Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
B_002 wrote:Paula z tego co mi wiadomo to jest to jedno z badań które są raczej obowiązkowe.
Nawet prowadząc ciążę na NFZ przysługuje USG w 11-14tc (genetyczne), 18-22tc (połówkowe) i 28-32tc (w trzecim trymestrze). Podobno to najważniejsze USG w ciązy zwane anatomicznym, bo można ocenić anatomię całego dziecka w miarę już dokładnie. -
Kiwona, a w internecie czytałam że te 3 USG są na NFZ zawsze.
No ale sama nie chodzę na NFZ więc może masz rację.
Ja tak jak mówiłam załączam listę badań na które dostałam skierowanie zaraz na początku i teraz mogę się umawiać odpowiednio do danego tygodnia ciąży (to ta kolumna nr 3):
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 20:38
Wiewióreczka lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia 2580g, 52cm, 10pkt, SN -
Kiwona wrote:Na NFZ dostaniesz badania 1 trymestru i polowkowe tylko że wskazaniem, np. że względu na wiek powyżej 35 lat. Normalnie musisz sobie zapłacić. 3 badanie już masz płatne zawsze. Pewnie, że każą je robić, ale musisz sobie zapłacić.
Ja mam 20lat, zero wskazań i badania za darmo na NFZ. Sama byłam w szoku, bo przenioslam się z luxmedu i od razu dostałam skierowanieWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 20:40
-
nie wiem, czy ktoś już to tu pisał. Od 1.01.2019 zaczynają obowiązywać nowe standardy opieki okołoporodowej
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001756
trochę to taki bełkot urzędniczy, ale warto się zapoznać.
i jeszcze bardzo dobry wpis sprzed 2 lat hafii, dlaczego warto być upierdliwą pacjentką spod 5.
https://www.hafija.pl/2016/07/co-powinno-spotkac-cie-w-szpitalu-a-co-nie.html
hafija opublikowała go 29 lipca. 28 lipca urodziłam córkę i wierzcie mi, gdy stałam się tym upierdliwcem to o wiele lepiej mnie traktowano w szpitalu.
Poród miałam super (serio!), ale opiekę położniczą i laktacyjną gorzej niż fatalną.07.2016 - córka
02.2018 - [*] 7tc
-
Ja ze względu na wiek mialam prenatalne za darmo i od razu po nich umowili mnie na polowkowe. Nawet nke dopytałam czy platne wychodzac z założenia, ze jednak na nfz. Musze to ustalić bo we czw mam wizyte u mkjego gina a w pt polowkowe placic dzien o dniu to juz przesada
-
nick nieaktualnyKobietki ja już dzisiaj w domu nie znaleźli żadnej konkretnej przyczyny moich bóli więc stwierdzili, że przy posturze chudzielca o wiele bardziej będę odczuwała rozciągania i niby stąd te bóle. W obrazie usg wszystkie parametry prawidłowe dzidziol ładnie się rozwija, szyjka powyżej 4 cm także zostało tylko odpoczywanie i tabletki rozkurczowe.
Postaram się jutro uporządkować naszą listę o nowe informacje, bo dzisiaj musiałam trochę odpocząć po tym szpitalnym życiuNatalia-tosia, B_002, Karmelllka90, DorotaAnna, estrella, Mała8, malutka_mycha, Iduna lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
sowa81 wrote:Wczoraj miałam amniopunkcję. Nie bolało, ale to strasznie niemiłe badanie. Nie mam żadnych powikłań, jak na razie. Oby tak zostało. Teraz czekam. Niestety dowiedziałam się, że wyniki wydają jedynie osobiście. Kurcze, wolałabym sprawdzić w internecie.
Przez kilka dni powinnam się oszczędzać. No to leżę.
Dziewczyny, wiem, że to zabrzmi strasznie, ale ja uważam, że poronienie jest lepsze niż koszmar następnych badań i zastanawiania się czy wszystko będzie dobrze. Natura wie, co robi. Trochę się sama takim myśleniem też pocieszam. Bo skoro wie, to może będzie dobrzesowa81 lubi tę wiadomość
-
Moka91 wrote:Ja mieszkam na Śląsku i obecnie mamy tu w województwie program darmowych badań prenatalnych, także każda kobieta może skorzystać z bezpłatnych badań USG +krew ☺️
-
Lili90 wrote:Kobietki ja już dzisiaj w domu nie znaleźli żadnej konkretnej przyczyny moich bóli więc stwierdzili, że przy posturze chudzielca o wiele bardziej będę odczuwała rozciągania i niby stąd te bóle. W obrazie usg wszystkie parametry prawidłowe dzidziol ładnie się rozwija, szyjka powyżej 4 cm także zostało tylko odpoczywanie i tabletki rozkurczowe.
Postaram się jutro uporządkować naszą listę o nowe informacje, bo dzisiaj musiałam trochę odpocząć po tym szpitalnym życiu -
nick nieaktualnyDorotaAnna wrote:No właśnie mi mama mówiła, że powinnam przy kąpaniu trzeć sutki gąbką tą szorstką stroną, ale jakoś nie podobała mi się ta opcja xd
Czyli co po prostu je delikatnie masujesz?
A propo mam ostatnio wrażenie, że swędzą mnie sutki, a raczej te brązowe otoczki
A moga Cie swedziec bo rosna i wymagaja nawilżenia. Mnie bola przy dotykuWiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 06:35