Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Karollinax26 wrote:Basia, ja mu powiedziałam w samochodzie, że nie mam innego wyjścia i w takiej sytuacji muszę wpisać „ojciec nieznany”. A on do mnie „no to wpiszesz, a ja resztę załatwię przez sąd”. On chciał mi przedstawić swój plan i spisać „umowę” jeśli chodzi o kontakty z małą itp. Powiedziałam mu, że jego plan wyglądać ma tak, że ja mam robić tak, jak on chce. A że umowy nie potrzebuję, bo kontaktów mu z małą nie bronię, kilka razy w nerwach powiedziałam co innego ale to jego córka i w życiu bym mu nie zabroniła się z nią widywać .
A w urzędzie zapytaj jak masz w takim razie wpisać w akcie urodzenia ojca, bo nie przyszedł ze względu na Twoje nazwisko.
Do macierzyńskiego nie będziesz raczej potrzebowała tego oświadczenia w takiej sytuacji.
Kurczę, trudną masz tą sytuację. Przytulam mocno :*
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Karollinax26 wrote:Ja byłam nieugięta, on też był. Powiedział, że absolutnie się na to nie zgadza.
Może powinnam się udać do jakiegoś radcy prawnego ?
Konsultacji nigdy za wiele! Napisz, ze albo wraca i robi co Ty chcesz albo w sadzie bedziecie miec kolejny kontakt!Fasolka77
-
Fasolka77 wrote:Konsultacji nigdy za wiele! Napisz, ze albo wraca i robi co Ty chcesz albo w sadzie bedziecie miec kolejny kontakt!
To nie ten typ. Moim warunkiem było tylko moje nazwisko, on się nie zgadza i chce załatwiać to ze mną przez sąd. -
Karola, dziewczyny dobrze radzą. Nie pozostaje Ci nic innego jak dać swoje nazwisko i wpisać ojciec nieznany. O ile pierwszego nie zmieni, co do drugiego może ubiegać się o ojcostwo - no i dobrze, alimenty będzie wtedy płacił, kontakty zostaną ustalone sądownie, o to chodzi. Jeśli ojciec nieznany, to nie potrzebujesz świstka dot. urlopu. Nie łam się, nie masz wyjścia.
KarmeLoVe, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Karola pewnie już się orientowałaś w temacie, ale jeszcze ewentualnie sobie poczytaj.
Teraz już się nie wpisuje "ojciec nieznany" tylko podaje się fikcyjne (albo prawdziwe) imię ojca, żeby uniknąć w przyszłości sytuacji przykrych dla dziecka kiedy musi podać w jakichś formularzach imię ojca i matki.
http://adwokat-bielsko-czechowice.pl/czy-kazde-dziecko-ma-ojca/
-
Karollinax26 wrote:Jeśli wpisuje jako ojciec nieznany to nie mam prawa do alimentów? Jestem w drodze do Urzędu.
Niestety wtedy nie masz prawa do alimentów bo nie ma od kogo się o nie ubiegać.
"Niewątpliwie negatywną konsekwencją prawną wynikającą z tak opisanego stanu rzeczy, pozostawać będzie niemożność uzyskania na rzecz małoletniego alimentów od ojca dziecka. Skoro bowiem zgodnie z wiedzą lub wolą matki dziecka, ojciec ten nie został ujawniony, w świetle prawa rodzinnego i opiekuńczego nie łączy go z dzieckiem jakikolwiek stosunek prawny."
Ale jeśli M ustali ojcostwo sądownie to będziesz mogła się ubiegać o alimenty (choć pewnie zostaną od razu ustalone) a jeśli nie będzie płacił to można obciążyć tym obowiązkiem jego rodziców, słyszałam o takim przypadku.Kiwona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMamaAga85 wrote:Karmelka ❤❤❤❤ i każda z Was ❤❤❤❤ zawsze można na Was liczyć ❤❤❤❤
Zawsze doradzicie i wesprzecie 🥰🥰🥰🥰
Ja przeszperałam neta w poszukiwaniach CDL i dupa..
ale skorzystam z Waszych rad i albo się rozkręci albo zostaniemy z mm😉
Czy te Sab Simplexy i inne antykolkowe lepiej jest podawać za każdym razem przed jedzeniem czy jednak nie przyzwyczajać?
Maly placze ewidentnie od brzuszka i juz kilka razy podany byl Sab Simplex.Polożna doradza żeby po prostu Go obserwować i wtedy zdecydować czy podać przed czy nie a w razie w podac po...No czyli wiecie-odp.żadna...
Mały niby spokojny,zje,odbije,zasnie i za jakiś czas budzi się,płacze,pręży i wariuje nóżkami i wtedy dopiero Mu podaje Saba..
Jesteśmy na Hipp combiotik HA -w szpitalu padlo pytanie czy są alergie w rodzinie i po tym jak potwierdziłam to uznali,że lepiej zapobiegawczo podać HA.A to mleko takie rzadkie jak woda...
-
estrella Kochana nikt nie zlał, tylko czasem ciężko na wszystko odpisać... ja też ostatnio nadrabiam i jak coś tam wiem, to staram się na szybko podpowiedzieć komuś, ale nawet nie pisze nic o swoich lękach i obawach, bo wiem jak to jest z małym dzieckiem i nie będę dziewczynom głowy zawracać, mają własne problemy...
trzymam kciuki za Ciebie, niech szybko decydują co dalej...Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2019, 13:13
Misiabella lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Karola, jeżeli M złoży wniosek sadownie o uznanie dziecka, Ty możesz złożyć także wniosek o NIE wpisywanie jego nazwiska dla Marceliny. I nie nadawanie mu władzy rodzicielskiej. Powinnaś dostać rodzinne i jakieś pieniążki na poczet samotnej matki.
Sprawdź go i powiedz mu, że skoro tak bardzo chce mieć do małej prawa, powiedz mu, że założysz wniosek o alimenty, pokrycie częściowych kosztów wyprawki i wizyt lekarskich Twoich podczas ciąży - możesz zrobić to też wstecz. Myślę, że wtedy mu dupa zmieknie. Małej Ci nie zabierze napewno, bo czuję, że po godzinie by Ci ją oddał.
Weź pod uwagę, że mając prawa do małej może robić problemy z paszportem, z wyjazdami, ze wszystkim, a nie zapowiada się, że będzie super tata, z którym będziecie się dogadywać.
Niczego nie ustalaj "na gębę", bo się wyplacze. Miej wszystko na papierze.Fasolka77, B_002, Kiwona, DorotaAnna lubią tę wiadomość
Urodzony 3.05.2019 ❤️
hcg 31.08.2018 - 53403.09.2018 - 2218
11.09.2018 - 22870Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko
17.10.2018.Maleństwo mierzy 4,33 cm
Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku
-
KarmeLoVe wrote:Karola, jeżeli M złoży wniosek sadownie o uznanie dziecka, Ty możesz złożyć także wniosek o NIE wpisywanie jego nazwiska dla Marceliny. I nie nadawanie mu władzy rodzicielskiej. Powinnaś dostać rodzinne i jakieś pieniążki na poczet samotnej matki.
Sprawdź go i powiedz mu, że skoro tak bardzo chce mieć do małej prawa, powiedz mu, że założysz wniosek o alimenty, pokrycie częściowych kosztów wyprawki i wizyt lekarskich Twoich podczas ciąży - możesz zrobić to też wstecz. Myślę, że wtedy mu dupa zmieknie. Małej Ci nie zabierze napewno, bo czuję, że po godzinie by Ci ją oddał.
Weź pod uwagę, że mając prawa do małej może robić problemy z paszportem, z wyjazdami, ze wszystkim, a nie zapowiada się, że będzie super tata, z którym będziecie się dogadywać.
Niczego nie ustalaj "na gębę", bo się wyplacze. Miej wszystko na papierze.
Dokładnie, mnie tez sie wydaje, ze z niego taki tata jak z koziej dupy traba...jemu sie wydaje, ze Karola bedzie do niego przyjezdac z Mala, zajmowac sie nia a on ja od czasu do czasu polula jak plakac nie bedzie...Fasolka77
-
Karola, o alimenty wniesiesz jak on się upomni sadownie o ojcostwo. A nazwisko i tak dasz swoje i on na Tobie nawet sadownie nie wymusi zmiany na jego, nie ma bata. Zresztą ja bym chciała widzieć jak idzie do sądu i mówi że to jego dziecko i "proszę tak wpisać ale tylko z moim nazwiskiem, bo jestem taki buc, tylko na tym mi zalezy". Pajac.
Jak mi exmaz napisał ostatnio, żebym mu alimenty obniżyła bo dostanę 500+ to mu napisałam, żeby poszedł do sądu i złożył wniosek o obniżenie alimentów, niech użyje tych argumentów w sądzie, że ja dostanę 500+ to jemu niech obniża. Nawet nie odpisał, chyba mu zmiekla faja...B_002, Fasolka77 lubią tę wiadomość