X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu - nawet mama fizjoterapeuta twierdzi że właśnie powinno się sadzac do karmienia.
    Ma to związek z budową przełyku.
    Dziecko nie powinno być karmione na leżąco ani na półleżąco stałymi pokarmami. O ile przy dobrze zmielonych papkach można sobie pozwolić na karmienie na kolanach to przy BLW to już absolutnie zakazane - znacząco zwiększa zagrożenie zakrztuszeniem.
    Posadzenie na te 20-30 minut dziennie nie jest szkodliwe dla dziecka.
    To wszystko wiem od naszej fizjo i z bloga mamafizjoterapeuta

chce_byc_mama lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/09/05/rozszerzanie-diety-a-siad/

Basia- tu poczytaj.

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Ja kupuje w warzywnioku po prostu.
    A ja unikam warzywniaka osiedlowego.
    Ale jak mi się eko skończą to nie wiem co zrobię. Sloiczki jednak drogie. A do tego czy napewno robione z dobrych produktów?

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka30 wrote:
    A dlaczego masz wątpliwości?
    Chciałabym ograniczyć maksymalnie nawozy.
    Wystarczy, że w Krakowie oddycha byle czym.
    Zastanawiam się czy te bio są faktycznie lepsze od tych z osiedlowego warzywniaka.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Chciałabym ograniczyć maksymalnie nawozy.
    Wystarczy, że w Krakowie oddycha byle czym.
    Zastanawiam się czy te bio są faktycznie lepsze od tych z osiedlowego warzywniaka.
    Na pewno mają więcej certyfikatów i są droższe ;-)

Nawet dając z własnego ogródka dajemy z całym "dobrodziejstwem inwentarza".
    Nie wiadomo co tam się do ziemi dostało na przykład z płynąca woda czy deszczem.

Ja też kupuje "bio" uspokajające moje sumienie trochę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 11:02

Tunia76 lubi tę wiadomość

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na kolanach jak trzymajcie dzieciaczki? Bo one jakby siedzą wtedy? Pokazywała fizjo czy mogę tak trzymać Nine i powiedziała ze jest ok, byleby głowy do tyłu nie odginala. Siedzi, jest zazwyczaj pochylony do przodu a ja ją w okolicach klatki piersiowej podtrzymuje.

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Basiu - nawet mama fizjoterapeuta twierdzi że właśnie powinno się sadzac do karmienia.
    Ma to związek z budową przełyku.
    Dziecko nie powinno być karmione na leżąco ani na półleżąco stałymi pokarmami. O ile przy dobrze zmielonych papkach można sobie pozwolić na karmienie na kolanach to przy BLW to już absolutnie zakazane - znacząco zwiększa zagrożenie zakrztuszeniem.
    Posadzenie na te 20-30 minut dziennie nie jest szkodliwe dla dziecka.
    To wszystko wiem od naszej fizjo i z bloga mamafizjoterapeuta
    Ok, przyznam że tego nie wiedziałam.
    Ale ja wolałam być ostrożna. Chcę żeby dziecko najpierw samo siadało zanim je posadzę, samo stało zanim będę podnosić za ręce i samo zaczęło chodzić przy meblach zanim zacznie chodzić za ręce ze mną. Słyszałam że tak jest dla niego najlepiej.
    Z tym karmieniem to wiem. Ja karmiłam na początku papkami w pozycji półleżącej a BLW dopiero gdy sama potrafiła siedzieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 18:00

Sansivieria lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    A na kolanach jak trzymajcie dzieciaczki? Bo one jakby siedzą wtedy? Pokazywała fizjo czy mogę tak trzymać Nine i powiedziała ze jest ok, byleby głowy do tyłu nie odginala. Siedzi, jest zazwyczaj pochylony do przodu a ja ją w okolicach klatki piersiowej podtrzymuje.
    Dopóki Zosia nie siedziała to na kolanach sama się odchylałam lekko do tyłu i ona nie siedziała tylko była w pozycji półleżącej.
    Ale tak jak Ci fizjo powiedziała to jest ok, bo ja też od fizjo miałam taką instrukcję żeby nosić dziecko (3-4 miesięczne wtedy) pochylone przodem podtrzymując za klatkę piersiową.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN

Wysłany: 11 października 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Dopóki Zosia nie siedziała to na kolanach sama się odchylałam lekko do tyłu i ona nie siedziała tylko była w pozycji półleżącej.
    Ale tak jak Ci fizjo powiedziała to jest ok, bo ja też od fizjo miałam taką instrukcję żeby nosić dziecko (3-4 miesięczne wtedy) pochylone przodem podtrzymując za klatkę piersiową.
    Choćbym się położyła to Nina i tak ciągnie do przodu, już się w ogóle o mnie nie chce opierać :D

f1d9680377.png
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Choćbym się położyła to Nina i tak ciągnie do przodu, już się w ogóle o mnie nie chce opierać :D
    U mnie to samo.
    Dziewczyny, spotkalyscie się z szorstkimi ramionami jako objawem alergii?

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    U mnie to samo.
    i u mnie to samo
    moja ma szorstkie nozki, ale gdzieniegdzie placuszkami. Podejrzewam alergie

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez ma szorstkie nozki i to juz od bardzo dawna, ale juz powoli przechodzi. Pediatra w Polsce nam powiedzial, ze to alergia
    no ale ja wtedy karmilam Malego tylko moim mlekiem wiec na co niby mialaby byc ta alergia...hmmm
    Nie robilismy nic tylko smarowalismy codziennie olejem kokosowym po kapieli i juz prawie zeszlo

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png

Wysłany: 11 października 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    U mnie to samo.
    Ramionka nie. Ale na nóżkach pod kolanami ma szorstkie. Szczerze mówiąc się nad tym nie zastanawiałam. Miałam jej regularnie to nawilża ale zapominam

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - ja nie jestem aż taka restrykcyjna. Jeśli mi fizjo pozwoliła nosić w Marsupi to nosze i nie słucham internetowych ortodoksów że "tylko chusta" (nawet zawitkowski zmienił poglądy na temat nosideł - ciekawe co powie za kolejne 5 lat ;-) ). Jeśli fizjo mówi mi, że lepiej posadzić na chwilę niż ryzykować zakrztuszenie to też posadzę. Zresztą Ignacy już nie daje się nawet nosić inaczej niż siedząc na moim biodrze. Kiedy z nim usiądę to siada tak jak Nina - odsuwa się ode mnie.
    Ale rozumiem i nie uważam żeby było lepiej czy gorzej czekać. Po prostu inaczej ;-)

malutka_mycha, Fasolka77 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igs ma skórę nosorożca - tak jak ja. Nie przesusza się na szczęście.
    Jego nie smaruje niczym poza linomagiem raz na jakiś czas.
    A sama używam balsamu średnio pewnie raz w tygodniu albo i rzadziej. W ciąży tylko używałam codziennie.
    Ale trądzik to była masakra u mnie na przykład...

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia - jak Wiktoria po szczepieniu?

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Kochane🤩❤

Nini śpi,ja leżę.z giga bólem głowy i zbiera mnie co chwilę na wymioty od tego(wzięłam już ibuprofen ale póki co zero poprawy)...Oby przeszło na spacerze bo zwariuje zwłaszcza,że dziś piątek i lekarze tylko do 12...

Mały nadal ma katar ale chyba troszkę mniejszy.Je i pije normalnie więc to mnie pociesza😋

Wczoraj zajadał maliny z bananem na późną kolację a dziś mango do kaszki jaglanej😋😋😋 sama Mu podkradałam😋😋😋

u nas karmienie w drugiej pozycji na krzesełku czyli siedzenie ale nie pełne ,na kolankach też sadzamy Natanka niekiedy😉

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 października 2019, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka właśnie urodziła córeczkę. 2870g i 51cm. Kruszynka prześliczna.

Nie mogę się napatrzeć 😍😍😍

Fasolka77, Kiwona lubią tę wiadomość

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Moja koleżanka właśnie urodziła córeczkę. 2870g i 51cm. Kruszynka prześliczna.

Nie mogę się napatrzeć 😍😍😍

Moja też dziś chyba urodzi 😁 chłopak, Julek 😀

Paula 90, Kiwona lubią tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 11 października 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Tunia - jak Wiktoria po szczepieniu?
    Wiki ok. Żadnych niepokojących objawów.

malutka_mycha, Paula 90, Kiwona lubią tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
‹‹ 3983 3984 3985 3986 3987 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ