Kwietniowe maluszki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMistella wrote:Paula to zawsze jakaś alternatywa dla krzywej chociaż wiadomo ze nie to samo...
Bo możesz mieć wysokie cukry przez miesiąc, wcześniej były dobre i na hba1c to nie widać.
Ja mam hba1c 5,3 (niska) a glikemia przy krzywej 101/225/163 (tragedia). Gdybyśmy wtedy nie wykryli cukrzycy mogłabym już nie być w ciąży.
Do stwierdzenia cukrzycy nie używa się hba1c bo bierze za długi czas pod uwagę (tu chodzi o trwałość/nietrwałość połączeń hemoglobiny z czymstam - nie jestem pewna a nie będę wymyślać).
A dzięki krzywej wiesz od razu że coś jest na rzeczy.Mistella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHba1c służy diabetologowi tak na prawdę już w trakcie leczenia cukrzycy. Bo do dzienniczka możesz wpisać wszystko, papier przyjmie. Ale to badanie jest nie do oklamania
Lekarze zalecają to badanie żeby zweryfikować czy pacjent dobrze prowadzi cukrzycę. Bo jeśli będzie fałszował wyniki w dzienniku (a tacy się zdarzają) to tylko hba1c jest narzędziem weryfikacji.
Przy stwierdzonej cukrzycy raczej nie powtarza się krzywej. Badanie to jest obarczone ryzykiem powikłań w przypadku chorego i może doprowadzić nawet do spiaczki. To jest bardzo duża ilość glukozy, takie zacukrzenie krwi zawsze niesie ze sobą ryzyko. A poziom tego ryzyka widać w wielu laboratoriach które odmawiają wykonania krzywej ze względu na to, że bez skierowania lekarza, to laboratorium bierze odpowiedzialność za Ciebie. I jeśli coś się stanie to oni mają po dupieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2018, 14:14
-
Dzięki Kochane :*
Pal sześć, że nie ma efektów magnezu, ale żeby było takie pogorszenie? Cały czas leżę...nie mieści mi się to w głowie po prostu.
Też bardzo żałuję, że jestem na tym zadupiu, a nie w Poznaniu... Ten Fenoterol, Karmelka, też słyszałam, że dobry, ale mogę sobie gadać...robią mi ktg w ciągu dnia, czyli kiedy nie mam twardnień brzucha i nic nie wychodzi, więc nie mają podstaw by podać. -
Wiewióreczka wrote:Jestem załamana. Szyjka skrócona o 1 cm w ciągu dwóch dni. Ma 2,5 cm i rozwarcie większe. Mierzył inny lekarz, tego mojego już nie ma. Może jest jakaś różnica pomiaru, ale na pewno nie 1 cm...masakra
Nie wyjdę chyba na święta.
"Leczą" mnie nospą i obserwują.
Aha, moje twardnienia brzucha są bezbolesne. Więc kontrolujcie...Wiewióreczka, mamy tu wszystkie nadzieje, ze będzie dobrze. Byłam w podobnej sytuacji w poprzedniej ciąży, z tym ze u mnie szyjki już prawie nie było, na pewno miała poniżej 15 mm ale nie wiem ile, jak mi założyli pessar to na każdej wizycie moja gin przeżywała ze on ledwo siedzi i w każdej chwili mogę zacząć rodzic. Od 20 tygodnia. Urodziłam w 39. Życzę Ci podobnego scenariusza. Ps. A robili Ci posiew w tym szpitalu? U mnie przyczyna szybkiego skracania była bakteria w szyjce.
-
Ja byłam na wizycie w czwartek, młoda miała prawie 690g i nie dała sobie zrobić zdj 3D, tak fikala. Ale ogólnie wszystko ok, i z dzieckiem, i z szyjka raczej tez (już mi nie mierzą, tyle ze objęta pessarem). Tylko dostałam lek na zaparcia, niestety zaczęły mnie łapać a przy pessarze raczej powinno się unikać parcia itd żeby się nie zsunął. Póki co kupiłam ten syrop, ale jak podkrecilam dietę o jabłka, suszone owoce i siemię lniane, to samo jakoś ruszyło.
B_002, Fasolka77, martusiawp lubią tę wiadomość
-
Ja się od razu po połówkowch zapisałam na USG 3 trymestru bo w luxmedzie tak trzeba z wyprzedzeniem. Mam w 30+3, 21 stycznia
Mam to w pakiecie więc czemu nie skorzystać, z resztą i tak od czasu do czasu dobrze podglądnąć co się dzieje. O pomiar szyjki też wtedy poproszę bo miałam tylko raz mierzoną na połówkowych.
W sumie już 4 tygodnie to tego czasu zostało.
29.03.2019 [39+2] Zosia2580g, 52cm, 10pkt, SN
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMistella wrote:Paula ja się bardzo zle czuje przy tym badaniu , jakoś dwa poprzednie razy dałam radę ale teraz nie mogłam opanować wymiotów i uczucia mdlenia. Okropne, boje się bardzo kolejnego podejścia , zaraz mierze cukier po obiedzie
Czytałam o dziewczynach które miały kilkakrotnie i za każdym razem było inaczej. Nie nastawiaj się, może tym razem będzie ok
Możesz też robić glukozę na czczo. Przy wyniku 125 w laboratorium od razu stwierdza się cukrzycę, bez krzywej. -
Wiewioreczko przykro mi z powodu yych informacji
ale trzymaj sie dzielnie i pamiętaj, ze jestes pod opieka lekarzy.
Mimo, ze juz nie jeden lekarz mi mowil, ze napinanie bez bolu to norma to ja i tak latam na USG co 2 tyg. Przynajmniej jestem spokojniejsza a jak pokazuje twoj przypadek jednak roznie bywakochana a ty bakterie masz wykluczone?
-
Wiewióreczka wrote:Jestem załamana. Szyjka skrócona o 1 cm w ciągu dwóch dni. Ma 2,5 cm i rozwarcie większe. Mierzył inny lekarz, tego mojego już nie ma. Może jest jakaś różnica pomiaru, ale na pewno nie 1 cm...masakra
Nie wyjdę chyba na święta.
"Leczą" mnie nospą i obserwują.
Aha, moje twardnienia brzucha są bezbolesne. Więc kontrolujcie...
współczuję Kochana...jak sie aktualnie sprawy maja?Fasolka77
-
nick nieaktualnyDziewczyny używacie jakiegos probiotyki dopochwowo przy luteinie? Czegos nawilżającego kojącego? Bezpiecznego dla nas? Biorę luteinę i 2 godz po niej ta globulke clotrimazolum i czuje ze mam jakieś podrażnienie pochwy jakieś takie lekkie szczypanie dziwne kłucie takie chyba podrażnione
ale nie wiem co kupić
-
Karollinax26 wrote:Tylko moja gin mnie pewnie nie przyjmie wcześniej a nie wiem czy gdzieś się dostanę ...
masakra.
Nawet się nie mam kogo poradzić, bo M zaraz powie, że panikuję.
Karola nie dajmy się zwariować, nie da się codziennie chodzić do lekarza przecież
Kiedy M do Ws przyjeżdża? Pisałaś, że spędzacie święta razemFasolka77
-
Mistella wrote:Trzymam kciuki Wiewiórka aby wsyztsko było dobrze.
Do słodkich mam- to badanie hba1c co wykazuje i jak się je przeprowadza ?
Mistella hba1c robi sie z krwi i pokazuje w jaki sposob kontrolowana byla cukrzyca w ostatnich 3 miesiącachFasolka77
-
Fasolka77 wrote:Karola nie dajmy się zwariować, nie da się codziennie chodzić do lekarza przecież
Kiedy M do Ws przyjeżdża? Pisałaś, że spędzacie święta razem
Z jednej strony też myślę, że za bardzo się nakręcam już tym wszystkim.
M przyjeżdża w drugi dzień świąt rano, bo teraz jest u swojej rodziny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2018, 16:31
Fasolka77 lubi tę wiadomość
-
Paula 90 wrote:Hba1c służy diabetologowi tak na prawdę już w trakcie leczenia cukrzycy. Bo do dzienniczka możesz wpisać wszystko, papier przyjmie. Ale to badanie jest nie do oklamania
Lekarze zalecają to badanie żeby zweryfikować czy pacjent dobrze prowadzi cukrzycę. Bo jeśli będzie fałszował wyniki w dzienniku (a tacy się zdarzają) to tylko hba1c jest narzędziem weryfikacji.
Przy stwierdzonej cukrzycy raczej nie powtarza się krzywej. Badanie to jest obarczone ryzykiem powikłań w przypadku chorego i może doprowadzić nawet do spiaczki. To jest bardzo duża ilość glukozy, takie zacukrzenie krwi zawsze niesie ze sobą ryzyko. A poziom tego ryzyka widać w wielu laboratoriach które odmawiają wykonania krzywej ze względu na to, że bez skierowania lekarza, to laboratorium bierze odpowiedzialność za Ciebie. I jeśli coś się stanie to oni mają po dupie
dokladnie tylko zastanawia mnie dlaczego w moim labo nie mierza cukru przed podaniem glukozy... co z tego, że skierowanie jest skoro można sobie bardzo zaszkodzic piciem glukozy....Fasolka77