WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Misiabela a czy te pomiary robia Ci zawsze na tym samym sprzecie? Jak mi ostatnio maly z 87 centyla spadl na 55 to lekarz twierdzil ze to moze byc wina innego sprzetu lub jednego pomiaru (kosci udowej ktora byla krotsza niz reszta)

Ja lewy przeplyw mam zly a dziecko rosnie i nie ma to na niego wplywu....

ech z tymi sprzętami... moją znajomą kiedyś ZD postraszyli a okazało się, że sprzęt jakis lichy... no masakra... właściwie to kiedy stwierdza się hipotrofię? bo jak mój rośnie i wagowo jest w środku normy, główka wyrywa, brzuszek opóźnia a reszta w środku... to czy to już hipotrofia bo brzuszek? hmmm

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella może spróbuj dopytać czy możesz przejść na leczenie ambulatoryjne u nich w szpitalu, regularnie zgłaszać się na ktg i usg, przecież mają poradnię przykliniczną. Może się zlitują. Tylko nie mów, że chcesz do domu do dziecka, bo wtedy pewnie zalecą wypoczynek i powiedzą, ze lepiej Ci będzie w szpitalu. Oby mały na kolejnym usg wypadł na większego. Jeśli mają wolne łóżka to może faktycznie dlatego niechętnie wypuszczają. Współczuję sytuacji, masz faktycznie wiele stresu, do rozwiązania niedługo i oby wtedy wszystko Ci wynagrodziło:)

Misiabella lubi tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Ten Lipa to lekarz ze Starynkiewicza. Dzieki. To tez jest jakas opcja. Starynkiewicza to szpital, gdzie poszlam ze skierowaniem w pierwszym rzucie i kazali mi przyjsc w ten poniedzialek co bedzie, czyli cofajac sie w czasie za dwa tygodnie. Wtedy stwierdzilam ze pojade w inne miejsce, gdzie mnie zbadaja od razu, tam gdzie polecala mi moja lekarka i tu mnie zatrzymali juz. Starynkiewicza to chyba troche gorszy szpital niz ten tutaj, chyba ze ta jego renoma przesadzona ;) A tam mialam isc bo mi tamten ginekolog polecal, bo nie bede dlugo czekac na ip tak jakbym czekala na Karowej czy w Imdz. Kurcze ciezko mi o jakakolwiek decyzje, bo ja sobie to troche od razu wyobrazam tak ze beda na mnie patrzyc jak na osobe nieodpowiedzialna, przyjde i powiem : czesc wlasnie urwalam sie ze szpitala na Czerniakowskiej by przyjsc do Was na usg ;) bo mam paranoje ze mnie tam przetrzymuja bezzasadnie. Po prostu boje sie kazdego ruchu jak mi sie wszystko posypalo na glowe.

no twardy orzech do zgryzienia.. nie masz w tym szpitalu w którym jesteś żadnej bratniej duszy? swojego lekarza? ciężko cokolwiek doradzać....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mistella a gdzie bedziesz rodzic, na Starynkiewicza?

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka2104 wrote:
    Tak, jutro dostanę skierowanie do szpitala i mam się z nimi umawiać na konkretny termin. Jakoś byłabym spokojniejsza leżąc na patologii ciąży, bo kurcze na takiej diabetologii jak oni mogą mi dziecko tam monitorować, żadnego KTG ani nic

może obok jest ginekologia i będą Cię wozić na badania? faktycznie dziwnie....

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Karmellka Ty nie masz prawka? ja jeżdżę sama jeszcze :) i do Łodzi.. a to 40 km... a to badania a to lekarz a to jakaś konsultacja... no ze 3 x tydzień muszę jechać
    Mam prawo jazdy ale samochód mamy jeden. Mąż jeździ samochodem do pracy, mi generalnie auto nie potrzebne bo jak pojadę na wizytę zapłacę za parking w centrum tyle co za taksówkę więc jeden ból plus paliwo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka, muszę pamiętać o tej wodzie i przekąskach.. Chodź woda jest faktycznie ważna!
    Ja już nic nie zjem dziś ale jakbym miała zjesc.. Mam ochotę na chrupiąca bagietke z dużą ilością masła i serkiem żółtym. I kabanosy. Mam na szczęście wszystko.. Zobaczymy jak ochota rano bedzie zrobię jeszcze rano domowe maselko szybko. Mniam!!
    Karolcia. Ja też się bardzo boję nocy.. Raz to powtórki z rozrywki z zebrami.czekam żeby melise wypić przed snem jak radzi moja mama. Dwa to zlapalam nagle jakiś wielki katar i boję się zatkanego nosa i budzenia się.
    Ale może się zaskoczymy i rano dopiero się przywitamy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2019, 20:00

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    no twardy orzech do zgryzienia.. nie masz w tym szpitalu w którym jesteś żadnej bratniej duszy? swojego lekarza? ciężko cokolwiek doradzać....
    Problem w tym ze moja lekarka pracowala wOrlowskim ale juz nie pracuje. Myslalam ze ciaza bedzie bezproblemowa, a ja pojde rodzic na Madalinskiego gdzie pracuje moja znajoma ktora jest ginekologiem- onkologiem. Z hipotrofia balabym sie tam rodzic bo maja nizszy stopien referencyjnosci. No i dupa zostalam sama i na lodzie.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Kurcze u nas wymiary z aparatu usg nie sa recznie przepisywane do programu tylko bezposrednio z usg przesylane i automatycznie zapisywane w programie ktory wszystko wylicza....nie ma mowy o pomylce....a w pomiarach liczy sie kazdy milimetr wystarczy ze sie troche machnie....powinien ci robic ten sam lekarz i na tym samym usg przynajmniej ze 3 pomiary zeby to bylo wiarygodne

szkoda jeszcze, że ta maszyna nie sprawdza poprzednich pomiarów bo pewnie by coś zapikało gdyby porównała mój brzuszek z tym sprzed 2 tyg... :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    ech z tymi sprzętami... moją znajomą kiedyś ZD postraszyli a okazało się, że sprzęt jakis lichy... no masakra... właściwie to kiedy stwierdza się hipotrofię? bo jak mój rośnie i wagowo jest w środku normy, główka wyrywa, brzuszek opóźnia a reszta w środku... to czy to już hipotrofia bo brzuszek? hmmm
    Na mamaginekolog jest artykuł o hipotrofii i jej rodzajach. Moja przyjaciółka z Warszawy prowadziła ciążę u doktora w Łodzi i tam też pojechała rodzić. Też miała taką sytuację jak Ty, że cc i mały brzuszek. jakaś lekarka jak zgłosiła się na IP w Warszawie z podejrzeniem PROM sugerowała hipotrofie i pobyt w szpitalu, jak zadzwoniła do niego spłakana to tylko się zaśmiał i powiedział, że takie rzeczy się kontroluje przez jakiś czas i ma nie panikować bo to najgorsza reakcja. Córeczka urodziła się mała, ale bardzo proporcjonalna. To "tylko" usg, super ze teraz sa takie możliwości, ale ile stresu też czasem kosztują...Powodzenia

Mama36, Fasolka77, Misiabella lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    I jeszcze Lili ma duszności jak leży - w każdej pozycji, od tygodnia. Dlatego zastanawiają się nad CC po 36 tc. Duszność nie jest normalna - jedynie na plecach ma prawo występować.
    Za tydzien w czwartek mam wizyte to zglosze dusznosci i zobaczymy....na pewno nie jest to spowodowane wielkoscia brzucha i uciskiem bo brzuch maly i do tego bardzo nisko dziecko glowa w kanal wcisniete ...wiec to nie z tego....

Fasolka zeby stwierdzic hipotrofie to chyba musi byc caly zespol objawow nie tylko pare pomiarow zlych.....i nie tylko przeplywy

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj czuję duszności. Ale ciśnienie i tętno mam dobre. Ale nie wiem czy to nie ma związku z wyjazdem męża i jakimś lękiem że jest tak daleko :/

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Przepraszam ale nie zapamietalam ktora z Was miala dusznosci?
    Mecze sie juz pare dni a dzis apogeum jakbym 100kilo miala na klatce piersiowej polozone...puls ponizej 100 mi dzis nie schodzi....
    Czy leze czy siedze ciezko powietrza nabrac ....nejlepiej jeszcze jak stoje...to lzej wtedy......normalne to jest ?

ja tak czasem mam,,,, wtedy też brzuch twardy... i mam wrażenie jakby mi ktoś na klatę kamień położył.. spróbuj się położyć na lewym boku :) albo stanąć przy oknie, na balkonie i powdychać świeżego powietrza.. o ile takowe masz :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Mistella Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella ja planuje Inflancka , tak jak pierwszy poród

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mam prawo jazdy ale samochód mamy jeden. Mąż jeździ samochodem do pracy, mi generalnie auto nie potrzebne bo jak pojadę na wizytę zapłacę za parking w centrum tyle co za taksówkę więc jeden ból plus paliwo.

w sumie racja.. z tymi parkingami to masakra.. a potem jeszcze dojść... bo gdzieś na wzgórzach krzesławickich było wolne miejsce ;)
    no ja taksówką do łodzi nie pojadę :)

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    szkoda jeszcze, że ta maszyna nie sprawdza poprzednich pomiarów bo pewnie by coś zapikało gdyby porównała mój brzuszek z tym sprzed 2 tyg... :)
    Poprzednie wymiary masz juz w programie zapisane i program porownuje wyniki biorac pod rozne parametry jak np. Wiek ciazy, matki itp... ale musisz jezdzic do jednej kliniki i jednego lekarza i sprzetu....jak mnie przeniesli teraz do innej no to i sprzet inny i program do wyliczania tez...
    W tej poprzedniej klinice to byl program co maz i firma w ktorej pracuje pisala wiec sie moge wymadrzac i wiem jak dziala :)

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKJ wrote:
    Na mamaginekolog jest artykuł o hipotrofii i jej rodzajach. Moja przyjaciółka z Warszawy prowadziła ciążę u doktora w Łodzi i tam też pojechała rodzić. Też miała taką sytuację jak Ty, że cc i mały brzuszek. jakaś lekarka jak zgłosiła się na IP w Warszawie z podejrzeniem PROM sugerowała hipotrofie i pobyt w szpitalu, jak zadzwoniła do niego spłakana to tylko się zaśmiał i powiedział, że takie rzeczy się kontroluje przez jakiś czas i ma nie panikować bo to najgorsza reakcja. Córeczka urodziła się mała, ale bardzo proporcjonalna. To "tylko" usg, super ze teraz sa takie możliwości, ale ile stresu też czasem kosztują...Powodzenia

Ania a jaki to był lekarz w Łodzi? jesteś w stanie mi powiedzieć? i gdzie rodziła?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Poprzednie wymiary masz juz w programie zapisane i program porownuje wyniki biorac pod rozne parametry jak np. Wiek ciazy, matki itp... ale musisz jezdzic do jednej kliniki i jednego lekarza i sprzetu....jak mnie przeniesli teraz do innej no to i sprzet inny i program do wyliczania tez...
    W tej poprzedniej klinice to byl program co maz i firma w ktorej pracuje pisala wiec sie moge wymadrzac i wiem jak dziala :)

fiu fiu! ale kokosy :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaKJ wrote:
    Misiabella może spróbuj dopytać czy możesz przejść na leczenie ambulatoryjne u nich w szpitalu, regularnie zgłaszać się na ktg i usg, przecież mają poradnię przykliniczną. Może się zlitują. Tylko nie mów, że chcesz do domu do dziecka, bo wtedy pewnie zalecą wypoczynek i powiedzą, ze lepiej Ci będzie w szpitalu. Oby mały na kolejnym usg wypadł na większego. Jeśli mają wolne łóżka to może faktycznie dlatego niechętnie wypuszczają. Współczuję sytuacji, masz faktycznie wiele stresu, do rozwiązania niedługo i oby wtedy wszystko Ci wynagrodziło:)
    Pytalam ich i oni tak moge leczyc kogos na niskich centylach a nie z hipotrofia. Jedyna nadzoeja jakby maly wskoczyl na ich 10 centyl...Ja mysle ze on w 32 tc skonczonym bedzie wazyl max 1500-1600, a to pewnie w ich przeliczniku nie bedzie 10 centyl...

relg3e5e8ajpipsb.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powietrze u nas czyste juz od dluzszego czasu ale i tak swiezym mi sie zle oddycha....moze to zwiazane z tym pulsem ....zobaczymy chyba do rana dozyje ;)

‹‹ 1878 1879 1880 1881 1882 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ