X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Dziewczyny jutro jadę na ta nieszczęsna krzywa cukrowa juz nie pamietam ale o której powinnam zjeść ostatni posiłek?

Najlepiej 12 godzin przed. A minimum 8.

• stresant Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmellka tak sie ciesze z dobrych wiesci :) oby tak dalej i juz zero stresu :)

Piszecie ze na polowkowym diagnozuja ZD i inne wady?

myslalam ze na usg pojde na luzie bo w 12 tyg. bardzo sie denerwowalam ze maluch chory, okazalo sie ze zdrowy wiec odetchnelam i czarne mysli odpedzilam.....teraz chcialam wlasciwie isc poogladac calkiem spokojnie a tu znow sie beda doszukiwac wad :(
    no ale chyba juz nic nie znajda jak w 12 bylo ok?

Karmelllka90 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant - znowu wyjdzie ze strasze... :D
    Ale ja tez sie stresuje coraz bardziej polowkowymi.
    Moga wyjsc wady, ktore nie wyszly w I trymestrze. Niestety. Jesli chodzi o badane trisomie to raczej nie slyszalam, ale wychodzą inne. Z tym, ze te, ktore wyjda teraz sa czesto mozliwe do leczenia w lonie matki albo zaraz po porodzie wiadomo, ze trzeba od razu na operacje. Lub tez podpowiadaja ewentualne postępowanie z ciaza (leki, czestsze usg itd).
    Wady letalne przy dobrych wynikach badan I trymestru i prawidlowych przyrostach sa raczej malo prawdopodobne. Ale to badanie robi się właśnie dlatego do 22 tygodnia (wymog prawny), zeby rodzice mieli szanse legalnie jeszcze ciążę usunac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 18:05

• Natalia-tosia Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant, ja podchodzę do tego tak, że to badanie służy do wykluczenia wad:) Tak jest mi dużo łatwiej. Ja zresztą zawsze wszystko co wygląda na czarne, koloruje na różowo :D Zdecydowanie łatwiej się żyje.

Franka2104, Paula 90, B_002, Kiwona, Martusiazabka lubią tę wiadomość

w4sqikgnoh8ujau7.png
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant, trzeba być dobrej myśli i na pewno jest tak, że skoro na dotychczasowych badaniach nie wyszły żadne nieprawidłowości, to raczej nic złego nie powinno nam się objawić podczas usg połówkowego. Aaaale, teraz dziecko będzie nieporównywalnie większe i będzie można bardziej szczegółowo przyjrzeć się strukturom i funkcjonowaniu poszczególnych narządów, więc teoretycznie jeśli coś było niezauważalne na usg w pierwszym trym, teraz lekarz powinien to wychwycić.

Mama ginekolog ma fajny tekst o tym badaniu: https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    swoją drogą właśnie przypomniało mi się jak naiwnie myślałam na początku ciąży, że aby jakoś dotrwać do końca pierwszego trymestru bo potem będzie już po stresach i będę tylko radośnie kompletować wyprawkę hahahaha naiwność debiutantki

Natalia-tosia, Paula 90, Kasiulka90 lubią tę wiadomość

tb739vvj5r83d9nz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie tak jak pisza dziewczyny, trzeba do tego podchodzic tak, ze to jest dla spokojnosci a nie stresu.
    Dobrze wiedzieć ale nie martwic sie na zapas. Chociaz spróbować sie nie martwic;)

• stresant Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dzieki za wyjasnienie :)nie wiem czy tylko ja tak podchodze pesymistycznie do własnego dziecka czy wiekszosc....

12 lat temu, tak sie nie martwilam, wogle nie myslalam zeby moje dziecko moglo byc chore spokojnie chodzilam na badania i cieszylam sie zyciem :)
    dlatego sie mowi ze dziecko powinno miec "mloda" mame a nie babcie :) z wiekiem wszedzie czlowiek widzi zlo, zagrozenia na kazdym kroku :)

Musze myslec pozytywnie, lekarz mowi ze zdrowe tzn. ze zdrowe, w 12 tygodniu byly wszystkie narzady, w 14 tygodniu usg OK, za tydzien (18 tyd. ) znow bedzie usg i jezeli nic zlego nie zobaczy no to na polowkowym tym bardziej

Kiwona lubi tę wiadomość

• Franka2104 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant mam takie same zapędy..
    W chwilach zwątpienia powtarzam sobie jak mantre, że kto ma wierzyć we własne dziecko, jeśli nie matka

tb739vvj5r83d9nz.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia-tosia wrote:
    Stresant, ja podchodzę do tego tak, że to badanie służy do wykluczenia wad:) Tak jest mi dużo łatwiej. Ja zresztą zawsze wszystko co wygląda na czarne, koloruje na różowo :D Zdecydowanie łatwiej się żyje.
    Natalia-tosia ja mam podobne podejście. Nie chce się denerwować na zapas, po co, dziecko to czuje jak się stresujemy.
    Wolę zakładać że wszystko jest ok, i jak się okaże że tak jest to będę bardzo szczęśliwa, a jak coś by wyszło to dopiero miałabym uzasadniony powód do stresu.
    Byłam na USG w 16+6 i zrobiła mi wtedy takie pomiary jak przy połówkowych, z tym że dziecko było mniejsze więc i pomiary mniej dokładne, ale wtedy wszystko wyszło super więc teraz tym bardziej nie mam powodu żeby stresować się przed połówkowymi.
    To badanie będzie bardzo dokładne i wszystkiego się będzie można dowiedzieć :) Fajnie że żyjemy w czasach że to wszystko jest możliwe to zobaczenia na etapie tak małego dziecka. Jeszcze kilka lat temu nikt nie robił badań połówkowych.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franka2104 wrote:
    Dziewczyny, na tych badaniach połówkowych (i nie tylko) zwracajcie uwagę lekarzom żeby sprawdzali dokładnie przyczep pępowiny. Moja koleżanka, która niedawno rodziła, miała przyczep błoniasty i to wyszło na jaw dopiero przy porodzie...a ciąża prowadzona przez super znaną i polecaną gin.
    Miała ogromne szczęście!!! Moja koleżanka jest w 30 tyg na połówkowych jej wyszło ze ma błoniasty przyczep ona jest pod obserwacja lekarza co tydzień i dodatkowo w poradni patologii ciazy co 2 tyg. Mieli małego wyciągać w 30 tyg ale na razie jest wszystko dobrze i jeszcze chwilkę ja potrzymaja i rozpakuja. Za duze ryzyko ze sie zerwie

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiadomo każda z nas bedzie sie stesowac na połówkowych takie z nas juz kwoki haha, ale jestem dobrej mysli ze każda z nas bedzie sie chwalić waga i pięknymi zdjeciami. A ja z mężem postanowiłam ze zmienimy klinikę i lekarza bo w tej drugiej co znalazłam jest jeszcze lepsza jakość HD i dają filmik a tego nie miałam. Mimo ze lekarz u którego byłam jest moim zdaniem genialny super tłumaczy i wszytsko dokładnie wyjaśnia ale to samo piszą o tym drugim.

• Franka2104 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, miała niesamowite szczęście że ten przyczep się nie zerwał. W głowie mi się nie mieści jak lekarz prowadzący może coś takiego przegapić...

tb739vvj5r83d9nz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    No dzieki za wyjasnienie :)nie wiem czy tylko ja tak podchodze pesymistycznie do własnego dziecka czy wiekszosc....

12 lat temu, tak sie nie martwilam, wogle nie myslalam zeby moje dziecko moglo byc chore spokojnie chodzilam na badania i cieszylam sie zyciem :)
    dlatego sie mowi ze dziecko powinno miec "mloda" mame a nie babcie :) z wiekiem wszedzie czlowiek widzi zlo, zagrozenia na kazdym kroku :)

Musze myslec pozytywnie, lekarz mowi ze zdrowe tzn. ze zdrowe, w 12 tygodniu byly wszystkie narzady, w 14 tygodniu usg OK, za tydzien (18 tyd. ) znow bedzie usg i jezeli nic zlego nie zobaczy no to na polowkowym tym bardziej

Kochana ja mam to samo a to moje pierwsze dziecko. Chociaz w sumie jestem babcia troche jak na nasze czasy. Mam 28 lat.
    Mysle, ze to kwestia świadomości. Wiedza może byc zarowno błogosławieństwem jak i przekleństwem ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie smog juz przekracza normy 300%. Az drapie w gardle. Jutro kupie maske

Fasolka77 lubi tę wiadomość

• india Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula rozbawilas mnie ;)
    Ja w takim razie jestem super babcia - 35 lat i pierwszy maluch

Fasolka77, Franka2104, Misiabella, Kiwona lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Fasolka77 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Kochana ja mam to samo a to moje pierwsze dziecko. Chociaz w sumie jestem babcia troche jak na nasze czasy. Mam 28 lat.
    Mysle, ze to kwestia świadomości. Wiedza może byc zarowno błogosławieństwem jak i przekleństwem ;)

Jezu... babcią to jestem ja :) w styczniu kończę 41 lat :) :) :)

Kiwona lubi tę wiadomość

Fasolka77

atdc9vvjype3clpf.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    U mnie smog juz przekracza normy 300%. Az drapie w gardle. Jutro kupie maske
    Paula a skąd jesteś?
    W Krakowie teraz 430% :( Straszne to powietrze. Mnie też drapie w gardle od kilku dni.

A co do "babci" to nie czuj się tak Paula :) Ja też mam 28 lat a czuję się młodą dziewczyną w idealnym wieku na pierwsze dziecko!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 19:53

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • stresant Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula masz racje to kwestia swiadomosci....ja wole wiedziec mniej niz wiecej :)

Kupujecie dziecku smoczek? przegladam wlasnie strony, tyle tego jest...

• stresant Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie, ja tak na zarty mowilam o tej babci....czlowiek ma tyle lat na ile sie czuje....ja w tej ciazy po 12 latach przerwy, fizycznie czuje sie swietnie, nic mi nie dolega, nic nie boli wiecej niz 12 lat temu, ale po prostu w głowie nasrane :)

B_002, Kiwona lubią tę wiadomość

‹‹ 481 482 483 484 485 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ