Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Agusia_pia wrote:U mnie mały w nocy ładnie spi tak jakby wiedział ze to noc
zauważyłam juz u niego stale mniej więcej pory aktywności
Ja staram się żeby dziecko widziało różnicę między dniem a nocą. W dzień jesteśmy w salonie, jest jasno, głośno (gra tv, rozmawiamy). Po kąpieli idziemy do sypialni, światła są przygaszone więc przewijam i.karmie w półmroku i ciszy, po karmieniu kolysanki i kładę do łóżeczka (łóżeczko tylko do spania w nocy, w dzień śpi w salonie w kojcu).Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 05:45
-
tanith wrote:No jakbym o swojej czytala! Tez jestem ciekawa co to ma byc. Zastanawiam sie czy moze ona sie nie najada? Moze kupic femaltiker i sprawdzic jak bedzie sie zachowywac przy wiekszej laktacji?
Mysle, ze to nie jest kwestia najadania i z tego co czytam to czesto wlasnie matki tak mysla i sie poddaja. Ja caly czas wierze, ze pokarm jest (a jest bo sam leci) i staram sie karmic kiedy tylko chce. Ja bardziej obstawiam u swojej lapczywosc,bo teraz jak sie dopada do cyca to az o oddychaniu zapomina -
Kiedy Waszym maluszkom odpadł pępuszek? Mamy już 2 tyg a pępuszek nadal na swoim miejscu. Jednego dnia troszkę krwawił, ale położna mówiła, ze zbliża się do odpadnięcia. Nie powinien już dawno odpaść ?
Sluchajcie... u mojego synka raczki i stopki właśnie tak wyglądają jak na zdjeciu:
<a href=https://zapodaj.net/ca6f7fb2e9d7b.jpg.html>EDFBE2EB-6309-46DE-A3DF-95CE9356E080.jpeg</a>
kapie synka w płynie Oilatum i tez smaruje go kremem tej firmy. Na chwile schodzi, ale po wchłonięciu się kremy od nowa wraca taka skórka. Smarowałam tez oliwka, ale tez nie schodzi. Co to może być? Powinnam płyn i krem zmienić ? Czy Wasze maluszki tez tak miały? -
Malyprosiaczek wrote:Kiedy Waszym maluszkom odpadł pępuszek? Mamy już 2 tyg a pępuszek nadal na swoim miejscu. Jednego dnia troszkę krwawił, ale położna mówiła, ze zbliża się do odpadnięcia. Nie powinien już dawno odpaść ?
Sluchajcie... u mojego synka raczki i stopki właśnie tak wyglądają jak na zdjeciu:
<a href=https://zapodaj.net/ca6f7fb2e9d7b.jpg.html>EDFBE2EB-6309-46DE-A3DF-95CE9356E080.jpeg</a>
kapie synka w płynie Oilatum i tez smaruje go kremem tej firmy. Na chwile schodzi, ale po wchłonięciu się kremy od nowa wraca taka skórka. Smarowałam tez oliwka, ale tez nie schodzi. Co to może być? Powinnam płyn i krem zmienić ? Czy Wasze maluszki tez tak miały?
U nas tez pępek dosyć długo się trzymał jakoś Ok. dwóch tyg. Ostatnie trzy dni położna kazała dobrze rozszerzać pępek i czyścić patyczkiem z octaniseptem i wtedy się w środku ładnie zasuszylo i odrazu odpadł .
Nie chce mi się odpalić zdjęcie jakie wstawialas , my mieliśmy na zgięciach kolan i pach czerwone krostki wyglądało jak taka czerwona większa plama z krostkami, zasypywała maka ziemniaczana i zeszło po 2 dniach . -
Jupik wrote:Ja staram się żeby dziecko widziało różnicę między dniem a nocą. W dzień jesteśmy w salonie, jest jasno, głośno (gra tv, rozmawiamy). Po kąpieli idziemy do sypialni, światła są przygaszone więc przewijam i.karmie w półmroku i ciszy, po karmieniu kolysanki i kładę do łóżeczka (łóżeczko tylko do spania w nocy, w dzień śpi w salonie w kojcu).
no u nas też podobnie, w dzień to ja mam tv włączone gadam normalnie, sprzątam itp a mały śpi albo w wózku, albo na łóżku albo na dworze jak jest ciepło a wieczorem to tak jak piszesz, światła ciemniejsze cisza itp -
Ze mnie tez jeszcze troszkę leci. Ale ostatnio pobolewają mnie jajniki i ćmi macica i zastanawiam sie czy to juz się zbliża okres czy to jeszcze pologowe sprawy.
U nas pępuszek tez pozno odpadl bo maluch miał dokladnie 2tyg i 3dni. A czytałam ze nawet miesiąc moze byc.
-
Malyprosiaczek teraz widze. U nas tez dosc mocno schodzi skora. Czytalam ze to normalne,bo do tej pory dzieci w brzuchu byly ciagle w wodzie a tu musza zmierzyć sie z suchym powietrzem i w ogole innym otoczeniem,flatefo ja sie nie martwie. U nas zaczelo sie od stop,glownie w faldkach, a dzis juz zauwazylam na brzuchu nawet. Nawilzam po kapieli, ale to nic nie daje jak widac.
Edwarda mnie tez czasem pobolewa jak na okres,ale to pewnie nic zlego
w zaleceniach na wypisie mam wizyte popologowa po 4 tyg. Wy idziecie tak wczesnie? Ja planuje w okolicach 6-8 tyg. -
Malyprosiaczek pierwsza skórka musi się złuszczyć. Cały skóra czas była w wodzie teraz jest na powietrzu więc to moim zdaniem całkiem naturalne. Mojej córeczce też się łuszczyła, a teraz już jest super.
Co do trądziku - u nas właśnie chrosteczki zaczęły schodzić z buzi. Ale nadal nie wiem, czy to trądzik, czy nie. Byłam u 2 lekarzy i usłyszałam 2 różne opinie. Jeden, że to właśnie trądzik przez moje hormony,a drugi odrazu, że skaza białkowa... Od 1,5tyg. w sumie jestem na diecie pod skazę i czekam, aż małej zejdzie wszystko do końca, żeby sprawdzić czy po zjedzeniu np. jogurtu wyjdzie coś znowu... I jest mi źle, że przez strzelanie diagnoz lekarskich muszę działać metodą prób i błędówJeszcze czekam na wizytę do dermatologa dziecięcego, ale nawet ma prywatnie terminy z kosmosu i dopiero na 2 połowę maja, a obecnie małej już prawie wszystko zeszło, więc nie miałby nawet podstawy do oceny sytuacji... ale termin zostawiam bo może to jeszcze wróci - oby nie!
-
Co do wizyty popołogowej to też właśnie chciałam iść koło 6 tygodnia, a zobaczyłam, że w wypisie mam, że po 4. Jako, że nie krwawie już to stwierdziłam, że pójdę już teraz i będzie z głowy, także jestem zapisana na wizytę w poniedziałek do mojego prowadzącego.
-
Ufff... myślałam, ze już coś nie tak, ze ta skórka tak schodzi. Zwłaszcza, ze u nas tez zaczęło się od stopek a teraz na raczkach jest..
Ja na wizycie byłam już po tygodniu, ale ja miałam cc i coś za czerwone to miejsce przy cięciu miałam. Poszłam wiec na wizytę i okazało się ze mam krwiaka i muszę brać antybiotyk. W poniedziałek mam kolejna wizytę. Gdyby nie ta rana to poszłabym po 4 tyg od porodu tak jak miałam w wypisie -
U nas pępek odpadł w tym tygodniu dopiero, choć i tak nie jest do końca wygojony. Najpierw też krwawil aż w końcu odpadł. Nadal czyścimy Octeniseptem, dobrze patyczkami w środku wygrzebujemy.
Skóra też się nam łuszczyla na stopach i dłoniach. Już przestała. Ale to podobno normalne.
Ja @ jeszcze nie dostałam, nadal macica się oczyszcza. Na wizytę popologowa idę 24 maja czyli po ponad 6 tygodniach - tak miałam na wypisie i tak mi kazała moja gin.
My też walczymy z trądzikem. Obstawiam, że to trądzik bo Amelka jest na Nutramigenie więc nie ma szans, żeby jej skaza wyszła.
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Malyprosiaczek wrote:Kiedy Waszym maluszkom odpadł pępuszek? Mamy już 2 tyg a pępuszek nadal na swoim miejscu. Jednego dnia troszkę krwawił, ale położna mówiła, ze zbliża się do odpadnięcia. Nie powinien już dawno odpaść ?
kapie synka w płynie Oilatum i tez smaruje go kremem tej firmy. Na chwile schodzi, ale po wchłonięciu się kremy od nowa wraca taka skórka. Smarowałam tez oliwka, ale tez nie schodzi. Co to może być? Powinnam płyn i krem zmienić ? Czy Wasze maluszki tez tak miały?
Moja tak miała tydzień po urodzeniu na stopach i rękach. Położna stwierdziła ze to oznaka przenoszenia i wystarczy dobrze nawilżać. Dla małej miałam krem, balsam i emulsję do kąpieli. Oilatum i faktycznie po ok tygodniu zeszło. Te suche miejsca kremowałam przy każdym przewijaniu:-)Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 10:12
-
To łuszcząca się skórka. Emi też miała. Schodzi po odmoczeniu i delikatnym przetarciu np myjką frotte, nie wymaga stosowania emolientów. -
Veruka wrote:Moja tak miała tydzień po urodzeniu na stopach i rękach. Położna stwierdziła ze to oznaka przenoszenia i wystarczy dobrze nawilżać. Dla małej miałam krem, balsam i emulsję do kąpieli. Oilatum i faktycznie po ok tygodniu zeszło. Te suche miejsca kremowałam przy każdym przewijaniu:-)
To nie jest oznaka przenoszenia, ja urodziłam przed terminem. U każdego zdrowego człowieka skóra łuszczy się co 28 dni. Zwykle nie jest to tak widoczne. Dzieci nagle ze środowiska wodnego przenoszą się na lądowe, zakłada się im ubranka, wyciera itp i bardziej to widać (bo ich skóra jest delikatniejsza), podobny efekt jest przy poparzeniach słonecznych, wystarczy mikrouraz i cała skóra zejdzie.