X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Noooo bajerka! :)
    Karmellka yyyy na tym zdjęciu to Ty czy jakaś Twoja kilkuletnia siostrzenica???

Ta Aku brzmi... Trochę boleśnie ;)
    Fasolka serio .?? Wiesz że ostatnio w Lidlu kupowałam mężowi piwa (bezalkoholowe) i kasjerka kazała wyciągnąć dowód... Byłam w szoku. Ale sąsiadka tez mi powiedziała że zmieniłam się po porodzie .... WTF

Akupunktura nie boli, czułam tylko igłę na środstopiu najbliżej palcy pozostałych w ogóle. Leżałam z nimi 30 min i czułam prądy drgania i jakby wiercenie oraz napływy gorąca. A przy uciskach czułam napływającą krew a różne części ciała ... Byłam w szoku i jadę 7 czerwca na drugi seans

• Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w nocy kryzys, bo młody nie chciał odbijać a ja mam stres że go położę i uleje i się zakrztusi. Byłam już wściekła dosłownie, mąż rano zabrał młodego do salonu a ja spałam o płakałam w międzyczasie że jestem zła matką. I byłam niemiła dla męża bardzo a on taki kochany, śniadanie zrobił i młodym się zajmował... W końcu się ogarnęłam i daliśmy się mężowi zabrać na wycieczkę. Pojechaliśmy nad zaporę, gdzie wchodzi się lasem pod górkę jakieś pół godziny drogi, potem lody na zaporze, młody zjadł butle w plenerze, obsikal wózek 😅 ale było super, starszak na rolkach pojeździl. Potem domek obiad z wczoraj,ale młody marudny i wiecznie głodny. Dałam mu wodę, wypił 80 ml a za 20 minut wciągnął 120 ml mleka. Gdzie on to mieści?! No ale znów nie odbił i jka ja poszłam myć łazienkę to ulał dość mocno. Jesteśmy wykończeni a jutro mamy gości. Czekamy z kąpielą bo książę sobie zasnął w koncu. Zaraz go obudze i mycie. Oby ta noc była lepsza.
    Byłam też na zakupach, wpadłam do pepco bo nie mam bluz żadnych na wierzch dla Kazika, ale kurde dla dziewczynek cała ściana ciuszków a dla chłopców lipa. Najmniejsze bluzy na 68. No ale coś tam kupiłam, bo coś ubrać mu musimy jak jest ciepło, nie będę go pakowala w kombinezon pluszowy przecież. W przyszłym tyg wybiorę się może do hm.
    Tunia, jesteś cudowna mama! Mamy prawo mieć gorsze dni, ja mam często jakieś dołki i też mi się marzy mieć wolny wieczór z mężem... Ale to normalne! 😘

Daffi, Misiabella lubią tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    A ja znów tęsknię za czasami z przed roku. 😥
    Jestem złą matką.😞
    Absolutnie tak nie mów!!!! Kochana szczerze uważam że powinnaś porozmawiać z psychologiem. Jesteś bardzo dobra matką ja jestem tego pewna i wydaje mi się że ktoś musi chcieć w tym upewnić. Dzisiaj jest sobota nasi sąsiedzi z góry poszli na grilla śmialiśmy się z nimi jak wychodzili z osiedla po czym obokenz mężem idąc kąpać mała stwierdziliśmy że teskno troszkę za taką wolnością bo jak tu wyjść razem na nocną imprezke ? Każdy ma takie myśli, kochanie nie tylko ty.
    Zobacz jak szybko urósł ci syn zaraz Wikusia wyrośnie a ty będziesz miała takie samo życie

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Stwierdził, ze przyjedzie o 12 i chce przynajmniej do 16-17 pobyć z córką. Masakra.
    Karolinka ja bym na takie rzay powiedziała tak: nie ma problemu, ale musisz wynająć pokój w hotelu ponieważ moja mama nie życzy sobie twojej osoby w domu, ja mieszkania swojego nie posiadam więc liczę się z jej zdaniem. A dziecko jest tak małe że tyle czasu na dworze nie spędzi poza tym ja karmię i potrzebuje to robić w spokoju. Marcinka jest dzieckiem kolkowym i często poplakuje na ławce jej nie uspokoję. Jeśli chcesz ją widywać na tak dlugi czas i kiedy ci się podoba wynajmij nam mieszkanie ...

stresant, mysla.nieskalana, DorotaAnna, Sansivieria, B_002, Kasiulka90, Misiabella, martusiawp, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona a probujecie roznych pozycji do odbijania? Musicie cos znalezc dla siebie. Wiem co to znaczy bo nam mlody tez ulewal 5 dni i to bylo najgorsze 5 dni bo sie dlawil krztusil i w ogole wygladalo to strasznie w szpitalu polozne pokazywały mi co robic i kiedy reagowac.

Teraz sie nie zdarza ale M dzis nie pomyslal i po karmieniu odbilam malego przekazalam tacie by isc zrobic obiad a ten polozyl go sobie na brzuchu i mlody tak zwymiotowal ale to juz nie ulal ale poszlo z cisnieniem a chwile przed dostal witamine D i zapewne ja zwrocil ale trudno nie ryzykuje i nie uzupelniam dawki.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • india Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Stwierdził, ze przyjedzie o 12 i chce przynajmniej do 16-17 pobyć z córką. Masakra.
    Karolina nie stresuj sie na zapas. Wymieknie szybciej niz mu sie wydaje. On chyba nie wie na czym polega takie "bycie" z niemowlakiem

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    U nas dzis dzien wzorowy ciekwee jak noc. Maly zasnal po 16 i do 20 z przerwa na karmienie spal w wozku na dworze na działce u brata. Wróciliśmy do domu szybko kapiel troche placzu i dosc efektywnie ssal 20min odbilam go i spi. Boje sie ze te 10min mniej ciumkania mu nie wystarcza. I ze po takim maratonie snu w dzien w nocy będzie buszowal.
    Jestem dzis wypoczeta noc byla wzorowa i dsien tak samo.
    Ale wiecznie nie moze byc kolorowo.

Dziewczyny macie 8 karmien? U mnie wychodzi ciagle 7... Zaczynamy 2 w nocy, 5, 8, 11, 14, 17, 20 i pozniej zasypia i znow powtorka o 1 lub 2 w nocy.
    Raz mam 7 a drugiego czasami 8, ale przewaza 7. Nie wyrabiamz tymi karmieniami.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola progu domu niech nie przestepuje popieram Karmelke w wypowiedzi
    Karmelka dziecko cie odmlodzilo o 10 lat :) gdzie te Twoje nadprogramowe kila

Fasolka temu gronkowiec bo tak wyglada 4 syfy kolo siebie przerwa i kawalek dalej znow skupisko a bola jak cholera szczegolnie jak sie na kosci zrobia :(
    w poniedzialek dzwonie do dermatologa ze soba i Frankiem pojde....mam nadzieje ze miesiac nie bede czekac

Karmelka moze i uczulenie na barwnik ...chyba na cos co jest w pieluszcze...albo go zalatwilam olejkiem....wczoraj po kapaniu nasmarowalam i moze nie poczekalam az sie calkiem wchlonie...ubralam pieluche i moze sie odpazylo...albo zaszla reakcja olejek- pielucha..... olejek "stary"uzywany od urodzenia
    jego skora spedza mi sen z powiek....tesciowa opowiadala ze maz 42 lata temu mial podoba egzeme po urodzeniu ale na policzkach nic nie pomagalo rok czasu walczyli dopiero jakies masci z zagranicy pomogly...maz do dzis nie ma zarostu na policzkach....wiec to moze dziedziczne
    corka 10 lat temu po urodzeniu dostala egzeme pieniazkowa na glowie gnila jej skora ksztaltu 5 zlotowki...3 miesiace nas diagnozowali ale potem do 2 tyg. wyleczyli....obawiam sie ze te problemy skorne u Frania to grubsza sprawa.....

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    Misiabella jak patrzę na aplikację jak dziś wyglądają karmienia to też wyjdzie 400, a nawet więcej bo już jest 385ml. Dziś pierwszy raz jest taki niespokojny, płaczący i glodny.
    Kurcze a dzis mi babka kazala zejsc do 40 ml po karmieniu. Maly przybiera obecnie 40 g na dzien, mam nadzieje ze nie bedzie tracil na wadze. Ssie tak sobie, dwa karmienia byly ok na caly dzien. Obecnie jest na 12 gdzies tak centylu, czyli tak jak byl w brzuchu, wolalabym zeby nie spadl do 3 centyla, bo niby taki przezarty. Jakby byl przezarty to by wymiotowal. Jedynie widze sens w zmniejszaniu mu porcji bo moze zajmie sie bardziej od serca cyckiem.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia, ja też czasem tęsknię za czasem sprzed ciąży, lub chociaż sprzed porodu...Teraz sezon grillowy i znajomi piszą i pozdrawiają i liczą że niebawem dołączymy.. wycofalismy się póki co z wieczornych spotkań towarzyskich a było ich dużo jeszcze niedawno. Ale nieśmiało przyznaje że wchodzimy w nasze nowe role rodziców.. czasem to się dzieje od razu, a czasem dłużej.. Ale dla Twojego Dziecka juz jesteś najlepsza Mama na świecie, Ono Cię będzie zawsze kochać bezwarunkowo. Daj sobie jeszcze czas Kochana!!!

age.png
    age.png
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Słabo przełyka? Co to znaczy? Możesz opisać jak wygląda że słabe przełykanie?
    Chodzi o to że on przelyka tylko przez kilka pierwszych minut później ssie i nic. A to jego przelykanie przez pierwsze minuty też nie jest szalowe bo powinno być przełknięcie po każdym zassaniu dopiero później ten rytm zwalnia na przełknięcie po 2-3 zassaniach, u nas tak nie jest. Mleko jest ale Filip słabo ciągnie i nie ma co przelykac. A jak mu naciskam na cycka żeby więcej leciało to się krztusi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 22:23

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • espoir Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 Kochana, co Ty za bzdury gadasz, jaką złą matką...
    dla mnie takie myśli są normalne, ba, sama je miałam po urodzeniu Bartusia. teraz nie, bo po prostu lecimy "ciągiem" i nie mam dziur w tej "matkowej" codzienności, więc nie pamiętam jak to jest nic nie musieć... ;)
    ale jestem pewna na 100%, że gdybym zaszalała z następnym dzieckiem za 5-10 lat, to po porodzie miałabym identyczne myśli...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak mam kryzysowe dni z malym to mam mysli by wrocil do brzucha.. Ale ide spac.. Wstaje i kocham najmocniej w swiecie i sie zastanawiam jak w ogóle moglam tak pomyslec. Dla nas po 10 latach jest to ogólnie przewrocenie wszystkiego do gory nogami ale okres niemowlecy jest najkrótszy a później nie będzie lzej bo sie nalatamy za brzdacem i pojawia sie inne problemy.

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Kurcze a dzis mi babka kazala zejsc do 40 ml po karmieniu. Maly przybiera obecnie 40 g na dzien, mam nadzieje ze nie bedzie tracil na wadze. Ssie tak sobie, dwa karmienia byly ok na caly dzien. Obecnie jest na 12 gdzies tak centylu, czyli tak jak byl w brzuchu, wolalabym zeby nie spadl do 3 centyla, bo niby taki przezarty. Jakby byl przezarty to by wymiotowal. Jedynie widze sens w zmniejszaniu mu porcji bo moze zajmie sie bardziej od serca cyckiem.
    Ja też teoretycznie powinnam tyle dawać przy 8 karmienaich, ale dziś np. wyszło tylko 6 karmień, nie chce go wybudzac jak widzę że zmeczyly to ćwiczenia i potrzebuje więcej snu.

Misiabella lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Nie chciałam polubić.

Karola, po pierwsze z czyją córką? On oficjalnie nie jest ojcem więc nie możesz mu jej dać na spacer bo tylko Ty jesteś prawnym opiekunem. Masz rację że chcesz być przy niej cały czas.
    Po drugie Karmelka ma rację, że powinien coś wynająć jeśli chcę się z wami spotkać. Powiedz że Twoja mama nie życzy sobie jego wizyty i nie możesz go wpuścić, a na spacerze dziecko długo nie wytrzyma.
    Czego on w ogóle oczekuje...

Poza tym jak oni wystąpi do sądu o uznanie ojcostwa to Ty wystąp o alimenty oraz współudział w kosztach poniesionych na lekarzy w ciąży, wyprawkę oraz wychowanie małej przed uznaniem ojcostwa. Należy Ci się.

Na razie to on nie ma prawa do dziecka i nie może niczego wymagać.

DorotaAnna, Karollinax26, Misiabella, martusiawp, martusiawp, Karmelllka90, Fasolka77 lubią tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    U nas od kilku dni codziennie jazda wieczorem. Młody płacze, ale nie wygląda, żeby go bolał brzuszek, zresztą dostaje espumisan 10 kropli przed każdym karmieniem. Żadnych wysypek nie ma ani nic. Jakaś pseudo kolka czy co?
    Wymieniamy się z mężem co chwilę. Zwykle kończy się jazda koło 20-21 jak dotąd a zaczyna 17-18.
    Paula a nie przekraczasz dziennej dawki Espumisanu? Którego używasz? My używamy 40mg/ml i dobowa dawka to 25-50 kropli.
    10 kropli przed każdym karmieniem to chyba za dużo.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama, próbujemy różnych sposobów. Przewieszanie przez bark, pionowo na klacie, z podskakiwanie,klepaniem w pupę, plecki, trzęsienie dupka, odkładanie na plasko i znów podnoszenie do pionu... Czasem jak polezy troszkę to zaczyna się wiercic i wtedy pion i jest bek, ale ostatnio po prostu zasypia. Nic się nie da zrobić przy nim, bo długo je i mega długo odbija, o ile w ogóle odbije.
    Lolka, Kazik też nie łyka po każdym zassaniu, a potem się krztusi i tym sposobem karmimy jeszcze dłużej, bo jak się krztusi to musimy go dać do pionu, żeby złapał oddech. To jest takie stresujące, bo potrafi się zapowietrzyc przy tym, masakra 😫 i piszczy często, zwłaszcza przy jedzeniu właśnie, jakby lapal tak powietrze dziwaczne. Połozna powiedziała nam wczoraj, że może mieć wiotkosc krtani ale ze to mija prędzej czy później. A ja chyba osiwieje całkiem, to jest mega stres 😣

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    helooooł!

Menka888 co u Was? jak na froncie? jakieś skurcze? w ogóle tylko Menka została nam nierozpakowana??

No chyba już tylko ja zostałam.
    Jeszcze się turlam w dwupaku. Strasznie boli mnie spojenie i pachwiny.
    Dziś wyszedł ze mnie kolejny kawałek czopu dużo większy niż ostatnio więc może coś się zacznie rozkręcac

Przedwczoraj na wizycie mała 4709g, głowa jeszcze nie w kanale niestety, skurcze co wizyta słabsze, ja już nie wiem co się dzieje. Jak do środy nie urodze to w czwartek mam konsultacje z lekarzem że szpitala i mamy się umówić na wywołanie porodu chyba, że mnie zbada i zdecyduje o cesarce... 🤔

Fasolka77 lubi tę wiadomość

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka888 wrote:
    No chyba już tylko ja zostałam.
    Jeszcze się turlam w dwupaku. Strasznie boli mnie spojenie i pachwiny.
    Dziś wyszedł ze mnie kolejny kawałek czopu dużo większy niż ostatnio więc może coś się zacznie rozkręcac

Przedwczoraj na wizycie mała 4709g, głowa jeszcze nie w kanale niestety, skurcze co wizyta słabsze, ja już nie wiem co się dzieje. Jak do środy nie urodze to w czwartek mam konsultacje z lekarzem że szpitala i mamy się umówić na wywołanie porodu chyba, że mnie zbada i zdecyduje o cesarce... 🤔
    Menka strasznie duże dziecko! Dogadaj się z lekarzem co do cesarki bo może być tak że się namęczysz a poród i tak skończy się CC.
    Powodzenia! Czekamy na Twoje maleństwo :)

Menka888 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Mama, próbujemy różnych sposobów. Przewieszanie przez bark, pionowo na klacie, z podskakiwanie,klepaniem w pupę, plecki, trzęsienie dupka, odkładanie na plasko i znów podnoszenie do pionu... Czasem jak polezy troszkę to zaczyna się wiercic i wtedy pion i jest bek, ale ostatnio po prostu zasypia. Nic się nie da zrobić przy nim, bo długo je i mega długo odbija, o ile w ogóle odbije.
    Lolka, Kazik też nie łyka po każdym zassaniu, a potem się krztusi i tym sposobem karmimy jeszcze dłużej, bo jak się krztusi to musimy go dać do pionu, żeby złapał oddech. To jest takie stresujące, bo potrafi się zapowietrzyc przy tym, masakra 😫 i piszczy często, zwłaszcza przy jedzeniu właśnie, jakby lapal tak powietrze dziwaczne. Połozna powiedziała nam wczoraj, że może mieć wiotkosc krtani ale ze to mija prędzej czy później. A ja chyba osiwieje całkiem, to jest mega stres 😣
    Jakbym czytała o swoim dziecku...
    Tyle krztuszeń i zapowietrzeń co mieliśmy podczas jedzenia to ja już na granicy zawału byłam...😢😢😢😢
    odbicie graniczy z cudem i na dodatek zaczął ulewać...

U mnie niestety wraz z postępem połogu wraca tachykardia i wszystko inne...😢😢😢😢

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
‹‹ 3162 3163 3164 3165 3166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ