X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Majeranku albo tymianku ( z tego co pisze Stresant) :) nie wiem jaki wpływ na katar ma rumianek :)
    Rumianek też fajnie działa. Ja czasem robiłam inhalacje z rumianku. A jak nie chciało mi się robić inhalacji to zaparzałam sobie herbatkę, piłam powoli i wdychałam opary nad szklanką :)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Tunia na niektórych te cholerny chyba polują :) moja babcia cale lato chodzi pogryziony. My siedzimy na tej samej działce i nic.
    Całkiem możliwe, bo u mnie tylko ja pogryziona. :)

malutka_mycha lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Całkiem możliwe, bo u mnie tylko ja pogryziona. :)

na mnie też zawsze komary polują :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka, cukry moga byc przez infekcje. Przynajmniej na krzywa nie mozna isc jak sie jest przeziebionym, chorym. Czyli tej insuliny jeszcze sobie nie zapodawalas? Najgorsze jest to ze wszystko jest taka niewiadoma, moze Twoja profesor wie co robi, w koncu jest profesorem, a moze kurcze to za wczesnie. Wszystko jest indywidualnie ustawiane pod pacjenta danego, ale dziwne to ze sa rozne zalecenia, wprowadza to troche niepokoju. Czytalam o tym badaniu HbA1c w kontekscie profilaktyki u ciezarnych i moze ono byc niemiarodajne np. przy anemii. Musze poszukac diabetologa. Ja chcialam dzis isc badac glukoze na czczo dla wlasnej wiadamosci, no ale zlapala mnie wczoraj jakas infekcja i musze odpuscic.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to tak jak z wszami :) corka zawsze cos przyniesie ze szkoly a syn nigdy nie mial :)

• stresant Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valetta a wiesz ze o Tobie wczraj myslalam, ze juz dlugo sie nie odzywasz :)

chyba najwieksze dziecie na naszym forum :) gratulacje.....oby krwawienie szybko ustalo

valetta94 lubi tę wiadomość

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Natalia-tosia jeśli tak bardzo źle przeżyłaś pierwszy poród, to może cc.
    Moja koleżanka panicznie się bała drugiego porodu (właśnie po przejściach w pierwszym) i gin jej wpisał cc. Stwierdził, że przy takim stresie to będzie męka dla dziecka i dla matki.
    CC, boję się jeszcze bardziej :D Paraliżuje, mnie myśl o cewniku i o zastrzyku w kręgosłup ... Jeśli chodzi o pierwszy poród no to wiadomo ból był straszny, bardzo długo trwał, ale najgorsze co było to położna... okropna wstrętna i wkurzona na mnie położna :( A ja już po prostu nie miałam siły... Nie czułam się przy niej bezpiecznie, nie byłam świadoma co jeszcze może się zdarzyć a nikt o niczym mnie nie informował, nie chciał ze mną rozmawiać ;/ Teraz liczę na to, że moją położną będzie moja koleżanka (oby się udało), więc nastawiam się, że psychicznie będzie znacznie lepiej, ale z tyłu głowy siedzi myśl, że znowu mnie ktoś będzie traktował jak intruza i osobę która przeszkadza.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Valetta a wiesz ze o Tobie wczraj myslalam, ze juz dlugo sie nie odzywasz :)

chyba najwieksze dziecie na naszym forum :) gratulacje.....oby krwawienie szybko ustalo
    India mówiła chyba ostatnio o 1800 g :D Ale poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Karollinax26, valetta94, Natalia-tosia, Karmelllka90, india, martusiawp lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Natalia, łączę się w bólu, ja mam już podobne objawy :( Na szkole rodzenia, podczas zwiedzania porodówki, musialam powstrzymywać łzy :( Staram się tłumaczyć sama sobie, że tym razem będzie inaczej, bo jestem już starsza, bardziej doświadczona... Ja miałam cc i tego się boję bardzo. Ale tez i tego, że nie poradze sobie z bólem, jeśli dostanę zielone światło na sn... Ale damy radę, kochana! <3

Stresant, mi też zdarza się chrapać. Moja teoria jest taka, że mam w ciąży opuchnięte śluzówki, więc w nosie mniejszy prześwit. Do tego suche powietrze i wielki brzuch. Jak spię dobrze ułożona, wysoko na boku, w poduszce ciążowej i pod plecami podparcie i pod brzuchem, to jest dużo lepiej.

Daffi, ja teraz nie wiem, czy uległam Twojej sugestii i miałam taki sen, czy to było naprawde, nie umiem tego określić... Ale chyba mi się to nie śniło, tylko byłam zbyt zmęczona, żeby się obudzić do końca. No więc już w półśnie, podczas ostatniej fazy zasypiania, młody kopał mnie taak intensywnie i dość wysoko, do tego czułam, że przy wydechu, w ostatniej fazie jakby wydechu, kołacze mi serce. Wdech i wydech ok, pod sam koniec wydechu takie palpitacje i trzęsawki w sercu. Potem zasnęłam. W nocy obudziłąm się nie mogąc złapać oddechu, tak mi się trzęsło w klatce piersiowej :/ To jest naprawdę nieprzyjemne, wiem co czułaś, ja się bałam zasnąć a zmęczenie było ogromnne :(
    Ojej mam nadzieję ze to byl jedynie koszmar. Ale jak psychika ludzka dziala.. Tylko czytamy a w glowie podswiadomosc tak mocno to zatrzymuje. Nie chcialam zebys sie stresowala i nockę zarywala :(

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    mam wyjebane Dafii :) bo wiem, że to rosyjska ruletka :) uważam, że powinni wprowadzic normy.. kolacja o 22, pomiar o 7 i sniadanie.. to tak np.. bo jaki ma sens pomiar np o 6 i cukier np 80 ... położenie się do łóżka i wstanie np o 8 na śniadanie skoro o 7 mogło juz wybić ponad 100 z głodu??? zawracanie gitary :)
    Ja ci powiem ze ja juz przestalam to kontrolowac tak szczegółowo.. Chodze spać a ostatnio przez to zle sypianie budze sie na raty i spie do 10 i ja pomiar cukru robię jak wstanę bo wczesniej jestem tak nietomna ze nawet o tym nie mysle. Wiec jeśli o 10 mam cukier 100 to moze i o tej 6tej mialabym lepszy. Jak M bedzie mial na rano to mi się łatwiej wstaje o tej 6tej to sobie sprawdzę.

b2ujp2.png

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:

Dokładnie tak było :)

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Jestem ciekawa ile moj Filip będzie wazyl na podobnym etapie :p

valetta94, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• malutka_mycha Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-Tosia a mąż był przy porodzie?

Stresant dokładnie, moja siostra łapie wszy ale nikogo innego nie zaraza z naszej rodziny. A mama łapie swierzb ale też nikogo nie zaraza :D każdy jest chyba wrażliwy na coś innego :)

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Fasolka, cukry moga byc przez infekcje. Przynajmniej na krzywa nie mozna isc jak sie jest przeziebionym, chorym. Czyli tej insuliny jeszcze sobie nie zapodawalas? Najgorsze jest to ze wszystko jest taka niewiadoma, moze Twoja profesor wie co robi, w koncu jest profesorem, a moze kurcze to za wczesnie. Wszystko jest indywidualnie ustawiane pod pacjenta danego, ale dziwne to ze sa rozne zalecenia, wprowadza to troche niepokoju. Czytalam o tym badaniu HbA1c w kontekscie profilaktyki u ciezarnych i moze ono byc niemiarodajne np. przy anemii. Musze poszukac diabetologa. Ja chcialam dzis isc badac glukoze na czczo dla wlasnej wiadamosci, no ale zlapala mnie wczoraj jakas infekcja i musze odpuscic.

Misia wczoraj podałam pierwszą dawkę :) a dzis cukier wyższy niż zwykle ale to pewnie przez infekcję... a Ty masz juz glukometr? czy czekasz na pierwszą wizytę u diabetologa? ja nie mam anemii ale jak wyzdrowieję to na pewno pójdę sobie sama we własnym zakresie to badanie zrobić

Misiabella lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • valetta94 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Karmelka, ja też chce te z h&m, więc pewnie też wezmę 4. Jeszcze też na razie nie kupuję, planuje zaopatrzyć się w lutym.

Ja mam 4 staniki z Hm, 3 takie na codzień a jeden na noc taki specjalny do spania na szerokich ramiączkach i otwierany na zakładki. Tego na noc nie planowałam, ale w nocy tak mi siara cieknie, że wszystkie koszulki miałam poplamione i nie miałam wyjścia.

w5wq9vvj6y6gc1um.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Natalia-Tosia a mąż był przy porodzie?

Stresant dokładnie, moja siostra łapie wszy ale nikogo innego nie zaraza z naszej rodziny. A mama łapie swierzb ale też nikogo nie zaraza :D każdy jest chyba wrażliwy na coś innego :)
    Przyjechał na ostatnie 4 godziny, wtedy akcja już była tak rozwinięta, że przykuli mnie do łóżka i nie pozwalali wstawać, chociaż myślę, ze spokojnie mogłabym jeszcze pochodzić, ale w związku z tym, że poród trwał już ponad 12 godzin to chcieli bez przerwy kontrolować tętno maleństwa. Jak mąż przyjechał to nagle się zaczęli mną interesować, przyszedł lekarz żeby mnie zbadać itd... Dlatego też nie wyobrażam sobie teraz porodu bez męża, chcę by tym razem był cały czas przy mnie :)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja ci powiem ze ja juz przestalam to kontrolowac tak szczegółowo.. Chodze spać a ostatnio przez to zle sypianie budze sie na raty i spie do 10 i ja pomiar cukru robię jak wstanę bo wczesniej jestem tak nietomna ze nawet o tym nie mysle. Wiec jeśli o 10 mam cukier 100 to moze i o tej 6tej mialabym lepszy. Jak M bedzie mial na rano to mi się łatwiej wstaje o tej 6tej to sobie sprawdzę.

ja właśnie źle śpię,.. zwykle kładę się ok 22 i ok 3-4 pobudka a potem to takie wiercenie się... ale jednak staram się pilnować pory karmienia i zaczynam zwykle śniadanie o 8

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Przyjechał na ostatnie 4 godziny, wtedy akcja już była tak rozwinięta, że przykuli mnie do łóżka i nie pozwalali wstawać, chociaż myślę, ze spokojnie mogłabym jeszcze pochodzić, ale w związku z tym, że poród trwał już ponad 12 godzin to chcieli bez przerwy kontrolować tętno maleństwa. Jak mąż przyjechał to nagle się zaczęli mną interesować, przyszedł lekarz żeby mnie zbadać itd... Dlatego też nie wyobrażam sobie teraz porodu bez męża, chcę by tym razem był cały czas przy mnie :)
    Dlatego właśnie pytam :) jak tylko ma się kogoś, niekoniecznie męża, to warto na tą porodowke zabrać ta bliska osobę bo całkiem inaczej traktują podobno. No to teraz nie masz się czym martwić :)

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Dlatego właśnie pytam :) jak tylko ma się kogoś, niekoniecznie męża, to warto na tą porodowke zabrać ta bliska osobę bo całkiem inaczej traktują podobno. No to teraz nie masz się czym martwić :)

a jest opcja, że facet wchodzi tylko co jakis czas na chwilę? nie chciałabym aby K. był obecny ale w sumie mógłby kontrolować sytuację zaglądając ? jak to wygląda?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • mysla.nieskalana Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Trochę późno się odzywam,ale "podglądam" Was od początku i czuję jakbym wszystkie znała ! Mam 32 lata (no w tym roku 33) i to moja pierwsza ciąża. W brzuchu kryje się Brunon (to chyba tak jak u Fasolki ). Termin mam wg USG w okolicach 26 kwietnia. Wczoraj byłam na comiesięcznej wizycie i maluch waży już 1300g . Aaa..nie odzywałam się bo patrząc na wasze wyprawki to jestem lekko przerażona. Nie mam jeszcze praktycznie nic,oprócz dosłownie paru ciuszków.
    Miłego dnia!

Fasolka77, Kiwona, malutka_mycha, MamaAga85, Tunia76, Natalia-tosia, Lolka30, AniaKJ, Misiabella, Kasiulka90, DorotaAnna, Wiewióreczka, valetta94, ago91, espoir, india, martusiawp, B_002 lubią tę wiadomość

ibm2j48a6easc2hs.png
‹‹ 1233 1234 1235 1236 1237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ