Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAbsolutnie nie wolno wozić dziecka w kombinezonie.
Kombinezon znacząco zmniejsza bezpieczeństwo. Tak jakby fotelika w ogóle nie było.
Tutaj macie filmik w przypadku kurtki:
https://youtu.be/qF4SFicer78
Dziecko wyrasta z fotelika dopiero jak wystaje mu głowa. Jak jest wyjątkowo grube to jest kilka modeli szerszych, ale to trzeba przymierzyć do dziecka i do auta. Nie da się kupić w ciemno, bo się podoba.
Fotelik nie ma się podobać tylko uratować życie jak wpieprzy się w Was pijany idiota na drodze.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Teraz się zastanawiam jak rozwiązać problem kombinezonu i fotelika.
Auto mam w garażu, ale kawałek od bloku. Garaż zimny, auto w zimie lodowate.
Jeżdżę głównie sama z młodą.
Grzanie auta na parkingu, to w Krakowie mandat 500 zł (podobno).
Niż mój gruchot się rozgrzeje, to młoda już dostanie wścieku, bo nie jedzie.
Nie wiem. Chyba przestaniemy jeździć do wiosny. -
Tunia76 wrote:Teraz się zastanawiam jak rozwiązać problem kombinezonu i fotelika.
Auto mam w garażu, ale kawałek od bloku. Garaż zimny, auto w zimie lodowate.
Jeżdżę głównie sama z młodą.
Grzanie auta na parkingu, to w Krakowie mandat 500 zł (podobno).
Niż mój gruchot się rozgrzeje, to młoda już dostanie wścieku, bo nie jedzie.
Nie wiem. Chyba przestaniemy jeździć do wiosny.
Nie wiem jak jest z tymi spiworkami do fotelika. Ja mak ten lidlowy cieniutki polarowy choć juz teraz nie uzywam wcale ale na początku przydal sie nam.
Przeczytałam na szybko i spiworek jak najbardziej jest bezpieczna alternatywa dla kurtek i kombinezonow w foteliku. A przedewszystkim dlatego ze lezy pod plecami i dupka a cialo od góry nie ma nic i pasy swobodnie przylegaja do ciala. A na wierzchu juz nad pasami zapina sie spiworek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 18:46
-
Daffi wrote:Tunia to wez moze fotelik do domu. Tam ja zapnij w pasy i okryj porządnie kocem i przenies do auta. Koc zawsze latwiej zdjac jak sie auto nagrzeje.
Nie wiem jak jest z tymi spiworkami do fotelika. Ja mak ten lidlowy cieniutki polarowy choć juz teraz nie uzywam wcale ale na początku przydal sie nam.
Przeczytałam na szybko i spiworek jak najbardziej jest bezpieczna alternatywa dla kurtek i kombinezonow w foteliku. A przedewszystkim dlatego ze lezy pod plecami i dupka a cialo od góry nie ma nic i pasy swobodnie przylegaja do ciala. A na wierzchu juz nad pasami zapina sie spiworek.
No nic coś muszę wymyślić.
A co gdy jeździ się już w tych większych fotelikach? -
Tunia76 wrote:To było dobre rozwiązanie jak nie brałam wózka, tylko wpinałam fotelik. I zakładając, że z auta biegiem do domu. Teraz fotelika używam tylko w aucie, potem małą przekładam do spacerówki i idziemy na spacer, czy gdzieś. Ubranie jej w aucie, też słabo widzę, tak się drze i wyrywa.
A co gdy jeździ się już w tych większych fotelikach?
Mandat za postój powyzej 1 min z wlaczonym silnikiem karany jest mandatem wszędzie. Zbyt duza emisja spalin jest wtedy a wiele ludzi praktykuje odmrazanie auta na wlaczonym silniku. Ja to rozumiem komu sie chce latac w zimnym i skrobac szyby jak mozna posiedzieć w cieplych nawiewach i czekać az szyby podgrzeja i rozpuszcza nam przeszkode. Mysle ze mamy juz na tyle zatrute powietrze ze faktycznie lepiej oszczedzac i na tym. Choc nie wiem jak sie ma przełożenie samochodów do samolotow. Tam to dopiero jest emisja..
Przyznam szczerze ze Jule wozilam w kurtce.. Nie wiedzialam ze nawet nie mozna. Fotelik mialam coneco zwykly ktory mial atest do sprzedaży i nic pozatym. Teraz mam inna swiadomosc ale tez inne możliwości finansowe. Trzeba poprostu nauczyć nasze szkraby przebieranek w aucie. Zreszta my tez sie rozbieramy w aucie z kurtek i na miejscu po odpieciu pasow ubieramy. Filip tez nie lubi zadnych manipulacji w foteliku.. Ale kilka razy powtarzana czynnosc i nie zwraca uwagi ze trzeba zdjac kurtke czy ubrać. Da sie wycwiczycWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 19:13
Paula 90 lubi tę wiadomość
-
Tunia76 wrote:To było dobre rozwiązanie jak nie brałam wózka, tylko wpinałam fotelik. I zakładając, że z auta biegiem do domu. Teraz fotelika używam tylko w aucie, potem małą przekładam do spacerówki i idziemy na spacer, czy gdzieś. Ubranie jej w aucie, też słabo widzę, tak się drze i wyrywa.
A co gdy jeździ się już w tych większych fotelikach? -
nick nieaktualnyTunia - na pewno mniejsze szkody Wiki przyniesie krótka jazda pod kocykiem bez kombinezonu nawet jeśli na początku lekko zmarznie niż każda w kombinezonie. Tak jak Daffi pisze - nie da się dobrze dopiąć pasów w kurtce/kombinezonie.
I nie zapominajmy o tym, że my też nie powinniśmy jeździć w kurtkach. Ta sama zasada działania.
Ja wiem że każda z nas jeździ ostrożnie i wypadku nie spowodujemy. Ale nie wiecie kto czeka na drodze i z jaką prędkością postanowi przywalić w wasz wóz.
Tu chodzi o życie. -
Fasolka77 wrote:Chce być mamą co u was?
U mnie permanentny ból głowy i mdłości. Zauważyłam, ze jak położę się odpocząć i zaczne przeglądać coś na telefonie albo tablecie to głowa boli mnie jeszcze bardziej - chyba od tego niebieskiego światła. Dlatego trochę mnie tu mniej bo staram się nie wpatrywać zbyt długo w ekran.
Jutro idziemy z Małym do św. Mikołaja. Mamy wizytę na 13:20 - mam nadzieje, ze uda się zrobić jakieś fajne zdjęcia to wrzucę na fb. Chcemy tez zrobić jakies zdjęcie w świątecznym klimacie i postawić koło Małego tabliczkę z napisem „Będę starszym bratem” -wywołamy, oprawiamy w ramkę i damy rodzicom na święta. Tak ich poinformujemy o ciąży😉
W przyszła niedziele lecimy już do Polski. Leci ze mną mąż żeby mi pomoc z bagażami bo mam walizki, wózek, fotelik, łóżeczko turystyczne... no nie ma szans żebym ogarnęła to sama i to jeszcze z dzieckiem na rękach. Lecimy razem a na drugi dzień mąż wraca i doleci do nas dopiero 23 grudnia przed samymi świetami. Mam nadzieje, ze samopoczucie mi się poprawi.
Kurcze widać mi już trochę brzuch! Czytałam o tym, ze w drugiej ciąży brzuch widać szybciej, ale nie sądziłam, ze aż tak!😱malutka_mycha, Fasolka77, MamaAga85 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, zamówiłam kombinezon na Ali-kaczy puch i jenot przy kapturze i muszę przyznać że jakość super, przyszedł w niecałe 2 tygodnie Jak coś wrzucam link:
https://www.aliexpress.com/snapshot/.html?spm=a2g0s.buyer_published_review.0.0.38dc6c1bTuDDJU&orderId=8006404397018777
p.s. dorzucili skarpety w gratisieDaffi, Sansivieria lubią tę wiadomość
-
chce_byc_mama wrote:U mnie permanentny ból głowy i mdłości. Zauważyłam, ze jak położę się odpocząć i zaczne przeglądać coś na telefonie albo tablecie to głowa boli mnie jeszcze bardziej - chyba od tego niebieskiego światła. Dlatego trochę mnie tu mniej bo staram się nie wpatrywać zbyt długo w ekran.
Jutro idziemy z Małym do św. Mikołaja. Mamy wizytę na 13:20 - mam nadzieje, ze uda się zrobić jakieś fajne zdjęcia to wrzucę na fb. Chcemy tez zrobić jakies zdjęcie w świątecznym klimacie i postawić koło Małego tabliczkę z napisem „Będę starszym bratem” -wywołamy, oprawiamy w ramkę i damy rodzicom na święta. Tak ich poinformujemy o ciąży😉
W przyszła niedziele lecimy już do Polski. Leci ze mną mąż żeby mi pomoc z bagażami bo mam walizki, wózek, fotelik, łóżeczko turystyczne... no nie ma szans żebym ogarnęła to sama i to jeszcze z dzieckiem na rękach. Lecimy razem a na drugi dzień mąż wraca i doleci do nas dopiero 23 grudnia przed samymi świetami. Mam nadzieje, ze samopoczucie mi się poprawi.
Kurcze widać mi już trochę brzuch! Czytałam o tym, ze w drugiej ciąży brzuch widać szybciej, ale nie sądziłam, ze aż tak!😱bo to jednak 4 tygodnie
chce_byc_mama lubi tę wiadomość
-
Chce być mama Ty ten bol masz tak jak ja przy Filipie. Nigdy mnie tak czesto glowa nie bolala. Na początku bylo to 5na 7 dni w tyg. Dopiero po polowie ciazy zeszlo do 2-3 na 7 dni.. Ale za to masa innych dolegliwości byla. I mdlosci tez byly straszne. Wazne ze jestescie zdrowi i wszystko jest ok. Pomysl na przekazanie nowiny bomba! Powodzenia w podrozy i odzywaj sie jak tylko bedziesz mogla
chce_byc_mama lubi tę wiadomość
-
No właśnie mam nadzieje, ze nie wyda się wcześniej. Jak mnie widzieli ostatni raz jak byłam w Polsce w sierpniu to miałam jeszcze trochę zaokrąglony brzuch po ciąży wiec najwyżej pomyślą, ze nic nie udało mi się zrzucić 😉
stresant lubi tę wiadomość
-
chce_byc_mama wrote:U mnie permanentny ból głowy i mdłości. Zauważyłam, ze jak położę się odpocząć i zaczne przeglądać coś na telefonie albo tablecie to głowa boli mnie jeszcze bardziej - chyba od tego niebieskiego światła. Dlatego trochę mnie tu mniej bo staram się nie wpatrywać zbyt długo w ekran.
Kurcze widać mi już trochę brzuch! Czytałam o tym, ze w drugiej ciąży brzuch widać szybciej, ale nie sądziłam, ze aż tak!😱
Przykro mi że się źle czujesz 😟 oby dolegliwości szybko minęły!
A pomysł z tabliczka i prezentem dla rodziców super mega!!!Fasolka77
-
Asia2000 wrote:Dziewczyny, zamówiłam kombinezon na Ali-kaczy puch i jenot przy kapturze i muszę przyznać że jakość super, przyszedł w niecałe 2 tygodnie Jak coś wrzucam link:
https://www.aliexpress.com/snapshot/.html?spm=a2g0s.buyer_published_review.0.0.38dc6c1bTuDDJU&orderId=8006404397018777
p.s. dorzucili skarpety w gratisie
Daj linka jeszcze raz bo ten nie działa 😟Fasolka77