X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Wam wg usg pokazuje szybszy termin porodu a ja coraz późniejszy :( ciekawe co w piątek powie. Jak poda czwarty termin to wyjdę z siebie. Jak się później przygotować do porodu

Nawet jak masz termin teoretycznie wyzbaczony to i tak możesz urodzic 2 tyg szybciej lub 2 tygodnie później takze spokojnie nie ma co na to patrzeć. Mi też w pierwszej ciąży co USG inny termin pokazywało ale w ogóle na to nie zwracałam uwagi, to tylko taka orientacyjna informacja :)

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Nowakowa92 Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ☺
    Gratuluję dobrych wiadomości na badaniach prenatalnych, my będziemy badać się za tydzień w czwartek.
    A tak z innej beczki, macie jakiś sprawdzony sposób na ból głowy? Od trzech dni walczę A to z bólem a to z takim cmieniem... Oszalec idzie.

74di20mmhhjfjws7.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Nawet jak masz termin teoretycznie wyzbaczony to i tak możesz urodzic 2 tyg szybciej lub 2 tygodnie później takze spokojnie nie ma co na to patrzeć. Mi też w pierwszej ciąży co USG inny termin pokazywało ale w ogóle na to nie zwracałam uwagi, to tylko taka orientacyjna informacja :)
    Wiem :) niestety.
    Ja jestem coraz bardziej przerażona. Nie wiem dlaczego tyle kobiet decyduje się na dziecko, przecież to jest jak spacer we mgle. Nie wiem co muszę kupić, boję się porodu a dodatkowo ostatnio czytałam jaka krzywdę przez przypadek można dziecku w pierwszych miesiącach zrobić źle je podnosząc, źle się bawiąc i przez to krzywić kręgosłup itd. Skąd Wy wiedziały się to wszystko? Skąd bralyscie wiedzę o wyprawce? Ubrania wiadomo, pampersy ok ale typy wózków, wozeczkow, laktatory i itp. Ja nawet nie wiem ile rzeczy będzie mi potrzebne. I skąd wiedziałyscie jak się takim maluchem opiekować z nadmiernym napięciem miesniowym albo innymi zjawiskami?

f1d9680377.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Wam wg usg pokazuje szybszy termin porodu a ja coraz późniejszy :( ciekawe co w piątek powie. Jak poda czwarty termin to wyjdę z siebie. Jak się później przygotować do porodu
    Kochana nie przygotujesz się. Najlepiej lliczyć dwa tygodnie wcześniej lub dwa tygodnie później niż z OM, ale i to nie zawsze się ssprawdza ;-) każda ciąża jest inna a te 40 tygodni to tylko takie przysłowiowe, moim zdaniem ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 19 września 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowakowa92 wrote:
    Cześć dziewczyny ☺
    Gratuluję dobrych wiadomości na badaniach prenatalnych, my będziemy badać się za tydzień w czwartek.
    A tak z innej beczki, macie jakiś sprawdzony sposób na ból głowy? Od trzech dni walczę A to z bólem a to z takim cmieniem... Oszalec idzie.
    Ja też nniestety, sposób mam tylko jeden i póki co w miarę działa, 3 litry wody dziennie plus elektrolity.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja jestem coraz bardziej przerażona. Nie wiem dlaczego tyle kobiet decyduje się na dziecko, przecież to jest jak spacer we mgle. Nie wiem co muszę kupić, boję się porodu a dodatkowo ostatnio czytałam jaka krzywdę przez przypadek można dziecku w pierwszych miesiącach zrobić źle je podnosząc, źle się bawiąc i przez to krzywić kręgosłup itd. Skąd Wy wiedziały się to wszystko? Skąd bralyscie wiedzę o wyprawce? Ubrania wiadomo, pampersy ok ale typy wózków, wozeczkow, laktatory i itp. Ja nawet nie wiem ile rzeczy będzie mi potrzebne. I skąd wiedziałyscie jak się takim maluchem opiekować z nadmiernym napięciem miesniowym albo innymi zjawiskami?

Bez obaw, jak urodzisz to instynkt macierzyński cię przez wszystko poprowadzi :) Kobiety macierzyństwo maja we krwi i to wszystko jakoś wychodzi naturalnie :)

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasionek wrote:
    A u mnie w promilu 100 km nie sklepu aldik.W ogóle nie znam marki.Mi pozostaje czekać na kolekcję w Lidlu.Ja dzisiaj mam wreszcie spokojny dzień.Moge trochę odreagować.Dzewiczyny czy ktorą z was szła z wynikiem prenatalnych do genetyka ?

Ja mam ciuchy z hm i nexta, ale póki co wszystko za duże a w ub roku kupiłam sobie w lidlu 2 bluzki ciążowe na zapas :D

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Daj spokój! Ja zawsze powtarzam, że pierwsze dziecko to egzemplarz testowy! Na kimś się musisz nauczyć. Nie skrzywdzisz, przy pierwszym też bylam zielona i nie życzyłam sobie cudzej pomocy. Wystarczy dac sobie czas.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DoCelu 3 wrote:
    Witajcie moje kochane :*
    Dzisiaj na 13.50 wizyta. Jestem pełna nadzieji i strachu :( potrzebuje waszej wiary bo moja może mi nie wystarczyć ;)
    Wasze wsparcie zawsze mnie jakoś trzyma w ryzach ;)
    Co dziewczynki? Damy radę? :D

Właśnie wchodzisz... czekam! I trzymam kciuki!

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png

Wysłany: 19 września 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Spokojnie, moja babcia zawsze mówiła, rób jak Ci serce podpowiada, do tego kobiety zostały obdarzone w instynkt macierzyński ;-) on przyjdzie sam nie szukaj tego na siłę ;-)
    Co do wózków to przeanazlizuj swoje codzienne życie, jego tryb, rozejrzyj się po okolicy, zastanów się czy masz do pokonania dużo schodów czy w większości przypadków możesz liczyć na windę. Wtedy będziesz wiedziała, czy potrzebujesz wózka lekkiego, czy z pompowanymi kołami czy piankowymi, następnie przeanalizuj budżet i już pole poszukiwań się zzawęża ;-)
    Co do wyprawki dla mnie internet jest nieoceniony ;-) najlepiej nie kupować na raz wszystkiego, przecież jak się dzidzia urodzi też można wyskoczyć do sklepu lub zamówić przez Internet a wtedy już będziesz wiedziała co jest niezbędne akurat dla Ciebie i Twojego malucha. ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Ja też nniestety, sposób mam tylko jeden i póki co w miarę działa, 3 litry wody dziennie plus elektrolity.
    Picie duzej ilości wody jak najbardziej. Ja mam migreny i lekarz kazał brać 2 paracetamole (te 500) max. Dodatkowo, lekka ulge przynosi mi wcieranie amolu w skronie. Paracetamol to biorę już jak migreny prawie nie ma, żeby skrócić już te męczarnie, bo an samą migrenę nie ma u mnie sensu go brać, nie zadziała :/

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg bedzie pokazywać różne terminy bo dzieci różnie się rozwijają. Powinnyśmy się trzymać pierwszego usg :) u mnie w obu ciążach termin przesuwał się o 7-11 dni bo dzieci do pewnego momentu rosly duuużo a i tak pierwsze usg było nieomylne.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamylalyt wrote:
    Hej ja już po wizycie. Jednak było usg :) Dzidziuś fikal i machnął rączkami. Ma prawie 5cm co odpowiada równemu 12tc.
    Nastepna wizyta za 3 tyg.
    Super wiadomość☺

202312226851.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam porodem sie nie stresuje w ogóle gdzie tam do porodu! Na razie stresuje sie wszystkim innym haha. Co do wyprawki kupisz tyle ile będziesz uwazala. Ja tez sie tym stresowałam i sie zastanawiałam czy kupować na 56 czy na 62 a jak dziecko bedzie mieć 57 cm co wtedy.... doszłam do wniosku ze kupie na 56 i 62 przy czym tych 56 mniej jak kupie czegoś za dużo trudno!!! A jak kupie za mało to zamówię na internecie w ciagu dwóch dni bede miała w domu. Wózek w sumie juz mamy wybrany haha od dawna wiem co mi sie podobało jedynie mam 3 rożne opcje tak zeby po prostu pojechać do sklepu i posłuchać jakie o nich ma opinie sprzedawca. A czy dam radę? 17 łatki rodzą dzieci dają radę to ja baba 28 lat nie dam rady? Jakoś to bedzie po malutku delikatnie moje to moje na pewno mniej sie bede bała niż cudze brac. W tej chwili byle zdrowe sie urodziło nie ważne czy chłopiec czy dziewczynka - mimo ze kiedyś miałam preferencje teraz mam tylko przeczucie. Zobaczymy czy sie sprawdzi ;P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 14:28

Kasiulka90 lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jaki sliczny brzuszek. skad ty go wytrzasnelas???
    u mnie to nic a nic nie widac.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita25 wrote:
    Ale zazdroszcze, że już pierwszy trymestr masz za sobą :)
    Już prawie :) Wg kalendarza Belly drugi zacznie się w piątek.
    Ale jakoś tak przyspieszyło maleństwo z rozwojem, bo patrząc na to kiedy robiłam pierwsze testy, potem byłam na pierwszych wizytach i widziałam serduszko to raczej nie doszło do zapłodnienia 5 dni wcześniej niż to wynikało z poprzedniego terminu kwietniowego. Chyba poprostu maluszek nadrobił trochę i to jest jak dla mnie jedyne wytłumaczenie wcześniejszego terminu :)
    No ale cieszę się że mniej czekania przede mną. Nie mogę się doczekać kiedy poznam płeć.
    Powiedzcie dziewczyny kiedy jest już duża szansa że będzie widać na USG?

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na wizytę. Odebrałam wynik z moczu, który zanosiłam rano i wyszły mi świeże krwinki a nie było żadnego widocznego krwawienia. Ciekawa jestem skąd się to wzięło...

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • Adonis_26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin twierdzi, że lepiej poczekać do 18-20 tyg. Bo różnie to bywa. Ja nie do końca wierzę w odgadywanie w tak wczesnej ciąży.

QoJgp2.png
    I2MWp2.png
    08rTp2.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adonis_26 wrote:
    Usg bedzie pokazywać różne terminy bo dzieci różnie się rozwijają. Powinnyśmy się trzymać pierwszego usg :) u mnie w obu ciążach termin przesuwał się o 7-11 dni bo dzieci do pewnego momentu rosly duuużo a i tak pierwsze usg było nieomylne.

A mi pani robiąca USG ostatnio gdy wyszło 12+3 powiedziała że teraz jest jedno z najdokładniejszych USG jakie można zrobić w całej ciąży i żeby nie trzymać się terminu z 8tc tylko już do końca najlepiej tego co wyszedł teraz.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adonis_26 wrote:
    Moja gin twierdzi, że lepiej poczekać do 18-20 tyg. Bo różnie to bywa. Ja nie do końca wierzę w odgadywanie w tak wczesnej ciąży.
    Czyli jak teraz jestem w 13tc to za jakieś 5 tygodni już powinnam się dowiedzieć?
    Następną wizytę USG mam zaplanowaną dopiero za 8 tygodni w luxmedzie, ale nie wiem czy wytrzymam, na pewno będę niecierpliwa :P
    Chętnie poszłabym na dodatkowe USG prywatnie żeby się dowiedzieć wcześniej.

gg64zbmhxvebnkcj.png
‹‹ 221 222 223 224 225 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ