Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
no tak, u mnie szczęśliwie jeszcze się żadne problemy z cukrem nie objawiły, mam wręcz ciut za niski.
A wiecie co mi dziś na odchodne mój lekarz powiedział? " No to jeszcze tak z 10 tygodni przyjemnych, a potem się zacznie" także ten...celebruję każdą chwilęi chyba faktycznie lepiej teraz ogarnąć wszelkie zakupy wyprawkowe i potem już sobie tym nie zawracać głowy
-
B_002 wrote:Z tym stawianiem się macicy to ja też się czasem zastanawiam jak to wygląda bo nie wiem.
Czasem (raz na kilka dni) mam coś takiego że brzuch robi się twardszy jak leżę i ma jakiś taki określony kształt, jak się dotknie to ten kształt jest wyczuwalny. Trwa to chwilę i przestaje, brzuch z powrotem robi się miękki. Nie rozmawiałam o tym z moją panią doktor bo nawet nie pamiętałam zwykle żeby poruszyć taki temat. Może sobie zapiszę i zapytam, chociaż pewnie mi powie żeby brać więcej magnezuBiorę teraz jedną tabletkę dziennie MagneB6 Forte.
Myślicie że to jest to stawianie macicy?
Tak, to macica kochana.B_002 lubi tę wiadomość
-
Karmelllka90 wrote:B_002 przeprowadzka juz tuż tuż?
Aga2606 wyrwałas ja? A ty tez jesteś z Krakowa?
Nie... ona za mało wystaje ale mi spliowala ten fragment który robił mi dziurę... wyrwać muszę po ciazy... (nie wiem w sumie jak z karmieniem i mocnymi znieczuleniami bo to trzbe ciąć dziąsło...)
-
B_002 wrote:Z tym stawianiem się macicy to ja też się czasem zastanawiam jak to wygląda bo nie wiem.
Czasem (raz na kilka dni) mam coś takiego że brzuch robi się twardszy jak leżę i ma jakiś taki określony kształt, jak się dotknie to ten kształt jest wyczuwalny. Trwa to chwilę i przestaje, brzuch z powrotem robi się miękki. Nie rozmawiałam o tym z moją panią doktor bo nawet nie pamiętałam zwykle żeby poruszyć taki temat. Może sobie zapiszę i zapytam, chociaż pewnie mi powie żeby brać więcej magnezuBiorę teraz jedną tabletkę dziennie MagneB6 Forte.
Myślicie że to jest to stawianie macicy?Ja biorę 6-8 tabletek dziennie i mam magnez w dolnej granicy. Macica to mięsień i z wielkości orzecha włoskiego robi nam się arbuz, więc naprawdę dużo magnezu jest potrzebne, nie dostarczysz wszystkiego z pożywieniem.
B_002 lubi tę wiadomość
-
Wspominałam kilka razy jak wyglada stawianie się macicy u mnie
w połowie 15 tc pojawiła mi się po prawej stronie kulka wielkości zaciśniętej pięści, dość twarda. I tak zaczęło się stawianie codziennie lub co 2 dni. Ja zazwyczaj miałam to właśnie po prawej stronie i zawsze wyglądało tak samo. W późniejszym okresie ciąży macica zaczęła stawiać się po długości, brzuch twardy i czuć ewidentnie inny kształt, takie uwypuklenie. Zazwyczaj niebolesne. Do tej pory mi się stawia codziennie ale już mniej niż wcześniej, no i tak jak już pisałam, tylko w pozycji leżącej, zmiana pozycji pomaga albo po prostu po chwili mija samo.
-
Wiewióreczka wrote:Ja nie myślę, tylko jestem pewna. Właśnie tak u mnie to wygląda jak opisałaś. Więcej magnezu!
Ja biorę 6-8 tabletek dziennie i mam magnez w dolnej granicy. Macica to mięsień i z wielkości orzecha włoskiego robi nam się arbuz, więc naprawdę dużo magnezu jest potrzebne, nie dostarczysz wszystkiego z pożywieniem.
Można się przyzwyczaić, prawda Wiewiórka ? -
Wiewióreczka wrote:Ja nie myślę, tylko jestem pewna. Właśnie tak u mnie to wygląda jak opisałaś. Więcej magnezu!
Ja biorę 6-8 tabletek dziennie i mam magnez w dolnej granicy. Macica to mięsień i z wielkości orzecha włoskiego robi nam się arbuz, więc naprawdę dużo magnezu jest potrzebne, nie dostarczysz wszystkiego z pożywieniem.
Bo dzisiaj mi się postawiła też.
Ale szyjkę ostatnio mierzoną miałam długą (40mm) więc się nie martwię.
Z resztą zauważyłam że mi się to zdarza jak mam dużo ruchu w ciągu dnia, dzisiaj trochę byłam na mieście, musiałam kilka spraw pozałatwiać i mało odpoczywałam. Jak jestem w domu i nie wychodzę to tego nie mam.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
Karollinax26 wrote:Można się przyzwyczaić, prawda Wiewiórka ?
Trzeba zaakceptować
Są plusy - mega jędrny brzuch podczas stawiania...albo czasem można nawet wyczuć dokąd macica sięga...no i to chyba tyle
Franka2104 lubi tę wiadomość
-
Już wszystko wiem o zbyt wysokim cukrze a co jeżeli glukoza jest poniżej normy? Norma od 70 a mam 66. To też jakoś trzeba kontrolowac? Jeść coś specjalnego? Miała któraś z tym problem? W poniedziałek mam lekarza to się wszystkiego dowiem ale wiecie jak to jest, cały weekend przede mną
i będę się martwić
Franka to nieciekawie że jesteś uziemiona -
B_002 wrote:To już idę łyknąć dodatkowy magnez
Bo dzisiaj mi się postawiła też.
Ale szyjkę ostatnio mierzoną miałam długą (40mm) więc się nie martwię.
Z resztą zauważyłam że mi się to zdarza jak mam dużo ruchu w ciągu dnia, dzisiaj trochę byłam na mieście, musiałam kilka spraw pozałatwiać i mało odpoczywałam. Jak jestem w domu i nie wychodzę to tego nie mam.
A magnezik łykaj po jedzeniu -
gdzieś widziałam info, że za niski cukier jest lepszy niż zbyt wysoki, ale za to może mu towarzyszyć wysoki poziom ketonów, a to podobno średnio. Dopiero po świętach będę miała robioną krzywą i zobaczymy jak to wyjdzie. Do tej pory zawsze miałam cukier tuż pod dolną granicą, ale lekarz mówił, że jest ok i nie trzeba się tym przejmować.
-
malutka_mycha wrote:Już wszystko wiem o zbyt wysokim cukrze a co jeżeli glukoza jest poniżej normy? Norma od 70 a mam 66. To też jakoś trzeba kontrolowac? Jeść coś specjalnego? Miała któraś z tym problem? W poniedziałek mam lekarza to się wszystkiego dowiem ale wiecie jak to jest, cały weekend przede mną
i będę się martwić
Franka to nieciekawie że jesteś uziemiona -
Wiewióreczka wrote:Basiu, zwróć uwagę w nocy jak się przebudzasz czy zmieniasz pozycję, czy brzuszek też nie jest twardy. Ja w sumie przez przypadek to odkryłam kiedyś, bo zupełnie bezbolesne to jest, czasem czuć napiętą skórę, ale nie zawsze. I tak się okazało, że prawie za każdym razem jak się obudzę to jest macica postawiona, a w dzień jest OK.
A magnezik łykaj po jedzeniu
Ale zwrócę uwagę na to czy brzuch wtedy twardnieje.
Na razie to zauważyłam że jak kładę się spać i jak się budzę to dziecko jest wtedy bardzo aktywne. I najbardziej lubi stukać w tą część brzucha która przylega do łóżka, wtedy się odwracam bo czuję jakbym brzuchem stukała w materacWiewióreczka lubi tę wiadomość
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualnyPamiętam jak na porodowce mój mąż miał przeciąć pepowine i bardzo się zdziwił że taka twarda
Stresant widzę, że nie tylko ja mam problemy z mamą... Między nami cisza od poprzedniej środy, po tym jak usłyszałam od niej wiele niemiłych słów o moim mężu i córce oraz zastrzeżeń do mnie, rozlaczylam się i ona milczy, ja też milczę. Smutne że nie interesuje jej jak ja się czuję czy jej wnuczka... Chociaż z drugiej strony to przynajmniej nie muszę słuchać jej narzekań bo rozmowa z moją mama to jej monolog polegający na narzekaniu...
Daffi super że jesteście w domuzdrowka dla Was!
A ja pierwszy tydzień zwolnienia mam za sobą i tak mi szybko zleciał że jestem w szoku. Jak chodziłam do pracy to jakoś się ciagnelo, a teraz śpię dłużej to i dni szybciej lecą. Muszę wziąć się za wyprawkę bo jak tak dalej pójdzie to nie zdążęDaffi lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Stresant mój mąż nie jest lekarzem tylko ratownikiem medycznym, ale ratownictwo studiował na akademii medycznej więc wszystkie zajęcia kliniczne miał w szpitalach tak jak lekarski, a często razem z nimi. Normalnie badali pacjentów, interpretowali rtg, ekg, rezonanse i inne takie i brali udział w operacjach. Później w pracy takie doświadczenie sią mocno przydawało zwłaszcza na początku. Ja też się sporo przy nim nauczyłam
.
Karolina i Wiewiórka ja też mam stawiania codziennie, ostatnio nawet częściej bo Filip bardziej aktywny i pobudza macicę do skurczy. Biorę teraz tylko Magnez na to i póki szyjka i badanie wychodzi ok to staram się tym nie przejmować.Starania od 2015
👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
Kariotypy OK
2018
1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
4 IUI - ❤️
Kwiecień 2019 - mamy synka
2024 powrót do kliniki
Sierpień
Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
Wrzesień
I procedura ICSI długi protokół
Październik
💉7🥚 4 dojrzałe
4 blastki 4BB
PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
Grudzień
10.12. transfer nieinformatywnego
7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2
Styczeń 2025
II procedura, długi protokół, hbIMSI
Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB -
nick nieaktualnyWiewióreczka wrote:Mi to trochę hipoglikemią zalatuje, ale niech się Paula wypowie. A nie czujesz się często zmęczona, ospała?
Z niskimi nie mam za dużo do czynienia, u mnie niskie to około 70 bo już wtedy miałam ketony. Kazal mi dodać porcje węgli złożonych do śniadania. Czyli kromka chleba pełnoziarnistego albo coś takiego.
Mycha - najlepiej jak skonsultujesz z lekarzem oczywiście. Niskie cukry mogą wynikać też z zaburzeń w pracy tarczycy, nadnerczy i przysadki.
Ja mam koleżankę z cukrzyca typu 1 i u niej najniższy cukier był 34. Wtedy zjadła Snickersa, popiła Cola i szybciutko skoczył. Ale było słabo. Hipoglikemia tak samo jak hiperglikemia to stany potencjalnie zagrażające życiu, one występują w cukrzycy ale mogą być objawem też innych cholerstw. -
co do koszul do karmienia, to ja miałam TAKIE, chociaż u innego sprzedawcy kupowane, bo to dawno temu było - i bardzo wygodne były
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 22:06
martusiawp lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧