X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Paula z tego co mi wiadomo to jest to jedno z badań które są raczej obowiązkowe.
    Nawet prowadząc ciążę na NFZ przysługuje USG w 11-14tc (genetyczne), 18-22tc (połówkowe) i 28-32tc (w trzecim trymestrze). Podobno to najważniejsze USG w ciązy zwane anatomicznym, bo można ocenić anatomię całego dziecka w miarę już dokładnie.
    Na NFZ dostaniesz badania 1 trymestru i polowkowe tylko że wskazaniem, np. że względu na wiek powyżej 35 lat. Normalnie musisz sobie zapłacić. 3 badanie już masz płatne zawsze. Pewnie, że każą je robić, ale musisz sobie zapłacić.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • abalkowi Debiutantka

Wysłany: 23 października 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeżeli chcecie dołączyć do fb to proszę o prywatną wiadomość na belly :) jako że grupa jest tajna to muszę wysłać zaproszenie

• B_002 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona, a w internecie czytałam że te 3 USG są na NFZ zawsze.
    No ale sama nie chodzę na NFZ więc może masz rację.

Ja tak jak mówiłam załączam listę badań na które dostałam skierowanie zaraz na początku i teraz mogę się umawiać odpowiednio do danego tygodnia ciąży (to ta kolumna nr 3):
    8371a02d3f1e70d8med.jpg
    a2668ddcf4be58damed.jpg

663a41ebce2dcc74med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 20:38

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Inesja Przyjaciółka

Wysłany: 23 października 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Na NFZ dostaniesz badania 1 trymestru i polowkowe tylko że wskazaniem, np. że względu na wiek powyżej 35 lat. Normalnie musisz sobie zapłacić. 3 badanie już masz płatne zawsze. Pewnie, że każą je robić, ale musisz sobie zapłacić.

Ja mam 20lat, zero wskazań i badania za darmo na NFZ. Sama byłam w szoku, bo przenioslam się z luxmedu i od razu dostałam skierowanie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2018, 20:40

f2wl20mmurgifll8.png
  • Moka91 Koleżanka

Wysłany: 23 października 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam na Śląsku i obecnie mamy tu w województwie program darmowych badań prenatalnych, także każda kobieta może skorzystać z bezpłatnych badań USG +krew ☺️

Wojna lubi tę wiadomość

nzjdyx8dyngyuy4p.png
  • sowa81 Koleżanka

Wysłany: 23 października 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem, czy ktoś już to tu pisał. Od 1.01.2019 zaczynają obowiązywać nowe standardy opieki okołoporodowej
    http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180001756
    trochę to taki bełkot urzędniczy, ale warto się zapoznać.
    i jeszcze bardzo dobry wpis sprzed 2 lat hafii, dlaczego warto być upierdliwą pacjentką spod 5.
    https://www.hafija.pl/2016/07/co-powinno-spotkac-cie-w-szpitalu-a-co-nie.html
    hafija opublikowała go 29 lipca. 28 lipca urodziłam córkę i wierzcie mi, gdy stałam się tym upierdliwcem to o wiele lepiej mnie traktowano w szpitalu.
    Poród miałam super (serio!), ale opiekę położniczą i laktacyjną gorzej niż fatalną.

07.2016 - córka
    02.2018 - [*] 7tc
  • india Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze względu na wiek mialam prenatalne za darmo i od razu po nich umowili mnie na polowkowe. Nawet nke dopytałam czy platne wychodzac z założenia, ze jednak na nfz. Musze to ustalić bo we czw mam wizyte u mkjego gina a w pt polowkowe placic dzien o dniu to juz przesada ;)

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki ja już dzisiaj w domu :) nie znaleźli żadnej konkretnej przyczyny moich bóli więc stwierdzili, że przy posturze chudzielca o wiele bardziej będę odczuwała rozciągania i niby stąd te bóle. W obrazie usg wszystkie parametry prawidłowe dzidziol ładnie się rozwija, szyjka powyżej 4 cm także zostało tylko odpoczywanie i tabletki rozkurczowe.
    Postaram się jutro uporządkować naszą listę o nowe informacje, bo dzisiaj musiałam trochę odpocząć po tym szpitalnym życiu :)

Natalia-tosia, B_002, Karmelllka90, DorotaAnna, estrella, Mała8, malutka_mycha, Iduna lubią tę wiadomość

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili cudowne wieści! Dobrej nocy.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilli cudownie! Czyli podobnie jak u mnie z tym, ze u mnie po całym dniu ustały i nie zostawili mnie w szpitalu.

Dziewczyny mam rozstępy na piersiach :(

• india Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili to można odetchnąć z ulgą. Nie ma jak w domu... odpoczywaj :)

Sowa o Tobie tez caly czas myślę i wierze, ze bedzie dobrze

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 października 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u diabetologa, zadowolona z moich wyników i diety, tak więc kontrola za 3 tygodnie :)

Lili możesz mi wpisać kolejną wizytę u ginekologa na 20.11. Dobrze, że już jesteś w domu :)

• Mała8 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sowa81 wrote:
    Wczoraj miałam amniopunkcję. Nie bolało, ale to strasznie niemiłe badanie. Nie mam żadnych powikłań, jak na razie. Oby tak zostało. Teraz czekam. Niestety dowiedziałam się, że wyniki wydają jedynie osobiście. Kurcze, wolałabym sprawdzić w internecie.
    Przez kilka dni powinnam się oszczędzać. No to leżę.

Dziewczyny, wiem, że to zabrzmi strasznie, ale ja uważam, że poronienie jest lepsze niż koszmar następnych badań i zastanawiania się czy wszystko będzie dobrze. Natura wie, co robi. Trochę się sama takim myśleniem też pocieszam. Bo skoro wie, to może będzie dobrze :)
    Bedzie dobrze, teraz odpoczywaj kochana

sowa81 lubi tę wiadomość

202312226851.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moka91 wrote:
    Ja mieszkam na Śląsku i obecnie mamy tu w województwie program darmowych badań prenatalnych, także każda kobieta może skorzystać z bezpłatnych badań USG +krew ☺️
    No ja też, ale darmowe są 2 badania tak czy siak, sprawdź sobie. Ja mam dodatkowo ze względu na wiek. Ale to akurat się trafił taki program.

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Ja pewnie będę jakoś przed 8, bo punkt pobrań od 7.30. Trzymam kciuki za Ciebie i siebie!
    Powodzenia dziewczyny☺

202312226851.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    valetta94 wrote:
    Kupiłam karuzelke, nie mogłam się oprzeć :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a931a25a0162.jpg
    Cudowna jest☺

valetta94 lubi tę wiadomość

202312226851.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    A wlasnie - wszystkie idziecie na polowkowe? Ja sie jeszcze zastanawiam, ale poszlabym chociazby po to zeby poogladac mslenstwo znowu :D
    Ja się wybieram, też bardzo lubię małą podglądać☺

Paula 90 lubi tę wiadomość

202312226851.png
  • Mała8 Autorytet

Wysłany: 23 października 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili90 wrote:
    Kobietki ja już dzisiaj w domu :) nie znaleźli żadnej konkretnej przyczyny moich bóli więc stwierdzili, że przy posturze chudzielca o wiele bardziej będę odczuwała rozciągania i niby stąd te bóle. W obrazie usg wszystkie parametry prawidłowe dzidziol ładnie się rozwija, szyjka powyżej 4 cm także zostało tylko odpoczywanie i tabletki rozkurczowe.
    Postaram się jutro uporządkować naszą listę o nowe informacje, bo dzisiaj musiałam trochę odpocząć po tym szpitalnym życiu :)
    Odpoczywaj teraz, dobrze, ze juz w domu☺

202312226851.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    No właśnie mi mama mówiła, że powinnam przy kąpaniu trzeć sutki gąbką tą szorstką stroną, ale jakoś nie podobała mi się ta opcja xd

Czyli co po prostu je delikatnie masujesz?

A propo mam ostatnio wrażenie, że swędzą mnie sutki, a raczej te brązowe otoczki
    Tak, delikatnke wsmarowuje. Ale tez bez przesadnego masazu bo mi juz cieknke mleko i to codziennie wiecej. A nie powinno sie pobudzac przed porodem.

A moga Cie swedziec bo rosna i wymagaja nawilżenia. Mnie bola przy dotyku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 06:35

• stresant Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny becze od samego rana (trudna sytuacja rodzinna) mam nadzieje ze negatywne emocje nie wpywaja zle na dziecko i nic mu sie nie stanie, przezyje :(

‹‹ 395 396 397 398 399 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ