukier w moczu to juz przy naprawdę wysokich wynikach wychodzi.. ja nie miałam nigdy cukru w moczu, ketonów tez... ważne, żeby nie odstawić całkowicie węglowodanów tylko jeść te złożone

Misiabella lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi, mi mleko nie pomaga :( ostatnio Rennie mi się skończyło, to myślałam że wypije całą butelkę i niestety nic ...

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oprócz kwasu foliowego w witaminach dodatkowo jeszcze przyjmuję actifolin 2 mg. Jeszcze przed ciążą kazał mi gin go przyjmować i na razie tak zostało.
    Wiewióreczka ale z ciebie laseczka :) no nieco inaczej sobie Ciebie wyobrażałam.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Zglosilam do luxmedu refundację za usg 2 trymestru. Ciekawe kiedy sie rozstrzygnie :p szkoda ze pierwszego usg nie wiedzialam i nie zglosilam :( ale za to przede mną jeszcze usg 3 trymestru.
    Z tą zgaga sobie radzę.. Wystarczy wypic kubek mleka zimnego ale sam fakt ze pali niemilosiernie i wybudza a potem ciężko spać.
    Mowia wyśpij sie bo pozniej nie będziesz miec okazji... Yhym..
    Moj M stwiedzil dzis ze jestem jak Chuck Norris cala noc 1 oko otwarte. Ale nic nie poradzę ze co przekrecic sie chcę to te bole krocza nie pozwalaja na niekontrolowane obroty.. U mnie wszystko na pelnym wybudzeniu i cala noc taka w ratach.

a można się ubiegać o taką refundację? Ja mam kartę w enel-med... w sumie też bym skorzystała...

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ta kawa to mnie zmartwilas, bo ja zawsze wypijam kawe z mlekiem i polowa luzeczki ksylitolu po sniadaniu. No nic jakos trzeba sobie poradzic. A mi ginekolog mowila, jak sie odzywiac zeby nie dostac cukrzycy, ale ja olalam, bo czasu brak, no i z niedbalstwa. Moim glownym przewinieniem sa dlugie przerwy miedzy posilkami i zarcie slodyczy, tak raz na dwa dni, czasem codziennie, mam namysli czekoladowy serek, czy baton z gorzkiej czekolady z zurawina, zurawina, co prawda ekologiczna i z mniejsza iloscia cukru, ale slodka. Raz na jakis czas trzachłam tez slodka buleczke z rodzynkami i cynamonem lub czekolada ale w trakcie tych niespelna 150 dni nie kupilamwiecej niz 10 takich bulek. Jestem fanka czekolady ;)

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Z ta kawa to mnie zmartwilas, bo ja zawsze wypijam kawe z mlekiem i polowa luzeczki ksylitolu po sniadaniu. No nic jakos trzeba sobie poradzic. A mi ginekolog mowila, jak sie odzywiac zeby nie dostac cukrzycy, ale ja olalam, bo czasu brak, no i z niedbalstwa. Moim glownym przewinieniem sa dlugie przerwy miedzy posilkami i zarcie slodyczy, tak raz na dwa dni, czasem codziennie, mam namysli czekoladowy serek, czy baton z gorzkiej czekolady z zurawina, zurawina, co prawda ekologiczna i z mniejsza iloscia cukru, ale slodka. Raz na jakis czas trzachłam tez slodka buleczke z rodzynkami i cynamonem lub czekolada ale w trakcie tych niespelna 150 dni nie kupilamwiecej niz 10 takich bulek. Jestem fanka czekolady ;)

suszone owoce nie są wskazane bo to bomba cukrowa. Ja jadłam wcześniej na śniadania płatki owsiane z jogurtem, owocami , orzechami a teraz nie mogę bo cukier miałam 130-140- niby w normie ale wolę kanapkę z drobiową wędliną i jajkiem. Z kawą spróbuj bo może u Ciebie nie będzie problemu :) Musisz testować na sobie :)
    Na II śniadanie i np podwieczorek można zjeść owoc/ owoce o niskim/ średnim IG, jogurt naturalny i orzechy/ migdały do tego... orzechy spowalniają trawienie węglowodanów i są wskazane :)

Misiabella lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    a można się ubiegać o taką refundację? Ja mam kartę w enel-med... w sumie też bym skorzystała...
    U mnie można mam pakiet swoboda leczenia. M przyniósł z firmy formularze do wypełnienia i odsylalam w piatek

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    U mnie można mam pakiet swoboda leczenia. M przyniósł z firmy formularze do wypełnienia i odsylalam w piatek

DAFFI!! jesteś wielka! własnie czytam, że też mogę (chyba- muszę doczytać :P) na kwartał max 500 zł :)

Daffi lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Daffi, mi mleko nie pomaga :( ostatnio Rennie mi się skończyło, to myślałam że wypije całą butelkę i niestety nic ...
    mi Gaviscon bardziej pomaga :)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    DAFFI!! jesteś wielka! własnie czytam, że też mogę (chyba- muszę doczytać :P) na kwartał max 500 zł :)
    Tak nie wiem jak u Ciebie ja mam 3 mce na wyslanie od chwili wykonania badania. :) takze warto dzialac... Zawsze to jakis zwrot. :)

No i wielka jestem.. :p z tym sie zgodzę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2019, 09:54

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Tak nie wiem jak u Ciebie ja mam 3 mce na wyslanie od chwili wykonania badania. :) takze warto dzialac... Zawsze to jakis zwrot. :)

No i wielka jestem.. :p z tym sie zgodzę.

oj nie w tym sensie ;)
    szkoda, że wcześniej nie wiedziałam ale w środę mam usg to sobie wezmę fakturkę i złożę :) i zobaczymy :)

Daffi lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    mi Gaviscon bardziej pomaga :)

Mówisz ? A to do picia jest ? Może też sobie kupię :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India pewna jesteś, że do 37 tc ten acard?? Mi coś się kojarzy,że gin mówił coś mi o 32 czy 34, ale nie jestem pewna. We wtorek na wizycie muszę go dopytać do kiedy dokładnie go przyjmować.

A ogólnie to z tym spaniem i lezeniem to ja mam jakaś masakre. Od piatku w po prawj stronie brzucha jak źle się ułoże to mnie cos boli, kłuje. I tak na plecach nie da się spać, na lewym boku mały od razu kopie i się wierci, a na prawym boku boli i to tak że nie można się nawet przekręcić. Ale skoro to noe jest ciągły ból to mam nadzieje, że nic złego się nie dzieje a poprostu maly juz na tyle urósł, że coś tam dociska :)
    A i jeszcze się pochwalę, że dzisiaj takiego kopa mi dał pod żebra, że aż oczy mi się zrobiły jak 5zł i nieco zabolało.

• espoir Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Mówisz ? A to do picia jest ? Może też sobie kupię :)
    to są tabletki, rozgryzasz i chwilę miętolisz jak gumę :)

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    A mialyscie cukier w moczu? Czy to nie jest jakis staly wyznacznik?
    Ja ani razu

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Paula do czego może prowadzić? :)
    Teraz nie mogę odnaleźć tego badania, ale było tam wspomniane, że nadmiar zwiększa ryzyko autyzmu bodajże 8-krotnie, było coś o raku jelita grubego u dziecka. Tak mgliście już pamiętam. Było też coś o tym że nadmiar b9 może zmniejszyć poziom i zamaskować niedobór B12 a w konsekwencji może rozwinąć się białaczka (o ile pamiętam dobrze) plus może też zmniejszyć skuteczność chemioterapii przy wykrytym raku.

Podobno trudno go przedawkować, ale są osoby, które mają wyjątkową tolerancję na kwas foliowy i wtedy może się właśnie pojawić hiperwitaminoza

‹‹ 1171 1172 1173 1174 1175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ