X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez nic nie wiem i nic nie sprawdzam. Hmm może powinnam? Nam tylko zawsze sprawdzają wage z porodu i ile w sumie przybrała a jak mówie cze ostatnie tygodnie niewiele to mówią, że to dobrze, bo nie powinna za dużo przybierać. Hmm

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi ucięło ostatni post, bo z komórki. Chciałam jeszcze napisać, że oprócz tych siatek, co mniej ważne, mam jeszcze taką wątpliwość - nam nie robiono tego testu czy trzyma głowę ciągnięta za rączki, nie sprawdzano, ie pytano, czy się przewraca itd - nie sprawdzano poziomu rozwoju. I póki co sama wiem, że wszystko super, ale właśnie boję się, że coś ważnego zostanie przeoczone. Czy wszystkim Wam sprawdzano to podnoszenie? Pytano o przewracanie?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sprawdziłam te centyle i jesteśmy z wagą i wzrostem prawie równo z 50 :)

U nas tak, było sporo pytań

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:24

olala81 lubi tę wiadomość

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam, na wszelki wypadek wyjdę z piątek z domu dopiero po południu. Wiesz, ja to tam nieważne, ale o dziecko tu chodzi! )

doris85, Miriam lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wzrost Wam sprawdzają, Doris?

Dziecko 5-miesięczne po krzywiznach, czy na płask?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:26

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinaaa, wiem, że siatki same w sobie nieważne, ale chodzi raczej o zaangażowanie lekarza.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak i wage i obwód główki. Jestem zadowolona, bo w poprzedniej przychodni nawet o ważenie musiałam specjalnie prosić.

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W mojej przychodni jest tylko 2 pediatrów - jedna taka czterdziecha, wredna, alergolog, a druga starsza, miła, też alergolog zresztą. Natomiast rewelacyjna jest pielęgniarka, która robi też za sekretarkę oraz szczepi - no i to szczepienie wykonuje tak, że Dziób w ogóle nie płacze, ma babka podejście i jest delikatna i mądra - umie odwrócić uwagę dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:33

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza ale jak to nie masz kontroli tych profilaktycznych? bilansu? waga, wzrost, obwód głowki i klatki piersiowej?
    siatki to ja sobie sama sprawdzam, też pewnie dlatego, że na początku za słabo przybierał i taki jakiś bzik zostaje w głowie że wtedy wciąż sprawdzasz.

01582n0ast4hm7dp.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też wolę pielęgniarki u nas w przychodni, mały dzisiaj się do tej co robiła szczepienie od wejścia tak śmiał i zaczepiał, że stwierdziła, że czaruś chce się wymigać od szczepienia;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:39

01582n0ast4hm7dp.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam to Marcel połowę dnia na siedzaco co leży to w wózku i śpi to twój ortopeda by mnie zakrakal ze za szybko tylko na lezaco jest taki płacz ze az siny ehhhh

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie było już poruszane czym plamy po marchewce spieracie ?????

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Karina1989 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinaaa - są różne siatki centylowe, starsze i nowsze...dla przykładu...na tych nowszych siatkach obwód głowy Mateusza się w nich nie mieści, a na tych starszych ( siatka w książeczce zdrowia mojej 15letniej siostrzenicy) owszem :P Moja lekarka centyle sprawdza tylko na bilansach np. dwulatka...ja sama dla siebie patrzę na te siatki :P To takie moje zboczenie przez te słabe przybieranie moich dzieci :P

Dziś rozmawiałam z rehabilitantką Mateusza, bo zaciekawiła mnie jedna rzecz...mojej kuzynki córcia skończy w listopadzie 5 lat...i dopiero nie dawno odkryli u niej, że ma...obniżone napięcie mięśniowe...i tak się z ciekawości zapytałam, jak to jest możliwe, że dopiero teraz. Cóż, jak stwierdziła, wszystko zależy od lekarza i tego, jak ogólnie przebiega rozwój...bo jak twierdzi, wielu pediatrom wystarczy, że dziecko z osiągnięciami rozwojowymi mieści się jakoś w tych granicach, w jakich powinny i to lekarzowi wystarczy, a już nie patrzą na jakość np. siedzenia, czy się dziecko garbi, czy ma plecki prosto itd. Dopiero później wychodzą takie rzeczy...

Makcza - u nas to podnoszenie sprawdzono jeszcze jak leżałam po porodzie, nie wiem w sumie czemu i już na wypisie mieliśmy adnotację by obserwować w kierunku obniżonego napięcia...nam pediatra też tego testu nie robiła...po prostu przed pediatrą przewineliśmy się przez tylu lekarzy, że nie musiała sprawdzać, choć teraz pyta na wizytach jak tam z tym czy z tamtym...My to w ogóle inna historia, bo regularnie jesteśmy maglowani ze wszelkich osiągnięć Mateusza przez wszystkich począwszy od neurologa po fizjoterapeutkę...Z córcią od czasu do czasu coś się tam zapytała, ale sporadycznie...Ale wagę i obwód głowy i klatki mieliśmy za każdym razem...wzrost tylko nie zawsze sprawdzają...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:53

f2wl3e5e2woqb9gd.png
    zem3krhmp272sip5.png
  • Karina1989 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak przeglądałam książeczkę zdrowia małego ostatnio i tam na którejś stronie jest tabela, obok wymienione osiągnięcia, a potem okienka do zaznaczania w którym miesiącu życia dziecko zaczęło to robić...macie coś takiego wypełniane?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:53

f2wl3e5e2woqb9gd.png
    zem3krhmp272sip5.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to wogole waze małego tylko na wizytach jakos ogólnie co do wzrostu i wagi nigdy się bie martwiłam ponad to jakos mysle ze im mniej wizyt u lekarzy tym lepiej po co ciagnąć malucha jak noe trzeba. U nas pytają zawsE o postępy i podciagali go za rączki itd.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olala81 wrote:
    ja też wolę pielęgniarki u nas w przychodni, mały dzisiaj się do tej co robiła szczepienie od wejścia tak śmiał i zaczepiał, że stwierdziła, że czaruś chce się wymigać od szczepienia;)

My po zmianie przychodni i też obawialam się jak Marcel zareaguje na nowe panie i pediatre ,ale było super ....on to w ogóle lubi Ludzi i idzie do wszystkich byle na ręce !!!!

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinnnnna nono to tatus będzie córkę mocno pilnowal hihi

karolinaaaaaaa lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy macie jakieś dodatkowe kontrolne wizyty u pediatrów? Ja tylko te co przed szczepieniem. Wtedy tylko ważą i badają... Nic więcej. Ewentualnie jak ja cos sie zapytam... Hmmm

dqprj44jypq2k6s8.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karina też kiedyś patrzyłam na te tabelki, u nas nikt tego nie wypełnia.
    tusia nie że dodatkowe, to zazwyczzaj wychodzi przed szczepieniem chociaż nastęoną mamy na 9 miesięcy a szczepienie dopiero na rok. I chyba pierwsza kontrolna była przy miesiącu a szczepienie na 6 tygodni, ale większość wypada wtedy kiedy szczepienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 22:13

01582n0ast4hm7dp.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olala81 wrote:
    Makcza ale jak to nie masz kontroli tych profilaktycznych? bilansu? waga, wzrost, obwód głowki i klatki piersiowej?

Nie mam! Tylko wizyty szczepienne, nic nie mówili o kontrolnych! Główka byłą mierzona ze 2, 3 razy.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
‹‹ 863 864 865 866 867 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ