X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • Martusska Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam dosc często skurcze i u mnie to w pewnym momencie brzuch tak twardnieje a ja czuje takie napięcie że nie sposób tego pomylić z niczym innym .. a w nocy ostatnio miałam pobudke własnie z powodu mega twardego brzucha..

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• Natalia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki. To chyba u mnie nie ma tych twardnien. Ale magnez,dostalam w leku aspargin, wiec to moze pomaga. Bo slurczow lydek nie mam poki co, a przed ciaza miewalam.

relgh371zv6v421k.png
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2013, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam poświątecznie ;] Co do twardnienia brzucha to z tego co wiem to skurcze Braxtona-Hicksa, w poprzedniej ciąży też wcześnie je dostawałam, ale jeśli są sporadyczne, nieregularne i nie trwają długo to nie macie czym się martwić, po prostu macica szykuje się powolutku do porodu. Jak na razie u siebie ich nie odnotowałam, za to po świętach mam +1kg więcej, nie mówiąc o brzuchu.
    Jutro w południe mam Dziewczyny połówkowe, trzymajcie kciuki, już nie mogę się doczekać.

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• kozgo Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2013, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koala czekamy na relacje :) ja na usg musze czekać jeszcze cały miesiąc ale pewnie szybko zleci:) ja jutro idę na glukozę oby drugie podejście się udało jak nie to chyba już poczekam do wizyty bo mam 9 i wtedy porozmawiam czy muszę robić albo moze z mniejsza dawką się uda:) puki co walczę z katarem okropnym i permanentnym głodem hehe

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo czytałam gdzieś tu na forum, że dziewczyna zrobiła glukozę jak była chora i choroba zaburzyła wyniki. Za bardzo się nie znam ale może lepiej to sprawdzić żebyś się nie denerwowała potem.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, znalazłam coś takiego n a temat glukozy co prawda z obciżążeniem po 1h ale to chyba bez znaczenia.

Jak przygotować się do badania?

Przez 3 dni poprzedzające wykonanie testu GCT odżywiaj się racjonalnie. Wskazane jest przyjmowanie 3 posiłków w ciągu dnia. Pomiędzy nimi można podjadać niewielkie przekąski. Najważniejsze, aby w Twojej diecie znalazło się około 150-200 g węglowodanów. Znajdziesz je m.in. w: owocach, pieczywie, płatkach śniadaniowych, makaronach, ryżu, warzywach strączkowych.

Pamiętaj, że aby wyniki testu obciążenia glukozą były wiarygodne, w trakcie badania powinnaś być zdrowa (nawet przeziębienie może zafałszować rezultat GCT).

Jak interpretować wyniki?

• glikemia na czczo poniżej 95mg/dl, poniżej 140 mg/dl po 1 godzinie od wypicia roztworu glukozy – wynik prawidłowy
    • glikemia po 1 godzinie w zakresie 140-199 mg/dl – należy ponownie wykonać test obciążeniowy, tym razem z 75 g glukozy
    • glikemia po1 godzinie powyżej 200 mg/dl, prawidłowy wynik z obciążeniem 75 g glukozy – w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy.

Co może wpłynąć na wyniki testu?

• stres (np. w wyniku operacji lub zwykłej infekcji)
    • wykonywanie zbyt forsownych ćwiczeń
    • leki: beta-blokery, sterydy, diuretyki tiazydowe, niektóre leki stosowane w leczeniu chorób psychicznych.
    Dlatego przed rozpoczęciem badania poinformuj lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo a czym się leczysz? mi mąż kupił syrop prenalen i tabletki do ssania też prenalen, pije herbate z miodem malinami i cytrną i jakoś szczególnej poprawy nie ma.

km5stv737gu3576a.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pisałam dziewczyny o wodzie z solą na gardło- super sprawa ginekolog mi polecił. 3 łyżki soli kuchennej (zwykłej nie jodowanej) w połowie szklanki wody. smak paskudny, czasami się cofa ale warto. I wbrew pozorom wcale nie wysusza gardła.

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja solą też płukałam na początku ciąży może znowu spróbuje.

km5stv737gu3576a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2013, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ale miałam dzisiaj zwariowany sen B-) Śniło mi się, że obudziłam się na porodówce. Było już prawie po wszystkim. Do urodzenia zostało już tylko łożysko a ja nie pamiętałam nic :-( Nie pamiętałam porodu i płaczu dziecka :-( Męża nie było w sali tylko dwie kobiety. Mówiły, że mąż był przy porodzie i, że dobrze, że był bo widział jak było ciężko. Dziecko leżało już ubrane w łóżeczku i było bardzo buże. Była godzina 2:35. Pytałam ile maly waży mierzy i o której się urodził. Powiedziały, że po 4. Jak to po 4 skoro była 2:35????? No to powiedziały, że to było po 24. Dały mi jakiś zaszczyk, żebym urodziła to łożysko ale nic nie zaczeło się dziać i konieczny był zabieg :-( Przerażało mnie to, że nic nie pamiętam. Nie rozumiałam tego :-(

• kozgo Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może faktycznie poczekam z glukozą, ja mam katar i używam soli morskiej w aerozolu jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci psika się i ta woda pod ciśnieniem rozzedza katar i nawilża nos, a do tego inhalacje z eukaliptusa ostatnio pomogło więc liczę że teraz też pomoże, gardło boli tylko po nocy i to z wysuszenia bo oddycham przez buzie ale po mleku z miodem i masłem jak ręką odjął.

Co do snów też moałam kilka mocno zadziwiających o porodzie hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2013, 11:27

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirella, ale sen. Ja tez czasem mam dziwne.
    pewnie im bliżej porodu tym takich snów będziemy miały pewnie wiecej. Nerwy gdzieś musza znaleźć ujście.

relgh371zv6v421k.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirella spokojnie. ja też mam takie sny. Mi np. śniło się,że urodziłam i nawet nakarmiłam malucha. Potem przyszła do mnie pielęgniarka i powiedziała, że mam 3 h wolnego.Postanowiłam pojechać do galerii handlowej i kupić coś fajnego dla małego. Ale miałam problem z powrotem - nie wiedziałam jak wrócić do szpitala. zaczęłam się denerwować bo o 12 miałam znowu go nakarmić.biegałam po całym mieście i nikt mi nie umiał powiedzieć gdzie jest mój szpital i jak do niego dojechać.
    Myślę, że w naszym przypadku takie sny to dopiero się zaczynają - im bliżej porodu to bardziej o tym myślimy :)

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Paulina1986 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    dziewczyny a propos magne b6. Też chciałam brać bo mnie skurcze w nocy łapią.ale zobaczyłam, że magnez mam w preparacie witaminowym (femibion natal 2 plus). jest tam 70 mg w jednej tab. ale chyba za mało bo brałam go przed drętwieniem i nic nie pomoaga.wiem że magnez można brać i że się go nie da przedawkować ale co z wit b6? w prepercie femibion jest 2.2 mg

Właśnie przechodzę na Femibion Natal 2 Plus. Możesz się podzielić wrażeniami ze stosowania? Czy miałaś jakieś dolegliwości żołądkowe przy Femibionie 1? A jak jest przy 2 Plus? Dobrze go tolerujesz?

iv09io4pj4q7bsdv.png

Moje Aniołki- ukochany synek 23.01.2013 (13tc) i 16.09.2013 (7tc) [*]
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina1986 wrote:
    Właśnie przechodzę na Femibion Natal 2 Plus. Możesz się podzielić wrażeniami ze stosowania? Czy miałaś jakieś dolegliwości żołądkowe przy Femibionie 1? A jak jest przy 2 Plus? Dobrze go tolerujesz?
    Paulina ja brałam femibion1, potem 2, a po przeziębieniu przerzuciłam się na 2 plus. Nie mam żadnych dolegliwości.wszystko jest jak najbardziej oki.

Paulina1986 lubi tę wiadomość

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj odebrałam wyniki morfologii i moczu. Wszystko ok hemoglobina 12,3. Dodatkowo, tak z ciekawości zrobiłam sobie jeszcze glukozę na czczo (z obciążeniem mam robić dopiero po następnej wizycie czyli 2.01.) No i tutaj mam wynik poniżej normy 63 mg/dl (norma od 70 do 90). Nie wiem co o tym sądzić, wydaje mi się że dużo słodkich rzeczy jem. Jak czytam w internecie o niskim poziomie glukozy to zaczynam się martwić.

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Paulina1986 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haybeauti wrote:
    Paulina ja brałam femibion1, potem 2, a po przeziębieniu przerzuciłam się na 2 plus. Nie mam żadnych dolegliwości.wszystko jest jak najbardziej oki.

I który bardziej polecasz Femibion 2 czy 2 Plus?

iv09io4pj4q7bsdv.png

Moje Aniołki- ukochany synek 23.01.2013 (13tc) i 16.09.2013 (7tc) [*]
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina1986 wrote:
    I który bardziej polecasz Femibion 2 czy 2 Plus?
    wiesz w tym plus jest dodatkowo żelazo, magnez, cynk,jod miedź i mangan. poza tym ma więcej folianów ale witamin z grupy b ma więcej natal 2.
    Zależy czego potrzebujesz mi zależało na magnezie (bo często mnie skurcze łapią) i żelazo bo morfologię miałam po przeziębieniu kiepską! A tobie na czym zależy?

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aphrodita ja glukoze na czczo miałam 67 a po 2 godzinach prawie 80 i gin powiedział , że wyniki są dobre

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. Te sny ale nas będą teraz dopadać. Ja wczoraj w nocy się obudziłam bo śniło mi się, że wypiłam dwie szklanki Coli i miałam taką ochotę na colę albo pepsi, że obudziłam męża i się mu pytam czy mamy pepsi albo colę no i mieliśmy :) staram się nie pić takich rzeczy w ciąży ale wczoraj w nocy to było silniejsze ode mnie. Dobrze, że mąż miał pepsi bo nie wiem co bym zrobiła takie miałam pragnienie:)

Niestety od wczoraj też mam ciężki czas i stresy. Moja mama jest w szpitalu (coś udarowego) ale ja staram się nie denerwować, żeby Franek tego nie odczuł. Wierzę, że wszystko będzie ok a ciężki czas minie i pójdzie w zapomnienie. Przecież babcia musi być silna dla wnuka. Trzymajcie się w zdrowiu i dbajcie o siebie kobietki. Walabia a Twoja mama jak tam?

Kozgo z glukozą dasz radę, tylko na spokojnie i zdrowia dla wszystkich przeziębionych mamusiek

dqprj44jypq2k6s8.png
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ