X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Karmelka ja nie mam.cukrzycy

Karolina sówka przepiekna.<3

Mycha swietna ta sowa!

Fasolka ja.nie wiem jak jest z dawkowaniem apapu. Na ulotce nie ma.wzmianki?

znajomy aptekarz mi mówi, że można
    8 tabl. To 4g paracetamolu na dobę, jednak nie więcej niż 60mg paracetamalu/kg masy ciała na dobę ale w podzielonych dawkach 10-15mg/kg mc (tak średnia co 4godz.)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja mam 4kg na plusie od początku ciąży i mam zmodyfikować jeszcze dietę bo to za dużo przy moim BMI i cukrzycy. Najpierw przedobrzylam z niskimi węglami a teraz przedobrzylam z wysokimi węglami :-D To teraz trzeba wyśrodkować.
    4kg i to za dużo? O rany, teraz mnie dobiłaś.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    chętnie bym sie wybrała tylko jeździć na Śląsk (Świdnica- dobrze pamiętam? :) ) to trochę za daleko.. chyba, że ma konsultacje on- line :)

a propos... czy można np po miesiącu odstawić insulinę? czy jak zacznę to już do porodu muszę? chyba można.. bo jak cukry za bardzo spadną... hmmm?
    Nie odsatwia się z tego co wiem. Mi nawet zabronila schodzić z dawki. Też dzisiaj byłam u diabteloga w sumie nic ciekawego. Tyle że zwiększać dawki. Jedyne co mam zmienić to ostanią kolacje. Na sam nabiał i tłuszcz. W sensie jajjko, parowa coś takiego i zobaczyć czy na czczo trochę spadają. Insulina nie przechodzi przez łożysko i nie ma jej się co tak bać.

Fasolka77 lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • india Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka ostatnie pomiary:
    26+1 931g
    29+0 1412g
    30+5 1813g

Cukrzycy, ku mojemu zaskoczeniu, nie mam.
    Ale jem sporo słodyczy. Ciekawe czy to może miec wpływ na wage małej.

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Wczoraj któraś z Was pisała że w 26+2 dziecko wazylo 1200 bodajże, sprawdziłam. Moja dokładnie w tym samym dniu 977g
    Moja córcia tyle ma.:)

malutka_mycha, Misiabella lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2019, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    chętnie bym sie wybrała tylko jeździć na Śląsk (Świdnica- dobrze pamiętam? :) ) to trochę za daleko.. chyba, że ma konsultacje on- line :)

a propos... czy można np po miesiącu odstawić insulinę? czy jak zacznę to już do porodu muszę? chyba można.. bo jak cukry za bardzo spadną... hmmm?

Odstawia sie. Tylko też na pewno dużo zależy od lekarza.

• Daffi Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny zaczynam panikowac.
    boje sie. jestem sama z corka w domu bo M w pracy.
    maly jest tak aktywny nawet na chwile nie przestal a ja od rana mam kolatania serca.. niby to normalne w ciazy ale one mi nie ustepuja caly czas sa.. obawiam sie ze te kolatania nie sa niczym dobrym i przez to dziecko sie stresuje i meczy.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    4kg i to za dużo? O rany, teraz mnie dobiłaś.
    Ale to tylko dla mnie za dużo ;-) ja startowałam z BMI 29

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Karmelka ostatnie pomiary:
    26+1 931g
    29+0 1412g
    30+5 1813g

Cukrzycy, ku mojemu zaskoczeniu, nie mam.
    Ale jem sporo słodyczy. Ciekawe czy to może miec wpływ na wage małej.
    India jedzenie słodyczy nie ma nic do cukrzycy. Zresztą dziecko sobie bierze tyle ile potrzebuje a reszta idzie w boczki. Poprostu dzidzia rośnie duża. Moja pomiar z wczoraj 30+3 1480.

india lubi tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    maly jest tak aktywny nawet na chwile nie przestal a ja od rana mam kolatania serca.. niby to normalne w ciazy ale one mi nie ustepuja caly czas sa.. obawiam sie ze te kolatania nie sa niczym dobrym i przez to dziecko sie stresuje i meczy.
    A próbowałaś wypić ze dwa kubki melisy może? Albo włączyć spokojna muzykę i potrenować oddech przeponowy?

• Daffi Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    A próbowałaś wypić ze dwa kubki melisy może? Albo włączyć spokojna muzykę i potrenować oddech przeponowy?
    a jeszcze sie kawy napilam godzinę temu....
    nie pije melisy nie lubie i nie mam nawet w domu. leze na lewym boku i staram sie odpoczywac.

b2ujp2.png

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Masz może cisnieniomierz? Może warto sprawdzić ciśnienie? Kiedy M wraca? Ja bym dla świętego spokoju pojechała na IP.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Kasionek Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Zmierz sobie ciśnienie i zobacz jakie masz. Ja też mam tak czasami i wtedy staram się położyć spać. Paula dobrze radzi z melisą. Im więcej będziesz o tym myśleć tym bardziej serce będzie kolatac.

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • stresant Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ta cukrzyca to jakas zmora....bardzo duzo dziewczyn z forum ma cukrzyce...co sie to dzieje.....

Pytanie z intymnych.....czy ktoras z Was po wypiciu glukozy rozchorowala sie na infekcje?

Kurcze juz wczoraj cos czulam, od razu dalam lactovaginal i wzielam provag......a dzis ciagle cos nie tak, wieczorem znow wloze lactovaginal i posmaruje sie provagiem w zelu...chyba zaszkodzic nie powinno.......przed ciaza tak mialam, ze jak przesadzilam ze slodkosciami to odrazu swedzialo.....oby sie z tego nic nie wyklulo, bo wikend przed nami i gdzie ja jakiego lekarza znajde.......

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, mi lekarz ostatnio na IP powiedział, że rozsądna dawka apapu na dobę, to 1 tabletka co 4-6 godzin, maksymalna 2 tabletki co 4-6 godzin.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ale to tylko dla mnie za dużo ;-) ja startowałam z BMI 29
    Moje BMI jest ponad 35. :(
    Mój gin kazał mi się pilnować i nie przytyć wiecej niż 9kg. W sobotę miałam + ok 2kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2019, 18:08

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Masz może cisnieniomierz? Może warto sprawdzić ciśnienie? Kiedy M wraca? Ja bym dla świętego spokoju pojechała na IP.
    no wlasnie cisnienie mam ok 116/76 serce tez nie biije mi szybko bo tetno mam 82 ale czuje te rzeskoki i szybsze chwilowe uderzenia. i jeszcze mlody tak fikajacy od rana... chyba ze to jakis przelom i juz sie grubasek utuczyl na tyle ze tak bede czuc go codziennie?
    boje sie bo bratowa miala takz corka ze byla nad aktywna okazalo sie ze dziecko mialo tachykardie...

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    ta cukrzyca to jakas zmora....bardzo duzo dziewczyn z forum ma cukrzyce...co sie to dzieje.....

Pytanie z intymnych.....czy ktoras z Was po wypiciu glukozy rozchorowala sie na infekcje?

Kurcze juz wczoraj cos czulam, od razu dalam lactovaginal i wzielam provag......a dzis ciagle cos nie tak, wieczorem znow wloze lactovaginal i posmaruje sie provagiem w zelu...chyba zaszkodzic nie powinno.......przed ciaza tak mialam, ze jak przesadzilam ze slodkosciami to odrazu swedzialo.....oby sie z tego nic nie wyklulo, bo wikend przed nami i gdzie ja jakiego lekarza znajde.......

ja walczyłam z grzybicą ale to wina pobytu w szpitalu raczej- to było w październiku

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    no wlasnie cisnienie mam ok 116/76 serce tez nie biije mi szybko bo tetno mam 82 ale czuje te rzeskoki i szybsze chwilowe uderzenia. i jeszcze mlody tak fikajacy od rana... chyba ze to jakis przelom i juz sie grubasek utuczyl na tyle ze tak bede czuc go codziennie?
    boje sie bo bratowa miala takz corka ze byla nad aktywna okazalo sie ze dziecko mialo tachykardie...

wez sobie magnez i poloz sie ...to moze byc niedostatnek magnezu wtedy tez tak trzepie wewnetrznie.......

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi nie wiem czy Cię pocieszę ale mnie już się kilka razy też takie coś zdarzyło, po krótkim czasie przeszło.

syy2roeqbhtk0nxh.png
‹‹ 1226 1227 1228 1229 1230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ