WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    tutaj jestem w polowie roboty.....teraz juz gotowy jest 2x dluzszy i kolor ladnejszy niz na zdjeciu( bo wyfotografowane w nocy w kiepskim naswietleniu)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7025b08517c8.jpg

Piękny :) ja tez uwielbiam takie ręcznie robione rzeczy chociaż sama nic nie umiem :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Interesują cię najnowsze normy a nie te co były kilka lat temu.
    Nawet jeśli masz przekroczenie o 1 jednostkę w którymkolwiek wyniku to masz cukrzycę. Nie ma podziału na mniejszą o większą cukrzycę.
    Ja mam stwierdzoną cukrzycę na podstawie przekroczenia 1 ml po dwóch godzinach na czczo miałam 83 po godzinie 133 a po dwóch 154 a norma do 153. Poza tym że trzeba
    Chodzić do diabetologa i kłuć te biedne palce żyje się normalnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga - cukrzyca predysponuje do makrosomii płodu (wysokiej wagi) ale nie determinuje tego. Tak jak Daffi pisze - wiele kobiet rodzi małe/normalne dzieci przy cukrzycy.

Dobrze by było wyrównać te Twoje cukry, bo ryzyko makrosomii wzrasta.

Poród dużego dziecka niesie za sobą ryzyko. Ja znalam dziecko, ktore przez makrosomie zostało uszkodzone w trakcie porodu. Dziewczyna miała porażenie mózgowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Kurde to poranne przekroczenie to chyba przez to spagetii na kolację co mi do głowy przyszło żeby je jeść A i tak przez 12 godzin od badania nic nie jadłam o.O
    Kochana jedna jaskółka wiosny nie czyni ;)

Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no i super :) ale Ty Karmellka przecież nie miałaś przekroczeń w sumie.. na czczo chyba ładnie masz <90.. wiec się nie dziwię, że bez insuliny zostałaś :)

Dokładnie. Karmelka ma pojedyncze wyskoki.
    Moje na czczo od dwóch tygodni nie spadalo poniżej 100.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka90

Masz rację ja tak bardzo się boję.tej cukrzycy że już sama siebie tłumaczę. Boję.sie :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Dziewczyny A w razie co do.diabetologa to trzeba skierowanie ??
    Na NFZ tak dostaniesz od ginekologa prywatnie nie musisz.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Dzien dobry.
    Znowu kilka razy w nocy sie budzilam. Wstalam przed 7 i caly czas leze na kanapie pod kocykiem. Pije kawusie :)

Dziewczyny tak myślę o hybrydach na stopach... ze ładnie beda wygladaly podczas partych :D a to nieblepiej rodzic w skarpetkach bo cis mi sie utrwalilo z wczesniejszych wpisow ;)
    Co lepsze - czerwien na pazurach czy ciepłe skarpety??? :)

India czerwień na pazurkach i dziury w skarpetach! ;)

Tunia76, india, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    a jakie kolory polecacie dla chlopca?

dla dziewczynki mozecie roz sliwke czerwony itp.....a dla chlopca mam niebieski i bialy......ale jeszcze bym jakis wybrala

ja wzięłam niebieski jasny i kawę z mlekiem bo mam wózek beżowy :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Karmelka90

Masz rację ja tak bardzo się boję.tej cukrzycy że już sama siebie tłumaczę. Boję.sie :(
    Ale nie masz się co bać!! Ja odebrałam wyniki, ok mam cukrzycę ciążowa od razu zapisalam się do diabetologa dostałam glukometr i diete, jedynie trafiłam na pania, która za wszelką cenę chciała dać mi insulinę ( ale za każdym razem jak u niej byłam pod jej drzwiami stal jakiś przedstawiciel ), byłam u dwóch innych diabetologów zeden by mi insuliny nie dał. I teraz mam myślę super doktorka bo widać że interesuje się calosciowa mną a nie tylko cyferkami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Karmelka90

Nie ma czego ;-) Widzisz jak my sobie tutaj wszystkie dzielnie radzimy :-)

Ja na początku wpadłam w panikę. U mnie cukrzyca od 7 tygodnia. Wtedy cukrzyca może upośledzić albo nawet zabić dziecko. Udało się wytrwać. I teraz walczymy tylko o uniknięcie makrosomii. Tylko i aż. Ale to wszystko jest do ogarnięcia. I nie przysparza jakichś specjalnych problemów.
    Upierdliwe są tylko tak jak Karmelka pisze, te kłucia palców.

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no i super :) ale Ty Karmellka przecież nie miałaś przekroczeń w sumie.. na czczo chyba ładnie masz <90.. wiec się nie dziwię, że bez insuliny zostałaś :)
    No dokładnie. Trafi mi się skok w granicach 90-95 ale wiem że to z winy mojej diety :/. Ale tamta diabo chciała dać mi insulinę przy 3 wartościach 90 na 3 tygodnie ! I sterydach

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    No właśnie wyprzedali te memi :( a chciała. Ten butelkowa zieleń. Ale Basiu one są stacjonarnie w Krakowie na Ul. Chmieleniec 2B to jest ruczaj. W ogóle jadę tam w ta lub przyszłą sobotę z mężem bo laska ma smaczki w sklepie ;) sklep na Instagramie lub internetowo matuli.pl

o proszę .. miałabym sklep pod noskiem gdyby wróciła do KRK :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny pocieszylyscie mnie troche bo ogółem się zestresowalam tym wszystkim :(

Paula 90 lubi tę wiadomość

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ale było minęło i teraz już tak kombinować nie muszę. Do pięt nie dorastam tym mamom, które nagle zostały same z kilkorgiem dzieci, nie pracujące jeszcze czy coś...

Paula! Właśnie o krztuścu też zapominam, już zrobiłam karteczkę i będę czytała doktorkowi :P

Popracowałam i blokuje mnie brak danych z firmy. Czekam na niektóre dane od soboty i cisza. Nie będę się tym katować, pracuję tylko do jutra :P

Paula 90, mysla.nieskalana, Fasolka77, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą powiem Wam Dziewczyny że ja się nigdy nie spodziewałam że cukrzyca jest tak powszechnym problemem w ciąży.
    Myślałam sobie na początku że jestem jakaś wybrakowana że nawet dziecku dobrych warunków nie umiem stworzyć, była tragedia w mojej głowie.

A wygląda na to że to jest bardziej powszechne niż mdłości w ciąży.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Hej ho!
    Karolcia, ja mam wizytę na 14.20 a pewnie będzie opóźnienie. A dzisiaj też wyjątkowo, zamiast jutra, mamy SR, ma być jakiś maluszek i fizjoterapeutka ma nas szkolić :D Maluszek urodzony 5 stycznia, więc taki całkiem całkiem maleńki :)

Dziewczyny, wyspałam się! Matko, jakie to cudowne :D Wstałam raz na siku i budziłam się przy zmianie pozycji, bo jednak brzuch ciągnie i spojenie, ale to jest bez porównania z tym, co miałam w ostatnich dniach :)

No i w związku z tym zastanawiam się, czy i co ja mam powiedzieć mojemu ginowi. Bo to jest taki konkretny, rzeczowy typ, a jak się zacznę mu tam jąkać i opisywać objawy to się jeszcze bardziej zestresuję i boje się, że powiem, że w sumie to już jest ok :P Muszę na kartce spisać, co chcę mu przekazać chyba. To jest taki typ konkretny, co lubię, ale jest też wielkim, niezbyt urodziwym :P facetem, który patrzy z takim lekkim usmieszkiem, no wiecie, o co mi chodzi... Czy nie? :P

Dopijam kawusię, zjadłam do niej drożdżówkę z serem moją ulubioną, bo monsz wczoraj kupił ale przez to kiepskie samopoczucie nawet nie chciało mi się jej zjeść.

A za chwilę popracuję i włączę muzykę jakąś fajną do pośpiewania i pobujania się w jej rytm, taki mam dobry dzień! :D I tego Wam życzę również :*

powodzenia na wizycie!
    ja wiem skąd ten dobry humor : )- jutro ostatni dzień w pracy, co!? :) :) :)

Kiwona lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    powodzenia na wizycie!
    ja wiem skąd ten dobry humor : )- jutro ostatni dzień w pracy, co!? :) :) :)
    :D <3 <3 <3 :D

mysla.nieskalana, Fasolka77 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja mam 95/90 dzisiaj. Ja dodaję jeszcze do 8j. Kazal mi zwiększać aż wyniki nie będą poniżej 90 a najlepiej blisko 80.
    Bo okazuje się że nawet cukier 90/95 może wpływać na przerost dziecka. I im szybciej zbijemy tym lepiej. Bo w łonie dziecka już nie odchudzimy :-D
    Także mam zbić jak najszybciej ale nie gwałtownie do około 80

co znaczy 95/90 :) ? mierzysz 2x z jakąś przerwą czy z 2 palców? :) codziennie rano mierzysz o jednej porze? ile masz przerwy między kolacją a pomiarem?
    wczoraj miałam dziwny dzień jedzeniowy.. I i II śniadanie ok ale potem pojechałam na rehab i zakupy i zjadłam "na obiad" 2 batony "fit" i mały jogurt.. nie mierzyłam cukru.. wróciłam do domu i zjadłam obfity podwieczorek po ok 4h od obiadu.... cukier ok... kolacja... łosoś, bataty, zielona fasola z pary... i jabłko... cukier po 1h ok... i zjadłam jeszcze 2 mandarynki bo byłam głodna... zastanawiam się czy taki dziwny dzień jedzeniowy mógł wpłynąć na wynik rano....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A laski cukrzyca ciążowa to nie tylko makro ale i mikrosomia maluszek może dużo przybierać lub mało , ale nie że hipoterapia. No i te wody płodowe trzeba kontrolować.w sensie ich poziom.
    Ale bez nakręcania się!
    Moja siostra numer jeden pierwsza córka bez żadnej cukrzycy ciążowej siostra moja laseczka waga małej 4360g urodzona w 42 tc
    Drugi synek siostra jeszcze chudsza żadna cukrzyca ciążowa urodzony w 39 tc 4010g - wywołali jej poród bo miała plamienia od tygodnia pewnie byłby większy.
    Moja druga siostra 1 ciąża chudzinka była wtedy miała 17 lat! Urodziła w 41 tc core 4150g druga ciąża waga ponad 100 kg cukrzyca ciążowa insulina od 25 tc urodzona w 40 tc córka 3735g ( miała 38 lat )
    Moja przyjaciółka laska bez cukrzycy ciążowej urodziła w 41 tc córka waga 3890g .

U nas na wątku india nie ma cukrzycy ja mam cukrzycę a porównując wagę wg tygodni naszych coreczek idziemy prawie ze rowno
    Mama36 jaka u niej cukrzyca?? A od praktycznie pierwszych tygodni wiadomo że synuś będzie bardzo duży

india, Misiabella lubią tę wiadomość

‹‹ 1345 1346 1347 1348 1349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ