WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez nic nie wiem i nic nie sprawdzam. Hmm może powinnam? Nam tylko zawsze sprawdzają wage z porodu i ile w sumie przybrała a jak mówie cze ostatnie tygodnie niewiele to mówią, że to dobrze, bo nie powinna za dużo przybierać. Hmm

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś mi ucięło ostatni post, bo z komórki. Chciałam jeszcze napisać, że oprócz tych siatek, co mniej ważne, mam jeszcze taką wątpliwość - nam nie robiono tego testu czy trzyma głowę ciągnięta za rączki, nie sprawdzano, ie pytano, czy się przewraca itd - nie sprawdzano poziomu rozwoju. I póki co sama wiem, że wszystko super, ale właśnie boję się, że coś ważnego zostanie przeoczone. Czy wszystkim Wam sprawdzano to podnoszenie? Pytano o przewracanie?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie sprawdziłam te centyle i jesteśmy z wagą i wzrostem prawie równo z 50 :)

U nas tak, było sporo pytań

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:24

olala81 lubi tę wiadomość

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam, na wszelki wypadek wyjdę z piątek z domu dopiero po południu. Wiesz, ja to tam nieważne, ale o dziecko tu chodzi! )

doris85, Miriam lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wzrost Wam sprawdzają, Doris?

Dziecko 5-miesięczne po krzywiznach, czy na płask?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:26

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinaaa, wiem, że siatki same w sobie nieważne, ale chodzi raczej o zaangażowanie lekarza.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • doris85 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak i wage i obwód główki. Jestem zadowolona, bo w poprzedniej przychodni nawet o ważenie musiałam specjalnie prosić.

klz9vcqg5cpvnjbv.png
    więc teraz serca mam dwa
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W mojej przychodni jest tylko 2 pediatrów - jedna taka czterdziecha, wredna, alergolog, a druga starsza, miła, też alergolog zresztą. Natomiast rewelacyjna jest pielęgniarka, która robi też za sekretarkę oraz szczepi - no i to szczepienie wykonuje tak, że Dziób w ogóle nie płacze, ma babka podejście i jest delikatna i mądra - umie odwrócić uwagę dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:33

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza ale jak to nie masz kontroli tych profilaktycznych? bilansu? waga, wzrost, obwód głowki i klatki piersiowej?
    siatki to ja sobie sama sprawdzam, też pewnie dlatego, że na początku za słabo przybierał i taki jakiś bzik zostaje w głowie że wtedy wciąż sprawdzasz.

01582n0ast4hm7dp.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też wolę pielęgniarki u nas w przychodni, mały dzisiaj się do tej co robiła szczepienie od wejścia tak śmiał i zaczepiał, że stwierdziła, że czaruś chce się wymigać od szczepienia;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:39

01582n0ast4hm7dp.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam to Marcel połowę dnia na siedzaco co leży to w wózku i śpi to twój ortopeda by mnie zakrakal ze za szybko tylko na lezaco jest taki płacz ze az siny ehhhh

mhsvanlih0qhtdnx.png

https://www.maluchy.pl/li-67859.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie było już poruszane czym plamy po marchewce spieracie ?????

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Karina1989 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinaaa - są różne siatki centylowe, starsze i nowsze...dla przykładu...na tych nowszych siatkach obwód głowy Mateusza się w nich nie mieści, a na tych starszych ( siatka w książeczce zdrowia mojej 15letniej siostrzenicy) owszem :P Moja lekarka centyle sprawdza tylko na bilansach np. dwulatka...ja sama dla siebie patrzę na te siatki :P To takie moje zboczenie przez te słabe przybieranie moich dzieci :P

Dziś rozmawiałam z rehabilitantką Mateusza, bo zaciekawiła mnie jedna rzecz...mojej kuzynki córcia skończy w listopadzie 5 lat...i dopiero nie dawno odkryli u niej, że ma...obniżone napięcie mięśniowe...i tak się z ciekawości zapytałam, jak to jest możliwe, że dopiero teraz. Cóż, jak stwierdziła, wszystko zależy od lekarza i tego, jak ogólnie przebiega rozwój...bo jak twierdzi, wielu pediatrom wystarczy, że dziecko z osiągnięciami rozwojowymi mieści się jakoś w tych granicach, w jakich powinny i to lekarzowi wystarczy, a już nie patrzą na jakość np. siedzenia, czy się dziecko garbi, czy ma plecki prosto itd. Dopiero później wychodzą takie rzeczy...

Makcza - u nas to podnoszenie sprawdzono jeszcze jak leżałam po porodzie, nie wiem w sumie czemu i już na wypisie mieliśmy adnotację by obserwować w kierunku obniżonego napięcia...nam pediatra też tego testu nie robiła...po prostu przed pediatrą przewineliśmy się przez tylu lekarzy, że nie musiała sprawdzać, choć teraz pyta na wizytach jak tam z tym czy z tamtym...My to w ogóle inna historia, bo regularnie jesteśmy maglowani ze wszelkich osiągnięć Mateusza przez wszystkich począwszy od neurologa po fizjoterapeutkę...Z córcią od czasu do czasu coś się tam zapytała, ale sporadycznie...Ale wagę i obwód głowy i klatki mieliśmy za każdym razem...wzrost tylko nie zawsze sprawdzają...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:53

f2wl3e5e2woqb9gd.png
    zem3krhmp272sip5.png
  • Karina1989 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak przeglądałam książeczkę zdrowia małego ostatnio i tam na którejś stronie jest tabela, obok wymienione osiągnięcia, a potem okienka do zaznaczania w którym miesiącu życia dziecko zaczęło to robić...macie coś takiego wypełniane?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 21:53

f2wl3e5e2woqb9gd.png
    zem3krhmp272sip5.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to wogole waze małego tylko na wizytach jakos ogólnie co do wzrostu i wagi nigdy się bie martwiłam ponad to jakos mysle ze im mniej wizyt u lekarzy tym lepiej po co ciagnąć malucha jak noe trzeba. U nas pytają zawsE o postępy i podciagali go za rączki itd.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olala81 wrote:
    ja też wolę pielęgniarki u nas w przychodni, mały dzisiaj się do tej co robiła szczepienie od wejścia tak śmiał i zaczepiał, że stwierdziła, że czaruś chce się wymigać od szczepienia;)

My po zmianie przychodni i też obawialam się jak Marcel zareaguje na nowe panie i pediatre ,ale było super ....on to w ogóle lubi Ludzi i idzie do wszystkich byle na ręce !!!!

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Kaja Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolinnnnna nono to tatus będzie córkę mocno pilnowal hihi

karolinaaaaaaa lubi tę wiadomość

mhsvanlih0qhtdnx.png

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy macie jakieś dodatkowe kontrolne wizyty u pediatrów? Ja tylko te co przed szczepieniem. Wtedy tylko ważą i badają... Nic więcej. Ewentualnie jak ja cos sie zapytam... Hmmm

dqprj44jypq2k6s8.png
  • olala81 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karina też kiedyś patrzyłam na te tabelki, u nas nikt tego nie wypełnia.
    tusia nie że dodatkowe, to zazwyczzaj wychodzi przed szczepieniem chociaż nastęoną mamy na 9 miesięcy a szczepienie dopiero na rok. I chyba pierwsza kontrolna była przy miesiącu a szczepienie na 6 tygodni, ale większość wypada wtedy kiedy szczepienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 22:13

01582n0ast4hm7dp.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olala81 wrote:
    Makcza ale jak to nie masz kontroli tych profilaktycznych? bilansu? waga, wzrost, obwód głowki i klatki piersiowej?

Nie mam! Tylko wizyty szczepienne, nic nie mówili o kontrolnych! Główka byłą mierzona ze 2, 3 razy.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
‹‹ 863 864 865 866 867 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ