X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dla czego nie wolno używać aplikatora?

• Peppa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili chyba nawet w ulotce jest ze w ciazy sie nie powinno. Ze wzgledu na mocniejsze ukrwienie wszystkiego w srodku o wiele latwiej o podraznienia i potem np plamienia.

hchyikgnrta9wtf8.png
    Ktosiek - kwiecień 2019
    Syn - czerwiec 2017
    Córka - luty 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm ulotki to ja nawet nie przeczytałam, ale zaraz to zrobię ;) dobrze, że o tym wspomniałyście bo ja cały czas tym aplikatorem aplikuje. Ale wydaje mi się, że moje plamienie nie od tego bo raczej była by to krew a ja mam taką beżową wydzielinę.

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    U mnie też jest super atmosfera w pracy, dyrektorka bardzo się cieszy z każdej ciąży. Dlatego cały czas się waham czy iść do niej od razu i ryzykować że zostanę bez pracy czy czekać do września jak już umowa będzie podpisana.

Ja na Twoim miejscu mimo wszystko bym poczekała... Dlatego, że jeśli umowa Ci się skończy, a oni Ci nie daj Boże jej nie przedłużą zostaniesz bez pracy= nie będziesz miała prawa do zasiłku macierzyńskiego (po porodzie).
    Chociaż teraz z tego co wiem to jest Kosiniakowe- czyli jeżeli nie masz prawa do zasiłku to dostajesz 1000 zł miesięcznie przez pierwszy rok życia dziecka- to też jest jakieś rozwiązanie w razie czego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2018, 11:13

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Peppa Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili ja tez mam brązowe plamoenie a nie biore luteiny i lapek nie pcham do srodka :) ale ogolnie chodzi o mocne ukrwienie i ryzyko skaleczenia czy infekcji. Zwlaszcza ze rece latwiej umyc a aplikator nie. I nie trudno o infekcje a wiadomo ze w ciazy jestesmy podatne

hchyikgnrta9wtf8.png
    Ktosiek - kwiecień 2019
    Syn - czerwiec 2017
    Córka - luty 2016
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaMamaPatryka wrote:
    w poprzedniej ciąży pracowałam na zlecenie, umowa skończyła mi się zanim przekroczyłam 12 tc więc nie została przedłużona. zostałam bez pracy.

na szczęście teraz pracuje na umowie o pracę na czas nieokreślony.
    To jest chore. Nie rozumiem dlaczego kobieta nie jest już wcześniej chroniona przed utratą pracy. Kto w ogóle daje prawo do ustalania jakiś granic. Od samego początku to jest pelnoprawna ciąża, a nie od 3 miesiąca. W sumie na początku bardziej trzeba uważać a nie można nic powiedzieć bo Cie kopna w dupe

f1d9680377.png
  • ABI90 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 15:10

malutka_mycha, DorotaAnna, siamyrka, valetta94, Paula 90, Vilte89 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha no niestety tak jest. gdybym nie miała wtedy krwawienia i gin nie dałby skierowania do szpitala pewnie bym pracowała i moja pracodawczyni nie dowiedziała by się tak szybko o mojej ciąży

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    To jest chore. Nie rozumiem dlaczego kobieta nie jest już wcześniej chroniona przed utratą pracy. Kto w ogóle daje prawo do ustalania jakiś granic. Od samego początku to jest pelnoprawna ciąża, a nie od 3 miesiąca. W sumie na początku bardziej trzeba uważać a nie można nic powiedzieć bo Cie kopna w dupe

malutka_mycha tylko tutaj KasiaMamaPatryka mówim że była na umowie zlecenie, to w ogóle inna historia. W przypadku umowy zlecenie nie obowiązuje kodeks pracy...

kamylalyt lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Nat90 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) ja też nie miałam skrupułów, żeby iść od razu na zwolnienie, poszłam po l4 tydz temu z wynikiem bety 96, pracuję na onkologii przy chemioterapii i u nas jest tak, że tylko któraś pielęgniarka dowiaduje się o ciąży to od razu odchodzi

co do luteiny ja dostałam podjęzykową, bo w poniedziałkowym usg był pęcherzyk ciążowy 9mm, ale jeden cień pod nim Ginekolożce się nie spodobał i może to być pozostałość po zagnieżdżeniu, albo początek odklejania się.. mam nadzieję, że na kolejnym usg 16stego już nie będzie po tym śladu, będzie piękny zarodek z bijącym serduszkiem. Tylko ten czas mi się tak okropnie wlecze...

co do objawów, to też mąż narzeka, że zrobiłam się nerwowa i wybuchowa, ja ze swojej strony odczuwam okropną senność i czasami ciągnięcie w pachwinach i lekkie zakłucie w podbrzuszu i tyle

DorotaAnna lubi tę wiadomość

34bwvkcbc86rh45f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peppa ja luteine i duphaston mam zeby podkrecić proga chociaż i tak był w normie, ale pierwsza ciaża poroniona także teraz to tak zapobiegawczo te leki. Jak gin mi je przepisywał to nie miałam jeszcze plamień ale uprzedził że tak może być i żeby nie panikować wtedy. A co do ingekcji to na wieczór do luteiny kazał aplikowac lactovaginal żeby chronić się przed infekcja.

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    malutka_mycha tylko tutaj KasiaMamaPatryka mówim że była na umowie zlecenie, to w ogóle inna historia. W przypadku umowy zlecenie nie obowiązuje kodeks pracy...
    Tak wiem, ale pomimo tego że ja pracuje na umowie o pracę to też chroniona nie jestem. Więc do 12 tyg nie ma żadnego znaczenia na jakiej jesteś umowie na czas okreslony

f1d9680377.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat90 :) A który u Ciebie jest dokładnie tydzień i dzień? U mnie jest 4+6 i też idę do lekarza 16 (najprawdpodobniej) ale wydaje mi się, że pewnie serduszka jeszcze nie będzie :(

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Nieśmiało dołączam i gratuluję wszystkim. ostatni okres miałam 6 lipca. Jednak mam jakieś złe przeczucia. Prawie cały czas od paru dni boli mnie lekko brzuch, czasami dołączają mdłości. Wczoraj badalam betę i wyszło 432,1, a wg tego laboratorium powinno być minimum 1000 na tym etapie. Boję się ciąży pozamacicznej, tyle się naczytalam. Jutro mam wizytę i usg to może coś się wyjaśni.

sce8joy.png
    di3k7n9.png
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Tak wiem, ale pomimo tego że ja pracuje na umowie o pracę to też chroniona nie jestem. Więc do 12 tyg nie ma żadnego znaczenia na jakiej jesteś umowie na czas okreslony

Jeżeli chodzi Ci o przedłużenie umowy to masz rację, ale nie do końca zgadzam się, że "nie jesteś chroniona" nikt Cię nie zwolni, ewentualnie nie przedłuży Ci umowy, a to są dwie różne rzeczy

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irka nie martw się na zapas, bo od samego tego martwienia będzie Cię bolał brzuch :) spokojnie, jutro idziesz do gina wszystko się wyjaśni. A internet to faktycznie powinni zabrać ciężarnym :D

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

04.2019 👶🏼
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • ABI90 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2020, 15:11

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Jeżeli chodzi Ci o przedłużenie umowy to masz rację, ale nie do końca zgadzam się, że "nie jesteś chroniona" nikt Cię nie zwolni, ewentualnie nie przedłuży Ci umowy, a to są dwie różne rzeczy
    Zgadzam się. Odnosiłam się tylko i wyłącznie do mojej sytuacji a zbyt ogolnikowo napisałam.

f1d9680377.png
  • Nat90 Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorota u mnie tak jak pokazuje chyba 5 tydzien i 2 dzień, bo ost miesiączkę miałam 3 lipca a owu 14/15 dnia cyklu, także nic nie dodaje i nic nie odejmuję jakby i wg usg on to się zgadzało, ja na rozpoznaniu miałam opis, że wczesna ciąża, bez oznak życia czy jakoś tak ujęte, do kontroli za 10-14 dni i równo za 10 dni się umowiłam na kolejne usg i gin mówiła, że powinno byc coś widać, ale najwcześniej 10 dni, czyli jak Ty miałaś wczoraj moją poniedziałkową betę jakby czyli jesteś jakby minus dwa dni, jakbyś w sumie przesunęła o ok 3 dni to byłoby też już serduszko widać, dobrze rozumuję i liczę?;p

34bwvkcbc86rh45f.png
  • Irka Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna, już więcej nie czytam. I tak każdy przypadek jest inny więc nawet nie próbuje porównywać. No i na zamartwianie się mam na szczęście mało czasu, dzieckiem trzeba się zajmować :)

sce8joy.png
    di3k7n9.png
‹‹ 32 33 34 35 36 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ