Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyco do badań prenatalnych to fakt że wskazaniami do nich są wady genetyczne w rodzinie lub gdy kobieta ma +35 ale koleżanka na pewno będzie miała usg w 12 tyg bo jest ono obowiązkowe nawet na NFZ A piszesz że miałaś prenatalne a nie płaciłaś za nie dodatkowo ? no chyba że masz pakiet w jakiejś palcówce medycznej to nie ale jeżeli chodzi się o tak o do prywatnego gabinetu to i tak wysyła na prenatalne gdzie indziej najczęściej do prywatnych klinik gdzie mają sprzęt do tego przystosowany i płaci się i tak dodatkowo
-
Miriam wiesz co... może i powinnam mieć zgodę lekarza... ale ta położna mówiła, że zawsze mierzy tętno przed ćwiczeniami i cały czas tam jest... poza tym ja nie miałam żadnych problemów od początku ciąży, szyjka 5 cm wszystko pozamykane, żadnych zaleceń do leżenia, tabletek też żadnych nie biorę oprócz magnezu i witamin więc chyba jak trochę się porozciągam to nic się nie stanie co??? no zobacz to czyli to z tym masowaniem brzucha to miała rację a ja sobie kurde głaskałam zawsze... no nic od dziś rączki przy sobie
-
hej dziewczyny trochę czasu mnie tu nie było od czasu do czasu tylko zaglądałam Fajnie że u Was wszystko w porządku że Wy i wasze skarby macie się dobrze. Odnośnie opłacenia położnej to mam takie samo zdanie jak wy na ten temat dlatego nawet nie zagłębiałam się w tym temacie. Jednak pochwale się wam troszkę kiedyś kolezanka poleciłą mi położną żebym zdeklarowała ja w przychodni bo babka jest super dużo jej pomogła w ciąży itp. No po małych perypetiach zmianach itp udało mi się i zdeklarowałam polecona położna po czym od 22 tygodnia ciąży kobietka co dwa tygodnie do mnie przyjeżdża.
Jest super dużo mi pomaga doradza itp za każdym, razem bada malutką no i np dzięki niej przygotowuje się w domu do porodu a nie w szkole rodzenia. Ostatnio nawet podczas rozmowy położna stwierdziła że musi mnie zbadać dzięki czemu dowiedziałam się ze moja córeczką już przekręciła się główką do dołu do porodu i muszę leżeć by jeszcze trochę odwlec poród. Oczywiście wszystko jest na nwz, nawet moi znajomi byli w szoku że mam taką opiekę, jednak są ludzie w polsce którzy lubią swoją pracę. Ona też jak większość mogła wsiąść za nas kase i wcale nie przyjeżdżać do nas a jednak to robi.
Ale się rozpisałam he he pozdrawiamMiriam lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nie... nie płaciłam dodatkowo za prenatalne... nie mam wykupionego żadnego pakietu, za każdą wizytę płacę 120zł i mam zawsze robione usg brzuszne - zwykłe i 4D plus czasami dopochwowe... kurde nie strasz mnie ale on powiedział, że na następnej wizycie będziemy robić takie badanie prenatalne,żeby wykluczyć ewentualne wady genetyczne... no i na następnej wizycie dostałam taką kartę i tam było wyszczególnione co tam sprawdzał, że przezierność karkowa, kość nosowa, kość udowa, rożne obwody i wiele innych... z tego co wiem to on ma sprzęt dobrej jakości...
-
Miriam, kiedyś pisałaś, że sama dostarczasz L4 od lekarza do zusu, czy napiszesz mi dokładnie co i jak trzeba napisac albo co trzeba zrobic? Bo ostatnio pracodawca ociąga się z moimi L4 i jak zwykle same problemy, a tak to sama zawioze i z głowy:) Z góry dzięki!
-
nick nieaktualnyni no może ma po prostu dobry sprzęt a dobry sprzęt nie każdy lekarz ma w gabinecie u siebie to jest moja druga ciąża i prenatalne 12 tyg miałam zlecane w obu i w obu chodzę prywatnie do gin po poronieniu zmieniłam na innego i ten też mnie odesłał gdzie indziej na prenatalne ale mam pakiet medyczny tzn kartę medyczna prywatnej placówki i dzięki temu zaoszczędziłam 300zł za usg prenatalne w poprzedniej ciąży pani doktor też wysyłała mnie na prenatalne podała kilka nazwisk lekarzy który takowe badania wykonują i kilka placówek medycznych i cena wahała się od 300 do 600zł ale jeżeli ty miałaś już prenatalne tzw 12 tyg i połówkowe u swojego gin to już mialaś i przezierność karkową robioną i kość nosową bo to robi się w 12 tyg wiec badanie tzw 30 tyg pewnie też zrobi Ci u siebie
Tusia89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBea_tina wrote:Miriam, kiedyś pisałaś, że sama dostarczasz L4 od lekarza do zusu, czy napiszesz mi dokładnie co i jak trzeba napisac albo co trzeba zrobic? Bo ostatnio pracodawca ociąga się z moimi L4 i jak zwykle same problemy, a tak to sama zawioze i z głowy:) Z góry dzięki!
Pracodawca musi napisać
Otrzymałam/em data kiedy
kontynuacja zwolnienia
umowa nadal trwa
pieczątka i podpis
to wszystko z tyłu zwolnienia
u mnie to wystarczy w zusie
a i ksero zwolnienia musisz zostawić u pracodawcy i do zusu idziesz z tym podpisanym zwolnieniem bierzesz nr zasiłki czy coś takiego nie pamiętam dokładnie jak się nazywa ale jak podejdziesz do tej maszyny to na pewno będziesz wiedziała który to bierzesz nr i do okienka z nr i tam zostawiasz jak coś się nie zgadza czy coś to pani w okienku cię poinformujeWiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2014, 17:38
Bea_tina lubi tę wiadomość
-
Bea_tina jeśli mogę się wtrącić co do zwolnienia to też chciałam sama zawozić do zus-u bo moja dyrektorka raz się spóźnił z dostarczeniem zwolnienia a raz je zgubiła wiec same problemy. Pytałam w zus-ie czy mogę sama dostarczać l4 i powiedzieli, że tak ale wcześniej i tak muszę jechać po pieczątkę do pracodawcy. Więc do pracodawcy po pieczątkę i dopiero możesz jechać do zus-u oddać l4
Bea_tina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witam Was dziewczyny:)
Właśnie wróciłam z usg - córeczka waży 1120 g., płyn owodniowy w normie, przepływy prawidłowe, wszystko w porządku Bardzo się cieszę
Następne usg 4ego marca.Miriam, haybeauti, lusia22, szczessciara, Mirella lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ja nie chciałam krytykować decyzji Kozgo o wykupieniu położnej czy znieczulenia, tylko denerwuje mnie to, że takie praktyki są oficjalnie stosowane w państwowym szpitalu. Uważam, że to jest patologia i tak nie powinno być - dla każdej z nas w państwowym szpitalu opieka powinna być taka sama bez dopłat. Tyle ode mnie w tym temacie
Jakoś nie mogę się zebrać do tej położnej, mamy w mieście fajny zespół położnych, wszyscy je chwalą, więc wystarczy tylko pojechać i się zapisać. Ale zimno, ślisko, nie chce się . Jak poznać, że dziecko się już obróciło? Na ostatnim USG Młody leżał sobie w poprzek i wydaje mi się, że teraz też ma taką pozycję.Miriam, haybeauti lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-68384.png -
haybeauti- w zasadzie do samego porodu może zmienić pozycję, także tego nigdy nie przewidzisz. Ok 25 jak sie ułoży już główkowo to jest super, ale miednicowo, to już może być ciężko. Jednak mam dwie znajome których dzieciaki obróciły się na pozycję główkową w 34 i 37tc:) więc wszystko może się zdarzyć
haybeauti lubi tę wiadomość
-
Dokładnie moja koleżanka do 39 tyg miała dzidzie posladkowo powiedzieli, że nie ma opcji i bedzie cc, a tu niespodzianka i mała się przekrecila i rodziła sn ja tak się zastanawiam, że jeżeli teraz teoretycznie jest ostatnie usg to potem skąd wiedzą jak dziecko się ułożyło tylko badając brzuch?
-
nick nieaktualnyno i właśnie po to się kończy studia medyczne i specjalizację z gineksów żeby również palpacyjnie, jak za dawnych czasów ocenić jak ułożony jest płód. oczywiście że łatwiej na usg i zazwyczaj przed porodem i tak robią usg w szpitalu żeby sobie podejrzeć. Co do usg genetycznego - nie jest refundowane. ok 12 tyg wykonuje się zwykłe usg, kwestia lekarza czy sprawdza markery wad genetycznych czy nie. zazwyczaj jak lekarz jest dobry to mimochodem wychwyci ewentualne wady rozwojowe. to też zależy od doświadczenia ginekologa i jego "opatrzenie" w usg.
-
Haybeauti też bardzo bym chciała naturalnie w sumie żadnych wskazań do cc nie ma więc raczej nie biorę tego pod uwagę ale wiadomo różnie bywa. co śmieszne bardziej się boje cc niż sn hehe.
Koral trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę co do usg to tak jak Koral piszę, że chyba na tym usg ok 12 tyg muszą sprawdzić przezierność karkową, kość nosową itd, potem na polowkowym sprawdza narządy czy żadnych wad nie ma jeżeli chodzi o serduszko, nerki itd a na tych dodatkowych jakieś dodatkowe rzeczy chyba.