X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kiwona Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, ja kupiłam dzisiaj rozmiar 40/42 i jest na teraz ok, ale niedługo będzie mi ciasno. Za to jest bardzo fajna myślę. Może jutro podjadę jeszcze poszukać gdzieś większych rozmiarów.
    Smutno mi, bo moja kotka Grażka ma prawdopodobnie raka :( Jest to już nieuleczalne :(

24.04.2019 3800 g 56 cm
    qdkkiei3w97yr8ui.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula 90 wrote:
    Z niskimi nie mam za dużo do czynienia, u mnie niskie to około 70 bo już wtedy miałam ketony. Kazal mi dodać porcje węgli złożonych do śniadania. Czyli kromka chleba pełnoziarnistego albo coś takiego.

Mycha - najlepiej jak skonsultujesz z lekarzem oczywiście. Niskie cukry mogą wynikać też z zaburzeń w pracy tarczycy, nadnerczy i przysadki.

Ja mam koleżankę z cukrzyca typu 1 i u niej najniższy cukier był 34. Wtedy zjadła Snickersa, popiła Cola i szybciutko skoczył. Ale było słabo. Hipoglikemia tak samo jak hiperglikemia to stany potencjalnie zagrażające życiu, one występują w cukrzycy ale mogą być objawem też innych cholerstw.
    Oczywiście, w poniedziałek o wszystko dopytam. Mam Hashi ale pod kontrolą więc nie wiem czy może być powodem. Czyli zbyt niski cukier to też cukrzyca?

f1d9680377.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona wrote:
    Karmelka, ja kupiłam dzisiaj rozmiar 40/42 i jest na teraz ok, ale niedługo będzie mi ciasno. Za to jest bardzo fajna myślę. Może jutro podjadę jeszcze poszukać gdzieś większych rozmiarów.
    Smutno mi, bo moja kotka Grażka ma prawdopodobnie raka :( Jest to już nieuleczalne :(
    Kiwona przykro mi, niestety wiem co czujesz :( mocno tule

Kiwona lubi tę wiadomość

f1d9680377.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona przytulam mocno. Ja miałam kotkę, która miała 15 lat i odeszła we wrześniu tego roku.
    Nie mieszkała ostatnio ze mną, tylko z moimi dziadkami, ale była moja i rozumiem że się człowiek przywiązuje do traktuje kotka jak członka rodziny, smutne, ale niestety takie jest życie :(

Kiwona lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie dzisiaj postawiła 3 razy po jakims tygodniu luzu. Ale wszędzie czytam, że to już naturalne ćwiczenia macicy do porodu i widzę, że po przekroczeniu magicznych 20 tygodni coraz nas wiecej tego doświadcza. Co nie znaczy, że nie należy tego zgłosić oczywiście swojemu lekarzowi. Ale ja biorę luteinę 2x1 i dupka 1x1 i magnez 3x1 magne b6 i 3x1 asmag forte ale widocznie małej ruchy ja pobudzają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 21:44

B_002 lubi tę wiadomość

• stresant Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    estrella wrote:
    Pamiętam jak na porodowce mój mąż miał przeciąć pepowine i bardzo się zdziwił że taka twarda :)

Stresant widzę, że nie tylko ja mam problemy z mamą... Między nami cisza od poprzedniej środy, po tym jak usłyszałam od niej wiele niemiłych słów o moim mężu i córce oraz zastrzeżeń do mnie, rozlaczylam się i ona milczy, ja też milczę. Smutne że nie interesuje jej jak ja się czuję czy jej wnuczka... Chociaż z drugiej strony to przynajmniej nie muszę słuchać jej narzekań bo rozmowa z moją mama to jej monolog polegający na narzekaniu...

Daffi super że jesteście w domu :) zdrowka dla Was!

A ja pierwszy tydzień zwolnienia mam za sobą i tak mi szybko zleciał że jestem w szoku. Jak chodziłam do pracy to jakoś się ciagnelo, a teraz śpię dłużej to i dni szybciej lecą. Muszę wziąć się za wyprawkę bo jak tak dalej pójdzie to nie zdążę :)

Wlasnie ja tez tak mam z mama, jakbym dzis nie zadzwonila i nie starala sie podtrzymac rozmowy, ona by miesiac sie nie odezwala.....a przed nami Swieta...kto wie czy by wogole przyjechala.....siedzialaby sama (bo ma tylko mnie) a ja bym ryczala i miala popsute Swieta wyrzutami sumienia wyrodnej corki....

czym dluzej sie czlowiek nie odzywa tym gorzej...juz wole podkulic ogon i wyciagnac reke niz sie zamartwiac czy zyje.....

a o narzekaniach i radach to slysze w kazdej rozmowie...zle dzieci wychowuje, zle karmie....ona ma nadzieje ze trzeciemu dziecku bede od poczatku wszystko dawac do jedzenia i naucze go calowac stare ciotki na dzien dobry........a maz moj jest najgorszy na swiecie, bo do kosciola nie chodzi......ale to ze mnie nosi na rekach i gwiazdke z nieba by mi dal, to sie nie liczy, bo kosciol najwazniejszy....ja to sie w piekle bede smazyc, bo teraz w ciazy co niedziele nie siedze w pierwszej lawce i zly przyklad daje dzieciom.....ech duzo by opowiadac......takie gadanie to mi jednym uchem wchodzi a drugim wychodzi....ale boli mnie bardziej to ze sie obrazila wlasciwie na nic........bo ja sie nie poczuwam do winy :(

Lolka ratownik medyczny to wiecej niz lekarz :) nie wiem jak jest teraz....ale w karetce chyba juz lekarz nie jezdzi, tylko ratownicy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 21:48

• Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przekopałam neta za koszulami, Karmelka mnie natchnęła tym sklepem GranaTovo, ale faktycznie tam drogo.
    Może odgapicie, bo są ładne, bawełniane i niedrogie :)
    I co ważne, są typowo ciążowe z miejscem na brzuszek, z przedłużonym przodem. Za każdym razem jak jestem na ginekologii w szpitalu obiecuję sobie, że nie będę wyglądać jak większość ciężarnych - kaczuszki z kuperkiem na wierzchu, bo koszulina taka krótka ;)

https://allegro.pl/koszula-do-karmienia-italian-fashion-ana-roz-s-i7638607299.html?fromVariant=7638608746

https://allegro.pl/italian-fashion-koszula-ciazowa-kr-zyta-granat-s-i6882772269.html?fromVariant=7279321960

https://allegro.pl/oferta/taro-koszula-ciazowa-nika-2228-k1-do-karmienia-s-7462372778?fromVariant=7462373024

Karmelllka90, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Mi sie dzisiaj postawiła 3 razy po jakims tygodniu luzu. Ale wszędzie czytam, że to już naturalne ćwiczenia macicy do porodu i widzę, że po przekroczeniu magicznych 20 tygodni coraz nas wiecej tego doświadcza. Co nie znaczy, że nie należy tego zgłosić oczywiście swojemu lekarzowi. Ale ja biorę luteinę 2x1 i dupka 1x1 i magnez 3x1 magne b6 i 3x1 asmag forte ale widocznie małej ruchy ja pobudzają.
    Dokładnie tak, trzeba zawsze zgłaszać. Ale wiesz, że ja z tym tekstem w środę do lekarza uderzyłam, że na tym etapie to chyba normalne...a on mi odpowiedział, że nie :/
    Jesteś dobrze obstawiona lekami, więc nie ma co się przejmować :)

Kiwona, strasznie mi przykro :( Ja w zeszłym roku płakałam jak bóbr za chomikiem...urlop brałam jak widziałam, że już odchodzi..człowiek tak bardzo się przywiązuje do "braci mniejszych"...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 21:53

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiwona smutne :( w marcu tego roku zdechła moja suczka kochanatez na raka miała 15 lat. Płakałam tak strasznie bo rodzice chcieli to ukryć przede mną ale sie zorientowałam wracałam wtedy z pracy było późno a ja szlam i szlochała w głos na całe osiedle. Jak weszłam do mieszkania to mój mąż prawie na zawał zszedł nie wiedział co się dzieje. Ale ślą mnie zwierzę to członek rodziny.

A co do koszuli, to w gazetce widziałam ze sa rozmiary od XS do L sa większe ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Dokładnie tak, trzeba zawsze zgłaszać. Ale wiesz, że ja z tym tekstem w środę do lekarza uderzyłam, że na tym etapie to chyba normalne...a on mi odpowiedział, że nie :/

Kiwona, strasznie mi przykro :( Ja w zeszłym roku płakałam jak bóbr za chomikiem...urlop brałam jak widziałam, że już odchodzi..człowiek tak bardzo się przywiązuje do "braci mniejszych"...
    Ale to mnie właśnie dziwi bo ja 2 tyg temu jak sie wystraszyłam tego stawiania byłam na IP i tam lekarz mi powiedział, że to już normalne , że bedzie sie tak działo. Szczerze to każdy lekarz jakby z innych podręczników sie uczył.

• B_002 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    Wiewióreczka wrote:

A ja właśnie też przeczytałam teraz w książce opis skurczów Braxtona-Hicksa i właściwie to się pokrywa z tym jak my opisujemy to stawianie się macicy. Jest napisane tak jakby jedno z drugim miało wiele wspólnego. I że po 20tc może się zdarzać.
    I artykuł w internecie o stawianiu się macicy też miał wzmiankę o tym, że to stawianie jest związane z tymi skurczami przepowiadającymi po 20tc.
    Ale i tak zapytam lekarza :)

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • india Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez stawianie macicy szczegolnie wyczuwalne w nocy jak leżę na wznak, choć w dzień tez sie zdarza. Ale mimo, ze chyba tak miałam od 16 tyg na szczęście nie wpłynęło to na długość szyjki, przynajmniej do tej pory.

DorotaAnna a jaki lekarz robil ci usg? Jestes zadowolona z badania? Zdjecie śliczne. Może pojde siebie tam na usg III trym

Juz mnie oczy bolą od siedzenia w komórce, ale robilam dzis rozeznanie za lozeczkiem, szafa i fotelem. Czas sie pomalu ogarniać a ja nadal na nic nie moge sie zdecydować :/

ug378ribe4qdpu6z.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka ja właśnie takie jak wkleiłaś w 1 linku polecałam w poprzednim poście - są mega wygodne, więc polecam :)

Wiewióreczka, martusiawp lubią tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
  • india Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nasze dzieciaczki rosną <3 a pamiętacie jak niedawno były takie tyci tyci?

Wiewióreczka, Franka2104, martusiawp lubią tę wiadomość

ug378ribe4qdpu6z.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelka, ja właśnie też tego nie rozumiem. Ale mój twierdzi, że twardy brzuch nie jest wcale normalnym i pożądanym objawem. I że od tego mi szyja poszła...

B-002, dziś czytałam artykuł, że skurcze BH mało kto odczuwa i one są bardzo charakterystyczne. Idą od góry brzucha w dół macicy taką jakby falą i bardzo krótko trwają. Ja nie czuję żadnej fali, skamieniały sam dół lub cała macica, przechodzi jak zmienię pozycję.

Cholera wie jak to jest ;)

B_002 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India robił mi Bednarek w Citomedzie. Bardzo zadowolona jestem wszystko dokładnie ogląda, odpowiada na pytania konkretnie m, bardzo miły człowiek :) prenatalne też on mi robił. Będę się wybierać do niego jeszcze w 30 tc sprawdzić serduszko

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • india Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DorotaAnna nawet planowałam sie do niego zapisać po opiniach w necie, bo ogolnie nie znam lekarzy z CM

ug378ribe4qdpu6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi powiedziało moich dwóch lekarzy, jeden certyfikowany do tych badań prenatalnych, drugi moj że to normalne po 20 tyg i tak będzie. Więc się też trzymam tego bo inaczej bym oszalała doszukujac się czegoś złego. Przyjmuje że mają rację z tą macica :)
    Zbyt dawno byłam w ciążach poprzednich żebym pamiętała czy tak miałam czy nie. Może któraś pamięta?

Musze kupić tak czy siak magnez b6 bo mi się skończył. Dzięki za przypomnienie ;)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

• DorotaAnna Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak na razie tylko raz chyba czułam to twardnienie dosłownie przez góra 15 min. Na pewno każda z nas powinna o tym indywidualnie porozmawiać z lekarzem bo jesteśmy różne i nasze ciąże są różne więc też lepiej się nie kierować kimś tylko po prostu spytać lekarza ;)

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30 🧔🏻‍♂️32

05.2018 poronienie zatrzymane 9tc
    04.2019 👶🏼
    Aktualnie 1 cs o drugie bejbisia
    13.02 ⏸️
    15.02 beta 81,5
    17.02 beta 158,4
    01.03 pęcherzyk ciążowy 1,2 cm
    15.03 CRL 1,24 cm ❤️
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    india wrote:
    Ale nasze dzieciaczki rosną <3 a pamiętacie jak niedawno były takie tyci tyci?
    Taaaak :) I pisałyśmy, że CRL ma już 2 cm haha! :D
    A tu teraz pół kilo....:D

DorotaAnna, Franka2104, india, martusiawp lubią tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
‹‹ 698 699 700 701 702 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ