X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg kalendarzy czwórki wychodzą przed trójkami
    😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 16:30

Bubek lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze na chwilę chciałam wrócić do usypiania na noc...w jakiej kolejności robicie te czynnosci: najpierw kolacja np kaszka jak u nas i później kąpiel, a po niej usypianie czy najpierw kapiecie, później kolacja i po niej spać? Oczywiście w jakichś odstępach...😉

age.png
    age.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest tak ze jesli na noc pije mleko z butli to najpierw kapiel potem mleczko i od razu spac. A jesli je budyn, kaszke itp z lyzeczki to najpierw jemy, potem kapiel i od razu nyny.
    Ale u nas z usypianiem nie bylo nigdy większego kłopotu. Zawsze jest tak samo ze gaszę światło i wychodzę z pokoju. Sprawdzam po ok.10min i spi.

Sansivieria lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi - kaszka, czytanie, kąpiel i cyc do usypiania

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się jakoś nie umiem zmobilizować żeby robić normalne kolacje. Jednak butla jest wygodna, my zazwyczaj po całym dniu wracamy na kolacje i nie mam kiedy jej wcześniej przygotować. U nas jest kąpiel, butla i spanie.

Co przygotowujecie na kolacje żeby było szybko? Codziennie kasze?

Bubek lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha - jajecznica, budyń, parówka, zupa z obiadu jak mu smakowała, placki bananowe jak mam ze śniadania.

Ja sama kolacji nie jadam w sumie i też zawsze kombinuje żeby było szybko.
    Zdarzyło mi się dać mu słoiczek - w sytuacjach awaryjnych mam risotto z królikiem i brokułami i tylko podgrzewam. To jest nasz pewniak od pierwszego podania ;-)

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile Ignas i inne dzieci jedzą teraz posiłków stałych?

f1d9680377.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Dziewczyny jeszcze na chwilę chciałam wrócić do usypiania na noc...w jakiej kolejności robicie te czynnosci: najpierw kolacja np kaszka jak u nas i później kąpiel, a po niej usypianie czy najpierw kapiecie, później kolacja i po niej spać? Oczywiście w jakichś odstępach...😉

u nas w ogole inaczej

czytanie, kapiel, kaszka, tulasek i do lozia

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Ja staram się Buniowi dawać 4-5 plus cycujemy jeszcze raz na dobę. Albo do popołudniowej drzemki albo na noc, zależy jak się dzień ułoży.

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    U nas też 4-5, czesciej 4 i do tego 3 razy cycus w dzień i 1-2 W nocy. Ale to raczej nie posiłki tylko takie "smaczki" przekąski 😉
    Na śniadanie i kolację póki Kasia nie znudzi się podaje kaszke.

age.png
    age.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja się jakoś nie umiem zmobilizować żeby robić normalne kolacje. Jednak butla jest wygodna, my zazwyczaj po całym dniu wracamy na kolacje i nie mam kiedy jej wcześniej przygotować. U nas jest kąpiel, butla i spanie.

Co przygotowujecie na kolacje żeby było szybko? Codziennie kasze?
    U nas kasza zazwyczaj w dzień.. na kolacje najczesciej budyń. Zawsze jak ugotuje wstawiam miseczke do zlewu z zimna woda. I jak widze ze mlody miauczy to robimy najpierw kapiel i potem karmienie ale zazwyczaj staly pokarm je przed kapiela.

U nas w dzien sa same stale pokarmy.. mleczko ma rano jak wstanie i czasem na kolacje jesli nie zrobie budyniu.. obiadek, desery owocowe , serki.. ostanio zrobilam chleb moczony w jajku i podpieczony na patelni.. mega smakowal.. jakecznice je jak ptaszek ale dziubie.. za to chlebek zjada caly.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 23:47

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha - u nas zazwyczaj 5 posiłków, ale ostatnio to się rozregulowało bo nam się jedzenie zepsuło. Bywa że jest 3 posiłki stałe a bywa że 6-7. I wliczam w to przekąski na spacerze typu biszkopty, chrupki kukurydziane itp.
    Ostatnio częściej mleko chciał w dzień i bywało że jadł 3 posiłki "stałe" które składały się z bananów i musów owocowo-warzywnych.
    To wszystko bardzo zależy. Ale zwyczajowo proponuje mu śniadanie obiad i kolację plus na spacerach (2 na dzień zazwyczaj) jakieś przegryzki albo bułkę słodka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam ostatnio (u Magdy Komsty, ale mogę się mylić) że takie bobasy powinny ten nocny sen mieć 10-12h. I jeśli jest krótszy to można zredukować drzemki dzienne.
    Wczoraj zrobiliśmy eksperyment i spał tylko raz (między 10 a 12) i usnął o 19, spał to 6:15. Było dużo ponudek w nocy i kręcił się fest.

Ale tak sobie myślę, że robię sobie kuku. Bo przecież jak dotychczas spał mi w dzień dwa razy po dwie godziny to nawet jeśli połowę każdego dnia go trzymałam na rękach to miałam średnio dwie godziny dla siebie. A w nocy wtedy spał średnio 21-7 ale czasem 21-6.

Wczoraj sam spał godzinę a drugą go trzymałam (co nie przeszkadzało mi grać w wiedźmina ❤️). Ale chyba za dużo kombinuję, bo przecież raz na jakiś czas jak śpi za krótko przez noc to nadal jest ok. A zresztą każde dziecko inne.

Ta jedna drzemka w dzień byłaby też lepszą bo moglibyśmy więcej zaplanować. Teraz poranek to była drzemka 8-9/10, spacer i druga drzemka i spał 13 do 15. No i jakiekolwiek dłuższe wyjścia w dupę bo on nie śpi inaczej niż w domu.

Co myślicie?
    Wydaje mi się że przestanę dorabiać do tego filozofię i będę nadal robić tak jak czuję - czyli nie reguluje nic, tylko śpi jak chce.

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki je 4 posiłki stałe i 2 butle mleka.
    U nas najpierw butla potem kąpiel z myciem ząbków i do spania.
    Mycie ząbków idzie nam ostatnio kiepsko. Wiki zagryzie ząbkami szczoteczkę i po myciu.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki śpi w nocy 10h a w dzień 1-1,5h (a czasem tylko 40 min☹️). Ona zawsze spała mniej niż inne dzieci.
    Jak jest pełnia to noc bardzo kiepska. Wiki się budzi, kręci siada. No cuda wyprawia.
    Paula ja bym olała teorię i pozwoliła Inasiowi spać jak chce.

zem3df9hh3tl9qot.png

Wysłany: 16 czerwca 2020, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja zrezygnowałam z drugiej drzemki kiedy Nina nie chciała zasypiać. Wcześniej było tak że ja odkładałam i zasypiała. A nagle był ryk i dziecko nieszczęśliwe. I od tego momentu ma jedną drzemkę na którą ja kładę i ona znowu się obraca i zasypia. Musisz Ignasia obserwować, on najlepiej wie ile potrzebuje. A książkowo mało które dziecko śpi więc tym się nie sugeruj. Nie kładź go o wyznaczonych już porach tylko wtedy kiedy będzie wykazywał oznaki zmęczenia. Nina też ma taki moment około 1,5h po wstaniu że zaczyna trzeć oczka, parę razy się na tym przejechałam i ja położyłam. A teraz chwilę czekam i przechodzi

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie stosowałam żadnych teorii nigdy. Julce wyeliminowalam drzemke w dzien bardzo szybko bo spala po 4h i potem w nocy wojowala az do 23-24 i spala do 9 rano. A bez drzemki zasypiala o 19 i tez do 9 rano. U Filipa nie mam klopotu bo on idzie spac od 20 czasem 21 i do rana choc zdarzaja sie noce zaburzone ale od jakiegos czasu znowu całe przespane a w dzien ma jedna drzemke 3 godziny. Zazwyczaj od 12 do 15.. dzis zasnal jakos 12.30

b2ujp2.png

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rety...w końcu się zalogowałam 🤯👍🙏

U Nas dni wyglądają w miarę podobnie
    Pobudka 9-10
    Śniadanie powiedzmy 10
    12.30-13 mleko
    15-16 obiad
    18 owoce
    20 kanapeczka
    22 mleko
    2-3 mleko

Godziny są oczywiście orientacyjne 🧐😁
    W międzyczasie na spacerach zjada a to rogalika maślanego z piekarni a to jakieś ciasteczko albo krakersa (albo Kinder Country-od siostry z plecaka wyjął odpakowane i zjadl jakieś 2 rządki 😂)
    Do tego woda woda woda (nadal z butelki,masa treningów picia z bidonu i nadal nic)

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak to u nas taki intensywny czas od kiedy córka do szkoły wróciła (niby na 3 dni) ale jednak.
    Męża nie mam calymi dniami w domu i tak sobie organizujemy dni żeby wszystko zrobić plus się pobawić i być sporo na dworze.

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas teraz wszyscy w domu i mam już tego dosyć. Nie dość że nie pomagają to jeszcze obiady muszę gotować.

stresant lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
‹‹ 4208 4209 4210 4211 4212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ