X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello
    A ja miałam dzisiaj jechać na badania, ale okazuje się że nie mam już kubeczkow na mocz. W środę wizyta. Dzisiaj oddajemy auto do mechanika. Nie wiem, czy logistycznie uda mi się ogarnąć temat do środy, najwyżej nie zrobię teraz badań. Bo nawet skierowania nie dostałam, kurde. Może za to zleci mi gin badania i wcześniejszą wizytę :P
    Ja wyjątkowo pospalam dzisiaj. Raz siku i co chwila zmiana pozycji, co jest za każdym razem bolesne. Ale spałam przynajmniej.
    Ferie u nas dopiero za 2 tygodnie. A dzisiaj odliczam, pierwszy z 4 ostatnich dni pracujących :)
    Wstaje robić kawkę i śniadanie młodemu do szkoły.

martusiawp lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i większość apek mi mówi, że zaczynam 3 trymestr :) 90 dni do porodu :)

B_002, Mama36, Tunia76, ago91, Paula 90, AniaKJ, DorotaAnna, espoir, mysla.nieskalana, martusiawp, Wiewióreczka, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga a ja już przestałam nadążać z czytaniem a odpisywać też nie mam kiedy. Ale to fajnie że nas tu tyle, tyle tematów się przewija, każdy znajdzie coś dla siebie :)
    Ja się już obudziłam i aż jestem zaskoczona bo zwykle przed 8 to nie było szans żeby jakoś oczy otworzyć, a tu dziś jakoś łatwiej. Może was teraz ponadrabiam póki nie dochodzi kolejna strona co 15 minut :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2019, 06:55

mysla.nieskalana, martusiawp lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    A i większość apek mi mówi, że zaczynam 3 trymestr :) 90 dni do porodu :)
    Super. Czas leci :) ja od jutra 30+0.
    Jeszcze ze 2,3 tyg i zabiorę się za szykowanie bo totalny chaos, a jeszcze trzeba przemeblowac, pranie to tam pikuś :)

martusiawp lubi tę wiadomość

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie kobietki w poniedziałkowy poranek.
    Ja też już 3 trymestr, u mnie 27t2d licząc od @. A z USG 28t2d.

MamaAga85, Paula 90, AniaKJ, Fasolka77, mysla.nieskalana, martusiawp, Wiewióreczka, Kasiulka90, india lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona w końcu sobie odpoczniesz od pracy :)
    B002 fajnie się czyta,owszem :) Generalnie tempo dziewczyny narzuciły duuuże w produkcji stron :)
    ja raz,że nie zawsze mam czas to dwa moje humory i zmartwienia nie są czymś o czym chcę pisać i zaśmiecać wątek...

Moja córka dziś ma wolne po rozdaniu świadectw także jak wrócę od lekarza i zjemy obiadek to liczę na to,, że spędzimy fajne popołudnie :)

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia 76 to idziemy łeb w łeb :)

Tunia76 lubi tę wiadomość

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Witam wszystkie kobietki w poniedziałkowy poranek.
    Ja też już 3 trymestr, u mnie 27t2d licząc od @. A z USG 28t2d.
    Ja z Usg mialabym juz 30+3 :p ale sugeruje sie terminem z OM.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • ago91 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja dziś 3 trymestr <3

B_002, Tunia76, Mama36, AniaKJ, Kiwona, espoir, martusiawp, Wiewióreczka, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

8599w1d3a8mup6qh.png
    ibm23e5elf55d37i.png
    6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Hello
    A ja miałam dzisiaj jechać na badania, ale okazuje się że nie mam już kubeczkow na mocz. W środę wizyta. Dzisiaj oddajemy auto do mechanika. Nie wiem, czy logistycznie uda mi się ogarnąć temat do środy, najwyżej nie zrobię teraz badań. Bo nawet skierowania nie dostałam, kurde. Może za to zleci mi gin badania i wcześniejszą wizytę :P
    Ja wyjątkowo pospalam dzisiaj. Raz siku i co chwila zmiana pozycji, co jest za każdym razem bolesne. Ale spałam przynajmniej.
    Ferie u nas dopiero za 2 tygodnie. A dzisiaj odliczam, pierwszy z 4 ostatnich dni pracujących :)
    Wstaje robić kawkę i śniadanie młodemu do szkoły.
    Kiwona przeczytałam że "dzisiaj oddajemy mocz do mechanika". I zamiast przeczytać jeszcze raz to zaczęłam myśleć jaki związek ma mechanik z moczem. Chyba muszę się dobudzić.
    Kawy!

Kiwona, mysla.nieskalana, martusiawp lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie boje zobaczyć ile mlody wazy. Te jego kopniaki w ostatnich dniach sa naprawdę takie silne.. Tak mocno sie wypina.. Bede na następnej wizycie omawiac plan porodu to sie dowiem czy szykuja dla mnie w razie czego wywolanie porodu wczesniej ze wzgledu na ta wage malucha i oby tylko cukry nie zeswirowaly.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz intensywny tydzień.
    Dzisiaj wizyta u Endo, jutro diabetolog, w czwartek spróbuję się umówić do położnej, w piątek gin a w sobotę biała sobota na porodówce. Tylko w środę nie muszę się "robić"

mysla.nieskalana, martusiawp lubią tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga85 wrote:
    Miłego dnia wszystkim :), wpadam tak poniedziałkowo :)
    Wszystko co napisałyscie-przeczytane i tym samym witam nowe mamusie wśród Nas :)

Intensywnie na forum się robi pod względem pisania :)
    Ja czytałam ale czasu na pisanie mało jakoś...Humor do tego kompletnie do dupy...doły mnie dopadają coraz większe ...a teraz zamiast spać i wstać na budzik to spać nie mogę od czasu jak do pracy wstał mąż czyli od 4.30 i jeść mi się już chce...

Dziś wizyta u diabetologa.Jadę ze znajomą coby mieć pewność, że wszystko zrozumiem...
    Skąd te doły?

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam i czytam i nie dowierzam. W ciazy przysługuje nam darmowe leczenie stomatologiczne nawet kanalow. Mamy prawo do 2 bialych plomb na NFZ oraz ciezarnym nie mozna zakladac plomb amalgamatowych. Nic tylko leczyc zęby jeśli trzeba.

O i jeszcze cos takiego:
    Od 1 stycznia 2019 r. będą obowiązywać nowe wytyczne w opiece lekarskiej nad kobietami w ciąży. Zmianie ulegnie również zakres badań i konsultacji lekarskich, które każda ciężarna będzie musiała wykonać. Nowym obowiązkowym badaniem dla kobiet w ciąży będzie konsultacja stomatologiczna. Nawet do 18% porodów przedwczesnych i porodów zakończonych urodzeniem dziecka z niską masą urodzeniową związane jest z chorobami przyzębia i stanami zapalnymi jamy ustnej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2019, 07:52

Misiabella, martusiawp lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• B_002 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Tak samo z tym winogronem itd. Ja jem winogron, tak samo jak pasztety, wątróbkę i większość innych zakazanych". Ograniczam jednak do minimum, tak na wszelki wypadek.
    O tych produktach zakazanych wczoraj pisałyście. Ja jeszcze dodam że jem od czasu do czasu sery pleśniowe np camembert. Ale zanim kupię to sprawdzam etykietę to przeważnie te produkowane w Polsce są z mleka pasteryzowanego, a więc bezpieczne :) Prawdziwe francuskie byłyby niedozwolone.
    Na sylwestra zrobiłam koreczki z winogron sera camembert, orzechów włoskich i rukoli, uwielbiam takie połączenia smaków.
    Zjadłam tego sporo, ale na codzień często nie jem.

mysla.nieskalana lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona 4 dni szybko zleca :) A już taka fajna perspektywa przed Tobą :)
    B_002 ja nocami nadrabiam, wtedy jest najlepszy czas bo mało co dochodzi :)
    Paula u mnie zazwyczaj dziwnym trafem jest tak że wszystko się kumuluje i nie idzie się wyrobić albo pełen luz :)

Za mną noc pełna wrażeń, byłam tak wykończona ze położyłam się 8:30 spać. Zasnęłam po 22 (a niby człowiek zmęczony) a przed 12 już się obudziłam z brzuchem jak skala. I okazało się że brzuch był twardy do 3 w nocy z krociutkimi przerwami a do tego z regularnym skurcz ami co 5-7 minut po 30 sekund. Nieźle wystraszona byłam. Zjadłam magnez ale dopiero ciepły długi prysznic mi to wyciszyl. Dzisiaj ma przyjść paczka z Gemini, pakuję torbę do szpitala bo już nie wiem co mnie czeka.

f1d9680377.png
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z trójka z przodu ;D

Martusiawp u mnie wszystko Ok , tak mi się wydaje staram sie odpoczywać jak najwiecej, skurcze minęły, dzidzis rośnie bo kopniaki coraz mocniejsze, wizytę mam 4 lutego i już nie mogę się doczekać ;)

B_002, malutka_mycha, mysla.nieskalana, martusiawp, Wiewióreczka, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    O tych produktach zakazanych wczoraj pisałyście. Ja jeszcze dodam że jem od czasu do czasu sery pleśniowe np camembert. Ale zanim kupię to sprawdzam etykietę to przeważnie te produkowane w Polsce są z mleka pasteryzowanego, a więc bezpieczne :) Prawdziwe francuskie byłyby niedozwolone.
    Na sylwestra zrobiłam koreczki z winogron sera camembert, orzechów włoskich i rukoli, uwielbiam takie połączenia smaków.
    Zjadłam tego sporo, ale na codzień często nie jem.

Ja kocham camembert albo brie z winkiem takim dobrym. Ale z braku laku może być winogron :-D

B_002 lubi tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja z Usg mialabym juz 30+3 :p ale sugeruje sie terminem z OM.
    Jakbym ja się sugerowała terminem z OM to bym już była w 35tc :P
    A tak to leci mi 32tc dopiero. Takie to miałam zawirowania hormonalne w czerwcu i lipcu.

gg64zbmhxvebnkcj.png

Wysłany: 28 stycznia 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja kocham camembert albo brie z winkiem takim dobrym. Ale z braku laku może być winogron :-D
    Oo tak, ja też :) jak byłam na początku ciąży to się dowiedziałam że w Sandomierzu co rok maja Festiwal Wina. I już się nie mogę doczekać jak skończę karmić, wybierzemy się ekipa, faceci zajmą się dziećmi a z koleżankami wyruszy y w miasto :D

f1d9680377.png
‹‹ 1289 1290 1291 1292 1293 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ