Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Karmelllka90 wrote:Ja dzisiaj mam 12+5/ 12+0 No ale uznaje 12+0 wg owulacji bo mi sie to idealnie pokrywało z pomiarami dzidziusia na wczesnym etapie ciazy. Czyli licząc ze II trymestr to 14+0 wiec jeszcze równe 2 tygodnie. A w drugim trymestrze chciałabym włosy pomalować
Jeśli uważacie że jest inaczej to powiedzcie skąd źródło informacji, bo ja znajduję tylko taki przelicznik. Nawet na kalendarzu belly mi od tygodnia pokazuje że jestem w 2 trymestrze.
Z malowaniem włosów to uważaj bo słyszałam że kolor może wyjść lekko inny od zamierzonego za sprawą burzy hormonów. W każdym razie jak doświadczony fryzjer to można zaryzykować
29.03.2019 [39+2] Zosia 2580g, 52cm, 10pkt, SN -
nick nieaktualnyB_002 wrote:Karmelka ja we wszystkich możliwych kalkulatorach znajduję informacje że 1 trymestr to skończone 13 tygodni, czyli 13+0, od 13+1 już leci drugi trymestr.
Jeśli uważacie że jest inaczej to powiedzcie skąd źródło informacji, bo ja znajduję tylko taki przelicznik. Nawet na kalendarzu belly mi od tygodnia pokazuje że jestem w 2 trymestrze.
Z malowaniem włosów to uważaj bo słyszałam że kolor może wyjść lekko inny od zamierzonego za sprawą burzy hormonów. W każdym razie jak doświadczony fryzjer to można zaryzykowaćB_002 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyB_002 wrote:Karmelka ja we wszystkich możliwych kalkulatorach znajduję informacje że 1 trymestr to skończone 13 tygodni, czyli 13+0, od 13+1 już leci drugi trymestr.
Z malowaniem włosów to uważaj bo słyszałam że kolor może wyjść lekko inny od zamierzonego za sprawą burzy hormonów. W każdym razie jak doświadczony fryzjer to można zaryzykować
Ależ bardzo proszę Plus wszystkie medyczne źródła (USG pierwszego trymestru robisz od 11+0 do 14+0):
https://mamadu.pl/135445,tydzien-ciazy-ktory-to-miesiac-ciazy-i-trymestr-tabela
https://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie_w_ciazy/ile_trwa_ciaza_ktory_to_miesiac_tydzien_trymestr.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 14:24
B_002 lubi tę wiadomość
-
dziewczyny, powymądrzam się trochę zwolnieniowo i ZUSowo
1. jeżeli w ostatnim czasie zmieniłyście wymiar etatu w pracy (np. na wcześniej było to 7/8 a potem pełen etat), to kasa się liczy od zmiany etatu. piszę o tym, bo ja nie wiedziałam, zmieniłam wymiar etatu na wyższy i to mi sporo zmienia.
2. w innym przypadku liczy się średnia z 12 miesięcy z sprzed zwolnienia. ZUS liczy tę średnią nie od zarobków netto, tylko jest to średnia z "podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe"
jaka to jest kwota dokładnie, można sprawdzić logując się do portalu ZUSu.
a mądrzę się tak, bo w mojej firmie kobieta w ciąży to rzadkość więc sama musiałam się dowiadywać jakie są zasady
Powiedziałam o ciąży w pracy. mimo tego, że pracuję w IT z samymi facetami (ponad 20 w dziale) i moich dwóch przełożonych to szefowie, to przyjęli to dobrze. wręcz się bardziej cieszą niż ja na szczęście obaj mają dzieci.
a mnie jakoś ulżyło.
są tu jakieś mamy z Warszawy?
https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,radni-bedzie-wyprawka-dla-warszawskiego-malucha,274821.html
przyznawana od 1.04.
ma nadzieję, że Młody(a) postanowi się urodzić w okolicach wyznaczonego terminu.
jak nie, to kolanem w brzuchu potrzymam
(mój niemąż wczoraj powiedział: "tia, w połowie marca będziesz wołać wychodź, bo ja już nie mogę" - obawiam się, że ma rację)
07.2016 - córka
02.2018 - [*] 7tc
-
Paula 90 wrote:Ależ bardzo proszę Plus wszystkie medyczne źródła (USG pierwszego trymestru robisz od 11+0 do 14+0):
https://mamadu.pl/135445,tydzien-ciazy-ktory-to-miesiac-ciazy-i-trymestr-tabela
https://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie_w_ciazy/ile_trwa_ciaza_ktory_to_miesiac_tydzien_trymestr.html
No właśnie wg tych źródeł 13 skończonych tygodni to 1 trymestr.
Wszędzie piszą że 14 tydzień to już 2 trymestr.
A co to liczenia to tak jak z miesiącami. Pod koniec ciąży nie będę mówić że jestem w 8 miesiącu bo 8 jest ukończonych. Wtedy będę w dziewiątym. Tak samo teraz kończę 14 tydzień, więc od jutra jestem na początku 15. A jak pójdę do lekarza to powiem że jestem dokładnie np w 14+1 Bo lekarze zapisują tylko ukończone tygodnie mimo że jesteśmy w trakcie następnego.
Tak samo liczyła moja koleżanka położna gdy sama była w ciąży i mówi że tak jest okWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 14:58
29.03.2019 [39+2] Zosia 2580g, 52cm, 10pkt, SN -
nick nieaktualnyangella908 wrote:Dziewczyny a orientujecie się jeżeli pierwszy poród zakończył się cc to drugi też taki musi być? Czy jest jakiś odstęp czasu po którym można rodzić naturalnie?
To zależy od stanu blizny, sprawdza się to w usg. Znam kilka przypadków udanych porodów SN po wcześniejszym CC. -
angella908 wrote:Dziewczyny a orientujecie się jeżeli pierwszy poród zakończył się cc to drugi też taki musi być? Czy jest jakiś odstęp czasu po którym można rodzić naturalnie?
-
Aasha wrote:Z tym kolorem to prawda, jak pofarbowalam w 5tc i nikt jeszcze nie wiedział o ciąży, ale od razu wszyscy zauważyli, ze coś jest inaczej, łącznie z fryzjerka, która zawsze mi ten sam kolor robi wyszedł ciemniejszy sporo.
-
Kiwona wrote:A ja znów, kiedy jeszcze nie wiedziałam o poprzedniej ciąży, byłam u fryzjera i potem chciałam reklamować, że mi źle zafarbowała, a po prostu mi nie chwyciło chyba ze względu na ciążę...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 15:49
-
angella908 wrote:Dziewczyny a orientujecie się jeżeli pierwszy poród zakończył się cc to drugi też taki musi być? Czy jest jakiś odstęp czasu po którym można rodzić naturalnie?
Zazwyczaj są szanse na poród sn ale dużo czynników na to wpływa. Jak masz fb to dołącz do grupy "Naturalnie po cesarce" kopalnia wiedzy.
Julia 07.2015 -
B_002 wrote:Karmelka ja we wszystkich możliwych kalkulatorach znajduję informacje że 1 trymestr to skończone 13 tygodni, czyli 13+0, od 13+1 już leci drugi trymestr.
U mnie w aplikacji jest, ze 1 trym trwa do konca 14 tyg czyli 13+6
Zrobilam screen ale nie wiem jak wrzucic foto :p