X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Jupik a sciagalas tak po prostu czy metoda 7-5-3?

A co to jest metoda 7-5-3 ? ;-)
    Ściągam normalnie, na pierwszym trybie króciutko bo szybko zaczyna mleko lecieć i potem na trybie ściągania na niskiej sile (2 lub 3 w skali max.10) żeby mnie sutek nie bolał i jadę tak długo jak mleko leci. Średnio ok.10 min.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które mają chłopców: ściągacie napletki? Jakie wskazówki z dostaliście od lekarzy w tej kwesti?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluch. My kupujemy DaDa 1, zmieniamy często, wycieramy pupę wodą i wacikami (chusteczki nawilżające zawierają kwas cytrynowy czy jakiś który podrażnia pupę więc założyłam że dopiero po 3 mcu zastosujemy) smarujemy przed założeniem pieluchy ochronnym Bepanthenem, i pupa jest mięciutka, śliczniutka i odparzeń (odpukac) brak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2018, 11:27

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też odparzeń brak i też stosuje waciki i wodę, a chusteczki tylko poza domem.
    3 razy dziennie smaruję ochronnym Bepanthenem.
    Teraz mnie czeka pranie, prasowanie i obiad, a popołudniu jesteśmy umówione na spacerek z koleżankami - trzeba korzystać z pięknej pogody :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam się pupa podrażnila jeszcze w szpitalu po Pampers Premium Care. Przeszliśmy na Dady i tylko raz była zaczerwieniona. Wtedy sudocrem i raz dwa zeszło. Ogólnie używamy Bepanten ten ochronny ale tylko po kupie. Takto niczym nie smaruje.

U nas wczoraj gorszy dzień. Dzisiaj od rana tez nie za ciekawie. Mała placzliwa a ja już nie wiem co jej jest. Czasami tak placze że nie ma jak ją uspokoić... I już nie mam pomysłu - mleko zmienione, brzuszek nie boli, kupa ładna, przytulamy się, pieluch czysta. A młoda placze. Czasami już nie mam siły...

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Dziewczyny które mają chłopców: ściągacie napletki? Jakie wskazówki z dostaliście od lekarzy w tej kwesti?

Polozna kazala raz dziennie sciagac i myc tam, ale z tego co czytalam u mamyginekolog na blogu to lepiej uwazac bo mozna cos tam maluszkowi naderwac dlatego poki co tego nie robie..

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek, Katy mnie wszyscy mowili, w SR, w szpitalu, siostra (2 chlopcow), polozna ze nie ruszamy siusiaczka do roku. Wiec ja nie ruszam.

My mielismy piekna pupke zanim nie zaczal dostawac biogai i kupkac po 10 razy na dzien :/ Wczesniej byla 1-2 kupy na dzien i pupka byla wycierana wacikami z ciepla woda i smarowana bepanthenem. Teraz, przez te ciagle kupy, pupka jest czerwona i musialam wyciagnac sudocrem :/ Polozna jeszcze kazala wietrzyc pupke, klasc malucha na brzuszku, sciagac pieluszke z pupki i zeby sie lezal.

Katy lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosowałam Water Wipes (jakos tak) ale z racji tych odparzeń zaczęłam używać wody i dużych płatków kosmetycznych. Do tego Alantan po każdej kupce, ale nie za dużo. Pampki używam od początku Pampers Premium Care, raz miałam też paczkę Dada. Wszystkie były ok. To odparzenie powstało chyba od chusteczek Pampers których użyłam kilka razy :/ Nigdy więcej!

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez w SR, położne, w szpitalu, ciotki, kuzynki które maja chłopców to mówiły żeby nie ruszać wiec ja tez nie ruszam.

Kurczę dziewczyny zastanawiam die nad kupkami mojego synka. Robi na przemian żółta i zielona. Położna mówiła ze zielona od żelaza w tabletkach i kazała pic w płynie wiec pije, ale niektóre są nadal zielone. Przed chwila miałam awarie przy przewijaniu i zrobił mi żółta wodnista kupę. To jest moje pierwsze dziecko i troszkę panikuje. Wiem, ze żółta kupa u noworodka to normalne, ale tez ta wodnista troszkę mnie zbiła z tropu i nie wiem czy wszystko ok. Nie płacze, nie boli go brzuszek itd.

Co do smoczka to ja już dałam maluchowi. Serce mi pękło jak nie mógł zasnąć i płakał, a widziałam, ze jest zmęczony. Daje mu tylko do usypiania, a jak już zaśnie to sam wypluwa. Odruch ssania ma bardzo dobry wiec na ta chwile nie martwię się ze smoczek może to zaburzyć.

Wczoraj mieliśmy ciężki dzień bo nasz synuś nie spał od 7 do 18. Robił sobie tylko takie 10 min drzemki. Myśleliśmy, ze coś go boli, ale jak o 18 zasnął tak obudził się o 23 na jedzenie i później dopiero o 3 i 7.

Ja po cc już doszłam do siebie. Tylko majtek jeszcze wysoko nosić nie mogę co mnie denerwuje bo spadają mi z tylka :P czy któraś z Was dostała zastrzyki przeciwzakrzepowe do robienia sobie w brzuch? Później idę do lekarza bo nie wiem czy w szpitalu przy wypisie czy może lekarka die pomyliła. Na wypisie zapisali mi 20 zastrzyków ( 3 jeszcze dostałam w szpitalu), a na recepcie miałam 10 zastrzyków. Wydaje mi się ze na wypisie walnęli błąd. Jeśli któraś z Was dostała takie zastrzyki to przez ile miałyście je brać?

edwarda20 lubi tę wiadomość

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Mi tez w SR, położne, w szpitalu, ciotki, kuzynki które maja chłopców to mówiły żeby nie ruszać wiec ja tez nie ruszam.

Kurczę dziewczyny zastanawiam die nad kupkami mojego synka. Robi na przemian żółta i zielona. Położna mówiła ze zielona od żelaza w tabletkach i kazała pic w płynie wiec pije, ale niektóre są nadal zielone. Przed chwila miałam awarie przy przewijaniu i zrobił mi żółta wodnista kupę. To jest moje pierwsze dziecko i troszkę panikuje. Wiem, ze żółta kupa u noworodka to normalne, ale tez ta wodnista troszkę mnie zbiła z tropu i nie wiem czy wszystko ok. Nie płacze, nie boli go brzuszek itd.

Co do smoczka to ja już dałam maluchowi. Serce mi pękło jak nie mógł zasnąć i płakał, a widziałam, ze jest zmęczony. Daje mu tylko do usypiania, a jak już zaśnie to sam wypluwa. Odruch ssania ma bardzo dobry wiec na ta chwile nie martwię się ze smoczek może to zaburzyć.

Wczoraj mieliśmy ciężki dzień bo nasz synuś nie spał od 7 do 18. Robił sobie tylko takie 10 min drzemki. Myśleliśmy, ze coś go boli, ale jak o 18 zasnął tak obudził się o 23 na jedzenie i później dopiero o 3 i 7.

Ja po cc już doszłam do siebie. Tylko majtek jeszcze wysoko nosić nie mogę co mnie denerwuje bo spadają mi z tylka :P czy któraś z Was dostała zastrzyki przeciwzakrzepowe do robienia sobie w brzuch? Później idę do lekarza bo nie wiem czy w szpitalu przy wypisie czy może lekarka die pomyliła. Na wypisie zapisali mi 20 zastrzyków ( 3 jeszcze dostałam w szpitalu), a na recepcie miałam 10 zastrzyków. Wydaje mi się ze na wypisie walnęli błąd. Jeśli któraś z Was dostała takie zastrzyki to przez ile miałyście je brać?

Mialam 10 zastrzykow do zrobienia w domu. Jeden dziennie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy pamiętam, że wspominałaś coś o "różnych piersiach" i miałam odpisać, ale zapomniałam xD Moje też nie zachowują się identycznie. Jedna jest zawsze bardziej miękka, przez co mniejsza, ale mleko z niej leci tak szybko, że Mała mi się czasem dławi. Druga jest twardsza i większa, ale Małą łatwiej się do niej przystawia. Za to sutek nadal boli, pomimo upływu 3 tygodni od rozpoczęcia karmienia. Też mam nadzieje, że po zakończeniu karmienia nie będzie różnicy :p

Katy lubi tę wiadomość

n59yhdgewxvis8ih.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Ja stosowałam Water Wipes (jakos tak) ale z racji tych odparzeń zaczęłam używać wody i dużych płatków kosmetycznych. Do tego Alantan po każdej kupce, ale nie za dużo. Pampki używam od początku Pampers Premium Care, raz miałam też paczkę Dada. Wszystkie były ok. To odparzenie powstało chyba od chusteczek Pampers których użyłam kilka razy :/ Nigdy więcej!

Te chusteczki to sam syf. Tez uzywam tylko wody i platkow. Water Wipes sa za zimne dla mojego i sie denerwuje jak go wycieralam.

Sassy lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek, przy kp żółte, wodniste kupki są ok. Przy mm mogłoby być to już rozwolnienie.

n59yhdgewxvis8ih.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Padło pytanie o pielegnacje uszu - ja codziennie wycieram mu uszka patyczkiem, po wierzchu małzowiny, w zagieciach i z tylu. Do srodka nie wolno nic wkladac.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mialam tylko trzy zastrzyki w szpitalu,az sie teraz wystraszylam, ze moze za malo? Do domu juz nic nie dostalam.

Mala spi sobie na dworku w wozku a ja mam chwile dla siebie,pije kawe. Ogolnie to nadal jest ciagle cyc i malo snu, ale moge juz przynajmniej na chwile odejsc od niej :)

• Jupik Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek, żółte wodniste kupki ok, zielone też ok. Naprawdę się nie martw,wszystko kwestia tego co jesz. My już większość mamy żółtych, mniej lub bardziej wodnistych, ale zielone też się czasem zjawiają- luzik.

Nad uszami sama się zastanawiałam-nic z nimi nie robię, wczoraj w kąpieli delikatnie umylam malzowinki. Nic więcej.

Edwarda20, gdzie będziesz robić usg bioderek? Na NFZ czy prywatnie?
    Ja mam skierowanie i dostałam nr od położnej do lekarki z Czechoslowackiej ale nie odbiera, nie odpisuje :-/ można tam niby zadzwonić po prostu do szpitala i umówić się nz chybił trafił, ale chciałam kogoś z polecenia. I teraz myślę, czy prywatnie gdzieś nie iść..

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja używam na zmianę Dady i pampers ale pampers dla mnie lepsze bo lepiej wchłaniają siusiu, i mały nie reaguje tak mocno jak nasika raz a jak mam dada to raz siknie i już kwęka bo mokro nie wiem czemu, ale już kończą mi się i przejdziemy na 2.
    co do odparzeń, u nas pojawiła się czerwona pupka w szpitalu po nocy na oddziale u położnych zaraz po cc, mały rano przyjechał miał kupę (smółkę) dużo i aż zaschła mu, chyba całą noc w tym spał. przy praktycznie każdej zmianie używam bepanthen + chusteczki nawilżające bambino albo pampers i pupka śliczna blada bez zaczerwienień.
    o napletku nic nie słyszałam żeby ruszać
    uszu nie ruszam chyba że coś samo się wyłoni to wtedy zabieram patyczkiem.
    u nas jeszcze kikut nie odpadł, dziś była położna mówiła że jest ładnie wszystko ale pępowina była bardzo gruba i dlatego to tak długo trwa.

a stosujecie pasy poporodowe na brzuch? ja się zastanawiam czy nie kupić, ale nie wiem jak po cc czy można ?

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka na odparzenia polecam wietrzenie pupy zmienić pampersy plus przenywac kochałem można i zasypac maka ziemniaczana. Jeśli to nie pomaga lepiej skonsultować bo faktycznie może być bakteryjne.
    Co do zastrzyków tak miałam 10 wbrzuch raz dziennie po CC to profilaktyka zakrzepicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2018, 18:16

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozmawiałam z fizjoterapeuta odradza te pasy poporodowa bo rozleniwiaja brzuch. Lepiej ćwiczyć mięśnie brzucha ale na początek tylko je spinajac siedząc.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• mlodaaa Autorytet

Wysłany: 30 kwietnia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez miała odparzenia i to najpierw zmieniliśmy pieluszki na pampersa i było lepiej , ale za każdym razem jak posmarowałem bephantenem robiła jej się czerwona pipi, byłam w szoku , ze po kremie, który teoretycznie powinien pomagać tak sie robi. Teraz poprostu zasypujemy maka ziemniaczana i jest wszystko ładnie różowiutkie.

3i49hdgenmhomr4i.png
‹‹ 1021 1022 1023 1024 1025 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ