X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy 1,5 roczne dziecko powinno juz mowic? Szwagier zostal skierowany ze synem na specjalistyczne badania bo jeszcze nic nie mowi ..nie mowi nawet sylab typu mama baba tata...tylko skrzeczy i eee.....

kiedy dziecko zaczyna mowic i do kiedy ma czas zeby rozpoczac?.....

pamietam ze jak kiedys pracowalam w przedszkolu mialam takiego chlopczyka co mial 5 lat i nic nie mowil....ale swietnie komunikowal....przychodzil ciagnal mnie za reke i np. kopal noga...tzn. ze chce piłeczke.....albo rozcapierzal palce i ruszal reka jakby grabil....tzn. ze chce grabki :) dogadywalismy sie bez slow :) wiem ze teraz z nim wszystko ok.

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Drogie drogie Fasolka :) nie ma to jak tetra ;)

Nie przekonasz mnie 🤪 póki nie muszę to nie ma opcji 🤪

stresant lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Postanowilam...a mialam napisac?

Zaplacilam 104 zl ale w tym bylo 10 przesylki i 15% rabatu z okazji tygodnia ekologicznego....same bez rabatow kosztuja 108zl no ale to welna merynosow ;)
    Jakby mi sprzedali nowe za 70 plus gratis przesylka to bym sie nie zastanawiala i jeszcze eko proszki bym kupila a tak niech spadaja...kto wie czy ten nowy by dobry poslali bo ewidentnie widac ze ten co pakuje nie ma zielonego pojecia o pieluchach wielorazowych :)

No ja bym ich uświadomila 😁

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Do nas niebawem zaanonsowala sie pielegniarka srodowiskowa. Ciekawe co tym razem bedzie chciala a Filip ma ostatnio ciężkie dni. Ciagle krzyczy i zlosci sie.
    U mnie ani razu nie była :D chyba przez to że nas pierwszy miesiąc nie było w domu to coś im się tak pokickalo :D

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    U mnie ani razu nie była :D chyba przez to że nas pierwszy miesiąc nie było w domu to coś im się tak pokickalo :D
    No u nas przychodza na pol roku, rok pozniej pamietam ze byla ok 5rz. Ale nie wiem czy cos pomiedzy tez. Ona na szczescie co wizyte mowi kiedy teraz przyjdzie.
    Mlodego pora snu wybila. Rzuca sie w lozeczku we wszystkie str ciekawe kto pierwszy bedzie. Pielegniarka u nas czy Filip zasnie 😂😂

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    dziewczyny czy 1,5 roczne dziecko powinno juz mowic? Szwagier zostal skierowany ze synem na specjalistyczne badania bo jeszcze nic nie mowi ..nie mowi nawet sylab typu mama baba tata...tylko skrzeczy i eee.....

kiedy dziecko zaczyna mowic i do kiedy ma czas zeby rozpoczac?.....

pamietam ze jak kiedys pracowalam w przedszkolu mialam takiego chlopczyka co mial 5 lat i nic nie mowil....ale swietnie komunikowal....przychodzil ciagnal mnie za reke i np. kopal noga...tzn. ze chce piłeczke.....albo rozcapierzal palce i ruszal reka jakby grabil....tzn. ze chce grabki :) dogadywalismy sie bez slow :) wiem ze teraz z nim wszystko ok.
    Kurcze nie wiem co poradzic az tak sie nie znam. Moja jula na roczek potrafiła na bilansie powiedziec i wskazac czesci ciala oko, nos, koło, mama, tata, baba na pewno.. Ona pojedyncze slowa dlugo mowila. Dopiero na 3 lata sie rozgadala.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jednak Filip byl pierwszy. Spi juz slodko a tej nie ma.

b2ujp2.png

• Daffi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta wizyta zbyteczna wg mnie. Przyszla spisala z ksiazeczki wymiary, ilosc zebow, zapytała o szczepienia.. Kuknela ze maly spi zadbany zdrowy i stwierdzila ze na 9 mcy nie bedzie przychodzić tylko na rok. Jej wizyty odbywaja sie tak jak to w ksiazeczce jest gdzie pediatra tez wpisy robi 3-4mc, 6mc,9mc, 12mc, 2 rok, 4 rok.

b2ujp2.png

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale w papierach się zgadza :)

f1d9680377.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Z innej beczki jak bedziecie widziec fajne promocje na black friday dajcie znac...
    Na lullalove ma być -20% na wszystko od czwartku. Czaję się na płaską podusie i kolderke w komplecie, choć widząc jak Kasia się grzebie i rozkopuje w łóżeczku to nie wiem czy skorzystamy z tej kolderki inaczej jak tylko wizualnie 😉

age.png
    age.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant do 3 roku życia dziecko ma chyba czas...
    Bartek jak skończył 2 lata to mówił pojedyncze wyrazy. wszystkie koleżanki mi radziły wyłączyć telewizor, bo to pewnie od bajek (oglądał ze 3 bajki dziennie), więc posłuchalam i przez 4 miesiące nie włączyłam nawet na 5 minut. zero tv, radia, cisza jak na cmentarzu. efekt był zerowy, więc włączyliśmy znowu, bo już nas to wnerwiało. mały się rozgadał akurat przed 3 urodzinami.
    z Maćkiem też nas straszyli, że jak po udarze, to może być problem, skończył dopiero 2 latka, a już ładnie powtarza. zdania na razie 2 wyrazowe tworzy, ale jednak...
    więc reguły chyba nie ma...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧

Wysłany: 27 listopada 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też coś słyszałam o granicy 3 lat, moja siostra bardzo późno zaczęła też już do lekarzy wysyłali. A później buzi jej się zamknąć nie dało.

f1d9680377.png

Wysłany: 27 listopada 2019, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że to już było ale wtedy mnie to nie dotyczyło i sobie nie zapisałam. Co na ciemieniuche?

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Wiem że to już było ale wtedy mnie to nie dotyczyło i sobie nie zapisałam. Co na ciemieniuche?

oliwką smarować i wacikiem trzeć :)

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png

Wysłany: 27 listopada 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    oliwką smarować i wacikiem trzeć :)
    Najzwyklejsza? Przed kąpielą? Po? Czy bez znaczenia? Często to myć? Czy lepiej nie moczyc?

f1d9680377.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Najzwyklejsza? Przed kąpielą? Po? Czy bez znaczenia? Często to myć? Czy lepiej nie moczyc?

Mycha jak Bunio miał na główce to położna mówiła, żeby nasmarowac główkę, nałożyć czapeczkę a po 2 godzinach trochę "poszorować" i umyć główkę

malutka_mycha lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja uzywalam olejuszke ale i tak najbardziej pomoglo nam mycie wlosow w zelu do kapieli aderma exomega. Efekt po 1 uzyciu. W 3 dni pozbylismy sie w calosci. I do dziś kapiemy w tym.

malutka_mycha, Misiabella lubią tę wiadomość

b2ujp2.png

• Misiabella Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem niektore dzieci nie mowia do 3 lat a nawet ciut dluzej i nie jest to spowodowane nieprawidlosciami, a u niektorych jest, wiec warto sprawdzic u nerologopedy. Juz na bilansie dwulatka, jesli dziecko ma bardzo maly zasob slownictwa i mowi tylko poszczegolne slowa lekarz sugeruje wizyte u specjalisty. Moja kolezanka teraz musi chodzic z 4 letnim synem do logopedy, bo choc mowi to dosc niewyraznie, nie buduje bardziej skomplikowanych zdan. Kiedys zaniechala pojscia do logopedy, bo jej siostra byla ze swoim synem w podobnym wieku i uznala ze skoro tamten bardzo malo mowi i jest to prawidlowe to u niej na pewno tez. Takze kazdy przypadek nalezy traktowac indywidualnie. Moja tesciowa pracowala w przedszkolu i byl tam wlasnie 5 latek ktory nie mowil i dopiero po 5 roku zaczal, a potem zrobil studia wyzsze i doktoranckie.

Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bylo troche ciemieniuchy, i ja po kapieli po prostu wyczesalam ja grzebykiem. Nic nie nakladalam wczesniej, ani po i jak na razie nie wrocila.

malutka_mycha lubi tę wiadomość

relg3e5e8ajpipsb.png
  • Misiabella Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie maly nie raczkuje, ale tak zapierdziela pelzajac, ze jestem w szoku ze mozna tak szybko chciec dojsc do kabli ;) Na czworaka staje tylko w lozeczku i na lozku.

relg3e5e8ajpipsb.png
‹‹ 4066 4067 4068 4069 4070 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ