X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg kalendarzy czwórki wychodzą przed trójkami
    😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2020, 16:30

Bubek lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

30.04.2019 (41+2) Filipek 10 pkt. Apgar, CC
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze na chwilę chciałam wrócić do usypiania na noc...w jakiej kolejności robicie te czynnosci: najpierw kolacja np kaszka jak u nas i później kąpiel, a po niej usypianie czy najpierw kapiecie, później kolacja i po niej spać? Oczywiście w jakichś odstępach...😉

age.png
    age.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2020, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest tak ze jesli na noc pije mleko z butli to najpierw kapiel potem mleczko i od razu spac. A jesli je budyn, kaszke itp z lyzeczki to najpierw jemy, potem kapiel i od razu nyny.
    Ale u nas z usypianiem nie bylo nigdy większego kłopotu. Zawsze jest tak samo ze gaszę światło i wychodzę z pokoju. Sprawdzam po ok.10min i spi.

Sansivieria lubi tę wiadomość

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansi - kaszka, czytanie, kąpiel i cyc do usypiania

• malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się jakoś nie umiem zmobilizować żeby robić normalne kolacje. Jednak butla jest wygodna, my zazwyczaj po całym dniu wracamy na kolacje i nie mam kiedy jej wcześniej przygotować. U nas jest kąpiel, butla i spanie.

Co przygotowujecie na kolacje żeby było szybko? Codziennie kasze?

Bubek lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2020, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha - jajecznica, budyń, parówka, zupa z obiadu jak mu smakowała, placki bananowe jak mam ze śniadania.

Ja sama kolacji nie jadam w sumie i też zawsze kombinuje żeby było szybko.
    Zdarzyło mi się dać mu słoiczek - w sytuacjach awaryjnych mam risotto z królikiem i brokułami i tylko podgrzewam. To jest nasz pewniak od pierwszego podania ;-)

Wysłany: 15 czerwca 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile Ignas i inne dzieci jedzą teraz posiłków stałych?

f1d9680377.png
  • Bubek Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Dziewczyny jeszcze na chwilę chciałam wrócić do usypiania na noc...w jakiej kolejności robicie te czynnosci: najpierw kolacja np kaszka jak u nas i później kąpiel, a po niej usypianie czy najpierw kapiecie, później kolacja i po niej spać? Oczywiście w jakichś odstępach...😉

u nas w ogole inaczej

czytanie, kapiel, kaszka, tulasek i do lozia

86a4a28ed8.png
    ❤️❤️❤️❤️
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:

Ja staram się Buniowi dawać 4-5 plus cycujemy jeszcze raz na dobę. Albo do popołudniowej drzemki albo na noc, zależy jak się dzień ułoży.

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    U nas też 4-5, czesciej 4 i do tego 3 razy cycus w dzień i 1-2 W nocy. Ale to raczej nie posiłki tylko takie "smaczki" przekąski 😉
    Na śniadanie i kolację póki Kasia nie znudzi się podaje kaszke.

age.png
    age.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2020, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Ja się jakoś nie umiem zmobilizować żeby robić normalne kolacje. Jednak butla jest wygodna, my zazwyczaj po całym dniu wracamy na kolacje i nie mam kiedy jej wcześniej przygotować. U nas jest kąpiel, butla i spanie.

Co przygotowujecie na kolacje żeby było szybko? Codziennie kasze?
    U nas kasza zazwyczaj w dzień.. na kolacje najczesciej budyń. Zawsze jak ugotuje wstawiam miseczke do zlewu z zimna woda. I jak widze ze mlody miauczy to robimy najpierw kapiel i potem karmienie ale zazwyczaj staly pokarm je przed kapiela.

U nas w dzien sa same stale pokarmy.. mleczko ma rano jak wstanie i czasem na kolacje jesli nie zrobie budyniu.. obiadek, desery owocowe , serki.. ostanio zrobilam chleb moczony w jajku i podpieczony na patelni.. mega smakowal.. jakecznice je jak ptaszek ale dziubie.. za to chlebek zjada caly.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2020, 23:47

b2ujp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha - u nas zazwyczaj 5 posiłków, ale ostatnio to się rozregulowało bo nam się jedzenie zepsuło. Bywa że jest 3 posiłki stałe a bywa że 6-7. I wliczam w to przekąski na spacerze typu biszkopty, chrupki kukurydziane itp.
    Ostatnio częściej mleko chciał w dzień i bywało że jadł 3 posiłki "stałe" które składały się z bananów i musów owocowo-warzywnych.
    To wszystko bardzo zależy. Ale zwyczajowo proponuje mu śniadanie obiad i kolację plus na spacerach (2 na dzień zazwyczaj) jakieś przegryzki albo bułkę słodka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam ostatnio (u Magdy Komsty, ale mogę się mylić) że takie bobasy powinny ten nocny sen mieć 10-12h. I jeśli jest krótszy to można zredukować drzemki dzienne.
    Wczoraj zrobiliśmy eksperyment i spał tylko raz (między 10 a 12) i usnął o 19, spał to 6:15. Było dużo ponudek w nocy i kręcił się fest.

Ale tak sobie myślę, że robię sobie kuku. Bo przecież jak dotychczas spał mi w dzień dwa razy po dwie godziny to nawet jeśli połowę każdego dnia go trzymałam na rękach to miałam średnio dwie godziny dla siebie. A w nocy wtedy spał średnio 21-7 ale czasem 21-6.

Wczoraj sam spał godzinę a drugą go trzymałam (co nie przeszkadzało mi grać w wiedźmina ❤️). Ale chyba za dużo kombinuję, bo przecież raz na jakiś czas jak śpi za krótko przez noc to nadal jest ok. A zresztą każde dziecko inne.

Ta jedna drzemka w dzień byłaby też lepszą bo moglibyśmy więcej zaplanować. Teraz poranek to była drzemka 8-9/10, spacer i druga drzemka i spał 13 do 15. No i jakiekolwiek dłuższe wyjścia w dupę bo on nie śpi inaczej niż w domu.

Co myślicie?
    Wydaje mi się że przestanę dorabiać do tego filozofię i będę nadal robić tak jak czuję - czyli nie reguluje nic, tylko śpi jak chce.

• Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki je 4 posiłki stałe i 2 butle mleka.
    U nas najpierw butla potem kąpiel z myciem ząbków i do spania.
    Mycie ząbków idzie nam ostatnio kiepsko. Wiki zagryzie ząbkami szczoteczkę i po myciu.

zem3df9hh3tl9qot.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki śpi w nocy 10h a w dzień 1-1,5h (a czasem tylko 40 min☹️). Ona zawsze spała mniej niż inne dzieci.
    Jak jest pełnia to noc bardzo kiepska. Wiki się budzi, kręci siada. No cuda wyprawia.
    Paula ja bym olała teorię i pozwoliła Inasiowi spać jak chce.

zem3df9hh3tl9qot.png

Wysłany: 16 czerwca 2020, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja zrezygnowałam z drugiej drzemki kiedy Nina nie chciała zasypiać. Wcześniej było tak że ja odkładałam i zasypiała. A nagle był ryk i dziecko nieszczęśliwe. I od tego momentu ma jedną drzemkę na którą ja kładę i ona znowu się obraca i zasypia. Musisz Ignasia obserwować, on najlepiej wie ile potrzebuje. A książkowo mało które dziecko śpi więc tym się nie sugeruj. Nie kładź go o wyznaczonych już porach tylko wtedy kiedy będzie wykazywał oznaki zmęczenia. Nina też ma taki moment około 1,5h po wstaniu że zaczyna trzeć oczka, parę razy się na tym przejechałam i ja położyłam. A teraz chwilę czekam i przechodzi

f1d9680377.png
  • Daffi Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie stosowałam żadnych teorii nigdy. Julce wyeliminowalam drzemke w dzien bardzo szybko bo spala po 4h i potem w nocy wojowala az do 23-24 i spala do 9 rano. A bez drzemki zasypiala o 19 i tez do 9 rano. U Filipa nie mam klopotu bo on idzie spac od 20 czasem 21 i do rana choc zdarzaja sie noce zaburzone ale od jakiegos czasu znowu całe przespane a w dzien ma jedna drzemke 3 godziny. Zazwyczaj od 12 do 15.. dzis zasnal jakos 12.30

b2ujp2.png

• MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rety...w końcu się zalogowałam 🤯👍🙏

U Nas dni wyglądają w miarę podobnie
    Pobudka 9-10
    Śniadanie powiedzmy 10
    12.30-13 mleko
    15-16 obiad
    18 owoce
    20 kanapeczka
    22 mleko
    2-3 mleko

Godziny są oczywiście orientacyjne 🧐😁
    W międzyczasie na spacerach zjada a to rogalika maślanego z piekarni a to jakieś ciasteczko albo krakersa (albo Kinder Country-od siostry z plecaka wyjął odpakowane i zjadl jakieś 2 rządki 😂)
    Do tego woda woda woda (nadal z butelki,masa treningów picia z bidonu i nadal nic)

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • MamaAga85 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak to u nas taki intensywny czas od kiedy córka do szkoły wróciła (niby na 3 dni) ale jednak.
    Męża nie mam calymi dniami w domu i tak sobie organizujemy dni żeby wszystko zrobić plus się pobawić i być sporo na dworze.

SYNUŚ 15.04.2019 ❤10:31 ❤4550g ❤54cm ❤CC ❤38+6
    31ba25b915.png
  • Tunia76 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas teraz wszyscy w domu i mam już tego dosyć. Nie dość że nie pomagają to jeszcze obiady muszę gotować.

stresant lubi tę wiadomość

zem3df9hh3tl9qot.png
‹‹ 4208 4209 4210 4211 4212 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ