X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola, ja się nie znam na tych zusowych sprawach, ale zadzwoniła bym jutro dopytać. Będzie M to może od razu ten ZUS uda Ci się ogarnąć. Powodzenia jutro, bo pewnie to będzie dla Ciebie trudne 😘

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    No właśnie ja nie wiem jak to będzie, mają mi wypłacić rehabilitacyjny w środę a ja jutro jadę ją rejestrować, bo szanowny tatuś przyjedzie jutro. I nie wiem co mam zrobić z tym ZUSem.
    Ja Ci pisalam ostatnio ale moglo ci umknac.
    Na rejestrację masz 21 dni. Zeby zlozyc dokumenty o macierzynski musisz miec akt urodzenia i pesel dziecka. Ponadto jesli tatuś nie bedzie korzystal z rodzicielskiego niech ci wypisze i podpisze wniosek taki bo tez potrzebny. I teraz tak.. Dzien porodu to u Ciebie pierwszy dzień macierzynskiego.. Powinnaś im to zglosic i miec korekte tej wyplaty.. Ja bede miala podobnie do Ciebie chyba ze urodze po 28.04 bo do tej daty mam zwolnienie a wyplate zrobili mi na 26.. Wiec zgłoszę telefonicznie ze sie dzidzia urodzila i niech mi to skoryguja bo wniosek o macierzynski wplynie im tez jak tylko wyjde ze szpitala i uzyskam dokumenty na dziecko.
    Jak pobierzesz caly rehabilitacyjny i zlozysz o macierzynski to sie okresy pokryja i czeka Cie zwrot pieniazkow dla zus ale tylko tej części za którą sie nie należy juz rehabilitacyjny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 08:06

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeśli jesteście wierzące to wieszanie czerwonej kokardki to grzech ciężki przeciwko pierwszemu przykazaniu. Z tego się spowiada ;-)

Tunia76, KarmeLoVe, Szonka, Syska2202, Wiewióreczka lubią tę wiadomość

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Mi mleko tak kapie, że zastanawiam się czy nie użyć laktatora, żeby trochę odciągnąć.
    na początku tak kapie, spokojnie. nie odciągaj, bo jeszcze bardziej rozbujasz laktację.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 08:12

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    na początku tak kąpię, spokojnie. nie odciągaj, bo jeszcze bardziej rozbujasz laktację.

Ja odciągami lekko we wkładkę bo mi się Ignas krztusi przy pierwszych łykach

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi, jutro szanowny M ma być o 11, pojedziemy ogarnąć urząd i mam nadzieję, że uda mi się wstąpić jeszcze do ZUSu, tylko i tak wniosku nie złożę, bo musi tam coś jeszcze wypełnić pracodawca, tak?

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonka, no łatwe to na pewno dla mnie nie będzie ... już od rana o tym myślę.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Daffi, jutro szanowny M ma być o 11, pojedziemy ogarnąć urząd i mam nadzieję, że uda mi się wstąpić jeszcze do ZUSu, tylko i tak wniosku nie złożę, bo musi tam coś jeszcze wypełnić pracodawca, tak?
    Na moich wnioskach nie widzę nic co mialby wypisac pracodawca. Ale moze i cos od siebie muszą.. Nie wiem w sumie.. Ale zajedz, wypisz chociaz to co tatus musi zebys pozniej na niego nie czekala bo masz juz tylko 7 dni od jutra.

Oo takie cos znalazlam

Nawet jeśli płatnikiem jest ZUS, dokument należy dostarczyć do zakładu pracy, który wraz z pozostałymi dokumentami (w tym wypełnionym drukiem ZUS Z-3 oraz oświadczeniem pracodawcy o udzielonym urlopie macierzyńskim) przekaże całość do ZUS-u.

Juz sie trzese ze strachu.. Zas z3 potrzebne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2019, 08:16

b2ujp2.png

• espoir Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeszcze co do kp. nie patrzcie na to w ten sposób, że wisi na cycku to tyle je/pije. on może ciumciać z potrzeby bliskości.
    często jak dziecko zaczyna ząbkować, to nawet leki przeciwbólowe nie dają takiej ulgi w bólu jak cycuś mamusi i wtedy też może wisieć na piersi. tak samo przy skokach rozwojowych. nie patrzcie na to jako "on nie może tyle jeść", bo to nie tylko jedzenie dla maluchów :)

Fasolka77, Paula 90, Kasiulka90, Misiabella, martusiawp, Martusiazabka lubią tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Używacie jakiś aplikacji do zaznaczania kiedy dzidziuś jadł i ile albo z której piersi?
    zainstalowalam chyba 2 dnia i wywalilam trzeciego.
    nie ma czasu by wpisywac kazde karmienie

i dzien dobry wszystkim

u nas noc z glowy,
    brzuszek bolal i gaaaazy

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • espoir Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrząc na to ile nas zostało i z jakimi terminami, to ja chyba zamknę listę B)

martusiawp lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    patrząc na to ile nas zostało i z jakimi terminami, to ja chyba zamknę listę B)
    Teraz to już niewiadomo. Nawet, te które mają wyższą ciążę jeszcze czekają, a te w niższej już urodziły, także..
    Eh, to czekanie 😞

• Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi, mam nadzieję, że moja dostarczy to w terminie ... będę dziś do niej pisać.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bubek wrote:
    zainstalowalam chyba 2 dnia i wywalilam trzeciego.
    nie ma czasu by wpisywac kazde karmienie

i dzien dobry wszystkim

u nas noc z glowy,
    brzuszek bolal i gaaaazy

Ja mam taką aplikacje że zaznaczam tylko prawy/lewy i start/stop i jestem z niej zadowolona bo nawet widzę ze wczoraj i dzisiaj pokrywają nam się godziny karmień na takim wykresiku.

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    a jeszcze co do kp. nie patrzcie na to w ten sposób, że wisi na cycku to tyle je/pije. on może ciumciać z potrzeby bliskości.
    często jak dziecko zaczyna ząbkować, to nawet leki przeciwbólowe nie dają takiej ulgi w bólu jak cycuś mamusi i wtedy też może wisieć na piersi. tak samo przy skokach rozwojowych. nie patrzcie na to jako "on nie może tyle jeść", bo to nie tylko jedzenie dla maluchów :)

Ja właśnie wiem że to potrzeba bliskości a niej wdzianko. Ale ta potrzeba bliskości doprowadziła mnie ok rok od podania mm bo tak miałam wyciumciane sutki... :( kocham swoje dziecko, wiem, że nie jest głodne, przytulam ile się da ale nie chce cierpieć jak tylko przykładam go do cycka chce mieć z tego radość. Stąd podanie smoczka w moim przypadku

Misiabella lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi, a te oświadczenie że on się zrzeka tego urlopu na moją rzecz, to jakiś osobny druk ? Czy to może być napisane od ręki ?

Właśnie, jeśli chodzi o KP, to nawet położna mi mówiła, że ona niekoniecznie może chcieć jeść i być głodna, ona chce się poprzytulać po prostu. U nas jest tak, że zje , przyśnie i jak ma właśnie taki dzień jak wczoraj to budzi się za jakieś 10 min znów i szuka cycka, wtedy ja jej daję i ona tak sobie ssie i w ciągu 3-4 minut już ma oczy zamknięte i w między czasie sobie possie jeszcze. I później znów próbuje odłożyć i jest płacz, do cycka i spokój. W takiej sytuacji już zgłupiałam i sama nie wiem co robić, smoczek działa na chwilę.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale niespodzianka po świąteczna. Wchodzę na swoje konto a tam 0.00.. Dziwnym trafem stracilam wszystko co do grosza.. Nie robiac zadnych zakupów swoja karta od 17.04.. Co wiecej.. Pojawila mi sie blokada karty na kwote ponad 400zl za farby ktore kupowalam w marcu.. Jestem ciekawa co tu sie odjebalo.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Mnie tez boli ssanie pustych ...ale chora daje ssac bobobojetnie czy jade laktatorem na pustej czy maly ciagnie wazne ze stymuluje ..

Za nami ciezka noc...od 24 az do teraz co 10 min. Stekal albo zaplakal...nie wiem czy go co boli czy glodny....ciagle narzekal..niewydpa jestem
    ...nawet nie odciagalam w nocy bo dily nie mialam

Karmelka 180 ml piekny wynik :)

Ja niestety karmie przez kapturki wlasnie z powodu krotkiego jezyczka....w szpitalu tak kazali....narazie nie oduczam...jak piers wyzdrowieje to sie za to zabiore....

Ja podawalam mm i moje ze strzykawki zeby nie uczyc na butelke....
    Oj ja też karmiłam przez kapturki i nie było łatwo żeby chciała wziąć cycka bez, przed podcieciem wędzidełka bo się bardzo męczyla. Darła się tak jakby ją ze skóry obdzierali ja je do buzi cycka a ta nawet na chwilę nie przestala założyłam silikon do buzi cisza. Nawet jeszcze buzi nie zamknela! Po podcięciu wędzidełka nie poddałam się bo wiedziałam że da radę wytrzymałam ten płacz i teraz ssie pięknie. Jak źle chwyci sama sobie puszcza i poprawia. Bo ja mam bardzo duże piersi no dwa razy jej głową 😂

• Daffi Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Daffi, a te oświadczenie że on się zrzeka tego urlopu na moją rzecz, to jakiś osobny druk ? Czy to może być napisane od ręki ?

Właśnie, jeśli chodzi o KP, to nawet położna mi mówiła, że ona niekoniecznie może chcieć jeść i być głodna, ona chce się poprzytulać po prostu. U nas jest tak, że zje , przyśnie i jak ma właśnie taki dzień jak wczoraj to budzi się za jakieś 10 min znów i szuka cycka, wtedy ja jej daję i ona tak sobie ssie i w ciągu 3-4 minut już ma oczy zamknięte i w między czasie sobie possie jeszcze. I później znów próbuje odłożyć i jest płacz, do cycka i spokój. W takiej sytuacji już zgłupiałam i sama nie wiem co robić, smoczek działa na chwilę.
    Ja mam osobny druk ze tata nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 kwietnia 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Ja mam osobny druk ze tata nie bedzie korzystal z urlopu rodzicielskiego.
    U mnie w pracy zażyczyli sobie jeszcze napisanego oświadczenia przed mojego meza

‹‹ 2920 2921 2922 2923 2924 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ