Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamusie 2014:)
Odpowiedz

Kwietniowe mamusie 2014:)

Oceń ten wątek:
  • koala82 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle pisałyście o jedzeniu że właśnie wcinam drugą miseczkę sałatki owocowej ;-] a w lodówce stoi jeszcze cała micha :-)
    Też mi się wydaje że cukrzyca nie bierze się z jedzenia słodyczy, ja w pierwszej ciąży umiałam co drugi dzień upiec blachę ciasta i z małą pomocą Mężusia znikała w jeden dzień ;-] i nie miałam żadnej cukrzycy, ciekawe jak z moim cukrem teraz, aż się boję ;]

p19uugpjmxse1q13.png
    3jvzpx9iv6zlovc6.png
    atdcj48aatau4j6i.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walabia wrote:
    Witajcie,
    czy któraś z Was ma doświadczenie w sprawie płynów do prania ubranek? (proszków nie znoszę, wiec będę szukała płynów) Chodzi mi o taki, w którym można prać też w wysokich temperaturach. Na razie wszystkie ubranka prałam w Persilu, zwłaszcza te, które dostałam od kogoś i były używane, ale wiadomo, że trzeba będzie się zająć też praniem dla dzieciaczków w hipoalergicznych detergentach.

http://www.srokao.pl/2013/04/analiza-proszki-i-pyny-do-prania.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2014, 20:37

• kozgo Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma atopowe zapalenie skóry więc musimy prać w delikatnych płynach i najbardziej zadowoleni jesteśmy z loveli mleczko do prania dobrze nam dopiera ale dziewczyny pisały że przy kupkach, marchewkach itd sięgają często po mocniejsze środki i płuczą 2 razy.

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • lusia22 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koral wrote:
    kozgo, gdyby ciąża była nie bliźniacza i przebiegała prawidłowo na pewno rodziłabym naturalnie.
    mój lekarz obecnie uważa, że nie ma innego rozwiązania jak cc. i ja nawet sie ie spieram - uważam, ze w przypadku bliźniaków tak jest bezpieczniej. i to dużo.
    dziewczyny znowu wróciły mdłości, okropne, z wymiotami :( czuje się okropnie

mnie msdłości wracaj przynajmniej raz w miesiącu na tydzień, naszczęcie teraz bez wymiotów ale lekarz powiedział że to przez to że macica się powiększa, podnosi i uciska na jelita.

Boże miej nas w swojej opiece. ,,<3 LENKA <3 - moje malutkie serduszko" <3

km5stv737gu3576a.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam powrót mdłości jakoś ok 23 tyg też na pare dni. Kurczę już się cieszyłam że już katar mi schodzi a tu gardło zaczęło boleć i jakieś niepokojące białe naleciałości mam no nic popłuczę wodą z solą może przejdzie

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Natalia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaM wrote:
    kurcze fajne macie brzuchy...ja od wczoraj ponownie podziwiam moj z pozycji horyzontalnej...szyjka w 3 tygodnie z 5,5cm na 3 cm... leki, leżenie z nogami w górze i normalnie stwierdzam powoli, że się nie nadaję do tego typu atrakcji...kontrola za dwa tygodnie i oby się na tym poziomi utrzymało wszystko bo jak nie to pessar... i powiedzcie mi jak tu zdrowo podchodzic do ciąży i starać sie żyć normalnie, skoro panny które wszystko demonizują i robią z siebie wielkie rozchorowane w ciąży ( nistety znam kilka takich egzemplarzy - ciąża to choroba gotować nie mogę, ale po sklepach 4 godziny biegam bez wytchnienia )tak na prawdę nie maja problemów, a jak ktoś chce normalnie zyć to się okazuje, że pogarsza swój i dziecka stan ;(
    MalaM a czemubsie boisz pessara? Ja mam i licze, ze on mi pomoze wlasnie zeby ta szyjka sie jakos trzymala. Z tym ze u mnie 15mm, wiec Twoje 3cm to,jeszcze niezle:) mam nadzieje, ze Twojbstan sie poprawi po tym wylegiwamiu. Ja mam w przysLym tygodniu kontrole i licze, tez ze bede mogla cos wiecej robic niz herbate:)

relgh371zv6v421k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, niby 3 cm to dużo jeszcze ale bardzo szybko się skróciła stąd szybko wdrożone leczzenie =/ nie tyle boję się pessara, co licze że się zatrzyma na tym poziomie...ja ogólnie nie lubię jakichkolwiek zabiegów, zawet tych mało ingerencyjnych =)u Ciebie maluch też jest bardzo nisko ułozony? bo u mnie z uporem maniaka wciska się w szyjkę =/ trzymam kciuki za Twoją wizytę kontrolną - będzie dobrze, zazwyczaj po pessarze stan się normuje i dzieciaki rodzą się po terminie ;)

• Natalia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam wlasnie, ze maluchy sa przenoszone albo rodza sie w kilka godzin po zdjeciu pessara, czyli ok 38tc jak zdejmują. Jest mi wszystko jedna byle siedziala w brzuszku jeszcze conajmniej 2 mce.
    Mam tak samo jak Ty mała wciska sie w szyjke i odbyamtej strony bylo wglebienie i rozwieranie.
    Najgorsze przybPessarze sa uplawy, jednak to cialo obce.
    Mam nadzieje, ze te 3cm utrzymasz MalaM do porodu:)

a z innych przypadlosci to mialam wczoraj atak glodu, cos mi sie chcialo ale nie wiedzialam co:) zjdlam pol lodowki i wciaz to nie bylo to:) eh nie dogodzi sie ciezarowce :)

relgh371zv6v421k.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To najgorsze co może być jak jest na coś ochota i nie wiadomo na co ostatnio to aż się popłakałam bo chciałam coś ale nie wiedziałam co hehe

Tusia89 lubi tę wiadomość

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ovu pokazuje mi 102 dni :O biorąc pod uwagę termin w którym urodził się mój najmłodszy syn zostało mi 88 dni. Tak czy siak obstawiam, że zostało mniej niż 90 dni i chyba trochę zaczyna mnie przerażać ta "ostatnia prosta" W środę odbieram samochód od mechanika i biorę się ostro za zakupy, żebym mogła spać spokojnie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2014, 15:25

• Natalia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez powoli wszystko kompletuje. Musze sie zdecydowac na,lozko-komode, bo jak Kozgo irytują mnie rzeczy w torbach po calym domu rozwalone.

wciąż wydaje mi sie, ze mamy jeszcze sporo czasu, ale z drugiej strony on minie w mgnieniu oka pewnie.

dziewczyny czy "torba do szpitala" to musi byc torba- taka weekendowa-sportowa czy moze byc walizka n kolkach? Moze,to i glupie pytanie ale zaczelam sie zastanawiac i w moja sportowa torbę sie nie zmieszczę to kupić,większą czy zostać z walizkę? Nie chce żeby patrzyli na mnie jak na dziwadlo z walizka:)

relgh371zv6v421k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zapakowane moje rzeczy torbe taką sportową a rzeczy maluszka w walizke :) taką mniejszą na kółkach :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a niby dlaczego mają patrzeć jak na dziwadło :D tak się zdaje ale jak przyjdzie co do czego i się zaczełam pakować to naprade masa tych rzeczy jest i jedna torba to mało :D

• kozgo Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby u mnie w szpitalu jest napisane że ma być tylko jedna torba hmm...

Dziewczyny, mam pytanie jak się zapatrujecie na znieczulenie i jeżeli jesteście na tak to jakie ?

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak przyjedziesz z dwoma to co wygonią Cie :P sam jeden ręcznik duży ile miejsca zajmuje a ręcznik do rąk ręcznik ciemniejszy do krocza a szlafrok a koszule a kosmetyki do mycia a woda a laktator wszelkie podkłady po porodowe które też objętościowo nie są małe no i jesze suszarka itp a gdzie miejsce na kocyk becik ubranka kosmetyki dla dziecka bo ja np zabieram swoje bo w szpitalach najczęściej mają jonsona a tym szajsem mojej córci na pewno nie potraktuje :)

ja znieczulenie chcę obojętnie jakie tylko żeby działało ! wiem tyle że w szpitalu w którym chcę rodzić anasteziolog pomaga wybrać znieczulenie ale ja pewnie zdecyduje się na zewnątrzoponowe chociaż na samą myśl o zastrzyku robi mi się słabo

• Tusia89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia ja to też chcę się pakować w taką walizkę na kółkach :P:D nie w największą ale średnią :P :)

Jeśli chodzi o znieczulenie to nie zastanawiałam się nad tym... ale teraz dałaś mi Kozgo do myślenia... Po paru odcinkach porodówki czasem mam wrażenie, że bez znieczulenia się nie da :) :D a tak na serio to nie myślałam o znieczuleniu... w sumie to nawet nie czytałam o tym... więc fajnie, że poruszyłaś ten temat. Może któraś już miała doświadczenie ze znieczuleniem?

dqprj44jypq2k6s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobiście nie ale wszystkie znajome polecają :D wiec chyba warto tez się naoglądałam porodówki i teraz się boje bez ! oczywiście nastawiam się na poród naturalny :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozgo w jakim ty szpitalu masz zamiar rodzić ?

tu jest np lista rzeczy szpitala mswia i na bank to wszystko w jedną torbe się nie zmiesci :D

DOKUMENTY
    - skierowanie do szpitala (nie wymagane, ale mile widziane)
    - dowód osobisty (z aktualnym nazwiskiem, ew. akt ślubu)
    - dokument potwierdzający opłacenie składki zdrowotnej (podstemplowana książeczka ubezpieczeniowa, druk ZUS-RMUA, potwierdzenie wykonania przelewu do ZUS)
    - karta ciąży

WYNIKI BADAŃ:
    - HBS, WR, grupa krwi
    - USG zrobione w I,II,III trymestrze
    - ostatnia morfologia i badanie moczu
    - przy ujemnym czynniku Rh u matki – określony poziom przeciwciał anty-Rh
    - posiew z pochwy w kierunku GBS (Streptococcus agalactiae, in. paciorkowiec z grupy B)
    - dodatkowo w przypadku planowego cięcia cesarskiego należy na 4-5 dni przed planowanym zabiegiem wykonać jonogram (sód i potas) i koagulogram (INR, APTT)

WYPRAWKA DLA NOWORODKA
    - 20-30 pieluszek jednorazowych,
    - jedna paczka nawilżonych chusteczek,
    - puder lub krem przeciw odparzeniom,
    - 4 pieluchy tetrowe,
    - trzy cienkie bawełniane kaftaniki lub body rozpinane na całej długości i trzy pary śpioszków (lub zamiast poprzedniego – trzy pajacyki)
    - dwie bawełniane czapeczki (zwróć uwagę na szycia; szwy nie powinny uciskać delikatnej główki dziecka)
    - dwie pary skarpetek
    - rożek, ew. kocyk
    - łagodne mydełko przeznaczone specjalnie do skóry noworodków

NIEZBĘDNIK OKOŁOPORODOWY DLA MAMY

• podpaski duże poporodowe
    • majtki jednorazowe poporodowe
    • szlafrok
    • koszule do karmienia - 3 sztuki
    • skarpetki
    • biustonosz dla karmiących matek - 2 sztuki
    • kapcie i klapki pod prysznic
    • ręczniki - 1 duży i 1 mały
    • kosmetyki (dezodorant, szczoteczka i pasta do zębów, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka lub grzebień)
    • jednorazowa maszynka do golenia
    • wkładki laktacyjne
    • maść na obolałe brodawki
    • ew. lakator (w oddziale nie ma możliwości wypożyczenia)
    • papier toaletowy, papier ręcznikowy
    • leki, które przyjmujemy
    • ulubiony jasiek
    • czasopismo, książka, notatnik, długopis, odtwarzacz mp3, telefon komórkowy+ ładowarka, aparat fotograficzny+ ładowarka
    • chusteczki higieniczne
    • sztućce i kubek (opcjonalnie)
    • przekąski, herbatniki lub biszkopty
    • ulubiona herbata lub kawa bezkofeinowa
    • sok - jabłkowy, winogronowy lub brzoskwiniowy
    • woda niegazowana
    • herbatki laktacyjne
    • odzież na wyjście

NIEZBĘDNIK DLA TATY
    • Fartuch ochronny oraz ochraniacze na obuwie. Rzeczy te można przygotować wcześniej, lub zakupić w automatach, które znajdują się w korytarzu naszej Kliniki (uwaga: należy posiadać drobne 2 i 5zł, ponieważ innych monet automat nie przyjmuje).
    • Coś do picia i do przegryzienia.
    • Najważniejszą rzeczą, jaką przyszły ojciec musi zabrać ze sobą do szpitala, jest spokój.

• Natalia Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszy mnie Wasze zdroworozsadkowe podejście do "walizki":)
    na szkole,rodzenia w MSWiA w ogóle powiedzieli, ze torby powinny byc trzy: dla mamy, dla dziecka i dla taty"awaryjna" bo jak będzie,Np. W garniturze wyrwany z jakiegoś biura, albo w kombinezonie roboczym to lepiej żeby mial spakowane cos wygodnego na przebranie.
    No ale nie spytalam wtedy o walizkę.
    W takim razie ja biore walizka+mala torba:)

a co znieczulenia to ja mam niski prog bolu, przy miesiączkach mdlalam na początku, potem 3x2 ibupromy przez 3 dni. Po kilku latach przeszlo ale raczej nastawiam sie na znieczulenie. Zobaczymy jak będzie w akcji juz, ale jest to dla mnie opcja zmniejszajaca mój lęk przed porodem/bolem.

Miriam lubi tę wiadomość

relgh371zv6v421k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 stycznia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 torby dla tatusia też o to ja się nie martwie o moje dwie :D hehe

z tym garniturem to jeszcze nie tak źle a jak np tatuś pracuje na budowie i w tych roboczych ciuchach to wtedy na pewno się dla niego torba przyda :D mój czarek jest po studiach informatychnych ale ten zawód mu się nie podoba i u siebie w firmie zmienił stanowisko na kierowce jeździ dużymi autami jak on to mówi sam prezes mu to zaproponował że dostanie już tydzień przed terminem wolne bo jak by był w trasie to ojjj nie chce myśleć nawet ogólnie od firmy dostaje pwie dwa miesiące wolnego każdy nowy tatuś :) wiec będzie siedział ze mną :D i czekał :D tymbardziej że kupiliśmy mieszkanie na takim zadupiu pod warszawa że masakra osiedle a wokół same pola :D wiec nie wiem jak bym dojechała :D

‹‹ 93 94 95 96 97 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ