X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2019, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Absolutnie nie wolno wozić dziecka w kombinezonie.
    Kombinezon znacząco zmniejsza bezpieczeństwo. Tak jakby fotelika w ogóle nie było.

Tutaj macie filmik w przypadku kurtki:
    https://youtu.be/qF4SFicer78

Dziecko wyrasta z fotelika dopiero jak wystaje mu głowa. Jak jest wyjątkowo grube to jest kilka modeli szerszych, ale to trzeba przymierzyć do dziecka i do auta. Nie da się kupić w ciemno, bo się podoba.
    Fotelik nie ma się podobać tylko uratować życie jak wpieprzy się w Was pijany idiota na drodze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamiast kombinezona do auta używa się ponczo albo wsiada do auta i po rozgrzaniu rozbiera dziecko.
    My jeszcze nie jeździmy w kombinezonie - mąż podjeżdża zawsze pod same drzwi więc Młody w bluzie przykryty kocykiem "wsiada" do auta.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia - Tantum Verde na gardło. I dużo ciepłych napojów

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nie kupujcie tych prenalenow. Te tabletki/syropy mają 90% cukru plus farbke. Szkoda pieniędzy.

Ja dzisiaj zrobiłam mielone z pomidorami i mozzarellą na obiad. Mam nadzieję że Młodemu posmakuje :-)

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz się zastanawiam jak rozwiązać problem kombinezonu i fotelika.
    Auto mam w garażu, ale kawałek od bloku. Garaż zimny, auto w zimie lodowate.
    Jeżdżę głównie sama z młodą.
    Grzanie auta na parkingu, to w Krakowie mandat 500 zł (podobno).
    Niż mój gruchot się rozgrzeje, to młoda już dostanie wścieku, bo nie jedzie.
    Nie wiem. Chyba przestaniemy jeździć do wiosny.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2019, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    Teraz się zastanawiam jak rozwiązać problem kombinezonu i fotelika.
    Auto mam w garażu, ale kawałek od bloku. Garaż zimny, auto w zimie lodowate.
    Jeżdżę głównie sama z młodą.
    Grzanie auta na parkingu, to w Krakowie mandat 500 zł (podobno).
    Niż mój gruchot się rozgrzeje, to młoda już dostanie wścieku, bo nie jedzie.
    Nie wiem. Chyba przestaniemy jeździć do wiosny.
    Tunia to wez moze fotelik do domu. Tam ja zapnij w pasy i okryj porządnie kocem i przenies do auta. Koc zawsze latwiej zdjac jak sie auto nagrzeje.
    Nie wiem jak jest z tymi spiworkami do fotelika. Ja mak ten lidlowy cieniutki polarowy choć juz teraz nie uzywam wcale ale na początku przydal sie nam.

Przeczytałam na szybko i spiworek jak najbardziej jest bezpieczna alternatywa dla kurtek i kombinezonow w foteliku. A przedewszystkim dlatego ze lezy pod plecami i dupka a cialo od góry nie ma nic i pasy swobodnie przylegaja do ciala. A na wierzchu juz nad pasami zapina sie spiworek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 18:46

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2019, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daffi wrote:
    Tunia to wez moze fotelik do domu. Tam ja zapnij w pasy i okryj porządnie kocem i przenies do auta. Koc zawsze latwiej zdjac jak sie auto nagrzeje.
    Nie wiem jak jest z tymi spiworkami do fotelika. Ja mak ten lidlowy cieniutki polarowy choć juz teraz nie uzywam wcale ale na początku przydal sie nam.

Przeczytałam na szybko i spiworek jak najbardziej jest bezpieczna alternatywa dla kurtek i kombinezonow w foteliku. A przedewszystkim dlatego ze lezy pod plecami i dupka a cialo od góry nie ma nic i pasy swobodnie przylegaja do ciala. A na wierzchu juz nad pasami zapina sie spiworek.
    To było dobre rozwiązanie jak nie brałam wózka, tylko wpinałam fotelik. I zakładając, że z auta biegiem do domu. Teraz fotelika używam tylko w aucie, potem małą przekładam do spacerówki i idziemy na spacer, czy gdzieś. Ubranie jej w aucie, też słabo widzę, tak się drze i wyrywa.
    No nic coś muszę wymyślić.
    A co gdy jeździ się już w tych większych fotelikach?

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    To było dobre rozwiązanie jak nie brałam wózka, tylko wpinałam fotelik. I zakładając, że z auta biegiem do domu. Teraz fotelika używam tylko w aucie, potem małą przekładam do spacerówki i idziemy na spacer, czy gdzieś. Ubranie jej w aucie, też słabo widzę, tak się drze i wyrywa.
    Zasada jest ta sama. pod naporem sił działających podczas kolizji, tkanina kurtki lub kombinezonu kompresuje się. Tworzy się luka, przez którą dziecko może dosłownie wypaść z fotelika.

Mandat za postój powyzej 1 min z wlaczonym silnikiem karany jest mandatem wszędzie. Zbyt duza emisja spalin jest wtedy a wiele ludzi praktykuje odmrazanie auta na wlaczonym silniku. Ja to rozumiem komu sie chce latac w zimnym i skrobac szyby jak mozna posiedzieć w cieplych nawiewach i czekać az szyby podgrzeja i rozpuszcza nam przeszkode. Mysle ze mamy juz na tyle zatrute powietrze ze faktycznie lepiej oszczedzac i na tym. Choc nie wiem jak sie ma przełożenie samochodów do samolotow. Tam to dopiero jest emisja..

Przyznam szczerze ze Jule wozilam w kurtce.. Nie wiedzialam ze nawet nie mozna. Fotelik mialam coneco zwykly ktory mial atest do sprzedaży i nic pozatym. Teraz mam inna swiadomosc ale tez inne możliwości finansowe. Trzeba poprostu nauczyć nasze szkraby przebieranek w aucie. Zreszta my tez sie rozbieramy w aucie z kurtek i na miejscu po odpieciu pasow ubieramy. Filip tez nie lubi zadnych manipulacji w foteliku.. Ale kilka razy powtarzana czynnosc i nie zwraca uwagi ze trzeba zdjac kurtke czy ubrać. Da sie wycwiczyc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 19:13

Paula 90 lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce być mamą co u was?

stresant lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia76 wrote:
    No ja wlasnie tez tak robie....ale wymyslilam zeby miec 2 spiworki...jeden w foteliku a jeden w wozku .....przyjezdzam wyciagam malego z fotelika i wkladam do wozka :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 listopada 2019, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tunia - na pewno mniejsze szkody Wiki przyniesie krótka jazda pod kocykiem bez kombinezonu nawet jeśli na początku lekko zmarznie niż każda w kombinezonie. Tak jak Daffi pisze - nie da się dobrze dopiąć pasów w kurtce/kombinezonie.
    I nie zapominajmy o tym, że my też nie powinniśmy jeździć w kurtkach. Ta sama zasada działania.
    Ja wiem że każda z nas jeździ ostrożnie i wypadku nie spowodujemy. Ale nie wiecie kto czeka na drodze i z jaką prędkością postanowi przywalić w wasz wóz.
    Tu chodzi o życie.

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasolka77 wrote:
    Chce być mamą co u was?

U mnie permanentny ból głowy i mdłości. Zauważyłam, ze jak położę się odpocząć i zaczne przeglądać coś na telefonie albo tablecie to głowa boli mnie jeszcze bardziej - chyba od tego niebieskiego światła. Dlatego trochę mnie tu mniej bo staram się nie wpatrywać zbyt długo w ekran.

Jutro idziemy z Małym do św. Mikołaja. Mamy wizytę na 13:20 - mam nadzieje, ze uda się zrobić jakieś fajne zdjęcia to wrzucę na fb. Chcemy tez zrobić jakies zdjęcie w świątecznym klimacie i postawić koło Małego tabliczkę z napisem „Będę starszym bratem” -wywołamy, oprawiamy w ramkę i damy rodzicom na święta. Tak ich poinformujemy o ciąży😉
    W przyszła niedziele lecimy już do Polski. Leci ze mną mąż żeby mi pomoc z bagażami bo mam walizki, wózek, fotelik, łóżeczko turystyczne... no nie ma szans żebym ogarnęła to sama i to jeszcze z dzieckiem na rękach. Lecimy razem a na drugi dzień mąż wraca i doleci do nas dopiero 23 grudnia przed samymi świetami. Mam nadzieje, ze samopoczucie mi się poprawi.

Kurcze widać mi już trochę brzuch! Czytałam o tym, ze w drugiej ciąży brzuch widać szybciej, ale nie sądziłam, ze aż tak!😱

malutka_mycha, Fasolka77, MamaAga85 lubią tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polubilam za wszystko oprócz bólu brzucha i mdłości. Pomysł ze zdjęciem super :) jeszcze troszkę i skończy się pierwszy trymestr i będzie lepiej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2019, 09:50

f1d9680377.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi w nocy śniły się foteliki, kombinezony, kurtki, kocyki...
    No masakra
    Chyba przestanę jeździć samochodem😉

Daffi lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Asia2000 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zamówiłam kombinezon na Ali-kaczy puch i jenot przy kapturze i muszę przyznać że jakość super, przyszedł w niecałe 2 tygodnie Jak coś wrzucam link:
    https://www.aliexpress.com/snapshot/.html?spm=a2g0s.buyer_published_review.0.0.38dc6c1bTuDDJU&orderId=8006404397018777

p.s. dorzucili skarpety w gratisie

Daffi, Sansivieria lubią tę wiadomość

age.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:
    U mnie permanentny ból głowy i mdłości. Zauważyłam, ze jak położę się odpocząć i zaczne przeglądać coś na telefonie albo tablecie to głowa boli mnie jeszcze bardziej - chyba od tego niebieskiego światła. Dlatego trochę mnie tu mniej bo staram się nie wpatrywać zbyt długo w ekran.

Jutro idziemy z Małym do św. Mikołaja. Mamy wizytę na 13:20 - mam nadzieje, ze uda się zrobić jakieś fajne zdjęcia to wrzucę na fb. Chcemy tez zrobić jakies zdjęcie w świątecznym klimacie i postawić koło Małego tabliczkę z napisem „Będę starszym bratem” -wywołamy, oprawiamy w ramkę i damy rodzicom na święta. Tak ich poinformujemy o ciąży😉
    W przyszła niedziele lecimy już do Polski. Leci ze mną mąż żeby mi pomoc z bagażami bo mam walizki, wózek, fotelik, łóżeczko turystyczne... no nie ma szans żebym ogarnęła to sama i to jeszcze z dzieckiem na rękach. Lecimy razem a na drugi dzień mąż wraca i doleci do nas dopiero 23 grudnia przed samymi świetami. Mam nadzieje, ze samopoczucie mi się poprawi.

Kurcze widać mi już trochę brzuch! Czytałam o tym, ze w drugiej ciąży brzuch widać szybciej, ale nie sądziłam, ze aż tak!😱
    To ciekawe czy zdolasz ukrywac ciaze az do swiat :) bo to jednak 4 tygodnie

chce_byc_mama lubi tę wiadomość

• Daffi Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chce być mama Ty ten bol masz tak jak ja przy Filipie. Nigdy mnie tak czesto glowa nie bolala. Na początku bylo to 5na 7 dni w tyg. Dopiero po polowie ciazy zeszlo do 2-3 na 7 dni.. Ale za to masa innych dolegliwości byla. I mdlosci tez byly straszne. Wazne ze jestescie zdrowi i wszystko jest ok. Pomysl na przekazanie nowiny bomba! Powodzenia w podrozy i odzywaj sie jak tylko bedziesz mogla :)

chce_byc_mama lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• chce_byc_mama Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie mam nadzieje, ze nie wyda się wcześniej. Jak mnie widzieli ostatni raz jak byłam w Polsce w sierpniu to miałam jeszcze trochę zaokrąglony brzuch po ciąży wiec najwyżej pomyślą, ze nic nie udało mi się zrzucić 😉

stresant lubi tę wiadomość

atdc2n0agq3f7pfx.png
    ijpbmg7yq0tf1to1.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chce_byc_mama wrote:

Przykro mi że się źle czujesz 😟 oby dolegliwości szybko minęły!

A pomysł z tabliczka i prezentem dla rodziców super mega!!!

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    Dziewczyny, zamówiłam kombinezon na Ali-kaczy puch i jenot przy kapturze i muszę przyznać że jakość super, przyszedł w niecałe 2 tygodnie Jak coś wrzucam link:
    https://www.aliexpress.com/snapshot/.html?spm=a2g0s.buyer_published_review.0.0.38dc6c1bTuDDJU&orderId=8006404397018777

p.s. dorzucili skarpety w gratisie

Daj linka jeszcze raz bo ten nie działa 😟

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
‹‹ 4070 4071 4072 4073 4074 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ