Kwietniowe mamusie 2014:)
-
WIADOMOŚĆ
-
mój lekarz przed badaniami prenatalnymi w 12 tygodniu powiedział mi, że na następnej wizycie zrobimy badania dotyczące wad genetycznych. I tłumaczył mi na czym to będzie polegać, że są odpowiednie pomiary itp. Na końcu dodał, że nawet jeśli pomiary czasem mogą wyjść na granicy albo przekraczają normę to jeszcze o niczym nie musi świadczyć.
-
Miriam, ty na prawde na kazdym zdjeciu wygladasz inaczej! A tym wygladasz na 15 lat(bez obrazy!)
Jeśli chodzi o artykuł i o sprawe aborcji, nie ukrywam, że jest to niezmiernie delikatna sprawa, jednak ani nie oceniam, ani nie krytykuje zadnej decyzji. Kazda kobieta, para podejmujac taka decyzje musi sie liczyc z obciazeniem psychicznym i emocjonalnym, jakie towazyszy decyzji. Dlatego ja nie mowie nie, ale nie mowie tak, jednak dobrze ze kazdy ma wybor, a nie jest jego pozbawiony. Taka moja niejasna opinia:-) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny
Widzę, że często jest poruszany temat pozycji naszych maluszków po 30 tygodniu. Być może przyda Wam się moja wiedza w tej kwestii
Jednym ze sposobów zachęcenia dziecka do przyjęcia pozycji główkowej jest ćwiczenie, które należy wykonywać 2 razy dziennie przez 10 minut. Należy położyć się na plecach z podkurczonymi kolanami i kilkoma poduszkami pod pupą, tak, żeby biodra były wyżej niż żołądek. Ewentualnie można uklęknąć i oprzeć głowę na ramionach, tak żeby pupa była wyżej od głowy. W tych pozycjach główka dziecka unosi się swobodnie, co może skłonić je do zmiany pozycji.
Przeze mnie nie testowane, ale przez moją koleżankę owszem - z pozytywnym skutkiemTak czy siak, wydaje mi się, że jeśli komuś zależy na porodzie sn, warto spróbować.
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wszystkim dużo zdrówkaNatalia, Natalia, Mirella lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/ci-71283.png
https://www.maluchy.pl/li-71282.png -
kozgo wrote:Walabia czekamy na brzuszek;) my już przykleilismy naklejki na ścianach i od razu przytulnej się zrobiło o już w sumie wszystko gotowe tylko czeka na Tymka:)
Kozgo, zazdroszczę oczekiwania w stanie gotowości. U mnie permanentny bałagan i brak zorganizowania. Miałam do końca zeszłego tygodnia spakować walizkę i nic z tego nie wyszłoJutro rano jadę na badania (krew/mocz), potem do stomatologa (postanowiłam zrobić przegląd zębów zanim Franek mnie całkowicie zaabsorbuje), potem lekcja prywatna w domu (nie wiem gdzie ja znajdę wolny kąt!) dzień zdaje się będzie bardziej owocny niż to dzisiejsze leżakowanie...
https://www.maluchy.pl/li-73157.png -
Saszka czytałam o rożnych ćwiczeniach ale pytałam juz 2 położnych i lekarza i powiedzieli, że ćwiczenia nic tu nie pomogą, że po 36 tygodniu szanse na przekrecenie mają maluchy tam gdzie w macicy dużo wód plodowych. Mimo wszystko staram się robić te rożne ćwiczenia jak narazie bez skutku ale jestem dobrej myśli.
Walabia ja jeszcze nie spakowana, nie poprane wiec spokojnie. Za to na poniedziałek idę sobie na manicure a co:) a dzis byłam na wosku pachy, nogi, bikini trzeba dbać o siebie:)
Niby wolne dni ale jakoś cały czas brak czasu hehe -
A wiesz może czy można mieć podczas porodu pomalowane paznokcie u nóg? Bo ja zazwyczaj mam na nogach hybrydę, ale boję się teraz robić, bo jak ja się tego pozbędę w razie czego? A stopy wołają o pomoc, sama się już nie obsługuję
Też jestem zdania, że trzeba o siebie dbać w ciąży. A zwłaszcza po porodzie. Mam niestety wiele przykładów koleżanek, które po urodzeniu dziecka sobie odpuściły i aż smutno patrzeć
https://www.maluchy.pl/li-73157.png -
wesoło tu u Was wymiana zdań Miriam-Walabia
uśmiałam się.
Nie oceniam ludzi bo wychodzę z założenia że ludzie zachowują się różnie jak ich sprawa nie dotyczy to mówią zrobiłabym albo nie zrobiłabym a jak się znajdują w niej faktycznie to podejmują decyzję czasem zupełnie inną niż myśleli że by podjęli. Teraz będąc w ciąży wiem, że nie usunęłabym dziecka, ale każdy ma prawo wyboru:(
Miriam młodziutka jesteś i to widać ciesz się oczywiście! -
Walabia zaczęłam czytać i faktycznie jest mega duzo informacji ze nie wolno miec pomalowanych paznokci bo sprawdza się po płytce sinienie, które jest objawem niedotlenienia, inni piszą ze zależy od szpitala wiec chyba dopytam na szkole rodzenia za tydzień bo sama nie wiem co o tym myślec, moze chociaż na nogach bedzie mozna. Dziewczyny a czy Wy cos wiecie na tem temat?
-
nick nieaktualnytak jak Kozgo napisałą - nie można mieć pomalowanych paznokci, ponieważ trzeba sprawdzać czy nie ma zasinienia. tym bardziej jest to ważne gdy ew ma być wykonane cięcie. co prawda w niektórych szpitalach nie ma zakazu malowania ( jak jest konieczność to zmywają lakier z palucha i widzą) ale hybrydy i akryle raczej wszędzie są odradzane.
mnie dopadła alergia - w tym roku przez te pogody jest bardzo kiepsko - leszczyna w pełni pylenia, olcha też -
nick nieaktualnyWalabia u na na SR któraś sie pytała to odpowiedzieli ze nie mozna bo
costam cos tam i zrebybza dlugich tez noe miec jak to Czarek mi przekazała nie bardzo było słychać na na nagraniu ponieważ to była już końcówka i hałas sie zrobił ja ponad rok czasu miałam hubrydoowo zelowe na swojej płytce ale jak powiedziałam o ciazy kosmetyczne to powiedziała ze odpuszczamy bo niby nie ma przeciwwskazań ale już raz poronilam jak robiłam paznokcie lepiej huchac na zimne i będziemy robić po porodzie
ale muszę powiedzieć wam ze brakuje mi ich a takie cudne robi ona pazurki
A w ciazy nie wolno robić aktyli bo ten zapach ktory jest przy robieniu ich jest szkodliwy dla dziecka tak właśnie Marta mi mówiła bo była na jakimś szkoleniu z zabiegów dla ciężarnych co mozna a co nieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2014, 08:58
walabia, magdalena lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyco do akrylu to są mieszane opinie, a dowodów naukowych brak - znam wiele kobiet, które pracują jako techniczki dentystyczne i wykonują protezy akrylowe, rodzą zdrowe dzieci i nie dostają np zwolnienia z pracy ze względu na akryl...natomiast jest to substancja mocno uczulająca ( zwłaszcza monomer uwalniany przy np zakladaniu paznokci) i może być tak że w pierwszym trymestrze jak założysz paznokcie akrylowe, a organizm zareaguje jak na alergen, to moze wzrosnąć ryzyko poronienia
to taki bardziej mit z tymi paznokciami, że szkodliwe, tak samo jak z farbowaniem włosów, piciem kawy ( nie mówię o sytuacji gdy jest zakaz ze względu np na nadciśnienie), znieczuleniem u stomatologa itd itp
bezpieczniej jest odradzić kobiecie jakiś zabieg, zwłąszcz gdy podaje, że no poroniła...poza tym tak na dobrą sprawę to nikt nie bada wpływu większości substancji na płód bo to nie jest dozwolone, więc jeśli można powiedzieć żeby nie robić to większość osób odradza
tak jak jeżdżenie w pasach wsamochodzie - u nas w polsce kobiety mogą nie zapinać - co jet totalną głupotą, bo jak kobieta w ciąży uderzy np o kierownicę brzuchem i klatką piersiową to ani z niej ani z dziecka nie będzie pożytku...walabia, saszka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do jazdy bez pasów to nie do końca jest tak jak piszesz prawo sie zmieniło i jeżeli chcesz jeździć bez pasów w ciazy to trzeba miec zaświadczenie od lekarza z przyczyn medycznych ze nie możesz jeździć jeżeli masz ciążę nie zagrożona to lekarz ci takiego zaświadczenia nie wystawi mi lekarz na początku ciazy kazał kupić adapter do pasów bo miałam ciążę zagrożona i i tak zaświadczenia nie wystawił wiec kupiłam sąsiad pracuje w drogowce i mówił ze jak zatrzymują auto i widza kobietę w ciazy bez pasów i tak wystawiają mandat za brak bo za niewiedze sie płaci i to jest najlepszy sposób zeby kobiety ciężarne zaczęły jezdzic w pasach lub adaptery kupowały bo jak kobieta w ciazy dostanie mandat to przeżyć nie może i przekazuje informacje o zmianie przepisów innym koleżankom i dzięki temu jest bezpieczniej