Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • Martusska Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam dosc często skurcze i u mnie to w pewnym momencie brzuch tak twardnieje a ja czuje takie napięcie że nie sposób tego pomylić z niczym innym .. a w nocy ostatnio miałam pobudke własnie z powodu mega twardego brzucha..

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• Natalia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki. To chyba u mnie nie ma tych twardnien. Ale magnez,dostalam w leku aspargin, wiec to moze pomaga. Bo slurczow lydek nie mam poki co, a przed ciaza miewalam.

relgh371zv6v421k.png
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam poświątecznie ;] Co do twardnienia brzucha to z tego co wiem to skurcze Braxtona-Hicksa, w poprzedniej ciąży też wcześnie je dostawałam, ale jeśli są sporadyczne, nieregularne i nie trwają długo to nie macie czym się martwić, po prostu macica szykuje się powolutku do porodu. Jak na razie u siebie ich nie odnotowałam, za to po świętach mam +1kg więcej, nie mówiąc o brzuchu.
    Jutro w południe mam Dziewczyny połówkowe, trzymajcie kciuki, już nie mogę się doczekać.

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• kozgo Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koala czekamy na relacje :) ja na usg musze czekać jeszcze cały miesiąc ale pewnie szybko zleci:) ja jutro idę na glukozę oby drugie podejście się udało jak nie to chyba już poczekam do wizyty bo mam 9 i wtedy porozmawiam czy muszę robić albo moze z mniejsza dawką się uda:) puki co walczę z katarem okropnym i permanentnym głodem hehe

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo czytałam gdzieś tu na forum, że dziewczyna zrobiła glukozę jak była chora i choroba zaburzyła wyniki. Za bardzo się nie znam ale może lepiej to sprawdzić żebyś się nie denerwowała potem.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, znalazłam coś takiego n a temat glukozy co prawda z obciżążeniem po 1h ale to chyba bez znaczenia.

Jak przygotować się do badania?

Przez 3 dni poprzedzające wykonanie testu GCT odżywiaj się racjonalnie. Wskazane jest przyjmowanie 3 posiłków w ciągu dnia. Pomiędzy nimi można podjadać niewielkie przekąski. Najważniejsze, aby w Twojej diecie znalazło się około 150-200 g węglowodanów. Znajdziesz je m.in. w: owocach, pieczywie, płatkach śniadaniowych, makaronach, ryżu, warzywach strączkowych.

Pamiętaj, że aby wyniki testu obciążenia glukozą były wiarygodne, w trakcie badania powinnaś być zdrowa (nawet przeziębienie może zafałszować rezultat GCT).

Jak interpretować wyniki?

• glikemia na czczo poniżej 95mg/dl, poniżej 140 mg/dl po 1 godzinie od wypicia roztworu glukozy – wynik prawidłowy
    • glikemia po 1 godzinie w zakresie 140-199 mg/dl – należy ponownie wykonać test obciążeniowy, tym razem z 75 g glukozy
    • glikemia po1 godzinie powyżej 200 mg/dl, prawidłowy wynik z obciążeniem 75 g glukozy – w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy.

Co może wpłynąć na wyniki testu?

• stres (np. w wyniku operacji lub zwykłej infekcji)
    • wykonywanie zbyt forsownych ćwiczeń
    • leki: beta-blokery, sterydy, diuretyki tiazydowe, niektóre leki stosowane w leczeniu chorób psychicznych.
    Dlatego przed rozpoczęciem badania poinformuj lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo a czym się leczysz? mi mąż kupił syrop prenalen i tabletki do ssania też prenalen, pije herbate z miodem malinami i cytrną i jakoś szczególnej poprawy nie ma.

km5stv737gu3576a.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pisałam dziewczyny o wodzie z solą na gardło- super sprawa ginekolog mi polecił. 3 łyżki soli kuchennej (zwykłej nie jodowanej) w połowie szklanki wody. smak paskudny, czasami się cofa ale warto. I wbrew pozorom wcale nie wysusza gardła.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja solą też płukałam na początku ciąży może znowu spróbuje.

km5stv737gu3576a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2013, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ale miałam dzisiaj zwariowany sen B-) Śniło mi się, że obudziłam się na porodówce. Było już prawie po wszystkim. Do urodzenia zostało już tylko łożysko a ja nie pamiętałam nic :-( Nie pamiętałam porodu i płaczu dziecka :-( Męża nie było w sali tylko dwie kobiety. Mówiły, że mąż był przy porodzie i, że dobrze, że był bo widział jak było ciężko. Dziecko leżało już ubrane w łóżeczku i było bardzo buże. Była godzina 2:35. Pytałam ile maly waży mierzy i o której się urodził. Powiedziały, że po 4. Jak to po 4 skoro była 2:35????? No to powiedziały, że to było po 24. Dały mi jakiś zaszczyk, żebym urodziła to łożysko ale nic nie zaczeło się dziać i konieczny był zabieg :-( Przerażało mnie to, że nic nie pamiętam. Nie rozumiałam tego :-(

• kozgo Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może faktycznie poczekam z glukozą, ja mam katar i używam soli morskiej w aerozolu jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci psika się i ta woda pod ciśnieniem rozzedza katar i nawilża nos, a do tego inhalacje z eukaliptusa ostatnio pomogło więc liczę że teraz też pomoże, gardło boli tylko po nocy i to z wysuszenia bo oddycham przez buzie ale po mleku z miodem i masłem jak ręką odjął.

Co do snów też moałam kilka mocno zadziwiających o porodzie hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2013, 11:27

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirella, ale sen. Ja tez czasem mam dziwne.
    pewnie im bliżej porodu tym takich snów będziemy miały pewnie wiecej. Nerwy gdzieś musza znaleźć ujście.

relgh371zv6v421k.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirella spokojnie. ja też mam takie sny. Mi np. śniło się,że urodziłam i nawet nakarmiłam malucha. Potem przyszła do mnie pielęgniarka i powiedziała, że mam 3 h wolnego.Postanowiłam pojechać do galerii handlowej i kupić coś fajnego dla małego. Ale miałam problem z powrotem - nie wiedziałam jak wrócić do szpitala. zaczęłam się denerwować bo o 12 miałam znowu go nakarmić.biegałam po całym mieście i nikt mi nie umiał powiedzieć gdzie jest mój szpital i jak do niego dojechać.
    Myślę, że w naszym przypadku takie sny to dopiero się zaczynają - im bliżej porodu to bardziej o tym myślimy :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Paulina1986 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    dziewczyny a propos magne b6. Też chciałam brać bo mnie skurcze w nocy łapią.ale zobaczyłam, że magnez mam w preparacie witaminowym (femibion natal 2 plus). jest tam 70 mg w jednej tab. ale chyba za mało bo brałam go przed drętwieniem i nic nie pomoaga.wiem że magnez można brać i że się go nie da przedawkować ale co z wit b6? w prepercie femibion jest 2.2 mg

Właśnie przechodzę na Femibion Natal 2 Plus. Możesz się podzielić wrażeniami ze stosowania? Czy miałaś jakieś dolegliwości żołądkowe przy Femibionie 1? A jak jest przy 2 Plus? Dobrze go tolerujesz?

iv09io4pj4q7bsdv.png

Moje Aniołki- ukochany synek 23.01.2013 (13tc) i 16.09.2013 (7tc) [*]
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina1986 wrote:
    Właśnie przechodzę na Femibion Natal 2 Plus. Możesz się podzielić wrażeniami ze stosowania? Czy miałaś jakieś dolegliwości żołądkowe przy Femibionie 1? A jak jest przy 2 Plus? Dobrze go tolerujesz?
    Paulina ja brałam femibion1, potem 2, a po przeziębieniu przerzuciłam się na 2 plus. Nie mam żadnych dolegliwości.wszystko jest jak najbardziej oki.

Paulina1986 lubi tę wiadomość

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj odebrałam wyniki morfologii i moczu. Wszystko ok hemoglobina 12,3. Dodatkowo, tak z ciekawości zrobiłam sobie jeszcze glukozę na czczo (z obciążeniem mam robić dopiero po następnej wizycie czyli 2.01.) No i tutaj mam wynik poniżej normy 63 mg/dl (norma od 70 do 90). Nie wiem co o tym sądzić, wydaje mi się że dużo słodkich rzeczy jem. Jak czytam w internecie o niskim poziomie glukozy to zaczynam się martwić.

szczessciara lubi tę wiadomość

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Paulina1986 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Paulina ja brałam femibion1, potem 2, a po przeziębieniu przerzuciłam się na 2 plus. Nie mam żadnych dolegliwości.wszystko jest jak najbardziej oki.

I który bardziej polecasz Femibion 2 czy 2 Plus?

iv09io4pj4q7bsdv.png

Moje Aniołki- ukochany synek 23.01.2013 (13tc) i 16.09.2013 (7tc) [*]
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina1986 wrote:
    I który bardziej polecasz Femibion 2 czy 2 Plus?
    wiesz w tym plus jest dodatkowo żelazo, magnez, cynk,jod miedź i mangan. poza tym ma więcej folianów ale witamin z grupy b ma więcej natal 2.
    Zależy czego potrzebujesz mi zależało na magnezie (bo często mnie skurcze łapią) i żelazo bo morfologię miałam po przeziębieniu kiepską! A tobie na czym zależy?

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aphrodita ja glukoze na czczo miałam 67 a po 2 godzinach prawie 80 i gin powiedział , że wyniki są dobre

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. Te sny ale nas będą teraz dopadać. Ja wczoraj w nocy się obudziłam bo śniło mi się, że wypiłam dwie szklanki Coli i miałam taką ochotę na colę albo pepsi, że obudziłam męża i się mu pytam czy mamy pepsi albo colę no i mieliśmy :) staram się nie pić takich rzeczy w ciąży ale wczoraj w nocy to było silniejsze ode mnie. Dobrze, że mąż miał pepsi bo nie wiem co bym zrobiła takie miałam pragnienie:)

Niestety od wczoraj też mam ciężki czas i stresy. Moja mama jest w szpitalu (coś udarowego) ale ja staram się nie denerwować, żeby Franek tego nie odczuł. Wierzę, że wszystko będzie ok a ciężki czas minie i pójdzie w zapomnienie. Przecież babcia musi być silna dla wnuka. Trzymajcie się w zdrowiu i dbajcie o siebie kobietki. Walabia a Twoja mama jak tam?

Kozgo z glukozą dasz radę, tylko na spokojnie i zdrowia dla wszystkich przeziębionych mamusiek

dqprj44jypq2k6s8.png
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ