Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    wydalam wczoraj cale 5 zl na dynie z hippa ...i co? wczoraj weszla 1 lyzka z czego pol zostalo wyplute....dzis przelalam reszte do butelki do kaszek... ( kaszeke lubi) wiec sie caly trzasl jak widzial butelke...ch...j ze pomaranczowa byla nie biala :) no i zaraz zalapal... pierwszego lyka polknal....i jak poczul co pije to wywalil butelke na drugi koniec pokoju...i pozamiatane....5 zl w dupie....

przyszly mi dzis kaszki z holle.....robi ktoras na wodzie? jest to jadalne? czy powinnam sie raczej w mleko zaopatrzyc?

owsianą robiłam na mm i poszło, pełnoziarnista na wodzie i nie wchodziła. Nie wiem czy to wina smaku kaszki czy braku mm :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem wygodnicka, bo chce kupic blender z parowarem aventa. Mialam taki przy Michalku i to bylo dla mnie super urzadzenie. Niestety zepsulam je kiedys rozmawiajac przez telefon i myjac blat w kuchni. Przetarlam tez czesc tego urzadzenia i zalalam silnik. To urzadzenie podnioslo komfort mojego zycia, a to dla mnie rzeczy za ktore warto zaplacic. Jest jeden pojemnik w ktorym sie paruje warzywa, potem stawia na tej samej stacyjce do gory dnem i mozna blendowac. Trzeba to pozniej umyc i tylko to jest minusem, ale dwa razy dziennie to nie jakas tragedia, zwlaszcza jak zaraz po uzyciu oplucze sie pojemnik i ostrze pod biezaca woda. Ja juz do mycia przywyklam, bo myje laktatory 7-8 razy dziennie i robie to szybciej od mojego meza o polowe czasu, a sa rownie czyste. Musze sie tylko zapytac co maly powinien jesc, czy moze wszystko, jak ma problemy z watroba. Mi sie w ogole nie spieszy do podawania jedzenia stalego. Mam nadzieje ze maly sie tak nie zniecheci do jedzenia ale i picia mleka jak Michalek. U Michalka zaczelam jak mial 5 i pol miesiaca i najwidoczniej nie byl na to gotowy. Potem mi spadl z 50 centyla na 10ty, ale potem odbil na szczescie i wrocil na 25-50, po kilku miesiacach. Ale mialam stresa bo on nie chccial nic jesc ani mleka ani paprk, ani blw i balam ze sie zaglodzi.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak taki maluch ma katar, to smarki mu wypływają, nosek jest zatkany?
    Jak rozpoznać katar u takiego maleństwa?
    Przepraszam za takie głupie pytanie.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniosłam cyckowa porażkę 😥
    Znów wracam do ściągania lewej i karmienia prawą.
    Stosowałam opatrunki nursicare, kompresy Multi_Mam, psikanie octaniseptem i nic.
    Dziura znów się zrobiła, boli jak cholera.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro Tunia, ze sie masz z tym karmieniem. Jestes dzielna babka, ze sie nie poddajesz. Uwazam, ze slusznie postepujesz, choc jesli bedzie to ponad Twoja wytrzymalosc to mozesz podac mm. Ja daje rade zyc z odciaganiem, bo mam wprawe po Michalku. Jestem zmeczona, ale fakt ze mam w domu przedszkolaka, mobilizuje mnie by robic to dalej, najlepiej przez cala zime. Maly raz dziennie, czasem dwa a czasem w ogole nie chce je z piersi. Poki co, Michalek choruje, ostatnio mial jakiegos wirusa polaczonego w pierwszej fazie z wymiotami a maly nie zarazil sie. Pewnie gdyby byla jakas choroba ostro zakazna mleko nie ochroniloby go, ale nawet jesli go chroni w niewielkim stopniu, to dla mnie i tak ma to wartosc. Ja nie mam problemow z sutkami, wiec nie czuje zadnego takiego dyskomfortu, ktory zniechecalby mnie.

Paula 90 lubi tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie maly kicha wodnista wydzielina, mozna powiedziec ze cos go tam atakuje, ale walczy, ale nie nazwalabym tego katarem. Katar to dla mnie jest wtedy, jak sie leje samo z nosa, nos jest przytkany i przeszkadza np. w jedzeniu.

relg3e5e8ajpipsb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Poniosłam cyckowa porażkę 😥
    Znów wracam do ściągania lewej i karmienia prawą.
    Stosowałam opatrunki nursicare, kompresy Multi_Mam, psikanie octaniseptem i nic.
    Dziura znów się zrobiła, boli jak cholera.
    Tunia - tutaj na bank coś jest nie tak ze ssaniem. Ja bym obstawiała albo lekka asymetrię albo wędzidełko. Podobno położne nie zawsze potrafią rozpoznać krótkie wędzidełko i zdarza się że ono jest widoczne dopiero po jakimś czasie. Najlepszy byłby neurologopeda do sprawdzenia czy faktycznie wędzidełko jest ok.
    Zaraz postaram się znaleźć grafikę i pokazać Ci jak powinno takie badanie wyglądać. U nas takiego badania nie było, tylko zajrzała do buzi. Ale u nas teoretycznie nie ma problemu.
    Osoba wykwalifikowana powinna włożyć dwa palce do buzi dziecka i podotykac wędzidełko i obszar naokoło. Rodzic zwykle trzyma dziecko na kolanach i unieruchamia główkę.
    To nie jest porażka Kochana tylko coś tam Wam nie styka. Trzeba znaleźć przyczynę a nie leczyć objawy.
    Albo przerzucić ciężar karmienia na jedną pierś - czytałam o dziewczynach na Facebooku, które karmią z powodzeniem kilka lat nawet jedna piersią

Misiabella lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, tak powinno wyglądać dobrze przeprowadzone badanie. Podobno bez włożenia tych palców i wyczucia ewentualnych wad nie da się ich rozpoznać.
    6751c1c9dd3f.jpg

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatecznie zostaje dokarmianie mm. Wiem, że tego nie chcesz, ale dopóki będzie Wiktoria dostawać pierś nawet połowę dziennego spożycia to i tak będzie mieć dobroczynne działanie. Oczywiście powstaje ryzyko odrzucenia piersi - u mnie butelka nie wchodzi w grę bo Ignas po jednym podaniu nie chce cycka :-(

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia u nas w sumie nie spływa, ale słychać jak oddycha że ma zatkane. Też się kiedyś zastanawiałam ale jak go dostała to od razu wiedziałam że to katar. No i jak psiknie to czasami coś wyleci

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wędzidełko badala doktorka i faktycznie wpychala jej paluchy do buzi.
    Jeden cycek super, a drugi dupa.
    Posciagam jeszcze trochę i przejdziemy na mm.
    Tylko tych chorób się boję.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos kaszek.. podałam holle pełnoziarnista na mm, do tego gruszka bio mała, przetarta i zblendowana i weszło... robiłam z polowy saszetki, gruszka mała i zostało dosłownie 2-3 łyżeczki...resztę wszamal... Więc może te na wodzie mu nie smakują...

Paula 90 lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia to brzmi przerażająco.. tą dziura w sutku... Co lekarz na to? Konsultowałas?

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Tunia76 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Ostatecznie zostaje dokarmianie mm. Wiem, że tego nie chcesz, ale dopóki będzie Wiktoria dostawać pierś nawet połowę dziennego spożycia to i tak będzie mieć dobroczynne działanie. Oczywiście powstaje ryzyko odrzucenia piersi - u mnie butelka nie wchodzi w grę bo Ignas po jednym podaniu nie chce cycka :-(
    Nam przez 1.5 miesiąca udawało się karmić butelką i cyckiem. Ale boję się, że przestanie ssać cyca.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia ale nie jest powiedziane ze dzieci na mm będą chorowac. Znam mase osob ktorym dzieci na piersi chorowaly ciagle a na mm okazy zdrowia. Jeden taki chodzi z Julka do klasy. Od poczatku szkoły a sa w 5 klasie nie opuścił nawet 1 godz lekcyjnej.100% frekwencja przez 4 lata i zobaczymy 5 klase.
    Jeśli chodzi o ta dziurę to mozliwe ze ta pierś jest bardzo delikatna inna niz ta dryga. Konsultowalas z kims problem tej dziury?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 11:18

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka : a próbowałaś te kaszki zanim dałaś Buniowi? Ja próbuję i od razu wiem czy mi Młody zje czy nie.
    Ja na przykład nie zjem owsianki na wodzie. I choćby mi tam cuda wianki włożyć to bez mleka nie i już.

Tunia - no to jeśli dobrze sprawdzone to może tak jak pisze Daffi - taka pierś i już. Nie jest powiedziane że będzie Wiki bardziej chorowita na mm. Owszem, coś tam kp daje ale to nie jest tak że dzieci kp nie chorują a na mm tak. Jeśli chcesz kp to może uda się na tej jednej piersi, tylko trzeba by ją troszkę podstymulować żeby udźwignęła. Możesz też karmić mieszanie - mm w dzień a kp w nocy na przykład. Rób tak żeby Ci było wygodnie. I tak już nawalczylas się i wycierpiałaś z tym cyckiem.

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    Hmmm no ale jeżeli przykładowy skład to „pełnoziarnista mąka jaglana 100%, tiamina” to jak kupie te mąkę jaglana to powinno być to samo... Zastanawiam się, czy jest sens przepłacać za coś tylko dlatego, ze jest w pudełku z napisem „...dla dzieci”
    Wydaje mi się że te holle są już jakos obrobione i mimo że to 100% mąki to wystarczy zalać i gotowe. A jak kupisz zwykła mąkę to trzeba ha będzie gotować tylko jak długo? Ja się wogole przerzucam na kaszki z Helpa które się właśnie gotuje 2-3min.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
    Marzec 2025 Leczenie stanu zapalnego endometrium
    Maj 2025
    13.05. Transfer 6BB
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nikim nie konsultowalam tego cyca. Faktycznie sutek prawy i lewy są zupełnie różne.
    Niedługo 6 miesięcy, rozszerzanie diety, damy radę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 11:04

Misiabella lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Z nikim nie konsultowalam tego cyca. Faktycznie sutek prawy i lewy są zupełnie różne.
    Niedługo 6 miesięcy, rozszerzanie diety, damy radę
    Karm ile mozesz z tej zdrowej piersi. Chora odciagaj. Gdyby zabraklo ci pokarmu nie boj sie podac mm. Utrzymuj laktacje ile możesz. Zanim rozszerzanie diety pominie karmienie troche minie a pozniej jak juz dojdziecie do etapu zastepowania mleczka pkarmem stałym to cycek sie dostosuje i mozliwe ze na tej 1 piersi uciagniesz.

Tunia76, Misiabella lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Fasolka : a próbowałaś te kaszki zanim dałaś Buniowi? Ja próbuję i od razu wiem czy mi Młody zje czy nie.
    Ja na przykład nie zjem owsianki na wodzie. I choćby mi tam cuda wianki włożyć to bez mleka nie i już.

Tunia - no to jeśli dobrze sprawdzone to może tak jak pisze Daffi - taka pierś i już. Nie jest powiedziane że będzie Wiki bardziej chorowita na mm. Owszem, coś tam kp daje ale to nie jest tak że dzieci kp nie chorują a na mm tak. Jeśli chcesz kp to może uda się na tej jednej piersi, tylko trzeba by ją troszkę podstymulować żeby udźwignęła. Możesz też karmić mieszanie - mm w dzień a kp w nocy na przykład. Rób tak żeby Ci było wygodnie. I tak już nawalczylas się i wycierpiałaś z tym cyckiem.

Próbowałam 😆 i faktycznie na mm są o niebo lepsze 😆

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 3971 3972 3973 3974 3975 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ