X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ja sie nie trzymam konkretnych godzin biorę rano popołudniu i wieczorem myśle ze spokojnie mozesz wziąć.

Nie wytrzymałam i odczytałam wyniki i jestem wściekła!
    Wszystko wyglada dobrze bo wszytsko jest w normie poza CRP brałam antybiotyk na CRP bo było 26 ponad antybiotyk 10 dni a moje CRP dzisiaj czyli dwa tygodnie po ostatniej tabletce 20,61 kurde no

• AniaKJ Ekspertka

Wysłany: 24 października 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie trafiłam do szpitala, mimo ze bruch twardnial mi często. Dotrwałam do terminu porodu a nawet dłuzej

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 24 października 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Karolina ja sie nie trzymam konkretnych godzin biorę rano popołudniu i wieczorem myśle ze spokojnie mozesz wziąć.

Nie wytrzymałam i odczytałam wyniki i jestem wściekła!
    Wszystko wyglada dobrze bo wszytsko jest w normie poza CRP brałam antybiotyk na CRP bo było 26 ponad antybiotyk 10 dni a moje CRP dzisiaj czyli dwa tygodnie po ostatniej tabletce 20,61 kurde no
    Co oznacza podwyższone CRP?

Wysokie CRP zazwyczaj wskazuje na toczące się stany zapalne, jednak w interpretacji wyniku badania należy pamiętać o kilku czynnikach, które wpływają na poziom CRP we krwi (pora roku, rasa, płeć, wiek, a nawet poziom aktywności fizycznej czy palenie tytoniu). Ostateczna ocena stężenia CRP zawsze należy do lekarza. Podwyższony CRP nie prowadzi do rozpoznania konkretnej choroby, lecz jest stosunkowo pomocnym badaniem diagnostycznym, ponieważ pozwala na wykrycie zaburzenia funkcji organizmu, zanim pojawią się pierwsze objawy odczuwalne przez daną osobę.

Niewielkie zwiększenie CRP we krwi (w okolicach 50 mg/l) oznacza najczęściej infekcje wirusowe.

Karmelka, antybiotyk nie miał prawa zadziałać, bo prawdopodobnie masz lub miałaś infekcję wirusową. Dodatkowo być może ta pora roku tak wpływa na CRP, ja często zimą mam podwyższone a latem jest ok:) Wszystko zależy od danej osoby to tak jak z temperaturą. Dla niektórych 37 to już gorączka ;-)

w4sqikgnoh8ujau7.png

Wysłany: 24 października 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jeszcze dość ciekawy artykuł na temat CRP.
    https://labhome.pl/podwyzszone-crp/

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz oczytalam sie :( najgorsze jest to ze przeczytałam o przedwczesnych poradach na forach jak dziewczyny straszyły jutro inne do mojego internisty niech mnie ratuje :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4a4ae242cbae.png

Dziewczyny czy ogólny mocz moze wskazywać infekcje, juz na prawde wolałabym zeby była i moze od tego to CRP

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna wrote:
    Sama nie wiem skąd zwłaszcza, że nic mnie nie boli nie szczypie więc nawet nie podejrzewałam, że coś mam. Tylko zastanawiam się czy czekać do wtorku czy przyspieszać wizytę. Czy nie trzeba panikować

Karolina jak same bakterie to możesz powtórzyć, ale całkiem możliwe, że źle pobrana próbka zdarza się :)

Nie trzeba panikowac, ale mozesz podejsc do internisty normalnie, pewnie skieruje Cie na posiew (a przynajmniej powinien, zeby sprawdzic na jakie antybiotyki sa bakterie wrazliwe)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proby watrobowe robi sie zeby sprawdzic w jakiej formie jest watroba. Ciaza to swego rodzaju "ogolnoustrojowy pasozyt", ktory potrafi sobie pobrac od mamy wszystko. Dlatego sprawdza sie tak czesto morfologie, z ktorej mozna wyczytac prawie wszystko. Ale prawie to jednak nie wszystko. I wtedy robi sie inne badania, czy ciaza nie szkodzi na inne elementy ustroju. Watrobe(proby) , nerki(mocz) , tarczyce(tsh) itd.

To wszystko sa raczej rutynowe badania i robi sie je dla pewnosci ze wszystko ok a nie z zalozeniem ze cos jest zle :)
    Ja tez wlasnie robilam proby watrobowe w zeszlym tygodniu i tez mam dobre wyniki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:

Dziewczyny czy ogólny mocz moze wskazywać infekcje, juz na prawde wolałabym zeby była i moze od tego to CRP

Twoj wynik moczu moze wskazywac na drobna infekcje, bo jednak jakies tam bakterie sa, ale to moze potwierdzic tylko posiew moczu.
    Nie martw sie tak o to CRP. U mnie bylo na poczatku ciazy przekroczone i nic z tego nie wyniklo koniec koncow, do nastepnego badania juz spadlo.
    Poczekaj na wizyte u gina albo skocz do internisty, zeby sie uspokoic ;)

Wysłany: 24 października 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:

Jak dla mnie Twoje wyniki moczu są w porządku, ale lekarzem nie jestem.
    Kochana wystarczy zwykły lekki katar żeby CRP było podwyższone. Teraz jest taka pogoda, że ja bym się raczej za bardzo nie stresowała, kiedyś czytałam artykuł, że nawet ciąża może podnieść CRP, ale nie mogę go teraz odkopać :( Na spokojnie, wizyta u porządnego lekarza na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tego co mi mówiła moja lekarka, ze podwyższone CRP jest normalnym stanem w ciąży. Chyba do 40 jest ok. Ale tu nie jestem pewna. Moze masz jakas infekcje wirusowa, jakis katar moze Ci sie rozwija. Twoj wynik nie jest zly. Zle sa te powyzej 100 a zagrozenie dla ciazy to bodajze 200. Takze spokojnie ;) Idz jutro do internisty tylko uwazaj na siebie bo tam pewnie wszyscy kichajacy i smarkajacy, zebys sie nie zarazila jakas cholera

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam katar :(
    Ale powiem szczerze ze załamałam sie liczyłam ze 10 dni antybiotyku cos dadzą No niby spadło z 26 ale kurde wystraszyłam sie tymi przedwczesnymi porodami i jakimiś zakażeniami dziecka :/ po co to czytałam. Internista immunolog na prawde porządny gościu gościu mnie prowadzi idę jutro do niego bo kazał przyjść jesli bedzie narastać :/ a pózniej idę jeszcze do laryngologa w piątek mam ginekologa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynymam pytanie do tych co czuja ruchy. Ja podejrzewam ze czułam ruch po ściance macicy 2 razy a od 3 dni jak położę rękę zwłaszcza rano lub wieczorem na brzuchu czuje ruch jakby wód w brzuchu w sensie nie sa to ruchy jako takie po ściance tylko powiedzmy jakby dziecko sie mocno ruszało i tak chwiało w brzuchu wodami? Nie umiem oposac

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mam katar :(
    Ale powiem szczerze ze załamałam sie liczyłam ze 10 dni antybiotyku cos dadzą No niby spadło z 26 ale kurde wystraszyłam sie tymi przedwczesnymi porodami i jakimiś zakażeniami dziecka :/ po co to czytałam. Internista immunolog na prawde porządny gościu gościu mnie prowadzi idę jutro do niego bo kazał przyjść jesli bedzie narastać :/ a pózniej idę jeszcze do laryngologa w piątek mam ginekologa.

Ale Kochana, antybiotyk nie dziala na wirusy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jak Ci mowie, jakiekoleiek zagrozenie dla Was zaczyna sie od poziomu 200 (sprawdzilam wlasnie). Wiec masz malutkie. Na pewno nic Wam nie grozi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wiem i jestem zła po co to brałam :( problem miał być w migdałkach a tu sie okazało ze to nie to

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie Karmelko, nie wiem kto Ci z takimi wynikami CRP przepisał antybiotyk, ale na pewno to nie był dobry lekarz... ja od takich uciekam jak najdalej.

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Paula

Paula 90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj sobie poczytaj i sie nie denerwuj:
    https://www.mamazone.pl/artykuly/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/ob-i-crp-w-ciazy/

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dzięki Paula

Bardzo proszę :) I teraz spokojnie: wdech, wydech.

‹‹ 399 400 401 402 403 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ