X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Tunia wypluj te slowa ;) wszystkie dzieci nielubiace gondoli -spacerowke beda uwielbiac :)
    A na pewno bede przegrzewac mam z tym problem ...sama w zimie w rajtach pod spodniami chodze ....a to wszedzie autem jezdze...czapke na glowie jak temp. 10 stopni...starszaki tez przegrzewalam...no glupi leb ;)
    U nas gondola była niewiele używana bo Zosia jej nie tolerowała. Przeszliśmy niedawno na spacerówkę. Pozycja pozioma odpada, pozycja połsiedząca jest możliwa przez około 10 minut. Potem wrzask, głównie tu chyba chodzi o unieruchomienie.
    Moje dziecko musi być w ciągłym ruchu 🙈
    Może jak zacznie chodzić to moje ręce odpoczą choć trochę.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    W Krakowie zimno. Jest silny wiatr i to wzmaga odczucie chłodu.
    My nie byłyśmy na spacerku. Wiem, że powinnam, ale jak pomyślę o ubierania, znoszenia wózka i jej wrzasku, a na koniec powrót po 15min. to mi się nie chce.
    Tunia a dlaczego powinnaś?
    Ja sobie nie daję rady z Zosią na spacerach bo nie udaje mi się jej włożyć do wózka, a nie mam siły jej ciągle nosić.
    Spacery mamy wyłącznie w chuście ale nie zawsze jest odpowiednia pogoda.
    Siedzimy więc w domu i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Nic na siłę.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Mamy kp - ile macie karmień na dobę? Czy po rozszerzeniu diety coś się zmieniło?
    U nas zrobiło się 8-10 karmień na dobę, z czego jedno w nocy, a w dzień bardzo często. Tak się stało po czwartym skoku rozwojowym i tak już zostało.
    Zaczęłam wprowadzać mm na wieczór i już zeszliśmy do max 7 karmień na dobę. Pozostałe karmienia są z piersi ale wreszcie moje dziecko je większe porcje i rzadziej. Chyba jej trochę rozciągnęłam żołądek tą porcją z butelki, bo wcześniej jadła po 4 minuty i koniec. Po niecałych 2h znów była głodna.

Po rozszerzaniu diety zmieniło się to że Zosia ma dłuższe drzemki w dzień i gdy raz dziennie podaję jej warzywa to wtedy ma dłuższą przerwę między kamieniami, dłużej prześpi.

Paula 90 lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Kuzwa ja nie ogarniam tego rozszerzania diety.... weszłam właśnie na Youtuba i próbowałam znaleźć jakiś konkretny filmik co kiedy i jak podać Młodemu.

Czy najpierw może być np. Ziemniak ugotowany i zblendowany z masełkiem i tak przez 3 dni. Potem przez 3 dni marchewka, potem pietruszka itp. Jak długo czekać zanim wprowadzę nowe warzywo? Czy może być jedno po drugim, czy lepiej odczekać kilka dni? Ile tego masła dać..... aż mi mózg już paruje😅 i kiedy te kaszki? Po warzywach, czy na zmianę?

Czy widzialyscie gdzieś może jakiś schemat lub mapkę co podawać krok po kroku? Albo jakaś dobra stronkę gdzie można poczytać konkrety? Byłabym mega mega wdzięczna
    Podejdź do tego trochę spontanicznie. Ja czytałam tylko kilka artykułów na temat rozszerzania diety i sama decyduję co podam i kiedy, bez żadnych schematów.

Wiadomo, że najlepiej podawać warzywa osobno, żeby dziecko poznało smaki.
    Ale na przykład sama dynia Zosi nie posmakowała to dałam dynię z ziemniakiem i jadła. Samą dynię będę jeszcze próbować. Jedno warzywo podaję 2-3 dni i potem coś innego.
    Od czasu do czasu zamiast warzyw podam w jeden dzień kaszkę i obserwuję czy nie ma reakcji na gluten.
    Tak na prawdę to nie ma chyba schematów co dziecko powinno pokolei jeść. Teoretycznie może wszystko, ale najlepiej zacząć od tych lżej strawnych warzyw.

Ja przykładowo jak coś gotuję na małej ilości wody to potem dodaję odrobinę oleju rzepakowego i blenduję. I gotowe!
    Potem małą porcję podgrzewam w kuchence mikrofalowej i można jeść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2019, 23:51

chce_byc_mama lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialam oglosic ze Bruno Kosma został dzis oficjalnie Jeremim Brunem. Jeszcze Pani urzedniczka zasiala w mojej glowie ziarko niepewnosci co do tej decyzji swoim niewinnym pytaniem „ a po co zmieniac, jak imie ładne?”, no wlasnie po co? He he, sama juz nie wiem, ale fakt zostal dokonany. A jak przyszla fizjoterapeutka i zagadneła, „jak tam Brunaldino mistrzu?”, to tez mialam chwile zawahania. Strasznie niezdecydowana sie zrobilam. U nas tez dzis bylo zimno i chyba trzeba powoli sie rozgladac za zimowym kombinezonem. Dzis maly mial gruby dresowy kombinezon, ale on lezy w wozku i nie protestuje o ile slonce mu w oczy nie swieci. Fizjoterapeutka mowila ze nie zgodzilaby sie z stwierdzeniem ze maly ruchowo jest jak trzymiesieczniak, choc jedna rzecz juz powinien robic, a jeszcze nie robi. Podpor na rekach z wyprostem w lokciach. Zaczyna cos niesmialo probowac ten manewr, ale rzadko i jeszcze mu to nie wychodzi do konca, opiera sie na piastkach, zamiast na dloniach i to jeszcze nie jest to. Probuje tez sie czesciej lapac za stópki, nie wklada jednak jeszcze ich do buzi.

Fasolka77, Paula 90 lubią tę wiadomość

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    U nas gondola była niewiele używana bo Zosia jej nie tolerowała. Przeszliśmy niedawno na spacerówkę. Pozycja pozioma odpada, pozycja połsiedząca jest możliwa przez około 10 minut. Potem wrzask, głównie tu chyba chodzi o unieruchomienie.
    Moje dziecko musi być w ciągłym ruchu 🙈
    Może jak zacznie chodzić to moje ręce odpoczą choć trochę.
    Ręce tak, ale nogi nieeeee 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcebycmama - ja też się przygotowywałam, rysowałam schematy, czytałam multum o rozszerzeniu diety. A Ignas zweryfikował.
    Żadne dotąd warzywo nie smakuje mu osobno. Więc daje codziennie kaszkę i jakiś obiadek/zupkę. Raz na kilka dni podaje owoce. Jak dotąd jadł banana i jabłko i miks banana z jabłkiem. Dziś planuje buraka z gruszka dać spróbować. Sama jestem ciekawa tego połączenia ;-)
    Więc parz na dziecko jak reaguje. Moje schematy poszły się paść 😂

Misiabella, chce_byc_mama lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas zeszłej nocy 1! pobudka o 3:20! a dziś już 5 :( wytrącił mnie ze snu więc wstałam już a sam został w łóżku i smacznie śpi :(

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiabella wrote:
    Chcialam oglosic ze Bruno Kosma został dzis oficjalnie Jeremim Brunem. Jeszcze Pani urzedniczka zasiala w mojej glowie ziarko niepewnosci co do tej decyzji swoim niewinnym pytaniem „ a po co zmieniac, jak imie ładne?”, no wlasnie po co? He he, sama juz nie wiem, ale fakt zostal dokonany. A jak przyszla fizjoterapeutka i zagadneła, „jak tam Brunaldino mistrzu?”, to tez mialam chwile zawahania. Strasznie niezdecydowana sie zrobilam. U nas tez dzis bylo zimno i chyba trzeba powoli sie rozgladac za zimowym kombinezonem. Dzis maly mial gruby dresowy kombinezon, ale on lezy w wozku i nie protestuje o ile slonce mu w oczy nie swieci. Fizjoterapeutka mowila ze nie zgodzilaby sie z stwierdzeniem ze maly ruchowo jest jak trzymiesieczniak, choc jedna rzecz juz powinien robic, a jeszcze nie robi. Podpor na rekach z wyprostem w lokciach. Zaczyna cos niesmialo probowac ten manewr, ale rzadko i jeszcze mu to nie wychodzi do konca, opiera sie na piastkach, zamiast na dloniach i to jeszcze nie jest to. Probuje tez sie czesciej lapac za stópki, nie wklada jednak jeszcze ich do buzi.

Jeremi! też ładnie! :)

Misiabella lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Chcebycmama - ja też się przygotowywałam, rysowałam schematy, czytałam multum o rozszerzeniu diety. A Ignas zweryfikował.
    Żadne dotąd warzywo nie smakuje mu osobno. Więc daje codziennie kaszkę i jakiś obiadek/zupkę. Raz na kilka dni podaje owoce. Jak dotąd jadł banana i jabłko i miks banana z jabłkiem. Dziś planuje buraka z gruszka dać spróbować. Sama jestem ciekawa tego połączenia ;-)
    Więc parz na dziecko jak reaguje. Moje schematy poszły się paść 😂

Paula owoce dajesz same czy mieszasz z kaszką?

Paula 90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Paula owoce dajesz same czy mieszasz z kaszką?
    Same

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A buty mieliśmy takie trampki sznurowane. Ale one nic nie dają. Więc wyciągnęłam takie z linka i są super. Mają zapięcie na rzep, nie spadną.
    9,33 zł 15%OFF | farfoot 2018 AU Toddler Girl snow Boots Shoes Newborn Baby Autumn Winter cotton Warm Soft Sole Plush Prewalker
    https://s.click.aliexpress.com/e/rgKldEBQ

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Tunia a dlaczego powinnaś?
    Ja sobie nie daję rady z Zosią na spacerach bo nie udaje mi się jej włożyć do wózka, a nie mam siły jej ciągle nosić.
    Spacery mamy wyłącznie w chuście ale nie zawsze jest odpowiednia pogoda.
    Siedzimy więc w domu i nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Nic na siłę.
    Spacery hartuja, do tego trzeba korzystać z tlenu puki jest. Przyjdzie zima i smog.
    No i Wiki lubi spacery, tylko że na rękach. Ogląda wszystko dookoła.
    Mi spacerów bardzo brakuje. Czuję się jak w klatce. Nie tak wyobrażałam sobie ten okres macierzyństwa.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Kiwona uściski dla Was!

Ps jak Twoje kiciusie?
    Mam Cię! ♥️ Koty spox, mały ciągle u nas na tymczasie, dokazuje i nie daje spać 😅

Fasolka77 lubi tę wiadomość

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Spacery hartuja, do tego trzeba korzystać z tlenu puki jest. Przyjdzie zima i smog.
    No i Wiki lubi spacery, tylko że na rękach. Ogląda wszystko dookoła.
    Mi spacerów bardzo brakuje. Czuję się jak w klatce. Nie tak wyobrażałam sobie ten okres macierzyństwa.
    Tunia ja mam to samo pierwszy szok przezylam na urlopie bo myslalam ze bede spacerowac brzegiem morza moim piekn wozkiem z bialymi szprychowymi ogromnymi kolami a maly bedzie spal i wdychal jod....a on jak Wiki wszystko musi widziec i wszedzie sie gapi....tez myslslam ze sobie to tu to tam wyskocze na kawe do galeriii a on auta nie cierpi jeszcze ze mam ogrod to biore go na rece i ogladam grzadki (Fasolka nie uwierzysz ale marcowe bratki kwitna do teraz)
    Nic nie zrobimy cieszmy sie ze zdrowi

Fasolka77, Kiwona, Tunia76 lubią tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wczoraj u neurologa musimy zrobic jeszcze eeg....po badaniu neurologiczym jest ok. Glowa troche w lewo wykrecona w domu stymulowac....oczywiscie prorokowal na w przyszlosci ADHD ze wzgl. Na obciazony wywiad ale to bede sie martwic w przyszlosci

• stresant Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwonka pogrzac to ja bym sie pogrzala ;);)
    Mlody wczoraj z Ustronia z goraczka przyjechal i na tym sie jego wymiana skonczyla....zakatarzony podaje sinupret ...zeby tylko malego i mnie nie zarazil...
    Zawsze mi sie wydawalo ze w PL wyzszy poziom bo z materialem gonia bo przeladowani ..no to musza wiecej sie uczyc....a my tu tak na luzie podchodzimy czesc rzeczy pomijamy tylko przydatne wkladamy do glowy....zobaczymy moze do sredniej jeszcze pojdzie w Czechach na na studia juz do PL na bank bo sam chce do Gdanska isc.

Kiwona, Misiabella lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    A buty mieliśmy takie trampki sznurowane. Ale one nic nie dają. Więc wyciągnęłam takie z linka i są super. Mają zapięcie na rzep, nie spadną.
    9,33 zł 15%OFF | farfoot 2018 AU Toddler Girl snow Boots Shoes Newborn Baby Autumn Winter cotton Warm Soft Sole Plush Prewalker
    https://s.click.aliexpress.com/e/rgKldEBQ

Wzięłaś te na 7-12 miesięcy? Jak rozmiarówka?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Mam Cię! ♥️ Koty spox, mały ciągle u nas na tymczasie, dokazuje i nie daje spać 😅

Glaski dla kotków! ♥️

Kiwona lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 19 września 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Tunia ja mam to samo pierwszy szok przezylam na urlopie bo myslalam ze bede spacerowac brzegiem morza moim piekn wozkiem z bialymi szprychowymi ogromnymi kolami a maly bedzie spal i wdychal jod....a on jak Wiki wszystko musi widziec i wszedzie sie gapi....tez myslslam ze sobie to tu to tam wyskocze na kawe do galeriii a on auta nie cierpi jeszcze ze mam ogrod to biore go na rece i ogladam grzadki (Fasolka nie uwierzysz ale marcowe bratki kwitna do teraz)
    Nic nie zrobimy cieszmy sie ze zdrowi

Super! Pokaż te bratki!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3927 3928 3929 3930 3931 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ