X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple u mnie nawał trwał nieco ponad dobę. Po czym pojechałam po laktator żeby sobie pomóc, odciągnęłam ze dwa razy i po nawale :D Laktator leży spakowany, na ilość mleka nie narzekam :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, te z Was które karmią piersią - jak się maluchowi ulewa to jakoś odczekujecie z kolejnym "posiłkiem" czy jak widać, że chce jeść to dajecie od razu i najwyżej rzygnie sobie znowu? Mamy tu z mężem podzielone opinie, internety też różne rzeczy piszą i zastanawiam się jak to ugryźć... może ktoś bardziej doświadczony w temacie podpowie? :)

mjvy9vvjacooymry.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosia gratulacje :) dobrze, ze wszystko dobrze sie skonczylo :) a jesli chodzi o personel to czasem zdarzaja sie właśnie takie malpy dlatego ja nie sugerowalam się opiniami gdzie rodzic, bo zawsze ktos sie trafi.

Kaszelkowa moja co prawda nie ulewa, ale karmie ja kiedy tylko chce, kiedy zaplacze, a ze ciezko ja odlozyc i jest ryk, to dostaje co chwile mozna powiedziec :) tylko wtedy sie uspokaja.

Bylismy dzis na spacerze, myslalam ze bedzie super a na start takiego rabanu narobila ze ho ho. Dopiero po jakims czasie zasnela i wyszlismy jako tako na ulice pospacerowac.

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosia gratulacje, widzę że przeszłaś to samo pewnie co ja w szpitalu. Moje najgorsze dni w życiu mimo że był ze mną nasz skarbek największy, podejście niektórych położnych nie pozwalało się nim cieszyć.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszelkowa, ja sprawdzałam czy Mała jest nadal głodna, czyli podstawiałam jej cyca, łaskotałam brodę. Jeśli łapie to karmię natychmiast a jeśli nie to nie zmuszam jej mając nadzieje, że coś tam w brzuszku zostało pomimo ulania. Nie wiem czy dobrze robiłam, pozwalając jej decydować, tak czy inaczej przestała już ulewać.

Za to potworne czkawki nadal nas dopadają kilka razy dziennie. Ona sobie z tego nic robi, ale ciężko się patrzy jak podskakuje razem z łóżeczkiem :o

n59yhdgewxvis8ih.png
  • kaszelkowa Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy nam na czkawke właśnie cyc pomaga najlepiej przechodzi od razu..:)

Właśnie mój mąż twierdzi że skoro się ulewa to żeby nie dopychac, ja czuje inqczej i zastanawiam sie gdzie znalezc zloty srodek...

mjvy9vvjacooymry.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jak skubana jest najedzona to podczas czkawki zaciska usta w linijkę i cyc dla niej nie istnieje :D Ze dwa razy udało się ją namówić na taką przepitkę :D

n59yhdgewxvis8ih.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    Dziewczyny, te z Was które karmią piersią - jak się maluchowi ulewa to jakoś odczekujecie z kolejnym "posiłkiem" czy jak widać, że chce jeść to dajecie od razu i najwyżej rzygnie sobie znowu? Mamy tu z mężem podzielone opinie, internety też różne rzeczy piszą i zastanawiam się jak to ugryźć... może ktoś bardziej doświadczony w temacie podpowie? :)
    Ja staram się nie dokarmiać (obie są żarłoczne i 24 h mogłyby wisieć) jeśli po karmieniu nie płakały lub nerwowo nie szukały piersi. Sama z siebie proponuje jej karmienie przy czkawce. Niestety u Emi jest częsta po ulaniu. No i staram się przeciągać okresy między karmieniami do czasu gdy mimo suchej pieluchy, zabawiania itp nadal płacze

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanith jak maluch juz nie chce to wszystko trzeba wylać, umyć butelkę i ewentualnie ja wyparzyc (jedni tylko myja inni dodatkowo wyparzaja). Mleko moze stac max godzinę ale aż tyle chyba bym nie czekala. Bakterie w takim mleku namnazaja sie jak głupie.

Mój maluch dzis pierwszy raz totalnie chlusnal mlekiem. Nie wiem czy można to zaliczyć do wielkiego ulania czy juz do wymiotu. Musiałam go całego umyć po tym. Tak sie o niego martwię :( a no i ja po tym jak tak chlusnal dalam mu wody, poszedł spac i obudził sie na kolejne karmienie. Chciałam odczekać chociaż godzinę z kolejna butla ale spal ladnie wiec poczekalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2018, 19:03

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 mój mały wczoraj też zwymiotował, i to już było takie mleko przetrawione, ale to była wina tego że ja mu za często dawałam i za dużo a on umiaru póki co nie ma i teraz już mu wydzielam trochę porcję i staram się karmić min co dwie godz a nie tak jak wczoraj co godzinę jadł. i jak potem zwymiotował to spał 4 godz.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Pineapple u mnie nawał trwał nieco ponad dobę. Po czym pojechałam po laktator żeby sobie pomóc, odciągnęłam ze dwa razy i po nawale :D Laktator leży spakowany, na ilość mleka nie narzekam :)
    Ja też mało użyłam laktatora, tyle co do ściągnięcia małej ilości mleka żeby pierś nie była zbyt twarda do karmienia.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaszelkowa wrote:
    U nas dopiero zaczynają się ulewania. Ale też do tej pory nie odbijałam Szymka po jedzeniu jak np zasypiał (a zasypia przy jedzeniu prawie zawsze). Teraz będę jednak czekać za każdym razem aż odbije zanim go położę. Może to coś da. Tak czy inaczej ja karmię wtedy gdy mały tego chce, nie patrząc na ulewania.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 2 brzydka kupa, z dużą ilością śluzu, chyba tracę nadzieję na brak alergii...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Właśnie jak skubana jest najedzona to podczas czkawki zaciska usta w linijkę i cyc dla niej nie istnieje :D Ze dwa razy udało się ją namówić na taką przepitkę :D
    Mi dziś szwagierka powiedziała żeby zakładać czapeczkę w trakcie czkawki żeby ogrzać ciemiączko. Można przyłożyć rękę, ale z czapeczką wygodniej. Jakoś nie wierzyłam i chciałam tylko podkarmić żeby czkawka przeszła. A mały akurat nie chciał chwycić piersi tylko się rzucał. Więc założyłam tę czapeczkę i o dziwo po chwili mu przeszło. Nie wiem czy to przypadek czy to faktycznie działa. Będę testować na następnych czkawkach :)

Sassy lubi tę wiadomość

• Jupik Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czkawkę też daje cyca, od razu mija.

Kupy u nas często zielone..ale położna mówi, że dużo niemowląt ma takie i się nie przejmować- podejrzewa że mała nie trawi jeszcze laktozy z mojego mleka więc kupiliśmy kropelki laktazy i zobaczymy czy pomogą. Na pewno też ma wpływ co jemy.

No i u Nas mała ciągnie cyca bardzo w ciągu dnia, potrafi na karmieniu i godzinę wisieć. Czas staram się ją przetrzymać, ale czasem od razu jak chce przystawiam bo widzę już wyraźnie, kiedy chce jeść, a nie sobie dziumdziac. No i czasem po pół godzinie już wisi, ale trudno..Kryzysów w związku z karmieniem już trochę było ale się nie łamie i nie chce jej dawac butli z mm.

I w ciągu dnia już ma tylko 1 porządny długi sen (ok.3-3,5 godz) a tak albo sobie drzemie albo dokazuje albo wisi na cycu.. generalnie jest aktywna. I wtedy w nocy śpi nam i po 7 godz.i jej nie budze.Z cycow czasem ściągnę laktatorem i tyle.

No i od początku uczymy ją odkładania do łóżeczka-czasem odkładam już mocno snieta po karmieniu, czasem nie uśpioną i sama zasypia, a czasem jest tak aktywna że płacze i wtedy ja usypiamy na zasadzie rączki, śpiewanie itd.i też do łóżeczka.

Ja odbijam ją teraz zawsze (tylko na samym początku nie odbijałam jak malutko jadła) i czasem jej się odbije, czasem nie (podobno przy kp nie musi) i bardzo rzadko ulewa. Ale na odbicie biorę ją po.prostu pionoeo w takiej pozycji embrionalnej i przytulam.do siebie, i ona wtedy też przysypia-szxzegolnie przed nocnym spaniem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2018, 22:49

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 04:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam oytanie do dziewczyn stosujacych sab simplex ile kropel ile razy dziennie podajecie?

mhsvi09k63nasq33.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 04:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 - 15 do każdego mleka. Wzdęcia i zaparcia jak ręka odjął przeszły, ale i tak postanowiliśmy zmienić mleko (mm) i zobaczyć czy bez kropli będzie wtedy lepiej.

3i49hdgenmhomr4i.png
  • oli123 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jesli kp to moge podawac przed np? Czy musi byc wymieszane z mlekiem?

mhsvi09k63nasq33.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy bo juz nie wiem co robić. Mój mamy jest karmiony butelka mm + moje mleko które oddciagam. Ogólnie porcje mu szykuje na 90 mln wody plus 3 miarki mleka mm chyba ze jest moje to w zależności ile odciagne resztę zrobię mm. Mały zje różnie 80-90-100 zależy i ładnie beknie ale jak dam smoka to mocno go ciągnie i jak usypia a smok wypadnie to sie złości. Bie wiem czy jest dalej głodny boje się go przekarmic bo juz raz zwymiotowal

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2018, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 możesz podawać na łyżeczce przed karmieniem

Agusia_pia moja tez ciągnie smoka jak opętana :) dla niej to jest taki ispokojaacz, jak wypadnie to tez się denerwuje. Dopoki nie zaśnie głębszym snem to tak właśnie jest później przestaje cmokac i zazwyczaj sama wypluwa. A co do mleka to spróbuj zrobić więcej i zobaczysz czy zje.ile ma mały ? Moja zjada w granicach 70-100 a ma 2 tygodnie !
    Położna mi mówiła , ze do 10 dnia próbować zwiększać do 100, a potem już według tego ile mała potrzebuje zjeść. Trzeba zrobić co jakiś czas więcej i sprawdzać czy zjada :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2018, 07:03

3i49hdgenmhomr4i.png
‹‹ 1000 1001 1002 1003 1004 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ