X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    wydalam wczoraj cale 5 zl na dynie z hippa ...i co? wczoraj weszla 1 lyzka z czego pol zostalo wyplute....dzis przelalam reszte do butelki do kaszek... ( kaszeke lubi) wiec sie caly trzasl jak widzial butelke...ch...j ze pomaranczowa byla nie biala :) no i zaraz zalapal... pierwszego lyka polknal....i jak poczul co pije to wywalil butelke na drugi koniec pokoju...i pozamiatane....5 zl w dupie....

przyszly mi dzis kaszki z holle.....robi ktoras na wodzie? jest to jadalne? czy powinnam sie raczej w mleko zaopatrzyc?

owsianą robiłam na mm i poszło, pełnoziarnista na wodzie i nie wchodziła. Nie wiem czy to wina smaku kaszki czy braku mm :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem wygodnicka, bo chce kupic blender z parowarem aventa. Mialam taki przy Michalku i to bylo dla mnie super urzadzenie. Niestety zepsulam je kiedys rozmawiajac przez telefon i myjac blat w kuchni. Przetarlam tez czesc tego urzadzenia i zalalam silnik. To urzadzenie podnioslo komfort mojego zycia, a to dla mnie rzeczy za ktore warto zaplacic. Jest jeden pojemnik w ktorym sie paruje warzywa, potem stawia na tej samej stacyjce do gory dnem i mozna blendowac. Trzeba to pozniej umyc i tylko to jest minusem, ale dwa razy dziennie to nie jakas tragedia, zwlaszcza jak zaraz po uzyciu oplucze sie pojemnik i ostrze pod biezaca woda. Ja juz do mycia przywyklam, bo myje laktatory 7-8 razy dziennie i robie to szybciej od mojego meza o polowe czasu, a sa rownie czyste. Musze sie tylko zapytac co maly powinien jesc, czy moze wszystko, jak ma problemy z watroba. Mi sie w ogole nie spieszy do podawania jedzenia stalego. Mam nadzieje ze maly sie tak nie zniecheci do jedzenia ale i picia mleka jak Michalek. U Michalka zaczelam jak mial 5 i pol miesiaca i najwidoczniej nie byl na to gotowy. Potem mi spadl z 50 centyla na 10ty, ale potem odbil na szczescie i wrocil na 25-50, po kilku miesiacach. Ale mialam stresa bo on nie chccial nic jesc ani mleka ani paprk, ani blw i balam ze sie zaglodzi.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak taki maluch ma katar, to smarki mu wypływają, nosek jest zatkany?
    Jak rozpoznać katar u takiego maleństwa?
    Przepraszam za takie głupie pytanie.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniosłam cyckowa porażkę 😥
    Znów wracam do ściągania lewej i karmienia prawą.
    Stosowałam opatrunki nursicare, kompresy Multi_Mam, psikanie octaniseptem i nic.
    Dziura znów się zrobiła, boli jak cholera.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro Tunia, ze sie masz z tym karmieniem. Jestes dzielna babka, ze sie nie poddajesz. Uwazam, ze slusznie postepujesz, choc jesli bedzie to ponad Twoja wytrzymalosc to mozesz podac mm. Ja daje rade zyc z odciaganiem, bo mam wprawe po Michalku. Jestem zmeczona, ale fakt ze mam w domu przedszkolaka, mobilizuje mnie by robic to dalej, najlepiej przez cala zime. Maly raz dziennie, czasem dwa a czasem w ogole nie chce je z piersi. Poki co, Michalek choruje, ostatnio mial jakiegos wirusa polaczonego w pierwszej fazie z wymiotami a maly nie zarazil sie. Pewnie gdyby byla jakas choroba ostro zakazna mleko nie ochroniloby go, ale nawet jesli go chroni w niewielkim stopniu, to dla mnie i tak ma to wartosc. Ja nie mam problemow z sutkami, wiec nie czuje zadnego takiego dyskomfortu, ktory zniechecalby mnie.

Paula 90 lubi tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie maly kicha wodnista wydzielina, mozna powiedziec ze cos go tam atakuje, ale walczy, ale nie nazwalabym tego katarem. Katar to dla mnie jest wtedy, jak sie leje samo z nosa, nos jest przytkany i przeszkadza np. w jedzeniu.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Poniosłam cyckowa porażkę 😥
    Znów wracam do ściągania lewej i karmienia prawą.
    Stosowałam opatrunki nursicare, kompresy Multi_Mam, psikanie octaniseptem i nic.
    Dziura znów się zrobiła, boli jak cholera.
    Tunia - tutaj na bank coś jest nie tak ze ssaniem. Ja bym obstawiała albo lekka asymetrię albo wędzidełko. Podobno położne nie zawsze potrafią rozpoznać krótkie wędzidełko i zdarza się że ono jest widoczne dopiero po jakimś czasie. Najlepszy byłby neurologopeda do sprawdzenia czy faktycznie wędzidełko jest ok.
    Zaraz postaram się znaleźć grafikę i pokazać Ci jak powinno takie badanie wyglądać. U nas takiego badania nie było, tylko zajrzała do buzi. Ale u nas teoretycznie nie ma problemu.
    Osoba wykwalifikowana powinna włożyć dwa palce do buzi dziecka i podotykac wędzidełko i obszar naokoło. Rodzic zwykle trzyma dziecko na kolanach i unieruchamia główkę.
    To nie jest porażka Kochana tylko coś tam Wam nie styka. Trzeba znaleźć przyczynę a nie leczyć objawy.
    Albo przerzucić ciężar karmienia na jedną pierś - czytałam o dziewczynach na Facebooku, które karmią z powodzeniem kilka lat nawet jedna piersią

Misiabella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, tak powinno wyglądać dobrze przeprowadzone badanie. Podobno bez włożenia tych palców i wyczucia ewentualnych wad nie da się ich rozpoznać.
    6751c1c9dd3f.jpg

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatecznie zostaje dokarmianie mm. Wiem, że tego nie chcesz, ale dopóki będzie Wiktoria dostawać pierś nawet połowę dziennego spożycia to i tak będzie mieć dobroczynne działanie. Oczywiście powstaje ryzyko odrzucenia piersi - u mnie butelka nie wchodzi w grę bo Ignas po jednym podaniu nie chce cycka :-(

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia u nas w sumie nie spływa, ale słychać jak oddycha że ma zatkane. Też się kiedyś zastanawiałam ale jak go dostała to od razu wiedziałam że to katar. No i jak psiknie to czasami coś wyleci

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wędzidełko badala doktorka i faktycznie wpychala jej paluchy do buzi.
    Jeden cycek super, a drugi dupa.
    Posciagam jeszcze trochę i przejdziemy na mm.
    Tylko tych chorób się boję.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos kaszek.. podałam holle pełnoziarnista na mm, do tego gruszka bio mała, przetarta i zblendowana i weszło... robiłam z polowy saszetki, gruszka mała i zostało dosłownie 2-3 łyżeczki...resztę wszamal... Więc może te na wodzie mu nie smakują...

Paula 90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia to brzmi przerażająco.. tą dziura w sutku... Co lekarz na to? Konsultowałas?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Tunia76 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ostatecznie zostaje dokarmianie mm. Wiem, że tego nie chcesz, ale dopóki będzie Wiktoria dostawać pierś nawet połowę dziennego spożycia to i tak będzie mieć dobroczynne działanie. Oczywiście powstaje ryzyko odrzucenia piersi - u mnie butelka nie wchodzi w grę bo Ignas po jednym podaniu nie chce cycka :-(
    Nam przez 1.5 miesiąca udawało się karmić butelką i cyckiem. Ale boję się, że przestanie ssać cyca.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia ale nie jest powiedziane ze dzieci na mm będą chorowac. Znam mase osob ktorym dzieci na piersi chorowaly ciagle a na mm okazy zdrowia. Jeden taki chodzi z Julka do klasy. Od poczatku szkoły a sa w 5 klasie nie opuścił nawet 1 godz lekcyjnej.100% frekwencja przez 4 lata i zobaczymy 5 klase.
    Jeśli chodzi o ta dziurę to mozliwe ze ta pierś jest bardzo delikatna inna niz ta dryga. Konsultowalas z kims problem tej dziury?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 11:18

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka : a próbowałaś te kaszki zanim dałaś Buniowi? Ja próbuję i od razu wiem czy mi Młody zje czy nie.
    Ja na przykład nie zjem owsianki na wodzie. I choćby mi tam cuda wianki włożyć to bez mleka nie i już.

Tunia - no to jeśli dobrze sprawdzone to może tak jak pisze Daffi - taka pierś i już. Nie jest powiedziane że będzie Wiki bardziej chorowita na mm. Owszem, coś tam kp daje ale to nie jest tak że dzieci kp nie chorują a na mm tak. Jeśli chcesz kp to może uda się na tej jednej piersi, tylko trzeba by ją troszkę podstymulować żeby udźwignęła. Możesz też karmić mieszanie - mm w dzień a kp w nocy na przykład. Rób tak żeby Ci było wygodnie. I tak już nawalczylas się i wycierpiałaś z tym cyckiem.

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Hmmm no ale jeżeli przykładowy skład to „pełnoziarnista mąka jaglana 100%, tiamina” to jak kupie te mąkę jaglana to powinno być to samo... Zastanawiam się, czy jest sens przepłacać za coś tylko dlatego, ze jest w pudełku z napisem „...dla dzieci”
    Wydaje mi się że te holle są już jakos obrobione i mimo że to 100% mąki to wystarczy zalać i gotowe. A jak kupisz zwykła mąkę to trzeba ha będzie gotować tylko jak długo? Ja się wogole przerzucam na kaszki z Helpa które się właśnie gotuje 2-3min.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nikim nie konsultowalam tego cyca. Faktycznie sutek prawy i lewy są zupełnie różne.
    Niedługo 6 miesięcy, rozszerzanie diety, damy radę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 11:04

Misiabella lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Z nikim nie konsultowalam tego cyca. Faktycznie sutek prawy i lewy są zupełnie różne.
    Niedługo 6 miesięcy, rozszerzanie diety, damy radę
    Karm ile mozesz z tej zdrowej piersi. Chora odciagaj. Gdyby zabraklo ci pokarmu nie boj sie podac mm. Utrzymuj laktacje ile możesz. Zanim rozszerzanie diety pominie karmienie troche minie a pozniej jak juz dojdziecie do etapu zastepowania mleczka pkarmem stałym to cycek sie dostosuje i mozliwe ze na tej 1 piersi uciagniesz.

Tunia76, Misiabella lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka : a próbowałaś te kaszki zanim dałaś Buniowi? Ja próbuję i od razu wiem czy mi Młody zje czy nie.
    Ja na przykład nie zjem owsianki na wodzie. I choćby mi tam cuda wianki włożyć to bez mleka nie i już.

Tunia - no to jeśli dobrze sprawdzone to może tak jak pisze Daffi - taka pierś i już. Nie jest powiedziane że będzie Wiki bardziej chorowita na mm. Owszem, coś tam kp daje ale to nie jest tak że dzieci kp nie chorują a na mm tak. Jeśli chcesz kp to może uda się na tej jednej piersi, tylko trzeba by ją troszkę podstymulować żeby udźwignęła. Możesz też karmić mieszanie - mm w dzień a kp w nocy na przykład. Rób tak żeby Ci było wygodnie. I tak już nawalczylas się i wycierpiałaś z tym cyckiem.

Próbowałam 😆 i faktycznie na mm są o niebo lepsze 😆

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3971 3972 3973 3974 3975 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ