Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Malutka możesz ugotować na wywarze warzywny ale na razie nie na mięsnym.
Wywar mięsny się robi po roku chyba (ale. Teraz nie mam gdzie sprawdzić dokładnie) a do tego czasu mięsko gotujesz oddzielnie
No i najpierw indyk a potem króliczek kaczka gęśmalutka_mycha lubi tę wiadomość
-
Mama019 wrote:Malutka możesz ugotować na wywarze warzywny ale na razie nie na mięsnym.
Wywar mięsny się robi po roku chyba (ale. Teraz nie mam gdzie sprawdzić dokładnie) a do tego czasu mięsko gotujesz oddzielnie
No i najpierw indyk a potem króliczek kaczka gęś
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
B_002 wrote:Pewnie można tylko zależy czy rosół był posolony. Ja na razie będę unikać soli w daniach dla dziecka.
Zamierzam gotować jej zupki na bulionie mięsnym, ale nie doprawiać solą, tak jak to jest w tych zupkach ze słoiczka. -
nick nieaktualnyMy normalnie robimy na wywarze mięsnym ale z kury z wioski a nie z marketu
Podajemy stopniowo wszystko.
Nie zdążyliśmy w tym tygodniu na nasz targ i dopiero za jakiś czas się uda więc podajemy te przeklęte słoiki. Chyba że znajdę inne źródło wioskowego mięska i jarzyn. -
Stressant oj też bym chciała wiedzieć co jest takiego beee w naszym wózku czy foteliku...Ale pewnie już się nie dowiem. Jak Kasia dorosnie to będę Jej robić wypominac jak matkę maltretowala, a co!!
Słuchajcie, jak te kaszki holle mają w opisie żeby zrobić na mleku-to jakim mleku?? Mam modyfika najpierw sobie przygotować i na tym kaszke?? Bo widzę że niektóre są na mleku a niektóre na wodzie. -
B_002 wrote:Pewnie można tylko zależy czy rosół był posolony. Ja na razie będę unikać soli w daniach dla dziecka.
Zamierzam gotować jej zupki na bulionie mięsnym, ale nie doprawiać solą, tak jak to jest w tych zupkach ze słoiczka.
A dozwolone są wywary mięsne?Fasolka77
-
Jak się nic maluchom Waszym nie dzieje to podawajcie. Ogólnie zasady są takie :
- Ze względu na ryzyko alergii wywary mięsne nie nadają się dla niemowląt. Mięso powinno gotować się w osobnym garnku i pokrojone dodawać do zupy. Najlepsze są zupy przygotowywane na wywarze warzywnym, zawierające dużą ilość warzyw z kaszą lub makaronem, bez przypraw zawierających dodatki wzmacniające smak ( kostki, magii, gotowe mieszanki przyprawowe). -
Bartek był niewózkowy. pamiętam do dziś jak wychodziłam z nim przed dom, lulałam aż nie zasnął, a potem 5 domów w prawo i 5 domów w lewo max się oddalałam, bo przy pobudce był taki wrzask, że nie szło wyrobić...
Maćko długo jeździł.
Wojtek trochę poleży, ale nie można iść nigdzie w sumie dalej, najbliższy plac zabaw, ja na kocu i tylko karmię...💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Tunia76 wrote:Dziewczyny zrezygnowałam z knopersow, ciężko było, ogólnie ograniczyłam słodycze.
I co mam mniej mleka.
Nic nie schudłam.
Dostałam od męża rozkaz jeść słodkie. 😀
Także ten, knopers = lepsza laktacja😁
Mi udało się schudnąć już wazę mniej niż przed ciąża, teraz trzeba duzo ćwiczyć żeby te ciało ujędrnićTunia76, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Mama019 wrote:My też nie.. Chyba żeby brać po uwagę w ogóle dużego tatę który ma 2m prawie.. Ale dziadek ma dużą (tata męża). Chodzą żarty po rodzinie że jak go sadzali to mu głowa przeważala i upadal 😂
Misia zmierzyłam klatkę bo i tak Gnom nie śpi. 47cmNo to Kryst ma prawidlowy obwod klatki do glowy, bo lepiej jak jest wiecej w klatce w stosunku do obwodu glowy niz mniej.
-
Fasolka77 wrote:Laski sprzedaje patent...jesteśmy na wyjeździe i obok sąsiedzi mają 1,5 rocznego synka... Polecają coś takiego
http://www.mamoza.com.pl/2017/02/kitchen-helper.html?m=1#
Jak się nie natknelyscie na takie cudo to proszę 😀 bierzcie i róbcie 😀
K. Już ma za zadanie zrobić tablice manipulacyjna i kitchen helpera 😁Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Ja nie mam okresu i ostatnio przy Michalku dostalam po roku i mysle ze stalo sie to dlatego ze zrobilam jednej nocy przerwe miedzy odciaganiami 8 godzin. Z poprzedniego forum dziewczyny tez mowily ze jak przekroczyly 8 h karmiac piersia, dostawaly okresu. Niewiem czy te 8 godzin to taka scisla granica, ale na pewno robiac dluzsze przerwy w karmieniu sie do tego zblizamy.
-
Ja dodawala i dodaje do zupy masło klarowane, dla mnie jest super dodatkiem. Nic nie wydziela szkodliwego nawet topiac sie w bardzo wysokich temperaturach w odroznieniu do zwyklego masla i oliwy. Oliwe dodawalam tez czasami do juz schlodzonej zupki. Obecnie robie zupy dla nas wylacznie na wywarze warzywnym z maslem klarowanym i wole je niz na miesnym. Zwlaszcza ze my oszczeednie uzywamy miesa i kupujemy je w sklepie z ekologiczna zywnoscia, albo mamy od kogos kto ekologicznie chowa kury. Czasem robimy rosol to wiadomo jest na miesie. Bardzo lubie z krolika z makaronem, mniam
-
MamaAga85 wrote:My jutro szczepienie o ile się da je zrobić...sama nie wiem co robić bo wg stan skóry Małego na to nie pozwala...
Piję kawę i ogarniam myśli...
Ja w temacie gotowania jestem naprawdę zielona🙄🙄🙄
Twoj synus ma AZS stwierdzone tak? Moja starsza ma ciezkie AZS, ma juz 10 lat i teraz jest powiedzmy lepiej, ale jakby co to moge sluzyc jakas porada
Tunia76 wrote:Dziewczyny kp macie już okres?
Ja jeszcze nie mam i się zastanawiam, czy to nie menopauza😁
Paula az mi slabo....no i dlatego dobrze ze zaszczepilam...nie moge pojac jak szybko ta choroba zabiera...koszmar
ale pierworodnej z kolei nie szczepilam na meningo..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2019, 16:58
-
nick nieaktualnyBubek - podobno najgroźniejsze meningokoki są do 5 roku życia. Potem zagrożenie spada. Ale może stać się nosicielem i zarażać.
I najgorsze jest właśnie to że część populacji jest nosicielami nawet tego nie wiedząc. I mogą sprzedać dziecku nieświadomie.
Meningokoki bytują w gardle.