X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    tutaj jestem w polowie roboty.....teraz juz gotowy jest 2x dluzszy i kolor ladnejszy niz na zdjeciu( bo wyfotografowane w nocy w kiepskim naswietleniu)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7025b08517c8.jpg

Piękny :) ja tez uwielbiam takie ręcznie robione rzeczy chociaż sama nic nie umiem :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Interesują cię najnowsze normy a nie te co były kilka lat temu.
    Nawet jeśli masz przekroczenie o 1 jednostkę w którymkolwiek wyniku to masz cukrzycę. Nie ma podziału na mniejszą o większą cukrzycę.
    Ja mam stwierdzoną cukrzycę na podstawie przekroczenia 1 ml po dwóch godzinach na czczo miałam 83 po godzinie 133 a po dwóch 154 a norma do 153. Poza tym że trzeba
    Chodzić do diabetologa i kłuć te biedne palce żyje się normalnie

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAga - cukrzyca predysponuje do makrosomii płodu (wysokiej wagi) ale nie determinuje tego. Tak jak Daffi pisze - wiele kobiet rodzi małe/normalne dzieci przy cukrzycy.

Dobrze by było wyrównać te Twoje cukry, bo ryzyko makrosomii wzrasta.

Poród dużego dziecka niesie za sobą ryzyko. Ja znalam dziecko, ktore przez makrosomie zostało uszkodzone w trakcie porodu. Dziewczyna miała porażenie mózgowe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Kurde to poranne przekroczenie to chyba przez to spagetii na kolację co mi do głowy przyszło żeby je jeść A i tak przez 12 godzin od badania nic nie jadłam o.O
    Kochana jedna jaskółka wiosny nie czyni ;)

Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no i super :) ale Ty Karmellka przecież nie miałaś przekroczeń w sumie.. na czczo chyba ładnie masz <90.. wiec się nie dziwię, że bez insuliny zostałaś :)

Dokładnie. Karmelka ma pojedyncze wyskoki.
    Moje na czczo od dwóch tygodni nie spadalo poniżej 100.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka90

Masz rację ja tak bardzo się boję.tej cukrzycy że już sama siebie tłumaczę. Boję.sie :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Dziewczyny A w razie co do.diabetologa to trzeba skierowanie ??
    Na NFZ tak dostaniesz od ginekologa prywatnie nie musisz.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Dzien dobry.
    Znowu kilka razy w nocy sie budzilam. Wstalam przed 7 i caly czas leze na kanapie pod kocykiem. Pije kawusie :)

Dziewczyny tak myślę o hybrydach na stopach... ze ładnie beda wygladaly podczas partych :D a to nieblepiej rodzic w skarpetkach bo cis mi sie utrwalilo z wczesniejszych wpisow ;)
    Co lepsze - czerwien na pazurach czy ciepłe skarpety??? :)

India czerwień na pazurkach i dziury w skarpetach! ;)

Tunia76, india, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    a jakie kolory polecacie dla chlopca?

dla dziewczynki mozecie roz sliwke czerwony itp.....a dla chlopca mam niebieski i bialy......ale jeszcze bym jakis wybrala

ja wzięłam niebieski jasny i kawę z mlekiem bo mam wózek beżowy :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Karmelka90

Masz rację ja tak bardzo się boję.tej cukrzycy że już sama siebie tłumaczę. Boję.sie :(
    Ale nie masz się co bać!! Ja odebrałam wyniki, ok mam cukrzycę ciążowa od razu zapisalam się do diabetologa dostałam glukometr i diete, jedynie trafiłam na pania, która za wszelką cenę chciała dać mi insulinę ( ale za każdym razem jak u niej byłam pod jej drzwiami stal jakiś przedstawiciel ), byłam u dwóch innych diabetologów zeden by mi insuliny nie dał. I teraz mam myślę super doktorka bo widać że interesuje się calosciowa mną a nie tylko cyferkami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue2019 wrote:
    Karmelka90

Nie ma czego ;-) Widzisz jak my sobie tutaj wszystkie dzielnie radzimy :-)

Ja na początku wpadłam w panikę. U mnie cukrzyca od 7 tygodnia. Wtedy cukrzyca może upośledzić albo nawet zabić dziecko. Udało się wytrwać. I teraz walczymy tylko o uniknięcie makrosomii. Tylko i aż. Ale to wszystko jest do ogarnięcia. I nie przysparza jakichś specjalnych problemów.
    Upierdliwe są tylko tak jak Karmelka pisze, te kłucia palców.

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no i super :) ale Ty Karmellka przecież nie miałaś przekroczeń w sumie.. na czczo chyba ładnie masz <90.. wiec się nie dziwię, że bez insuliny zostałaś :)
    No dokładnie. Trafi mi się skok w granicach 90-95 ale wiem że to z winy mojej diety :/. Ale tamta diabo chciała dać mi insulinę przy 3 wartościach 90 na 3 tygodnie ! I sterydach

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    No właśnie wyprzedali te memi :( a chciała. Ten butelkowa zieleń. Ale Basiu one są stacjonarnie w Krakowie na Ul. Chmieleniec 2B to jest ruczaj. W ogóle jadę tam w ta lub przyszłą sobotę z mężem bo laska ma smaczki w sklepie ;) sklep na Instagramie lub internetowo matuli.pl

o proszę .. miałabym sklep pod noskiem gdyby wróciła do KRK :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny pocieszylyscie mnie troche bo ogółem się zestresowalam tym wszystkim :(

Paula 90 lubi tę wiadomość

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ale było minęło i teraz już tak kombinować nie muszę. Do pięt nie dorastam tym mamom, które nagle zostały same z kilkorgiem dzieci, nie pracujące jeszcze czy coś...

Paula! Właśnie o krztuścu też zapominam, już zrobiłam karteczkę i będę czytała doktorkowi :P

Popracowałam i blokuje mnie brak danych z firmy. Czekam na niektóre dane od soboty i cisza. Nie będę się tym katować, pracuję tylko do jutra :P

Paula 90, mysla.nieskalana, Fasolka77, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją drogą powiem Wam Dziewczyny że ja się nigdy nie spodziewałam że cukrzyca jest tak powszechnym problemem w ciąży.
    Myślałam sobie na początku że jestem jakaś wybrakowana że nawet dziecku dobrych warunków nie umiem stworzyć, była tragedia w mojej głowie.

A wygląda na to że to jest bardziej powszechne niż mdłości w ciąży.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Hej ho!
    Karolcia, ja mam wizytę na 14.20 a pewnie będzie opóźnienie. A dzisiaj też wyjątkowo, zamiast jutra, mamy SR, ma być jakiś maluszek i fizjoterapeutka ma nas szkolić :D Maluszek urodzony 5 stycznia, więc taki całkiem całkiem maleńki :)

Dziewczyny, wyspałam się! Matko, jakie to cudowne :D Wstałam raz na siku i budziłam się przy zmianie pozycji, bo jednak brzuch ciągnie i spojenie, ale to jest bez porównania z tym, co miałam w ostatnich dniach :)

No i w związku z tym zastanawiam się, czy i co ja mam powiedzieć mojemu ginowi. Bo to jest taki konkretny, rzeczowy typ, a jak się zacznę mu tam jąkać i opisywać objawy to się jeszcze bardziej zestresuję i boje się, że powiem, że w sumie to już jest ok :P Muszę na kartce spisać, co chcę mu przekazać chyba. To jest taki typ konkretny, co lubię, ale jest też wielkim, niezbyt urodziwym :P facetem, który patrzy z takim lekkim usmieszkiem, no wiecie, o co mi chodzi... Czy nie? :P

Dopijam kawusię, zjadłam do niej drożdżówkę z serem moją ulubioną, bo monsz wczoraj kupił ale przez to kiepskie samopoczucie nawet nie chciało mi się jej zjeść.

A za chwilę popracuję i włączę muzykę jakąś fajną do pośpiewania i pobujania się w jej rytm, taki mam dobry dzień! :D I tego Wam życzę również :*

powodzenia na wizycie!
    ja wiem skąd ten dobry humor : )- jutro ostatni dzień w pracy, co!? :) :) :)

Kiwona lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    powodzenia na wizycie!
    ja wiem skąd ten dobry humor : )- jutro ostatni dzień w pracy, co!? :) :) :)
    :D <3 <3 <3 :D

mysla.nieskalana, Fasolka77 lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja mam 95/90 dzisiaj. Ja dodaję jeszcze do 8j. Kazal mi zwiększać aż wyniki nie będą poniżej 90 a najlepiej blisko 80.
    Bo okazuje się że nawet cukier 90/95 może wpływać na przerost dziecka. I im szybciej zbijemy tym lepiej. Bo w łonie dziecka już nie odchudzimy :-D
    Także mam zbić jak najszybciej ale nie gwałtownie do około 80

co znaczy 95/90 :) ? mierzysz 2x z jakąś przerwą czy z 2 palców? :) codziennie rano mierzysz o jednej porze? ile masz przerwy między kolacją a pomiarem?
    wczoraj miałam dziwny dzień jedzeniowy.. I i II śniadanie ok ale potem pojechałam na rehab i zakupy i zjadłam "na obiad" 2 batony "fit" i mały jogurt.. nie mierzyłam cukru.. wróciłam do domu i zjadłam obfity podwieczorek po ok 4h od obiadu.... cukier ok... kolacja... łosoś, bataty, zielona fasola z pary... i jabłko... cukier po 1h ok... i zjadłam jeszcze 2 mandarynki bo byłam głodna... zastanawiam się czy taki dziwny dzień jedzeniowy mógł wpłynąć na wynik rano....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 stycznia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A laski cukrzyca ciążowa to nie tylko makro ale i mikrosomia maluszek może dużo przybierać lub mało , ale nie że hipoterapia. No i te wody płodowe trzeba kontrolować.w sensie ich poziom.
    Ale bez nakręcania się!
    Moja siostra numer jeden pierwsza córka bez żadnej cukrzycy ciążowej siostra moja laseczka waga małej 4360g urodzona w 42 tc
    Drugi synek siostra jeszcze chudsza żadna cukrzyca ciążowa urodzony w 39 tc 4010g - wywołali jej poród bo miała plamienia od tygodnia pewnie byłby większy.
    Moja druga siostra 1 ciąża chudzinka była wtedy miała 17 lat! Urodziła w 41 tc core 4150g druga ciąża waga ponad 100 kg cukrzyca ciążowa insulina od 25 tc urodzona w 40 tc córka 3735g ( miała 38 lat )
    Moja przyjaciółka laska bez cukrzycy ciążowej urodziła w 41 tc córka waga 3890g .

U nas na wątku india nie ma cukrzycy ja mam cukrzycę a porównując wagę wg tygodni naszych coreczek idziemy prawie ze rowno
    Mama36 jaka u niej cukrzyca?? A od praktycznie pierwszych tygodni wiadomo że synuś będzie bardzo duży

india, Misiabella lubią tę wiadomość

‹‹ 1345 1346 1347 1348 1349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ