X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w pierwszej ciąży miałam prenatalne przez brzuch i dopochwowo, bo lekarz chciał bardzo dokładnie wszystko sprawdzić.

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Krakowie tez piękna pogoda. Ja z przyjaciółka zaraz sie wybieram do entliczka ona musi wózek wybrać bo to juz 32 tydzien

• B_002 Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Ja dzisiaj mam 12+5/ 12+0 No ale uznaje 12+0 wg owulacji bo mi sie to idealnie pokrywało z pomiarami dzidziusia na wczesnym etapie ciazy. Czyli licząc ze II trymestr to 14+0 wiec jeszcze równe 2 tygodnie. A w drugim trymestrze chciałabym włosy pomalować :D
    Karmelka ja we wszystkich możliwych kalkulatorach znajduję informacje że 1 trymestr to skończone 13 tygodni, czyli 13+0, od 13+1 już leci drugi trymestr.
    Jeśli uważacie że jest inaczej to powiedzcie skąd źródło informacji, bo ja znajduję tylko taki przelicznik. Nawet na kalendarzu belly mi od tygodnia pokazuje że jestem w 2 trymestrze.
    Z malowaniem włosów to uważaj bo słyszałam że kolor może wyjść lekko inny od zamierzonego za sprawą burzy hormonów. W każdym razie jak doświadczony fryzjer to można zaryzykować :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama farbuję ;) Zaraz idę zmywać. Ja na brąz, więc raczej niebieskie mi nie wyjdą ;)
    No to pod prysznic!

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Karmelka ja we wszystkich możliwych kalkulatorach znajduję informacje że 1 trymestr to skończone 13 tygodni, czyli 13+0, od 13+1 już leci drugi trymestr.
    Jeśli uważacie że jest inaczej to powiedzcie skąd źródło informacji, bo ja znajduję tylko taki przelicznik. Nawet na kalendarzu belly mi od tygodnia pokazuje że jestem w 2 trymestrze.
    Z malowaniem włosów to uważaj bo słyszałam że kolor może wyjść lekko inny od zamierzonego za sprawą burzy hormonów. W każdym razie jak doświadczony fryzjer to można zaryzykować :)
    13+0 to jeszcze lepiej :) :) teraz to jestem mega szczęśliwa ze to juz za tydzień :D

B_002 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja to złe chyba zinterpretowałam. Ze pierwszy trymestr trwa do 13 tygodnia a drugi zaczyna sie od 14 tygodnia to myślałam ze 13+1 itd to jeszcze 13 a 14 z przodu dopiero zaczyna ten 14...

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:

Ależ bardzo proszę :) Plus wszystkie medyczne źródła (USG pierwszego trymestru robisz od 11+0 do 14+0):
    https://mamadu.pl/135445,tydzien-ciazy-ktory-to-miesiac-ciazy-i-trymestr-tabela
    https://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie_w_ciazy/ile_trwa_ciaza_ktory_to_miesiac_tydzien_trymestr.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 14:24

B_002 lubi tę wiadomość

• sowa81 Koleżanka

Wysłany: 28 września 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, powymądrzam się trochę zwolnieniowo i ZUSowo :P
    1. jeżeli w ostatnim czasie zmieniłyście wymiar etatu w pracy (np. na wcześniej było to 7/8 a potem pełen etat), to kasa się liczy od zmiany etatu. piszę o tym, bo ja nie wiedziałam, zmieniłam wymiar etatu na wyższy i to mi sporo zmienia.
    2. w innym przypadku liczy się średnia z 12 miesięcy z sprzed zwolnienia. ZUS liczy tę średnią nie od zarobków netto, tylko jest to średnia z "podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe"
    jaka to jest kwota dokładnie, można sprawdzić logując się do portalu ZUSu.
    a mądrzę się tak, bo w mojej firmie kobieta w ciąży to rzadkość więc sama musiałam się dowiadywać jakie są zasady :)

Powiedziałam o ciąży w pracy. mimo tego, że pracuję w IT z samymi facetami (ponad 20 w dziale) i moich dwóch przełożonych to szefowie, to przyjęli to dobrze. wręcz się bardziej cieszą niż ja :) na szczęście obaj mają dzieci.
    a mnie jakoś ulżyło.

są tu jakieś mamy z Warszawy?
    https://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,radni-bedzie-wyprawka-dla-warszawskiego-malucha,274821.html
    przyznawana od 1.04.
    ma nadzieję, że Młody(a) postanowi się urodzić w okolicach wyznaczonego terminu.
    jak nie, to kolanem w brzuchu potrzymam :P
    (mój niemąż wczoraj powiedział: "tia, w połowie marca będziesz wołać wychodź, bo ja już nie mogę" - obawiam się, że ma rację)

07.2016 - córka
    02.2018 - [*] 7tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ależ bardzo proszę :) Plus wszystkie medyczne źródła (USG pierwszego trymestru robisz od 11+0 do 14+0):
    https://mamadu.pl/135445,tydzien-ciazy-ktory-to-miesiac-ciazy-i-trymestr-tabela
    https://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie_w_ciazy/ile_trwa_ciaza_ktory_to_miesiac_tydzien_trymestr.html

No właśnie wg tych źródeł 13 skończonych tygodni to 1 trymestr.
    Wszędzie piszą że 14 tydzień to już 2 trymestr.
    A co to liczenia to tak jak z miesiącami. Pod koniec ciąży nie będę mówić że jestem w 8 miesiącu bo 8 jest ukończonych. Wtedy będę w dziewiątym. Tak samo teraz kończę 14 tydzień, więc od jutra jestem na początku 15. A jak pójdę do lekarza to powiem że jestem dokładnie np w 14+1 :) Bo lekarze zapisują tylko ukończone tygodnie mimo że jesteśmy w trakcie następnego.
    Tak samo liczyła moja koleżanka położna gdy sama była w ciąży i mówi że tak jest ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 14:58

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a orientujecie się jeżeli pierwszy poród zakończył się cc to drugi też taki musi być? Czy jest jakiś odstęp czasu po którym można rodzić naturalnie?

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angella908 wrote:
    Dziewczyny a orientujecie się jeżeli pierwszy poród zakończył się cc to drugi też taki musi być? Czy jest jakiś odstęp czasu po którym można rodzić naturalnie?

To zależy od stanu blizny, sprawdza się to w usg. Znam kilka przypadków udanych porodów SN po wcześniejszym CC.

• Aasha Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kolorem to prawda, jak pofarbowalam w 5tc i nikt jeszcze nie wiedział o ciąży, ale od razu wszyscy zauważyli, ze coś jest inaczej, łącznie z fryzjerka, która zawsze mi ten sam kolor robi :D wyszedł ciemniejszy sporo.

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angella908 wrote:
    Ja miałam cc 9 lat temu i w czerwcu przy badaniu usg lekarz w szpitalu stwierdził, że następny poród również cc ze względu na stan blizny. Ale nie wdawałam się w szczegóły, miałam inne zmartwienia na tamten czas :/ Tak czy inaczej, zobaczymy co mi powiedzą lekarze na dalszym etapie ciąży, na razie się nie nastawiam.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aasha wrote:
    Z tym kolorem to prawda, jak pofarbowalam w 5tc i nikt jeszcze nie wiedział o ciąży, ale od razu wszyscy zauważyli, ze coś jest inaczej, łącznie z fryzjerka, która zawsze mi ten sam kolor robi :D wyszedł ciemniejszy sporo.
    A ja znów, kiedy jeszcze nie wiedziałam o poprzedniej ciąży, byłam u fryzjera i potem chciałam reklamować, że mi źle zafarbowała, a po prostu mi nie chwyciło chyba ze względu na ciążę...

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Szonka Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    A ja znów, kiedy jeszcze nie wiedziałam o poprzedniej ciąży, byłam u fryzjera i potem chciałam reklamować, że mi źle zafarbowała, a po prostu mi nie chwyciło chyba ze względu na ciążę...
    Ja sie w tej ciazy wybralam zrobilam blo d sombre i nic mi sie wlosy nie rozjasnily

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2018, 15:49

dqprj44j5vs5457v.png

mhsvx1hpdelktj27.png[

• india Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Dziewczyny, usg genetyczne miałyście już przez brzuch czy jeszcze dopochwowe ?
    Mnie czeka w czwartek.
    Obie opcje ;)

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Sana Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angella908 wrote:

Zazwyczaj są szanse na poród sn :) ale dużo czynników na to wpływa. Jak masz fb to dołącz do grupy "Naturalnie po cesarce" :) kopalnia wiedzy.

km5scwa10mzljyjj.png
    Julia <3 07.2015
  • india Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:

U mnie w aplikacji jest, ze 1 trym trwa do konca 14 tyg czyli 13+6 ;)
    Zrobilam screen ale nie wiem jak wrzucic foto :p

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 28 września 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama, mojego brata rodziła CC, mnie rodziła SN, później siostrę SN a kolejnego brata CC. Tak więc chyba wszystko jest możliwe ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png
‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ