X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe maluszki 2019
Odpowiedz

Kwietniowe maluszki 2019

Oceń ten wątek:
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak, u mnie szczęśliwie jeszcze się żadne problemy z cukrem nie objawiły, mam wręcz ciut za niski.

A wiecie co mi dziś na odchodne mój lekarz powiedział? " No to jeszcze tak z 10 tygodni przyjemnych, a potem się zacznie" także ten...celebruję każdą chwilę :D i chyba faktycznie lepiej teraz ogarnąć wszelkie zakupy wyprawkowe i potem już sobie tym nie zawracać głowy

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Z tym stawianiem się macicy to ja też się czasem zastanawiam jak to wygląda bo nie wiem.
    Czasem (raz na kilka dni) mam coś takiego że brzuch robi się twardszy jak leżę i ma jakiś taki określony kształt, jak się dotknie to ten kształt jest wyczuwalny. Trwa to chwilę i przestaje, brzuch z powrotem robi się miękki. Nie rozmawiałam o tym z moją panią doktor bo nawet nie pamiętałam zwykle żeby poruszyć taki temat. Może sobie zapiszę i zapytam, chociaż pewnie mi powie żeby brać więcej magnezu :P Biorę teraz jedną tabletkę dziennie MagneB6 Forte.
    Myślicie że to jest to stawianie macicy?

Tak, to macica kochana.

B_002 lubi tę wiadomość

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Aga2606 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelllka90 wrote:
    B_002 przeprowadzka juz tuż tuż?

Aga2606 wyrwałas ja? A ty tez jesteś z Krakowa?

Nie... ona za mało wystaje ale mi spliowala ten fragment który robił mi dziurę... wyrwać muszę po ciazy... (nie wiem w sumie jak z karmieniem i mocnymi znieczuleniami bo to trzbe ciąć dziąsło...)

relgepoklmz2enzg.png
    zem3epokdku6r9s8.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Tak, to macica kochana.
    A to może się zapytam we wtorek na wizycie czy coś z tym musze robić.
    Zdarza się rzadko ale jednak.

gg64zbmhxvebnkcj.png
    29.03.2019 [39+2] Zosia <3 2580g, 52cm, 10pkt, SN
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    Z tym stawianiem się macicy to ja też się czasem zastanawiam jak to wygląda bo nie wiem.
    Czasem (raz na kilka dni) mam coś takiego że brzuch robi się twardszy jak leżę i ma jakiś taki określony kształt, jak się dotknie to ten kształt jest wyczuwalny. Trwa to chwilę i przestaje, brzuch z powrotem robi się miękki. Nie rozmawiałam o tym z moją panią doktor bo nawet nie pamiętałam zwykle żeby poruszyć taki temat. Może sobie zapiszę i zapytam, chociaż pewnie mi powie żeby brać więcej magnezu :P Biorę teraz jedną tabletkę dziennie MagneB6 Forte.
    Myślicie że to jest to stawianie macicy?
    Ja nie myślę, tylko jestem pewna. Właśnie tak u mnie to wygląda jak opisałaś. Więcej magnezu! ;) Ja biorę 6-8 tabletek dziennie i mam magnez w dolnej granicy. Macica to mięsień i z wielkości orzecha włoskiego robi nam się arbuz, więc naprawdę dużo magnezu jest potrzebne, nie dostarczysz wszystkiego z pożywieniem.

B_002 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wspominałam kilka razy jak wyglada stawianie się macicy u mnie :) w połowie 15 tc pojawiła mi się po prawej stronie kulka wielkości zaciśniętej pięści, dość twarda. I tak zaczęło się stawianie codziennie lub co 2 dni. Ja zazwyczaj miałam to właśnie po prawej stronie i zawsze wyglądało tak samo. W późniejszym okresie ciąży macica zaczęła stawiać się po długości, brzuch twardy i czuć ewidentnie inny kształt, takie uwypuklenie. Zazwyczaj niebolesne. Do tej pory mi się stawia codziennie ale już mniej niż wcześniej, no i tak jak już pisałam, tylko w pozycji leżącej, zmiana pozycji pomaga albo po prostu po chwili mija samo.

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • Karollinax26 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Ja nie myślę, tylko jestem pewna. Właśnie tak u mnie to wygląda jak opisałaś. Więcej magnezu! ;) Ja biorę 6-8 tabletek dziennie i mam magnez w dolnej granicy. Macica to mięsień i z wielkości orzecha włoskiego robi nam się arbuz, więc naprawdę dużo magnezu jest potrzebne, nie dostarczysz wszystkiego z pożywieniem.

Można się przyzwyczaić, prawda Wiewiórka ? :D

syy2roeqbhtk0nxh.png
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    To już idę łyknąć dodatkowy magnez :) Bo dzisiaj mi się postawiła też.
    Ale szyjkę ostatnio mierzoną miałam długą (40mm) więc się nie martwię.
    Z resztą zauważyłam że mi się to zdarza jak mam dużo ruchu w ciągu dnia, dzisiaj trochę byłam na mieście, musiałam kilka spraw pozałatwiać i mało odpoczywałam. Jak jestem w domu i nie wychodzę to tego nie mam.

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karollinax26 wrote:
    Można się przyzwyczaić, prawda Wiewiórka ? :D
    Prawda!:D Trzeba zaakceptować ;) Są plusy - mega jędrny brzuch podczas stawiania...albo czasem można nawet wyczuć dokąd macica sięga...no i to chyba tyle :P ;)

Franka2104 lubi tę wiadomość

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wszystko wiem o zbyt wysokim cukrze a co jeżeli glukoza jest poniżej normy? Norma od 70 a mam 66. To też jakoś trzeba kontrolowac? Jeść coś specjalnego? Miała któraś z tym problem? W poniedziałek mam lekarza to się wszystkiego dowiem ale wiecie jak to jest, cały weekend przede mną :) i będę się martwić :D

Franka to nieciekawie że jesteś uziemiona :/

f1d9680377.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B_002 wrote:
    To już idę łyknąć dodatkowy magnez :) Bo dzisiaj mi się postawiła też.
    Ale szyjkę ostatnio mierzoną miałam długą (40mm) więc się nie martwię.
    Z resztą zauważyłam że mi się to zdarza jak mam dużo ruchu w ciągu dnia, dzisiaj trochę byłam na mieście, musiałam kilka spraw pozałatwiać i mało odpoczywałam. Jak jestem w domu i nie wychodzę to tego nie mam.
    Basiu, zwróć uwagę w nocy jak się przebudzasz czy zmieniasz pozycję, czy brzuszek też nie jest twardy. Ja w sumie przez przypadek to odkryłam kiedyś, bo zupełnie bezbolesne to jest, czasem czuć napiętą skórę, ale nie zawsze. I tak się okazało, że prawie za każdym razem jak się obudzę to jest macica postawiona, a w dzień jest OK.
    A magnezik łykaj po jedzeniu :)

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • Franka2104 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gdzieś widziałam info, że za niski cukier jest lepszy niż zbyt wysoki, ale za to może mu towarzyszyć wysoki poziom ketonów, a to podobno średnio. Dopiero po świętach będę miała robioną krzywą i zobaczymy jak to wyjdzie. Do tej pory zawsze miałam cukier tuż pod dolną granicą, ale lekarz mówił, że jest ok i nie trzeba się tym przejmować.

tb739vvj5r83d9nz.png
  • Wiewióreczka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka_mycha wrote:
    Już wszystko wiem o zbyt wysokim cukrze a co jeżeli glukoza jest poniżej normy? Norma od 70 a mam 66. To też jakoś trzeba kontrolowac? Jeść coś specjalnego? Miała któraś z tym problem? W poniedziałek mam lekarza to się wszystkiego dowiem ale wiecie jak to jest, cały weekend przede mną :) i będę się martwić :D

Franka to nieciekawie że jesteś uziemiona :/
    Mi to trochę hipoglikemią zalatuje, ale niech się Paula wypowie. A nie czujesz się często zmęczona, ospała?

bd3611ef89.png
    [*] Aniołek 8 tc
  • B_002 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Basiu, zwróć uwagę w nocy jak się przebudzasz czy zmieniasz pozycję, czy brzuszek też nie jest twardy. Ja w sumie przez przypadek to odkryłam kiedyś, bo zupełnie bezbolesne to jest, czasem czuć napiętą skórę, ale nie zawsze. I tak się okazało, że prawie za każdym razem jak się obudzę to jest macica postawiona, a w dzień jest OK.
    A magnezik łykaj po jedzeniu :)
    Odkąd śpię z poduszką ciążową to wcale nie zmieniam pozycji w nocy. Budzę się tak jak zasnęłam. Przekręcam się dopiero wtedy ewentualnie na drugi boczek.
    Ale zwrócę uwagę na to czy brzuch wtedy twardnieje.
    Na razie to zauważyłam że jak kładę się spać i jak się budzę to dziecko jest wtedy bardzo aktywne. I najbardziej lubi stukać w tą część brzucha która przylega do łóżka, wtedy się odwracam bo czuję jakbym brzuchem stukała w materac :P

Wiewióreczka lubi tę wiadomość

gg64zbmhxvebnkcj.png
  • malutka_mycha Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ketonow nie mam. A czuje się dobrze, wręcz mam bardzo dużo energii. Jeden dzień miałam że cały czas kręciło mi się w głowie. A oprócz tego nic więcej.

f1d9680377.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam jak na porodowce mój mąż miał przeciąć pepowine i bardzo się zdziwił że taka twarda :)

Stresant widzę, że nie tylko ja mam problemy z mamą... Między nami cisza od poprzedniej środy, po tym jak usłyszałam od niej wiele niemiłych słów o moim mężu i córce oraz zastrzeżeń do mnie, rozlaczylam się i ona milczy, ja też milczę. Smutne że nie interesuje jej jak ja się czuję czy jej wnuczka... Chociaż z drugiej strony to przynajmniej nie muszę słuchać jej narzekań bo rozmowa z moją mama to jej monolog polegający na narzekaniu...

Daffi super że jesteście w domu :) zdrowka dla Was!

A ja pierwszy tydzień zwolnienia mam za sobą i tak mi szybko zleciał że jestem w szoku. Jak chodziłam do pracy to jakoś się ciagnelo, a teraz śpię dłużej to i dni szybciej lecą. Muszę wziąć się za wyprawkę bo jak tak dalej pójdzie to nie zdążę :)

Daffi lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maz pojechał do Lidla i kupił mi jedna ta koszule. Wziął Największy roznie czyli L i jest na teraz... jeszcze z dwa tyg i brzuszek sie nie zmieści omg

Kiwona, martusiawp lubią tę wiadomość

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresant mój mąż nie jest lekarzem tylko ratownikiem medycznym, ale ratownictwo studiował na akademii medycznej więc wszystkie zajęcia kliniczne miał w szpitalach tak jak lekarski, a często razem z nimi. Normalnie badali pacjentów, interpretowali rtg, ekg, rezonanse i inne takie i brali udział w operacjach. Później w pracy takie doświadczenie sią mocno przydawało zwłaszcza na początku. Ja też się sporo przy nim nauczyłam ;).

Karolina i Wiewiórka ja też mam stawiania codziennie, ostatnio nawet częściej bo Filip bardziej aktywny i pobudza macicę do skurczy. Biorę teraz tylko Magnez na to i póki szyjka i badanie wychodzi ok to staram się tym nie przejmować.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewióreczka wrote:
    Mi to trochę hipoglikemią zalatuje, ale niech się Paula wypowie. A nie czujesz się często zmęczona, ospała?

Z niskimi nie mam za dużo do czynienia, u mnie niskie to około 70 bo już wtedy miałam ketony. Kazal mi dodać porcje węgli złożonych do śniadania. Czyli kromka chleba pełnoziarnistego albo coś takiego.

Mycha - najlepiej jak skonsultujesz z lekarzem oczywiście. Niskie cukry mogą wynikać też z zaburzeń w pracy tarczycy, nadnerczy i przysadki.

Ja mam koleżankę z cukrzyca typu 1 i u niej najniższy cukier był 34. Wtedy zjadła Snickersa, popiła Cola i szybciutko skoczył. Ale było słabo. Hipoglikemia tak samo jak hiperglikemia to stany potencjalnie zagrażające życiu, one występują w cukrzycy ale mogą być objawem też innych cholerstw.

• espoir Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do koszul do karmienia, to ja miałam TAKIE, chociaż u innego sprzedawcy kupowane, bo to dawno temu było - i bardzo wygodne były :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 22:06

martusiawp lubi tę wiadomość

💛 12.2015 🧒
    🧡 09.2017 🧒
    ❤️ 05.2019 🧒
    💜 06.2021 🧒
    🩵 12.2022 🧒
    🩷 10.2024 👧
‹‹ 697 698 699 700 701 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ