Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
No dobra, to opowiem co z tym moim bólem brzucha. Miałam jechać do szpitala, ale w końcu udało mi się dostać do mojego ginekologa. No i mam torbiel ponad 3 cm. Może to dawać takie objawy bólowe. Niby nie zagraża ona dziecku, ale mam skierowanie do szpitala na diagnostykę. Nie wiem, kiedy się wybiorę, chyba w przyszłym tygodniu. Jutro pójdę na badania krwi standardowe i przy okazji oznaczę sobie markery nowotworowe Ca125 i HE4, zgodnie z zaleceniami mojego gina. Mam nie kucać, nie schylać się, nie dźwigać, nie naciągać zbytnio, no generalnie uważać. Do tego mam zwiększony duphaston do 2x2 tabl. i magnez 4x2 tabl. Po progesteronie torbiel może pęknąć.
Przy okazji usg dowiedziałam się, że maluch jest dokładnie tak duży, jak to wynika z ostatniej miesiączki, czyli 11 +2 Ma 4,67 cm i serduszko bije 179 uderzeń na minutę. A wiecie co? Jechałam do tego lekarza z naprawdę czarnymi myślami, aż nawet ich nie przytoczę
Natalia-tosia lubi tę wiadomość
-
Kiwona ja też mam torbiel, ale ja miałam zawsze skłonność do torbieli.
Dziś miałam wwizytę, okazuje się, że lłożysko jest nisko i zakrywa ujście, nie wiem co to dokładnie znczy, ale lekarz nastraszył mnie, że grozi poronieniem... faktycznie jakies dwa dni temu bolał mnie brzuch, ale nie jakoś mocno, może wwtedy coś się wydarzyło... w piątek na prenatalnych wszystko było idealnie (zdaniem innego lekarza).
Nie wiem co myśleć, zaczynam się bardzo martwić. Za 2 tygodnie kontrola. -
Natalia-tosia wrote:Kiwona ja też mam torbiel, ale ja miałam zawsze skłonność do torbieli.
Dziś miałam wwizytę, okazuje się, że lłożysko jest nisko i zakrywa ujście, nie wiem co to dokładnie znczy, ale lekarz nastraszył mnie, że grozi poronieniem... faktycznie jakies dwa dni temu bolał mnie brzuch, ale nie jakoś mocno, może wwtedy coś się wydarzyło... w piątek na prenatalnych wszystko było idealnie (zdaniem innego lekarza).
Nie wiem co myśleć, zaczynam się bardzo martwić. Za 2 tygodnie kontrola. -
Cześć Dziewczyny!:* Nie było mnie trochę, bo byłam u rodzinki w górach i sierota nie pamiętałam hasła, żeby móc pisać z telefonu, ale za to codziennie Was czytałam
Byłam w pięknym Krakowie u dr Ludwina - on robił mi wcześniej dwie operacje przegrody macicy. Wszystko OK, dzidziuś 8 cm, ale powiedział mi dwie ważne rzeczy, może skorzystacie, tym bardziej, że to spec na skalę Europy we wszelkich problemach z macicą:
1. Mam odpuścić Magne B6 i Aspargin, tylko brać na rozciąganie macicy Asmag Forte 3x2. To jest końska dawka. Z tego co liczyłam, to wychodzi 3000 mg czystego magnezu. Polecam to samo wszystkim po zabiegach macicy, macicach dwurożnych lub małych macicach. Lekarz powiedział, że w moim przypadku jest to najważniejszy lek w ciąży (wymieniałam, że biorę Dupka, Acard, Luteinę itd).
2. Po operacji przegrody macicy, w przypadku kiedy położna nacisnęłaby na brzuch, macica pęknie - Kasionek, to info głównie dla Ciebie. Ja będę sobie załatwiać od lekarza na piśmie wskazanie do cesarki, bo później jak go nie zastanę i postanowią w szpitalu, że będę rodzić naturalnie, to różnie może się to skończyć.
Co do badań na zespół antyfosfolipdowy. P/c antykardiolipnowe wyszły ok, na p/c jądrowe ANA jeszcze czekam, ale wyszła mi źle krzepliwość krwi.
APTT (czas kaolinowo-kefalinowy) mam 0,7 przy normie 0,9-1,3 i to mnie bardzo martwi. Poza tym d-dimery 0,74 przy normie do 0,5 ale czytałam, że one w ciąży mają prawo rosnąć.
Gratuluję wszystkim mamusiom super wieści z wizyt
Kiwona, torbielką się nie przejmuj - mi po duphastonie zniknęła.Kiwona lubi tę wiadomość
-
darriuszalc wrote:Dziewczyny czy na zaświadczeniu do pracy, że jest kobieta w ciąży jest podawany tydzień ciąży ?
Natalia, łożysko na pewno pójdzie do góry, w ogóle się nie przejmuj, ale musisz dużo odpoczywać, leżeć, nie nosić ciężkiego.
Rozmawiałam z przyjaciółką, która jest w 20 tc. Do wczoraj lekarz mówił jej, że będzie synek. Na połówkowych okazało się, że dziewczynka Ja już staram się luźno do tego podchodzić, bo znowu się nastawię i będzie
Ktoś wie co z Sową81? Ona miała te złe wyniki prenatalnych i miała się odezwać po spotkaniu z genetykiem w zeszłym tygodniu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 17:45
-
Natalia-tosia wrote:Kiwona ja też mam torbiel, ale ja miałam zawsze skłonność do torbieli.
Nie wiem co myśleć, zaczynam się bardzo martwić. Za 2 tygodnie kontrola.
Wiewióreczko, dzięki za cynk, akurat biorę 3x2 asmag forte a teraz przy okazji silnych bóli mam brać przez kilka dni 4x2. I niestety, Sowa się nie odzywa, czekamy... -
darriuszalc wrote:Dziewczyny czy na zaświadczeniu do pracy, że jest kobieta w ciąży jest podawany tydzień ciąży ?
Na zwolnieniu nie ma to prawda, ale na zaświadczeniu o ciąży jest podany tydzień ciąży i przewidywany termin poroduWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 18:08
👱🏻♀️30 🧔🏻♂️32
05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
04.2019 👶🏼
Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
13.02 ⏸️
15.02 beta 81,5
17.02 beta 158,4
01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
15.03 CRL 1,24 cm ❤️ -
Kiwona wrote:Kochana, a miałaś jakąś diagnostykę tej torbieli? Nie uśmiecha mi się iść do szpitala...
Wiewióreczko, dzięki za cynk, akurat biorę 3x2 asmag forte a teraz przy okazji silnych bóli mam brać przez kilka dni 4x2. I niestety, Sowa się nie odzywa, czekamy... -
nick nieaktualnyNatalia-tosia wrote:Kiwona ja też mam torbiel, ale ja miałam zawsze skłonność do torbieli.
Kochana musze to napisać, lekarz który ci tak powiedział jest konowałem. Przepraszam. Masz łożysko nisko położone czy łożysko przodujące? Bo to dwie inne terminologię. Łożysko nisko położone to takie, które jest podobno większością łożysk na tym etapie ciąży i ono jeszcze nie raz może znienić swoje położenie i ma czas się podnieść. A łożysko przodujące to takie, które nachodzi lub całkiem zakrywa kanał rodny. ( polecam artykuł o łożysku przodującym u mama ginekolog na blogu ) w przypadku przodującego co prawda jest większe ryzyko jakiegoś niepowodzenia. I dlatego trzeba włączyć tryb bardzo oszczędnego życia. Dziewczyny niektóre półprostą leza. A juz na pewno wskazane jak najwiecej polegiwania i odpoczynku. Przy takim łożysku niestety często mogą wystąpić krwawienia i plamienia a wtedy trzeba musowo jechać na IP bo to moze być niebezpieczne.
Ale musisz tez wiedzieć ze do 20 tyg raczej nie ocenia sie położenia łożyska bo to sie zmienia bardzo często bo macica rośnie a wraz z nią przemieszcza sie lozysko. Przodująceozuska zadziej występują u pierworodek ale występują.
Pisałam tez z dziewczynami które miały łożyska przodujące jedna dziewczyna miała do 30 tyg w 30 tyg sie jej podniosło i rodziła naturalnie wszytsko w porzadku.
Jesteś na L4? -
Wiewióreczko ten Asmag Forte ma w jednej tabletce 34 Mg jonów magnezu. Zawiera: 500 mg Magnesii hydroaspartas (magnezu wodoroasparaginianu czterowodnego), co odpowiada 34 mg jonów magnezu. Co daje 204 mg czystego magnezu dziennie. Chyba tak mi się wydaje, że to te jony się liczą i to jest czysty magnez, czy się mylę? Cieszę się, że u Ciebie wszystko dobrze!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 18:37
-
Natalia-tosia wrote:Dziś miałam wwizytę, okazuje się, że lłożysko jest nisko i zakrywa ujście, nie wiem co to dokładnie znczy, ale lekarz nastraszył mnie, że grozi poronieniem... faktycznie jakies dwa dni temu bolał mnie brzuch, ale nie jakoś mocno, może wwtedy coś się wydarzyło... w piątek na prenatalnych wszystko było idealnie (zdaniem innego lekarza).
Ja mam dokładnie tak samo. część łożyska zakrywa ujście. jest to tzw. łożysko przodujące. mój gin powiedział, że do 16 tyg może się ono jeszcze podnieść, więc mam jeszcze nie panikować. także póki co, na zapas się nie martw i to się tak z dnia na dzień nie robi- to od początku, jak kształtuje się łożysko -
Natalia-tosia wrote:U mnie to jest tak, że torbiele pojawiają i znikają, na tej podstawie i jeszcze kilku innych przesłankach zdiagnozowano u mnie zespół policystycznych jajników. Kiedyś robiłam markery, wyszły bardzo podwyższone, chcieli wyciąć mi jajnik, ale się nie zgodziłam. Po roku powtórzyłam markery i były w normie z tym, że to był akurat moment gdy ma USG torbiele były maleńkie. Ah u mnie to ogólnie zawiła sprawa. Najgorsze jest to, że przez 5 lat gdy się diagnozowałam i starałam zajść w ciążę nie spotkałam dobrego lekarza, każdyc tylko powtarzał, że w moim stanie w ciążę już nie zajde. A jednak się udało!
-
Karmelllka90 wrote:Kochana musze to napisać, lekarz który ci tak powiedział jest konowałem. Przepraszam. Masz łożysko nisko położone czy łożysko przodujące? Bo to dwie inne terminologię. Łożysko nisko położone to takie, które jest podobno większością łożysk na tym etapie ciąży i ono jeszcze nie raz może znienić swoje położenie i ma czas się podnieść. A łożysko przodujące to takie, które nachodzi lub całkiem zakrywa kanał rodny. ( polecam artykuł o łożysku przodującym u mama ginekolog na blogu ) w przypadku przodującego co prawda jest większe ryzyko jakiegoś niepowodzenia. I dlatego trzeba włączyć tryb bardzo oszczędnego życia. Dziewczyny niektóre półprostą leza. A juz na pewno wskazane jak najwiecej polegiwania i odpoczynku. Przy takim łożysku niestety często mogą wystąpić krwawienia i plamienia a wtedy trzeba musowo jechać na IP bo to moze być niebezpieczne.
Ale musisz tez wiedzieć ze do 20 tyg raczej nie ocenia sie położenia łożyska bo to sie zmienia bardzo często bo macica rośnie a wraz z nią przemieszcza sie lozysko. Przodująceozuska zadziej występują u pierworodek ale występują.
Pisałam tez z dziewczynami które miały łożyska przodujące jedna dziewczyna miała do 30 tyg w 30 tyg sie jej podniosło i rodziła naturalnie wszytsko w porzadku.
Jesteś na L4? -
nick nieaktualnyKarollinax26 wrote:Dziewczyny a w jakich sklepach się zaopatrujecie jeśli chodzi o ubranka dla maluszków ?
Next
Newbie
H&M
Pewnie cos w pepco Kupie chociaż tam te materiały sa średnie
Zara ma tez fajne ale juz takie bym powiedziała bardziej strojne
Aha i ja tez kupiłam kilka w SH i po upraniu wszystkich jakie mam razem z tymi co kupiłam ( nie mam tego dużo kilka sztuk dosłownie) nie widać w ogóle różnicy które sa niwe które z SH wiec -
Kiwona wrote:Ja też miewałam torbiele, które znikały po hormonach (tabletki anty), wracały i tak to wyglądało. Ale nie zdiagnozowano u mnie pcos. Zastanawiam się, jak to w moim przypadku jest - groźne czy nie? Czytam, że duże torbiele są groźne, ale jakie to duże? Moja ma ponad 3 cm. Mój lekarz mówi, że może sama pęknie a w necie czytam, że pęknięcie jest również groźne... I bądź tu mądry
-
nick nieaktualnyNatalka na usg prenatalnym robią tak na prawde pierwsze tak dokładnie badania i wtedy tez zaznaczają jakie jest łożysko co masz napisane na tym całym wydruku? Ze jest przodujące? Od bólu brzucha w jeden dzien nie zrobi sie łożysko przodujące i siamyrka tez dobrze pisze. Jesli masz możliwość sie umówić do tego lekarza w medicoverze dla swojego spokoju idź.
-
Karmelllka90 wrote:Natalka na usg prenatalnym robią tak na prawde pierwsze tak dokładnie badania i wtedy tez zaznaczają jakie jest łożysko co masz napisane na tym całym wydruku? Ze jest przodujące? Od bólu brzucha w jeden dzien nie zrobi sie łożysko przodujące i siamyrka tez dobrze pisze. Jesli masz możliwość sie umówić do tego lekarza w medicoverze dla swojego spokoju idź.