Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
dziewczyny czy 1,5 roczne dziecko powinno juz mowic? Szwagier zostal skierowany ze synem na specjalistyczne badania bo jeszcze nic nie mowi ..nie mowi nawet sylab typu mama baba tata...tylko skrzeczy i eee.....
kiedy dziecko zaczyna mowic i do kiedy ma czas zeby rozpoczac?.....
pamietam ze jak kiedys pracowalam w przedszkolu mialam takiego chlopczyka co mial 5 lat i nic nie mowil....ale swietnie komunikowal....przychodzil ciagnal mnie za reke i np. kopal noga...tzn. ze chce piłeczke.....albo rozcapierzal palce i ruszal reka jakby grabil....tzn. ze chce grabkidogadywalismy sie bez slow
wiem ze teraz z nim wszystko ok.
-
stresant wrote:Postanowilam...a mialam napisac?
Zaplacilam 104 zl ale w tym bylo 10 przesylki i 15% rabatu z okazji tygodnia ekologicznego....same bez rabatow kosztuja 108zl no ale to welna merynosow
Jakby mi sprzedali nowe za 70 plus gratis przesylka to bym sie nie zastanawiala i jeszcze eko proszki bym kupila a tak niech spadaja...kto wie czy ten nowy by dobry poslali bo ewidentnie widac ze ten co pakuje nie ma zielonego pojecia o pieluchach wielorazowych
No ja bym ich uświadomila 😁stresant lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
Daffi wrote:Do nas niebawem zaanonsowala sie pielegniarka srodowiskowa. Ciekawe co tym razem bedzie chciala a Filip ma ostatnio ciężkie dni. Ciagle krzyczy i zlosci sie.
chyba przez to że nas pierwszy miesiąc nie było w domu to coś im się tak pokickalo
-
malutka_mycha wrote:U mnie ani razu nie była
chyba przez to że nas pierwszy miesiąc nie było w domu to coś im się tak pokickalo
Mlodego pora snu wybila. Rzuca sie w lozeczku we wszystkie str ciekawe kto pierwszy bedzie. Pielegniarka u nas czy Filip zasnie 😂😂 -
stresant wrote:dziewczyny czy 1,5 roczne dziecko powinno juz mowic? Szwagier zostal skierowany ze synem na specjalistyczne badania bo jeszcze nic nie mowi ..nie mowi nawet sylab typu mama baba tata...tylko skrzeczy i eee.....
kiedy dziecko zaczyna mowic i do kiedy ma czas zeby rozpoczac?.....
pamietam ze jak kiedys pracowalam w przedszkolu mialam takiego chlopczyka co mial 5 lat i nic nie mowil....ale swietnie komunikowal....przychodzil ciagnal mnie za reke i np. kopal noga...tzn. ze chce piłeczke.....albo rozcapierzal palce i ruszal reka jakby grabil....tzn. ze chce grabkidogadywalismy sie bez slow
wiem ze teraz z nim wszystko ok.
-
Ta wizyta zbyteczna wg mnie. Przyszla spisala z ksiazeczki wymiary, ilosc zebow, zapytała o szczepienia.. Kuknela ze maly spi zadbany zdrowy i stwierdzila ze na 9 mcy nie bedzie przychodzić tylko na rok. Jej wizyty odbywaja sie tak jak to w ksiazeczce jest gdzie pediatra tez wpisy robi 3-4mc, 6mc,9mc, 12mc, 2 rok, 4 rok.
-
stresant wrote:Z innej beczki jak bedziecie widziec fajne promocje na black friday dajcie znac...
stresant lubi tę wiadomość
-
stresant do 3 roku życia dziecko ma chyba czas...
Bartek jak skończył 2 lata to mówił pojedyncze wyrazy. wszystkie koleżanki mi radziły wyłączyć telewizor, bo to pewnie od bajek (oglądał ze 3 bajki dziennie), więc posłuchalam i przez 4 miesiące nie włączyłam nawet na 5 minut. zero tv, radia, cisza jak na cmentarzu. efekt był zerowy, więc włączyliśmy znowu, bo już nas to wnerwiało. mały się rozgadał akurat przed 3 urodzinami.
z Maćkiem też nas straszyli, że jak po udarze, to może być problem, skończył dopiero 2 latka, a już ładnie powtarza. zdania na razie 2 wyrazowe tworzy, ale jednak...
więc reguły chyba nie ma...stresant lubi tę wiadomość
💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
malutka_mycha wrote:Najzwyklejsza? Przed kąpielą? Po? Czy bez znaczenia? Często to myć? Czy lepiej nie moczyc?
Mycha jak Bunio miał na główce to położna mówiła, żeby nasmarowac główkę, nałożyć czapeczkę a po 2 godzinach trochę "poszorować" i umyć główkęmalutka_mycha lubi tę wiadomość
Fasolka77
-
malutka_mycha wrote:Wiem że to już było ale wtedy mnie to nie dotyczyło i sobie nie zapisałam. Co na ciemieniuche?
malutka_mycha, Misiabella lubią tę wiadomość
-
Moim zdaniem niektore dzieci nie mowia do 3 lat a nawet ciut dluzej i nie jest to spowodowane nieprawidlosciami, a u niektorych jest, wiec warto sprawdzic u nerologopedy. Juz na bilansie dwulatka, jesli dziecko ma bardzo maly zasob slownictwa i mowi tylko poszczegolne slowa lekarz sugeruje wizyte u specjalisty. Moja kolezanka teraz musi chodzic z 4 letnim synem do logopedy, bo choc mowi to dosc niewyraznie, nie buduje bardziej skomplikowanych zdan. Kiedys zaniechala pojscia do logopedy, bo jej siostra byla ze swoim synem w podobnym wieku i uznala ze skoro tamten bardzo malo mowi i jest to prawidlowe to u niej na pewno tez. Takze kazdy przypadek nalezy traktowac indywidualnie. Moja tesciowa pracowala w przedszkolu i byl tam wlasnie 5 latek ktory nie mowil i dopiero po 5 roku zaczal, a potem zrobil studia wyzsze i doktoranckie.
stresant lubi tę wiadomość