X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam lekarka kazała juz rozszerzać. Emilka jest juz na mm.
    Zaczynamy od warzywek i zupek. Bo niby jak się zacznie od owoców to czasami dzieci nie chcą jeść warzyw. Po dwóch tyg mam dawać jej soczek do picia rozcienczony wodą. No i co mnie zdziwiło mam jej dawać kaszkę mannę - wprowadzamy powoli gluten. Od jednej do 2 łyżeczek 2 razy w tyg. Potem zwiększać ilość dni.
    Chcę jej też dawać kaszkę bez glutenu tylko nie wiem czy lepiej na noc czy na 2 śniadanie.
    Ja na razie marchewkę sama gotuję - mam ekologiczną z działki. Mam tez słoiczki ale będę jej dawać jak już więcej będzie jadła bo tak większość zawartości słoiczka musiałabym sama zjeść.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WItajcie,
    olala, dobrze pamiątasz: rano pracuję no i mąż ma wolne, więc mniej przy komputerze siedzę. Dwa dni temu pierwszy raz poczułam się ZMĘCZONA. Nie wiem dlaczego, może to przez tę pracę? Siedziałam wieczorem na allegro, chciałam kupić bluzkę dla Franka. mąż po pół godziny zapytał dlaczego jeszcze nie kupiłam, na co odpowiedziałam, że nie mam siły kliknąć tego przycisku "kup teraz". Następnego dnia w hotelu KOSZMAR! Myślałam, że usnę przy tej harfie, aż wstyd mi było, wypiłam 3 kawy, żeby jakoś dotrwać do końca :( Mam znów problem z pokarmem - dla Franka w ciągu dnia starcza, ale nie mam skąd odciągnąć. Dziś wstałam o 3:00 żeby odciągnąć na rano, ale nic się nie udało (a cycki pełne mleka!) myślę, że u mnie to kwestia głowy. No i tym sposobem mąż dziś przyjechał z Franiem do hotelu na moją przerwę, żebym go nakarmiła. Jadł dziś śniadanie nasz Franciszek w restauracji pięciogwiazdkowego hotelu ;)

Potem pojechaliśmy na pierwsza rehabilitację. Po dłuuugich oględzinach rehabilitantka owszem, potwierdziła to napięcie, ale jej zdaniem ma ono bardziej podłoże emocjonalne. Franek napina się przy każdym dotyku nieznanej osoby, nowym odgłosie, nowej zabawce. My też to zauważyliśmy, że na co dzień potrafi być bardzo rozluźniony, ale spina się właśnie w takich momentach. Rehabilitantka nazwała go książkowym przypadkiem "wrażliwego chłopca" i powiedziała, że to ma podłoże genetyczne i że ktoś w rodzinie musiał być taki emocjonalny i wrażliwy. No oczywiście,że mamy kogoś takiego w rodzinie - to mój mąż.
    Dostaliśmy rozpiskę na 8 spotkań rehabilitacyjnych. Kilka zahacza już o wrzesień - nie wiem jak pogodzimy to z pracą do której obydwoje wracamy od września, ale na razie nie ma się co tym martwić. Uczyliśmy się nowych sposobów noszenia Franka i kilku ćwiczeń które mamy wykonywać na przewijaku (najbardziej Frankowi podobało się dotykanie dużym palcem stopy swojego nosa ;) )
    Pochwalono nas kolejny raz za basen :) A następnym razem mamy przynieść na rehabilitację tulę, bo być może dostaniemy pozwolenie - chcą sprawdzić jak Franek się w niej zachowuje i czy zanadto się nie spina.

No. to tyle w skrócie. Muszę nauczyć się wypoczywać w ciągu dnia, ale bałagan w mieszkaniu źle na mnie działa i nic nie robię, tylko chodzę i sprzątam :|

Miriam, ale historia... :( Nawet nie umiem wyobrazić sobie jak musisz się czuć :(

Kozgo, Tymuś jest przepiękny, ja oczywiście jestem jego fanką:)
    Koral, zazdroszczę tego jabłuszka! Też bym chciała coś innego podać Franciszkowi. Na szczepieniu 20.08 zapytam o to naszą pediatrę.

Lissa, fajny pomysł z lizaniem arbuza :D

ot1z8e0.png

https://www.maluchy.pl/li-73157.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam trzymaj się dziewczyno. oby kobietka szybko wyszła ze szpitala no i całe szczęście że z Wami ok. rowerzyści często są niebezpieczni i na drogach i na chodnikach. oni często nawet znaków nie znają a jeżdżą po ulicy
    Walabia mam tez problem ze ściąganiem pokarmu.sobie to po kilka razy na dobę żeby coś uzbierać. dziś po południu idę do pracy a mały od rana strasznie płacze, już nie wiem czy to brzuch, zęby czy jakiś skok.a może wszystko na raz. jestem wykończona a dziś ciężkie popołudnie bo jeżdżę z psychologiem po terenie.

01582n0ast4hm7dp.png
  • walabia Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olala81 wrote:
    Miriam trzymaj się dziewczyno. oby kobietka szybko wyszła ze szpitala no i całe szczęście że z Wami ok. rowerzyści często są niebezpieczni i na drogach i na chodnikach. oni często nawet znaków nie znają a jeżdżą po ulicy
    Walabia mam tez problem ze ściąganiem pokarmu.sobie to po kilka razy na dobę żeby coś uzbierać. dziś po południu idę do pracy a mały od rana strasznie płacze, już nie wiem czy to brzuch, zęby czy jakiś skok.a może wszystko na raz. jestem wykończona a dziś ciężkie popołudnie bo jeżdżę z psychologiem po terenie.
    olala, a ile ściągasz na porcję dla Oliwiera? Bo ja wczoraj zostawiłam 150 ml na jedno karmienie i Franek wciągnął to w kilka minut. Skąd ja mam taką nadwyżkę mleka uzbierać, to sama nie wiem. Czytałam o tym, że żeby zwiększyć laktację, to trzeba godzinę po karmieniu zasiąść do odciągania pokarmu - ale z której piersi?!? Z tej "zużytej"? No bo jeśli z tej drugiej, to nie będzie nic na następne karmienie, prawda? :|

ot1z8e0.png

https://www.maluchy.pl/li-73157.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    U nas w dzien sa 2-3 po pół h i jedna 2-3godzinna
    A mój dzis bez humoru jakis zły taki :( noe wiem czy to znowu brzuch czy co:/ ehh goraco w mieszkaniu nie jest wiec to nie przez temperaturę no noc moze pozniej mu sie poprawi troszke humor:)
    A dzis znajoma rodzi dokładnie w terminie hehe a to tak rzadko się zdarza:) punktualnego synka bedzie miała :)

kozgo ja tez rodzilam w terminie ale nie sadzilam ze tak bedzie :-) tak powinno byc wtedy kobieta moze sie naszykowac he he ;)

dqpri09knl7nzqjn.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam, przytulam.

Magdalena, twój Olus podobny do mojej Zosi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 13:59

magdalena lubi tę wiadomość

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Koral wysokich będziesz miała chlopakow super:) super ze sa zdrowi i dobre się rozwijają:)

Doris współczuje Tobie i Zosi oby szybko przeszło. U nas tez nie widze nic na dziaslach ale Tymek tez chetnie ssie rece ale to chyba bardziej poznawczo bo jakos duzo sie nie slini. Doris a próbowałaś dac smoczek albo gryzak z zamrażarki ? Wiem ze tez dziewczyny zagrażały swoje mleko i dawały maluchom do ssania i to ulgę przynosiło chociaz nie wiem czy to na gardło bezpieczne :/

Lissa super ze Rayan tak lubi wozek mój tak nie bardzo bo jest mega ciekawy tego co za wózkiem i troche sie wkurza ze mało widzi. Czy Ty używasz juz poduszki do wózka? Moze jakby Tymek miał triche wyżej glowe byłoby lepiej hmm

Ja dzis jestem do niczego ledwo się trzymam taka jestem jakas bez sił:(

A to mój Tymek z nowym nabytkiem :)
    5lotnt.jpg

I ze swoim ulubieńcem
    j9ndjr.jpg

I mina roku
    15x5wew.jpg
    mamy taka sama zyrafke tylko zolta ale Olo puki co srednio nia jest zaintaresowany :/
    moze przyjdzie jeszcze czas na nia :-)

dqpri09knl7nzqjn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarek dzwonił do męża tej kobiety bo ja w stanie nie jestem eh nie myśle jeszcze racjonalnie :/ kobieta leży na wołoskiej ma złamany bark pęknięta kość ogonową i jest podrapana z głowa póki co wszystko ok ale jutro bedą powtarzać badania bo takie urazy lubią wyjść w drugiej dobie maz tej kobiety przepraszał za żonę ze ona nie chciała wyjechać mi pod koła eh:( jutro Czarek ma sie z nimi umówić i mamy do niej pojechać zobaczyć jak sie czuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobie was wieczorem bo teraz muszę ochłonąć jeszcze Zojke udało sie zaszczepić i marudna jes

• olala81 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam będzie dobrze, to nie Twoja wina a kobieta żyje.
    Walabia ja zostawiam od 110 do 150 założy ile się uda. w razie jak nie zdążę na następne to dostaje mm. no i właśnie dziś doszłam do wniosku ze on się chyba nie najada i stad ten płacz. musze go na wagę wrzucić ale mam obawy że niestety kp u nas się powoli kończy. poryczałam się dziś przy tym odkryciu. dostał pierś i to długo można i znów ryk zrobiłam wiec 60ml mm żeby sprawdzić czy wypije, wciągnął błyskawicznie. teraz idę do pracy ale głową mi pęka i Ryczeć się chce. mężowi kkazałam iść do swojej mamy jak mały się obudzi. by dziecko głowy (i 2pary rąk do noszenia) to nie jedna.

01582n0ast4hm7dp.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie dostałam szereg badan Tynus był mega grzeczny i robił furorę :) teraz leży na golasa w domu i wietrzy sobie jajka i dupke skutecznie ściągając z siurka asekuracyjne tetre. JeszzE dzis na pazurki jadę a chłopaki zostają w domu. Chwila relaksu dla mamy bedzie. Walabia ja od kilku dni mam tak samo ledwo zyje dlatego poszłam do lekarza po skiwrowNie na badania zobaczyc czy niczego mi nie brakuje mowi ze pewnie żelaza, ale martwię sie bo od żelaza maluchy czesto maja zaparcia :/

Bea_tina lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena u nas tez Tynek jedne zabawki kocha inne ignoruje hehe

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde czytam was tzn nadrobilam i miałam tyle napisać ze juz sama nie wiem co myśli jeszcze gdzieś sa chyba poza mną ... Byłam w takim letargu u lekarza z Zoja ze zaszczepilam ja na wszystko tzn 5w1 pneumokoki i Rota :/ nie wiem jak to sie stało zorientowałam sie dopiero w domu jak zerknelam na paragon :/ i ile mam pieniędzy w portfelu Boże zeby jej tyllo nic ni było :( taka dawka wirusów :( co ze mnie za matka :/ na dodatek wcale nie miałam zamiaru szczepic na rota :/ muszę podawać druga dawkę ? Ktos chyba tu miał taka sytuacje i co trzeba podac ? To chyba Lissa ?? Do tego pediatra kazała mi podawać juz gluten 2xdziennie po 2g czyli pol łyżeczki kaszy mannej i zupki od 4 miesiąca jak powiedziałam jej ze Zoja jest tylko na piersi i mam zamiar wprowadzić stałe pokarmy po 6 miesiącu metoda BLW to powiedziała mi ze mam zaczac dawać po 4 papki a po 6 moge świrowac ... Uznałam ze muszę zmienić pediatrę bo jak powiedziałam ze who zaleca tylko pierś do 6 miesiąca to powiedziała ze to niech sobie zalecają a pani niech zupki podaje :/. Zoja wazy 5600 wiec powiedziała ze ok posiew moczu ok

A naprawa samochodu eh jestem teraz uziemiona w domu az słabo mi sie robi na myśl ile kasy będę musiała wydać na naprawę :( chyba z tula sie pożegnam a miałam dzis jechac do Kalimby kupić :( jestem załamana :/ do tego okazało sie ze ta kobieta twierdzi ze jechała poboczem a nie wyjeżdżała na ulice i ja zjechalam na pobocze :/ bo dzwonili do Czarka ze chcą zwrotu pieniędzy za wakacje na ktore mieli lecieć za. 3 tyg do Egiptu kurde juz nie wiem sama czyja to wina :/ niby policja mówiła ze najprawdopodobniej jej masakra nie dość ze samochód do naprawy to jeszcze zwrot za wakacje. Czy oni ogólnie mogą rządac od nas zwrotu kosztów za urlop na ktory nie pojadą ze względu na wypadek ??????? Jestem zielona w tych sprawach ....

Walabia ale poszła bym na takie śniadanko jak grasz :) szkoda ze to hotel. 5 gwiazdkowy w Warszawie nie stać mnie na taki wypas ;) a po Franiu widać ze wrażliwy nawet na zdjęciach. ; )

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena wrote:
    miriam podaj prosze link do tych cwiczen :-)
    https://m.youtube.com/watch?v=pUQ7tPF5Dns

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam, kochana dobrze, że nic Wam nie jest.Kozgo ma rację, może wypij sobie melisę... Dobrze, że z kobietą nie jest najgorzej i by szybko wyszła ze szpitala, żebyś nie musiała się stresować.

Walabia, masz prawo być zmęczona. Pewnie praca w hotelu też ma na to wpływa, do tego nocne wstawania na karmienie i się uzbiera...

dqprj44jypq2k6s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia kozgo pije juz drugi kubek 0,5l i nie pomaga :(

• kozgo Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam nie daj sobie nic wmówić i trzymaj się tego co było sama mowilas ze dwa samochody na bok odskoczyła a ty nie miałaś jak poza tym nawet ten koleś za żonę przeprSzal absolutnie noe nalezy im się żaden zwrot za wakacje zobaczyli wrażliwa babkę która sie przejmuje i chca Cie wykorzystać absolutnie sie nie daj. Skoro nawet policja po ogledzinach stwierdziła jej winę to tymbardziej. Nie watp w siebie napewno uważałas szczególnie jadąc z dzieckiem i absolutnie zadnej kasy im nie dawajcie i nawet nie myśl ze to Twoja wina!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2014, 16:55

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • magdalena Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo wrote:
    Tak mi sie wydaje ale inne rzeczy jak maliny, borówki, cukinie, avocado jem i noc sie nie dzieje nawet ogórki małosolne i jest ok wiec dziwne z ta marchewka hmm
    kozgo ja do tej pory surowego jablka nie moge jesc bo wredy Olus ma problem z brzuchem:(

dqpri09knl7nzqjn.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde też jestem zielona w tych sprawach ale nie dajcie się ogłupić... mi się wydaje, że z jakiej racji zwrot za wakacje... to był nieszczęśliwy wypadek... nawet jeśli to Twoja wina była, no ale nie mam pojęcia. Najlepiej do jakiegoś radcy prawnego się udać jak Wam będą jazdy robili...

Co do szczepionki to Franek tydzień temu był tak samo szczepiony jak Zojka... i dobrze to zniósł, bez paniki będzie dobrze.

dqprj44jypq2k6s8.png
  • Tusia89 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak pisze Kozgo, nie daj sobie nic wmówić... teraz najłatwiej coś wmówić, bo jesteś w szoku. Trzymaj się tego co mówili policjanci i co Ty pisałaś nam.

dqprj44jypq2k6s8.png
‹‹ 551 552 553 554 555 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ