X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    My mamy podobną sytuację ale w rodzinie :)
    Mój brat będzie miał synka 3 miesiące po naszej córeczce, a też się niedługo wprowadzają na to samo osiedle, dwa bloki od nas. Będą mieć dzieci bliski kontakt i relacje prawie jak rodzeństwo :)
    Cudownie! 😍 Ja mam bardzo dużo kuzynostwa w podobnym wieku, pół dzieciństwa spędziliśmy razem na podwórku. Zbudowaliśmy tak trwałe relacje, że procentują aż do teraz 😊 Trzymam kciuki, żeby Wasze dzieciaki urodziły się zdrowe i silne 😘

Natalia-tosia, Fasolka77 lubią tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Na cesarke to raczej trzeba, na poród sn można sobie odpuścić na początek.
    Kup sobie ręczny bo tańszy a może nie będziesz musiała potem używać jak się laktacja rozkręci :) Ja bym tak zrobiła.
    eee nie zawsze :) ja po cesarkach, a laktator wyciągałam tylko jak mi się zastój zrobił :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 12:16

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysla.nieskalana wrote:
    Karmelka,ja to Cię podziwiam,że Ty tak wszystko ogarniasz..co jest w szpitalu,jakie sale,czy wygodnie ,czy łazienka ok,ile osób..Ja to wychodzę z założenia,że chce pójść urodzić zdrowe dziecko bez komplikacji i wyjść do domu :D Chyba mam jakieś utopijne wyobrażenia :D
    Też nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać.
    Pytałam tylko gina o plan porodu, to mi powiedział, że przy cesarce nie trzeba.
    Wszystko zależy od znieczulenia, od tego jak ja będę się czuła. Nie ma co planować wcześniej.
    A ja mam jeden plan: wrócić do domu na wlasnych nogach (a muszę wejść na 2 piętro) ze zdrową córeczką w nosidełku (no córeczkę pozwolę wnieść tatusiowi lub synowi) 😉

Kasiulka90, espoir, mysla.nieskalana, Kiwona, estrella lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    Bubek moj też ma głowę większą i to o 2 tyg, ale gin ciagle powtarza,że to dobrze bo w czasie porodu sn jak już glowa przejdzie to i z resztą będzie łatwiej, a pozatym ja to stoję na pograniczu sn a cc i jak będzie glowa nadal taka wieksza to nie wstawi się w kanał i nie będzie w razie czego inny lekarz podważać jwgo decyzji o cc.

mi w zasadzie obojetne bo juz mam termin cc od paru tygodni zaklepany
    B_002 wrote:

a dlaczego na cc trzeba z laktatorem, ja pierwsze slysze i teraz w strachu juz.
    jak rodzilam pierwsza corcie, tez cc to wypozyczylam po jakims tygodniu bo zastoj mi sie zrobil, ale to wszystko, ale zeby jechac od razu ze swoim? z tego co wiem, w moim szpitalu daja na pobyt a potem mozna wypozyczyc..

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Cudownie! 😍 Ja mam bardzo dużo kuzynostwa w podobnym wieku, pół dzieciństwa spędziliśmy razem na podwórku. Zbudowaliśmy tak trwałe relacje, że procentują aż do teraz 😊 Trzymam kciuki, żeby Wasze dzieciaki urodziły się zdrowe i silne 😘
    Też tak mam, kuzynka 2 miesiące starsza ode mnie, brat rok młodszy. We trójkę całe dzieciństwo razem spędziliśmy. A z bratem mam tak dobre relacje że bardzo się cieszę że będzie mieszkał blisko i jeszcze nasze dzieci będą w tym samym wieku. Super :)
    A mój mąż to z moim bratem studiował więc też się lubią, kumple ze studiów z jednej grupy. Taka się nam paczka zrobiła i dobrze mieć ich blisko :)

Kasiulka90, Natalia-tosia, estrella, Fasolka77 lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż się ciepło na sercu robi ❤ Cały czas mam nadzieję, że moje dzieci będą miały tak samo beztroskie i radosne dzieciństwo, jakiego ja zaznałam 😊

B_002 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek wrote:
    jak rodzilam pierwsza corcie, tez cc to wypozyczylam po jakims tygodniu bo zastoj mi sie zrobil, ale to wszystko, ale zeby jechac od razu ze swoim? z tego co wiem, w moim szpitalu daja na pobyt a potem mozna wypozyczyc..
    Tak słyszałam od położnych, że cesarka to poród sztuczny więc hormony tak szybko mogą się zadziałać i może być problem z laktacją na samym początku. Chyba że cesarka była zrobiona gdy już się poród zaczął samoistnie to troszkę inna sytuacja. Wiadomo że każde kobieta jest inna i może nie być takiej potrzeby, ale takie zdanie położnych słyszałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 12:24

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Kup sobie ręczny bo tańszy a może nie będziesz musiała potem używać jak się laktacja rozkręci :) Ja bym tak zrobiła.
    Ja przy synu porod SN to nie miałam laktatora i nie był mi potrzebny.
    Syn był najlepszym laktatorem.😃
    Szwagierka ma laktator elektryczny medela(chyba jakoś tak) i obiecała pożyczyć. Dokupię tylko jakieś części.

B_002 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza Ninka nie będzie mieć nikogo do zabawy :( może ktoś w bloku się znajdzie. Ale musiałabym się przełamać i do kogoś podejść, nie wiem czy dam radę :/ może Nina będzie bardziej śmiała i sama sobie poradzi :)

Kiwona, B_002 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Tak słyszałam od położnych, że cesarka to poród sztuczny więc hormony tak szybko mogą się zadziałać i może być problem z laktacją na samym początku. Chyba że cesarka była zrobiona gdy już się poród zaczął samoistnie to troszkę inna sytuacja. Wiadomo że każde kobieta jest inna i może nie być takiej potrzeby, ale takie zdanie położnych słyszałam.
    No właśnie mi położna to samo powiedziała.
    Jeśli cesarka na zimno to pokarm trzeba pobudzić laktatorem. Tymbardziej jeśli po pełnej narkozie dziecko dostanę np po dobie (a tak też może się zdarzyc).
    Co innego jeśli cesarkę robią w trakcie, jak już porod naturalny się zacznie. Wtedy pokarm powinien być normalnie jak przy porodzie SN.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek wrote:
    To chyba chodzi o to, że przy SN pokarm często szybciej się pojawia ze względu na hormony które są wydzielane podczas porodu czyli oksytocyna. A jeśli chodzi o CC to laktacja często pojawia się później, warto wspomóc ją laktatorem ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Nasza Ninka nie będzie mieć nikogo do zabawy :( może ktoś w bloku się znajdzie. Ale musiałabym się przełamać i do kogoś podejść, nie wiem czy dam radę :/ może Nina będzie bardziej śmiała i sama sobie poradzi :)
    Zobaczysz ile będziesz mieć znajomych z piaskownicy. Dzieci szybko się dogadają.
    Tak miałam przy synu i teraz też na to liczę.

malutka_mycha, Kasiulka90, B_002 lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Na pewno da radę ;-) Wystarczy pierwsze wyjście do na plac zabaw i do piaskownicy, obie będziecie miały mnóstwo nowych kolegów i koleżanek ;-)

Kasiulka90, malutka_mycha, Tunia76, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, dzięki dziewczyny. Mi tam nowe koleżanki niepotrzebne :) tylko ja taka mało społeczna jestem i nie chce żeby to się na dziecku odbiło. I mam nadzieję że tego nie wyssie z mlekiem matki :)

I przez Was zaczęłam słuchać piosenek z bajek🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2019, 12:36

Natalia-tosia, Kasiulka90, Kiwona, B_002 lubią tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z Was już oglądała na netflixie Pracujące Mamuśki?
    Od razu mi się humor poprawił.
    Mogły mieć na to wpływ też kawa, ciastka owsiane z żurawiną i przepyszne jabłko 🤔

Kasiulka90, B_002, martusiawp lubią tę wiadomość

• Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia, próbowałaś wczoraj tę pozycję kolankowo-łokciową? Przesunęła się Marcelka?

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Kasiulka90 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Mogły mieć na to wpływ też kawa, ciastka owsiane z żurawiną i przepyszne jabłko 🤔
    Ja Wam polecałam jakieś 2 tygodnie temu 😄 Ostatnie odcinki już trochę nudnawe, ale pierwsze 3 lub 4 były mega zabawne i pozytywne 😄

Paula 90 lubi tę wiadomość

mhsvcbxmf17updrl.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Haha, dzięki dziewczyny. Mi tam nowe koleżanki niepotrzebne :) tylko ja taka mało społeczna jestem i nie chce żeby to się na dziecku odbiło. I mam nadzieję że tego nie wyssie z mlekiem matki :)

I przez Was zaczęłam słuchać piosenek z bajek🙄
    Mycha, mam tak samo, rozumiem i przytulam 😘
    U mnie w klatce, pietro niżej, jest parka z kilku miesięcznym dzieckiem. I ja może jestem a społeczna, ale oni to już w ogóle. Ani dzień dobry nie powiedzą, ani nawet nie odpowiedzą. Nie liczę więc, że dzieciaki będą się razem bawiły, niestety.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 marca 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Dają Ci tyle ile masz dawek? Ja zmieniam co jedno-dwa podania.
    W tej chwili mam jeszcze 22 sztuki igiełek.

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ja zaczęłam. Strasznie mi się te "dojarki podobaja" 😀

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
‹‹ 2226 2227 2228 2229 2230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ