X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    B_002 ja w marcu mam wizyte z polozna w domu. Wizyta jak kazda inna tylko tym razem to nie ja jade do osrodka, tylko ona ma przyjechac do mnie.

Bedzie sprawdzac lozeczko, gdzie Maluszek bedzie spal i ma tez tak ogolnie sprawdzic, czy mam podstawowe rzeczy do pielegnacji, podstawowe ubranka itd.
    Mamy ustalic plan porodu, powie cos o karmieniu piersia itd. Wiecej dowiem sie jak bede juz po :)

Hmm tutaj od takich rzeczy jest pielęgniarką środowiskowa i ona przychodzi 2 miesiące po narodzinach dziecka i sprawdza warunki bytowe właśnie .,a poloz na jest typowo od pomocy i kontrolowania maluszka po urodzeniu i sprawdzenia stanu blizny/ krocza zdejmie szwy w domu itd. Oczywiście przed porodem też można się umówić z nią na takie spotkanie jak ktoś potrzebuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 12:29

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem duzo salaty, cykorii, ogorkow, zielonej papryki, pomelo, grejfrutow, ale tez jablka czy gruszki choc z reguly na 2 sniadanie. Parówy, jajka, avocado, w domu kasze peczak gryczana, jem tez makaron zytni i gryczany, kefiry maslanki jogurty naturalne, migdaly, orzechy nerkowca, maslo orzechowe ale bez dodatku cukru, i tutaj zaczelam jesc serki topione. To jest taki moj rarytas :) W domu bym jeszcze jadla nalesniki i placuszki z jablkiem na 2 sniadanie, moj maz robi jakis maczny miks i nie podnosily mi cukru. Chyba nie poradze co by jakiegos wyszukanego kupic :)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Dziewczyny, czy miałyście już jakieś spotkania z położnymi środowiskowymi, albo planujecie takie?
    Jakie pytania zadawałyście położnej na takiej wizycie?
    Basiu ja z nią rozmawiałam o tym jak będą wyglądały jej wizyty, o laktacji, o pielęgnacji pępka genaralnie to co mnie jeszcze nurtuje po szkole rodzenia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabela

A powiedz jak się ma twój domowy maluszek ?? Lepiej troszkę ? Ile on ma latek?

• Daffi Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Daffi jak kupisz w aptece paski to dostaniesz glukometr. Mi w luxmedzie diabetolog nie dał glukometru tylko dał receptę na paski i właśnie mówił ze w aptece mam powiedzieć ze nie mam glukometru. I pani dała mi bez problemu. Pamiętaj ze jesteś w ciąży i powinni Ci przyjąć w ciągu 7 dni, ale z tego co mowisz to żadnego diabetologa nie ma u Ciebie w mieście ?
    Tak w moim mieście nie ma ani diabetologa ani chirurga dziecego musimy jezdzic i szukac po innych poradniach i szpitalach. Nawet prywatnie tu nie ma dlatego jestem na to bardzo zla. Zreszta wielu spcjalistow nie mamy :( uroki malych miast. Do nefrologa tez musialam jezdzic i szukac.. Zadnych chirurgów naczyniowcow.. Dramat.
    Dlatego chetnie zmienie glukometr najwyzej zaplace jak trzeba ale to bardzo dziwne było zwalszcza ze jem jak zwykle monotonnie to co mi cukru nie wywala. Pierwszy raz widze takie cos po posilku.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałam się pytać w jakich programach dla maluszków jesteście zarejestrowane z których dostaje się fajne probki,materiały edukacyjne ??

Bo ja zaliczyłam hipp,bebiprogram,enfamil,niebieskie pudełko,bobovita co jescze
    jest fajnego ??? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Bo przysięgam siedzę nad pusta kartka ! Dramat. Ale już coś tu zaraz zaskrobie:)

Aaaa ja przetrzepalam moje wszystkie USG i jednak wyszło że sobie troszkę odmłodzakam ciążę...nie ma co być mądrzejszym od lekarza hahahahha! No w końcu ustawiłam suwaczki mam dwa haha :)

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szanuje starszych ludzi ale ta ksiegowa myslalam ze dzis zadusze przez telefon. Podobno dostala palpitacji serca po rozmowie ze mna i jej szef prosil zebym kontaktowala sie juz tylko z nim. A mi wlasnie ktg podlaczyli i tetno u malego skakalo a u mnie skurcze sie pojawily wyzsze niz zazwyczaj, bo zazwyczaj mam do 20, a dzis przy tej rozmowie byly na ponad 40sci. Wysla te z3 i przepraszaja. Ja nie rozumiem przyszlo pismo z zusu, gdzie bylo wyjasnione jak postapic i co zrobic, ale oni dalej po swojemu. Oklamali mnie tez ze te druki poszly, a ta mila starsza Pani mnie poinformowala dzis ze nie poszly, ze listu z zusu nie czytala bo ona pracuje tyle lat w ksiegowosci i wie jak postepowac. Ponoc wyslali dzis te z3, w liscie z zusu bylo podane na jaki dokladny adres i poslali na inny, bo nie potrafia jednostronnicowego pisma przeczytac do konca...Panie daj mi sil z tymi ludzmi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 12:40

Fasolka77 lubi tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    A! Przypomnialo mi sie jeszcze. Na tej szkole rodzenia byly kobiety w 31-36 tygodniu ciazy a ja.... mialam tam najwiekszy brzuch ze wszytkich a zaczelam dopiero 32 tydzien.

Mowie do meza na ucho 'Kotek ja mam tu najwiekszy brzuch ze wszystkich', a on mi na to 'No wlasnie to samo zauwazylem'

haha :D
    Na mojej szkole rodzenia też tak mam. Nie przejmuj się :D

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 mi nic nie da Pip bo pracodawca juz nie wroci do Polski, a firma widnieje na papierze, pip im nic nie zrobi. Ja musze zmusic ksiegowego by dopelnil obowiazkow. By wyslal ten druk, a on jak osial nie chce, to znaczy ta oslica jego pracownica.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 12:51

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabela

Współczuję tej sytuacji i uzerania się z tą firmą krzak :/ nie wyobrażam sobie tak się wkurzac i być bez kasy w ciąży ,wiadomo że mąż zarobi ale mimo wszystko prosić się o kase którą nam się należy to są jaja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2019, 12:52

Misiabella lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella jakbys miala malo zmartwien to oni Ci dokladaja. Wcale nie masz obowiazku kontaktować sie z tym szefem. A Pani jak palpitacji dostaje i sobie nie radzi niech pomysli o zmianie pracy? Bo to jej zasrany obowiazek i jak czegoś nie wie to warto sluchac ludzi ktorzy wiedza i z dobrego serca podpowiadaja. Mi zus w rozmowie telefonicznej przekazal bym skontaktowała sie z ksiegowym lub firma i przekazała ze kazde e-zla musi miec z3 tylko pozniej wypelnia sie 2 str dane osobowe plus okres w jakim zwolnienie jest aktywne.
    Wspolczuje ci bo sytuacja rowniez naddaje sie do Pipu. Jestem ciekawa jak moja sprawa czy juz interweniowali.
    Moge sie tego jakos dowiedziec?
    Moje pue nadal nie rozliczone wciaz wisze w poczekalni.. Cos czuje ze w lutym hajsu nie dostane ale w marcu beda musieli zaplacic mi 2 pensje bo mam potwierdzenie ze drugie z3 jest wiec jak tylko wbije 26.02 plus 30 dni max i musi byc hajs.. Wiec dadza dwie i tyle.. Ale wezme sie na sposob bo mam przyjechać max 3 dni przed koncem zwolnienia do szpitala na oddzial zeby wypisali mi kolejne i od razu zadzwonie do ksiegowego z informacja ze od dzis mam wystawione zwolnienie i zeby pospieszyl sie z z3. Jest szansa ze jak wysle je na czas to w kwietniu tez dostane pensje xD

Misia a ty sie nie denerwuj bo sama widziss ze ci nie sluza nerwy bo sie skurcze pojawiaja. Odpoczywaj.

Misiabella lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja już w domku. Podobno straszyłam maska w szpitalu ;) w dupie to mam
    Oczywiście ciężarne z obstawa, kichaja parskają tatusiowie kinole czerwone. Ale to ja straszyłam :)

U nas wszystko prawidlowo, nawet nie było potrzeby ktg więc po USG następna wizyta za 3 tygodnie.
    A wiecie co jest najśmieszniejsze ich pomiary! W sobotę no powiedzmy w nocy na IP Leonka miała około 2160g a dzisiaj około 2500g haha :) ale dzisiaj pomiar robiła jakaś siksa stażystka chyba, albo jak oni tam nazywają tych starszych studentów. A jeszcze dwóch studentów się przyglądało i rozpatrywało mój przypadek bo jest ciekawy ;) w sensie to CRP, i moim zdaniem nic z tych studentów nie będzie :p
    O której Ty tam byłaś, że tak wcześnie wyszłaś?
    Mówiłam, że oni tam wyniki zauważają. :)

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue - ja nie uczestniczę w żadnych poza tym gdzie dostałam ten woreczek z pestkami wiśni.
    Wszędzie indziej chcieli mój telefon i zgody marketingowe. Nie sprzedam tego za kilka kosmetyków po 10ml :-D

KarmeLoVe, Lolka30 lubią tę wiadomość

• B_002 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ja się własnie mam spotkać z położną w piątek i spisuję sobie listę pytań.
    Na pewno o planie porodu będę chciała jeszcze porozmawiać.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedawno wróciłam ze spaceru :) Byłam w piekarni po świeże pieczywo i powiem Wam, że jak szłam do, to tak rześko, energicznie, szybko szłam. A jak z powrotem, to już jak mini słonica xD Jest taaak ciepło, że musiałam się porozpinać cała i szłam tylko z narzuconą kurtką. Mam nadzieję, że się nie rozchoruję przez to, ale naprawdę nie mogłam inaczej, bo bym się udusiła z gorąca. Cały czas dziękuję Bogu, że nie muszę latem chodzić w ciąży. Całe życie jestem mega zmarzluchem, a teraz mi wiecznie gorąco :O Ciekawe czy po porodzie to minie.

Co chwilę dostaję maile :) Dzisiaj już pierwsza paczka przyjdzie :)

B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem tylko w klubie Rossmanna, też uznałam że za jakieś próbki nie będę podawać swoich danych. I tak to późnej leży.

Mama36 gdzie chodzisz na SR?

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Blue - ja nie uczestniczę w żadnych poza tym gdzie dostałam ten woreczek z pestkami wiśni.
    Wszędzie indziej chcieli mój telefon i zgody marketingowe. Nie sprzedam tego za kilka kosmetyków po 10ml :-D

Serio ?.w programach które wymieniłam i się rejestrowałam nie podawałam nigdzie swojego numeru telefonu jedynie e mail i adres bo wiadomo że gdzieś przysłać muszą, dostałam te próbki nie mam żadnych problemów dostaje emaile z informacjami jedynie

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ha! Wzrost brzuszka + 3,5 cm! Rośnie moja dziecinka. Dzisiaj Pani doktor powiedziała, no to jesteśmy przed największym wzrostem ... Bo zamarudzilam na więzadła jak wstawałam z tej leżanki.
    Jak to przed największym wzrostem? Myślałam, że w 7 miesiącu tyje się najwięcej.
    Oj to chyba jakieś spodnie ciążowe muszę kupić.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2019, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    O której Ty tam byłaś, że tak wcześnie wyszłaś?
    Mówiłam, że oni tam wyniki zauważają. :)
    Dzisiaj byłam później niż ostatnio. Jakos 7:50, bardzo szybko mnie zawołali bo dużo osób było pierwszy raz, więc pierw 10 potem gabinet potem okienko znowu 10 i dopiero badanie. A ja weszłam chyba byłam 7 w kolejce i zaraz mnie zawołali do gabinetu. Więc dzisiaj na prawdę szybciutko

‹‹ 1786 1787 1788 1789 1790 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ