X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam tylozgiecie ale lekarz powiedział że to samo się naprostuje. Ja i tak póki mogłam spałam na brzuchu, teraz niestety się to skończyło bo wieczorem mnie tak wybije że nie daje rady :)

Moja cera to też tragedia, ciężko patrzeć na siebie. Ale i przed ciąża miałam problemy tylko nie aż takie.

U nas dzisiaj ładnie, idziemy na zakończenie lata. Kowalska i Ziolko grają :) A w przyszłym tygodniu może w Bieszczady na 4 dni uda nam się wyskoczyć :)

Ale Wy już niektóre zaawansowane jesteście, tylko pozazdrościć :) ja w przyszłym tyg wizyta, już się doczekać nie mogę :)

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Dziewczyny, zerknijcie w kalendarze Belly - mój pierwszy trymestr kończy się w dniu 12+6. To jest 13 tc. Trymestry są równe. Gdyby trwały po 12 tygodni, to ciąża trwałaby 36 mcy ;) Niezgodności w rozumieniu tygodni wynikają stąd, że w medycynie liczą się te skończone tygodnie, a nie rozpoczęte.
    India ma 12+2, więc za 4 dni kończy pierwszy trymestr :) Jest w 13 tc, ale dla ginekologa skończyła 12 tygodni.
    Wiewióreczka trymestry nie są całkiem równe, 1 i 2 trwają po 13 tygodni a 3 trwa 14.
    1 trymestr - 1,2,3 miesiąc - 1-13tc (13+0)
    2 trymestr - 4,5,6 miesiąc - 14-26tc (13+1 do 26+0)
    3 trymestr - 7,8,9 miesiąc - 27-40tc (26+1 do 40+0)
    Te miesiące też równe nie są, no liczy się zwykle pełne skończone tygodnie, a żaden miesiąc nie ma równych tygodni, więc niektóre się liczy jako 4 tyg a niektóre 5 tyg.

Ja dzisiaj pierwszy raz zaliczyłam omdlenie, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Mąż mnie złapał, sama miałam na tyle świadomości że próbowałam się przytrzymać i nie upaść, ale zrobiło mi się zupełnie ciemno przed oczami i głucho w uszach, uderzenie gorąca i chwilowy brak świadomości.
    Jutro będę u lekarza to wspomnę o tym.
    A już myślałam że wszystko co najgorsze za mną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2018, 11:57

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badania prenatalne 11.10 ☺

Jak samopoczucie kochane ? Chyba ten drugi trymestr bedzie dla nas przyjemniejszy

202312226851.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Psss.. u mnie tez tyłozgięcie☺

202312226851.png

Wysłany: 16 września 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z Was pisała o poradniku "Ciężarówką przez 9 miesięcy". Potwierdzam i polecam, rewelacyjna książka. Dużo informacji a dodatkowo dawka humoru. Ja często siedzę i śmieje się w głos :)

Mała8 lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Któraś z Was pisała o poradniku "Ciężarówką przez 9 miesięcy". Potwierdzam i polecam, rewelacyjna książka. Dużo informacji a dodatkowo dawka humoru. Ja często siedzę i śmieje się w głos :)
    Też muszę się zaopatrzyć☺

202312226851.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Ja pisałam :) Czytałam ją jeszcze w trakcie starań :D Niesamowicie mi pomagała.

U mnie coś świąteczny nastrój się włączył. Mimo, że 30 stopni na dworze i wrzesień to ja powoli rozglądam się i planuje świąteczne ozdoby. Bardzo lubię ten okołoświąteczny czas. W tym roku będzie wieka żywa choinka. Nie wiem kiedy ponownie będzie nam dane taką postawić :)

malutka_mycha, Mała8 lubią tę wiadomość

• Kasionek Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro o tej godzinie będę oglądać moją dzidzię.Ale przebieram nóżkami.Paula też lubię święta ale dla mnie to jeszcze są WAKACJE;-)

Adonis_26, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

201904017252.png
    *Staś (21 tyd)
    *Aniołek
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, padam na twarz. Zrobiliśmy sobie dzisiaj wycieczkę-10km lasem i pod górę.

Piszecie o piersiach.. mnie po 2giej ciąży zostało duuuże D a teraz nadal rosną...

Brzuch już robi się widoczny, w pracy dziewczyny się ze mnie śmiały bo trzepałam się jak galareta jak im mowiłam, ale wiedziały.

Dzieci nadal nieświadome.

Mam tragiczne migreny i bóle w dole brzucha jak w poprzednich ciążach... znowu będę żreć nospę jak cukierki.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja pisałam :) Czytałam ją jeszcze w trakcie starań :D Niesamowicie mi pomagała.

U mnie coś świąteczny nastrój się włączył. Mimo, że 30 stopni na dworze i wrzesień to ja powoli rozglądam się i planuje świąteczne ozdoby. Bardzo lubię ten okołoświąteczny czas. W tym roku będzie wieka żywa choinka. Nie wiem kiedy ponownie będzie nam dane taką postawić :)
    Od tygodnia slucham pod prysznicem rmf święta :D
    A 2 tyg temu w kiku lampiony świąteczne kupowałam :D na ali też juz caly koszyk. Ja w roku czekam na wakacje i na święta. Dlatego te temperatury we wrześniu mnie już denerwują :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2018, 20:16

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adonis, wcinaj nospę i magnez. Bóle w dole brzucha nie powinny być uporczywe.

Ja jak Kasionek - tryb wakacyjny :) Lubie święta (teraz z brzuszkiem będą szczególnie urocze), ale nie lubię jesieni i zimy, więc jak zrobi się zimno i brzydko będę czekała na wiosnę :)

Wizytę mam jutro o 17:15...trzymajcie kciuki. Jak zwykle się stresuję, ale mam wielką nadzieję, że będzie dobrze.

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adonis_26 wrote:
    Od tygodnia slucham pod prysznicem rmf święta :D
    A 2 tyg temu w kiku lampiony świąteczne kupowałam :D na ali też juz caly koszyk. Ja w roku czekam na wakacje i na święta. Dlatego te temperatury we wrześniu mnie już denerwują :)

Mam identyko. Ali już zapchane i słucham świątecznych melodii. U mnie wakacje skończyły się 13 sierpnia. Więc teraz czekam na święta a potem na kwiecień :-)
    Dobrze wiedzieć że nie jestem jedyną :-D

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam zimę. Ale taka prawdziwa zimę, śnieg i 15 stopni mrozu. Podobnie kocham polska złota jesień. Nie lubię jak jest szaroburo, plucha albo upały po 30stopni. Lubię pory roku jak z obrazka. U nas niestety nierealne prawie.

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 września 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta prawie dwa dni Was nie podczytywałam, aż musiałam na dłużej wieczorem przysiąść :) W sobotę tak się świetnie czułam, że cały dzień prawie poza domem spędziłam, ale dzisiaj musiałam swoje "odchorować" przeleżana z mdłościami cała niedziela.
    Co do wagi w ciąży to ja podobnie jak Wiewióreczka start z 42kg (164 cm), ale w moim przypadku spadło najpierw do 40 kg, a teraz jest 41,5kg, a i biustonosze nadal dobre te z miseczką A mimo, że cyce jakieś takie pełniejsze. Mam nadzieje, że później nadrobię i po cichu liczę, że po ciąży coś tam pozostanie.

Kiwona na który termin porodu Cię wpisać? 24.04 czy 29.09?

Starałam się uzupełnić listę wizyt, ale jakbym kogoś pominęła to proszę się upominać.

Wysłany: 16 września 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow dziewczyny, nieźle tempo macie. Ja też lubię święta ale jeszcze teraz o nich nie myślę. Pogoda nie nastraja. Za to zima mnie przeraża co roku, najchętniej bym zapadła w sen zimowy :(

Wieczorem mnie brzuch zaczął kłuć po jednej stronie więc nastrój jest - 10:( ile naraz tabletek można brać, wie któraś?

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 16 września 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mi powiedziała moja koleżanka położna, że przykładowo 12+3 to nie jest 13 tydzień tak jak pokazują wszystkie aplikacje tylko dla lekarzy i położnych to 12 tydzień.
    Jak was się ktoś pyta w przychodni który to tydzień to co mówicie?
    Ja zawsze podaje tydzień + dzień żeby pomyłki nie było. Ciekawe dlaczego apki tak wyprzedzają termin. Chociaż wydaje mi się to bardziej logiczne liczenie, skoro 12+0 to pełne 12 tygodni to czemu 12+3 nie miałby już lecieć 13 tydzień.
    No cóż, skomplikowane... :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 06:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! Ja wczoraj miałam takie mdłości wieczorem ze już byłam pewna ze to nie ciążowe tylko ta bostońska od córki rozwijam.... ale przespałam cała noc wiec to tylko hipochondria:)
    A no i z powodu bostońskiej w domu rodzina odwołała wizytę na weekend wiec dalej nikt nic nie wie poza mama... nie wiem kiedy następna szansa im powiedzieć niektórym dopiero na święta wiec tez już czekam z niecierpliwością:p
    Mikiego poniedziałku i udanych wizyt!

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry z rana :-) nie odzywałam się przez weekend, bo czułam się fatalnie, ciągłe mdłości i wymioty, niestety już wiem skąd one się u mnie biorą. Skusiłam się na kawałek pizzy i ciasta, po kilku godzinach naszło mnie na łazanki. Ogólnie odżywiam się bardzo zdrowo, wszystkie potrawy jem z niskim IG i jak najmniej pprzetworzone. Wystarczyła cchwila rozpusty i syfiaste jedzenie i jak do tej pory żadnych wymiotów nie było to nagle mnie wwzięło. Koniec wwracam na zdrową ddrogę jedzeniową, bo się wwykończę ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam prenatalne, trzymajcie kciuki, zeby wszystko bylo dobrze :)

Kiwona, Kasionek, siamyrka, india, estrella, Wiewióreczka, DorotaAnna, Mała8 lubią tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szonka wrote:
    Dziś mam prenatalne, trzymajcie kciuki, zeby wszystko bylo dobrze :)
    Trzymam :) czekamy na wieści:-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ