Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja endokrynolog powiedziała że jak jest poniżej 2 to jest ok. A jak będzie wyższe to mam wrócić i powyższym dawkę. Ale pewnie co lekarz to inaczej.
Ja się w ogóle na bujaczkach, wózkach i nosidełkach nie znam. To będzie nasze pierwsze dziecko a w rodzinie nie ma małych dzieci. Jedyna nadzieja w internecie i dwóch kolezankach które mają malutkie dzieci -
estrella wrote:Mam wyniki glukozy:
Na czczo - 95
Po 1h - 155
Po 2 h - 125
Po 1 h i po 2 jest ok tylko zastanawia mnie wynik na czczo...
Poza tym tsh 2,32 orientujecie się ile powinno być w 1 trymestrze? Chyba do 2,5 jest ok?
Co do tych bujaczkow to na bank nie są to aż tak uniwersalne rzeczy żeby mogły robić za krzesełka do samodzielnego jedzenia. Ja mojej córce na początku sama dawałam zupki czy warzywa i owoce więc taki leżaczek się do tego przydał. Poza tym jeśli się ma dziecko jak moja młoda czyli śpiące od urodzenia kilka razy dziennie po pół h i to blisko mamy to warto coś takiego kupić jeśli nie chce się żeby dziecko cały czas było w wozku -
Moja młoda tez praktycznie od początku rozszerzania diety je sama rączkami, bo nie chciała papek. Karmienie na kolanach w ogóle nie zdawało egzaminu, bo wszędzie był syf, ale dopóki nie siedziała w miarę sztywno, to tak się męczyliśmy. Potem wsadziliśmy w krzesełko z ikei antilop za jakieś grosze i to był strzał w 10. Krzesło szybko się składa, łatwo czyści, ma spora tackę. Dokupiliśmy takie drugie do teściów za 3 dychy używane, żeby nie wozić ze sobą. Jak w ogóle u Was dziewczyny samopoczucie? Mi minęły chyba mdłości, tzn jajka nadal się nie odważę zjeść ani wędliny, ale reszta już mi jako tako idzie. Mam nadzieje, ze tam w srodku wszystko ok i ze to po prostu końcówka tego okropnego etapu
Natalia-tosia lubi tę wiadomość
-
Jak wynik na czczo jest powyżej 91 lub 92, teraz pewna nie jestem.
Ja wczoraj przespałam cały dzień, dosłownie. Wstałam koło 10, o 13 znowu spałam, obudziłam się na obiad i do 19 znowu spałam. Niedziela wywalona do kosza. Za to w przyszłym tyg chcemy w Bieszczady jechać. Tylko niestety podłoga ma się trochę zepsuć -
nick nieaktualnyU mamaginekolog przeczytałam że jeśli jeden z wyników będzie podwyżej normy to stwierdza się cukrzycę... U mnie pewnie tak będzie. Masakra. Co chwilę coś... Jedyne co mnie pociesza to fakt że może dzięki odpowiedniej diecie nie przytyje tak jak w pierwszej ciąży...
-
Kochane, jak u Was wyglądają bóle brzucha? Bardzo się martwię, bo dziś w nocy mnie złapał i trzymał godzinę, dopóki nie wziełam 2x nospa. Dziś to samo. To nie jest mocny ból. Nie czuję jakiegoś twardnienia brzucha. Po prostu mnie delikatnie ćmi jak na okres. Tylko że wcześniej było to chwilowe, a teraz trwa długo Boję się, bo przecież u KasiMamyPatryka to był jedyny objaw poronienia...
-
estrella wrote:U mamaginekolog przeczytałam że jeśli jeden z wyników będzie podwyżej normy to stwierdza się cukrzycę... U mnie pewnie tak będzie. Masakra. Co chwilę coś... Jedyne co mnie pociesza to fakt że może dzięki odpowiedniej diecie nie przytyje tak jak w pierwszej ciąży...
-
Jeżeli chodzi o wynik tSH to ja mam 0,08 i ginekolog i endokrynolog kazali powtórzyć, ale ja miałam zawsze niskie i nawet tyle poniżej normy w ciąży może być (na początku). jeżeli kolejny wynik będzie taki sam, albo niższy, to wtedy trzeba robić antyciała i ewentualnie tabletki.
co do bóli brzucha, to mnie boli często. np teraz jak w pracy dlugo siedzę, to cały czas jak na @. albo jak stoję trochę - wczoraj byliśmy w lunaparku i stałam i czekałam na chłopaków- w pewnym momencie miałam dość...
jak kiedyś Wam pisałam, pierwszą ciążę, dosłownie całą, bolał mnie brzuch jak na @ i wszystko było ok. nic się nie działo. ale fakt- na początku bardzo mnie to martwiło. lekarz uspokajał przy każdej wizycie, "że taka moja natura" heheWiewióreczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNatalia-tosia wrote:Niestety mmuszę Cię zmartwic, ale wyniki nie są ok. Wskazują na stan przedcukrzycowy, wynik po 2h powinien być dwucyfrowy. Lekarze ppierwszego kontaktu mogą tego w ten sposób nie zakwalifikować, bo w polsce nie ma norm dla innych schorzeń jak cukrzyca.
Nieprawda, że po dwóch godzinach ma być dwucyfrowa. Mam cukrzycę ciążowa.
Przy obciążeniu 75g glukozy norma w moim laboratorium po godzinie jest do 180 a po dwóch 140.
Teraz przy normalnych posiłkach normę po godzinie mam miec do 140 a po dwóch do 120. Ale obciążenie glukoza która ma IG 100 ma inne normy niż standardowe posiłki.
Na czczo norma dla ciężarnych jest do 92.
-
nick nieaktualnyestrella wrote:Mam wyniki glukozy:
Na czczo - 95
Po 1h - 155
Po 2 h - 125
Po 1 h i po 2 jest ok tylko zastanawia mnie wynik na czczo...
Poza tym tsh 2,32 orientujecie się ile powinno być w 1 trymestrze? Chyba do 2,5 jest ok?
Co do tych bujaczkow to na bank nie są to aż tak uniwersalne rzeczy żeby mogły robić za krzesełka do samodzielnego jedzenia. Ja mojej córce na początku sama dawałam zupki czy warzywa i owoce więc taki leżaczek się do tego przydał. Poza tym jeśli się ma dziecko jak moja młoda czyli śpiące od urodzenia kilka razy dziennie po pół h i to blisko mamy to warto coś takiego kupić jeśli nie chce się żeby dziecko cały czas było w wozku
Co do wyników glukozy - podejdź do diabetologa, pewnie zaleci zmianę diety, bo wynik jest taki sobie.
Ja miałam na czczo 101, po godzinie 225 a po dwóch 163 i od ponad dwóch tygodni przy bardzo restrykcyjnej diecie mam dobry cukier. I nie mam jeszcze insuliny. Także spokojnie, staraj się wyeliminować od razu słodkie napoje i soki owocowe. I oczywiście słodycze. To przy Twoich wynikach powinno wystarczyć. -
nick nieaktualnyKiwona wrote:Kurde, nie znam sie na wynikach glukozy. Za to moja endo mowi ze tsh od 0.5 do 2.5 jest ok.
Dziewczyny, ja nie robilam krzywej cukrowej, mam teraz skierowanie na zwykla glukoze. Kiedy powinno sie zrobic krzywa?
Krzywa robisz jeśli glukoza na czczo wyjdzie powyżej 92. Albo dopiero rutynowo w 23-25 tygodniu się robiKiwona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Paula 90 wrote:Nieprawda, że po dwóch godzinach ma być dwucyfrowa. Mam cukrzycę ciążowa.
Przy obciążeniu 75g glukozy norma w moim laboratorium po godzinie jest do 180 a po dwóch 140.
Teraz przy normalnych posiłkach normę po godzinie mam miec do 140 a po dwóch do 120. Ale obciążenie glukoza która ma IG 100 ma inne normy niż standardowe posiłki.
Na czczo norma dla ciężarnych jest do 92.
Zmiana nawyków nie jest tylko po to aby unormować cukier, jest głównie po to aby uratować swoje życie, zaburzenia metaboliczne są najtrudniejszymi chorobami do wyleczenia, ponieważ to czy wróci się do zdrowia zależy tylko i wyłącznie od nas samych.
Może dla niektórych to jest wyolbrzymianie, ale czym później się zacznie tym jest tylko trudniej, naprawdę małymi krokami warto zmieniać nawyki, w końcu nie robimy tego tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla naszych dzieci, które ktoś musi wychować .
-
nick nieaktualnyJa osratnio tsh miałam 0,136 i lekarz nie zmieniał mi dawki leku tylko kazał zbadać jeszcze ft4 bo samo rsh nie jest wiarygodne, twierdził że wzrosr hcg może fałszywie zaniżac tsh dla tego należy sugerować się nie tylko samym wynikiem tsh, ale tez ft4. Ponadto mowił mi że jeżeli tsh przekroczy 1,9 to żeby konieniecznie natychmiast się do niego zgłosić.
-
nick nieaktualnyNatalia-tosia wrote:Dlatego napisałam, że to stan przedcukrzycowy, który jeśli nie zmieni się nawyków żywieniowych dość szybko zmieni się w cukrzycę ciążową.
Zmiana nawyków nie jest tylko po to aby unormować cukier, jest głównie po to aby uratować swoje życie, zaburzenia metaboliczne są najtrudniejszymi chorobami do wyleczenia, ponieważ to czy wróci się do zdrowia zależy tylko i wyłącznie od nas samych.
Może dla niektórych to jest wyolbrzymianie, ale czym później się zacznie tym jest tylko trudniej, naprawdę małymi krokami warto zmieniać nawyki, w końcu nie robimy tego tylko dla siebie, ale przede wszystkim dla naszych dzieci, które ktoś musi wychować .
No tu się zgodzę, że im szybciej tym lepiej.
Tutaj są kryteria rozpoznania cukrzycy wg WHO i dużo mądrych danych: http://dietolog.pl/2017/08/cukrzyca-ciazowa/
Na mój gust diabetolog zaleci ponowne wykonanie krzywej. Wyniki są wątpliwe.
A zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze każdemu może tylko pomoc
Ja od początku ciąży juz 3kg straciłam, ale startowałam z BMI 29 więc mam z czego zrzucacNatalia-tosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW Aldi odzież ciążowa od środy. Oczywiście byłam dzisiaj, bo mój obecny poziom rozumowania nie ogarnął że to że czytam gazetkę dzisiaj nie znaczy że jest od dzisiaj
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2018, 17:24
Kasiulka90, Kiwona, Wiewióreczka lubią tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:W Aldi odzież ciążowa od środy. Oczywiście byłam dzisiaj, bo mój obecny poziom rozumowania nie ogarnął że to że czytam gazetkę dzisiaj nie znaczy że jest od dzisiaj
Ja właśnie wróciłam z apteki, do której szłam po pojemnik na mocz. Wróciłam z wit D i asmagiemWiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2018, 17:29
Paula 90 lubi tę wiadomość