X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    U mnie mały w nocy ładnie spi tak jakby wiedział ze to noc ;) zauważyłam juz u niego stale mniej więcej pory aktywności :)

Ja staram się żeby dziecko widziało różnicę między dniem a nocą. W dzień jesteśmy w salonie, jest jasno, głośno (gra tv, rozmawiamy). Po kąpieli idziemy do sypialni, światła są przygaszone więc przewijam i.karmie w półmroku i ciszy, po karmieniu kolysanki i kładę do łóżeczka (łóżeczko tylko do spania w nocy, w dzień śpi w salonie w kojcu).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 05:45

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanith wrote:
    No jakbym o swojej czytala! Tez jestem ciekawa co to ma byc. Zastanawiam sie czy moze ona sie nie najada? Moze kupic femaltiker i sprawdzic jak bedzie sie zachowywac przy wiekszej laktacji?

Mysle, ze to nie jest kwestia najadania i z tego co czytam to czesto wlasnie matki tak mysla i sie poddaja. Ja caly czas wierze, ze pokarm jest (a jest bo sam leci) i staram sie karmic kiedy tylko chce. Ja bardziej obstawiam u swojej lapczywosc,bo teraz jak sie dopada do cyca to az o oddychaniu zapomina :)

• acygan Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dopadl nas chyba tradzik. Corka wysypana na czole i policzkach. Mam nadzieje przynajmniej ze to tradzik, u lekarza nie bylismy ale na innych czesciach ciala czysciutko.

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy Waszym maluszkom odpadł pępuszek? Mamy już 2 tyg a pępuszek nadal na swoim miejscu. Jednego dnia troszkę krwawił, ale położna mówiła, ze zbliża się do odpadnięcia. Nie powinien już dawno odpaść ?

Sluchajcie... u mojego synka raczki i stopki właśnie tak wyglądają jak na zdjeciu:

<a href=https://zapodaj.net/ca6f7fb2e9d7b.jpg.html>EDFBE2EB-6309-46DE-A3DF-95CE9356E080.jpeg</a>

kapie synka w płynie Oilatum i tez smaruje go kremem tej firmy. Na chwile schodzi, ale po wchłonięciu się kremy od nowa wraca taka skórka. Smarowałam tez oliwka, ale tez nie schodzi. Co to może być? Powinnam płyn i krem zmienić ? Czy Wasze maluszki tez tak miały?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:
    Kiedy Waszym maluszkom odpadł pępuszek? Mamy już 2 tyg a pępuszek nadal na swoim miejscu. Jednego dnia troszkę krwawił, ale położna mówiła, ze zbliża się do odpadnięcia. Nie powinien już dawno odpaść ?

Sluchajcie... u mojego synka raczki i stopki właśnie tak wyglądają jak na zdjeciu:

<a href=https://zapodaj.net/ca6f7fb2e9d7b.jpg.html>EDFBE2EB-6309-46DE-A3DF-95CE9356E080.jpeg</a>

kapie synka w płynie Oilatum i tez smaruje go kremem tej firmy. Na chwile schodzi, ale po wchłonięciu się kremy od nowa wraca taka skórka. Smarowałam tez oliwka, ale tez nie schodzi. Co to może być? Powinnam płyn i krem zmienić ? Czy Wasze maluszki tez tak miały?

U nas tez pępek dosyć długo się trzymał jakoś Ok. dwóch tyg. Ostatnie trzy dni położna kazała dobrze rozszerzać pępek i czyścić patyczkiem z octaniseptem i wtedy się w środku ładnie zasuszylo i odrazu odpadł .

Nie chce mi się odpalić zdjęcie jakie wstawialas , my mieliśmy na zgięciach kolan i pach czerwone krostki wyglądało jak taka czerwona większa plama z krostkami, zasypywała maka ziemniaczana i zeszło po 2 dniach .

3i49hdgenmhomr4i.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda ja nadal sie oczyszczam. Mialam juz ponad tydzien przerwy i znowu zaczelo lecieć.

Malyprosiaczek u nas pepek odpadl w osmej dobie. A zdjecia tez nie moge otworzyć

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Ja staram się żeby dziecko widziało różnicę między dniem a nocą. W dzień jesteśmy w salonie, jest jasno, głośno (gra tv, rozmawiamy). Po kąpieli idziemy do sypialni, światła są przygaszone więc przewijam i.karmie w półmroku i ciszy, po karmieniu kolysanki i kładę do łóżeczka (łóżeczko tylko do spania w nocy, w dzień śpi w salonie w kojcu).

no u nas też podobnie, w dzień to ja mam tv włączone gadam normalnie, sprzątam itp a mały śpi albo w wózku, albo na łóżku albo na dworze jak jest ciepło a wieczorem to tak jak piszesz, światła ciemniejsze cisza itp :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png

Wysłany: 5 maja 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/ca6f7fb2e9d7b.jpg.html

A teraz widzicie zdjęcie ?

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mnie tez jeszcze troszkę leci. Ale ostatnio pobolewają mnie jajniki i ćmi macica i zastanawiam sie czy to juz się zbliża okres czy to jeszcze pologowe sprawy.

U nas pępuszek tez pozno odpadl bo maluch miał dokladnie 2tyg i 3dni. A czytałam ze nawet miesiąc moze byc.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek teraz widze. U nas tez dosc mocno schodzi skora. Czytalam ze to normalne,bo do tej pory dzieci w brzuchu byly ciagle w wodzie a tu musza zmierzyć sie z suchym powietrzem i w ogole innym otoczeniem,flatefo ja sie nie martwie. U nas zaczelo sie od stop,glownie w faldkach, a dzis juz zauwazylam na brzuchu nawet. Nawilzam po kapieli, ale to nic nie daje jak widac.

Edwarda mnie tez czasem pobolewa jak na okres,ale to pewnie nic zlego :)

w zaleceniach na wypisie mam wizyte popologowa po 4 tyg. Wy idziecie tak wczesnie? Ja planuje w okolicach 6-8 tyg.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek pierwsza skórka musi się złuszczyć. Cały skóra czas była w wodzie teraz jest na powietrzu więc to moim zdaniem całkiem naturalne. Mojej córeczce też się łuszczyła, a teraz już jest super.

Co do trądziku - u nas właśnie chrosteczki zaczęły schodzić z buzi. Ale nadal nie wiem, czy to trądzik, czy nie. Byłam u 2 lekarzy i usłyszałam 2 różne opinie. Jeden, że to właśnie trądzik przez moje hormony,a drugi odrazu, że skaza białkowa... Od 1,5tyg. w sumie jestem na diecie pod skazę i czekam, aż małej zejdzie wszystko do końca, żeby sprawdzić czy po zjedzeniu np. jogurtu wyjdzie coś znowu... I jest mi źle, że przez strzelanie diagnoz lekarskich muszę działać metodą prób i błędów :/ Jeszcze czekam na wizytę do dermatologa dziecięcego, ale nawet ma prywatnie terminy z kosmosu i dopiero na 2 połowę maja, a obecnie małej już prawie wszystko zeszło, więc nie miałby nawet podstawy do oceny sytuacji... ale termin zostawiam bo może to jeszcze wróci - oby nie!

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wizyty popołogowej to też właśnie chciałam iść koło 6 tygodnia, a zobaczyłam, że w wypisie mam, że po 4. Jako, że nie krwawie już to stwierdziłam, że pójdę już teraz i będzie z głowy, także jestem zapisana na wizytę w poniedziałek do mojego prowadzącego.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png

Wysłany: 5 maja 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff... myślałam, ze już coś nie tak, ze ta skórka tak schodzi. Zwłaszcza, ze u nas tez zaczęło się od stopek a teraz na raczkach jest..

Ja na wizycie byłam już po tygodniu, ale ja miałam cc i coś za czerwone to miejsce przy cięciu miałam. Poszłam wiec na wizytę i okazało się ze mam krwiaka i muszę brać antybiotyk. W poniedziałek mam kolejna wizytę. Gdyby nie ta rana to poszłabym po 4 tyg od porodu tak jak miałam w wypisie

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pępek odpadł w tym tygodniu dopiero, choć i tak nie jest do końca wygojony. Najpierw też krwawil aż w końcu odpadł. Nadal czyścimy Octeniseptem, dobrze patyczkami w środku wygrzebujemy.
    Skóra też się nam łuszczyla na stopach i dłoniach. Już przestała. Ale to podobno normalne.
    Ja @ jeszcze nie dostałam, nadal macica się oczyszcza. Na wizytę popologowa idę 24 maja czyli po ponad 6 tygodniach - tak miałam na wypisie i tak mi kazała moja gin.
    My też walczymy z trądzikem. Obstawiam, że to trądzik bo Amelka jest na Nutramigenie więc nie ma szans, żeby jej skaza wyszła ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kikut odpadł w 12 dobie :)

xk81pfk.png
  • Veruka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Moja tak miała tydzień po urodzeniu na stopach i rękach. Położna stwierdziła ze to oznaka przenoszenia i wystarczy dobrze nawilżać. Dla małej miałam krem, balsam i emulsję do kąpieli. Oilatum i faktycznie po ok tygodniu zeszło. Te suche miejsca kremowałam przy każdym przewijaniu:-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 10:12

3i499vvjwdixpa2l.png

iv09f71xe0b0j8js.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

U obu odpadła przed ukończeniem 2 tyg. To kwestia indywidualna. Nie stresuj się jeśli przy pępku się nic nie dzieje

To łuszcząca się skórka. Emi też miała. Schodzi po odmoczeniu i delikatnym przetarciu np myjką frotte, nie wymaga stosowania emolientów.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veruka wrote:
    Moja tak miała tydzień po urodzeniu na stopach i rękach. Położna stwierdziła ze to oznaka przenoszenia i wystarczy dobrze nawilżać. Dla małej miałam krem, balsam i emulsję do kąpieli. Oilatum i faktycznie po ok tygodniu zeszło. Te suche miejsca kremowałam przy każdym przewijaniu:-)

To nie jest oznaka przenoszenia, ja urodziłam przed terminem. U każdego zdrowego człowieka skóra łuszczy się co 28 dni. Zwykle nie jest to tak widoczne. Dzieci nagle ze środowiska wodnego przenoszą się na lądowe, zakłada się im ubranka, wyciera itp i bardziej to widać (bo ich skóra jest delikatniejsza), podobny efekt jest przy poparzeniach słonecznych, wystarczy mikrouraz i cała skóra zejdzie.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 5 maja 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też niestety chyba kolki :/

Dziewczyny Wy ten sab simplex same wprowadzilyscie czy po konsultacji?
    Bo słyszałam że w PL jest on niby zabroniony? Czy po prostu niedostępny?

A może zaczęliście od espumisanu?

Jakie dawkowanie wgl stosujecie?

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam dziś odpadł pępuszek w końcu :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 1031 1032 1033 1034 1035 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ