X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobotic i Espumisan ma taki sam sklad jak Sab Simplex tylko jest inne dawkowanie.

Tradzik niemowlecy jest u nas bardzo silny. Ja przywam wodą z nadmanganianem i fajnie sie przysusza.

U nas sukces smoczkowy. Syn od urodzenia nie dal sobie wlozyc smoka do buzi bo mial odruch wymiotny. A dzis uznalam ze kupie inny smoczek na sprobowanie i Eureka! Zassał i już moj cycek nie jest smoczkiem :)

• acygan Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko ma jakas alergie na wozek i spacery. Maz z nia wyszedl przed chwila i moment wracal bo tak placze.ja nie wiem czemu to tak,dzieci przeciez uwielbiaja byc na dworze.

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:

Tradzik niemowlecy jest u nas bardzo silny. Ja przywam wodą z nadmanganianem i fajnie sie przysusza.
    a jak rozrabiasz tzn tabletka na ile wody?

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan, ja wiem ze nic groznego :) tylko jestem ciekawa czy to jeszcze polog czy malpiszon wraca :(

Nam tez skorka schodzila, smarowalam przy kazdej zmianie pieluszki i juz jest ladnie. Za to tez na buzce pojawily sie krosteczki, nie wiem czy to tradzik czy potowki. I ciemieniuszka na brwiach :o Na glowce jeszcze nie ma.

Do gina i endo ide 23 maja czyli praktycznie po 6 tyg.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    U nas też niestety chyba kolki :/

Dziewczyny Wy ten sab simplex same wprowadzilyscie czy po konsultacji?
    Bo słyszałam że w PL jest on niby zabroniony? Czy po prostu niedostępny?

A może zaczęliście od espumisanu?

Jakie dawkowanie wgl stosujecie?

Apropos Sab Simplexu - http://pantabletka.pl/sab-simplex-czy-dziala/

My najpierw sprobowalismy probiotyk BioGaia, ale co pryk to kupka :/ az sobie dupke odparzyl. Odstawilismy i teraz daje espumisan. Mam wrazenie ze jest lepiej niz wczesniej, ale nadal bardzo placze jak idą gazy.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    A moje dziecko ma jakas alergie na wozek i spacery. Maz z nia wyszedl przed chwila i moment wracal bo tak placze.ja nie wiem czemu to tak,dzieci przeciez uwielbiaja byc na dworze.
    Ale nie każde lubią wózek... Moja nienawidzila jezdzic w wozku bo chciala na rączki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2018, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    a jak rozrabiasz tzn tabletka na ile wody?
    Ja mam taki proszek i dodaje doslownie kilka krysztalkow do szklanki i nasączam wacik. Wychodzi mi taki kolor jasno fioletowy

• darika Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Ale nie każde lubią wózek... Moja nienawidzila jezdzic w wozku bo chciala na rączki :)
    U nas jest to samo ;-). Najdalej zapuszczam się z Mała na podwórko i to zazwyczaj jak zaśnie bo inaczej po max pół godzinie wracam na alarmie ;-). Fotelik i samochód też jest be. Najlepiej u mamy na raczkach. A mi już kręgosłup wysiada.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kikut szybko odpadł, jakoś w 10 dobie.

Trądzik mamy- podobno to normalne, ale obstawiam że mogłam coś zjeść. Nie podejrzewam skazy bo nabiał jem od początku a trądzik wyszedł teraz. Powoli już schodzi-przecieram przegotowaną wodą.

U nas łuszczyly się trochę stopki,ale też szybko minęło, po prostu w kąpieli je bardziej masowalam, żeby skórka zeszła. Do kąpieli nie dodaje nic, niczym też nie smaruję małej- wychodzę z założenia że dopóki nie ma problemów skórnych nie chcę jej niczego aplikować, nawet jeśli jest do stosowania od 1 dnia to jednak to chemia, poza tym skóra się szybko przyzwyczaja i potem już bym musiała stosować. Moja położna ma to samo podejście. Natłuszczać, jak będę musiała, będę tylko oliwą z oliwek. Żadną chemią.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pepek odpadl po niecalych dwoch tygodniach ;)

Z sucha skora tez mamy problem, ale dostalam od siostry balsam Pharmaceris i juz jest ciut lepiej.

Wozek moj synek toleruje tylko w domu, na polu ewentualnie jak mocno spi..Ze spaceru dwa razy wracalismy bo krzyk byl straszny...Moze jak zaczne dawac smoka to bedzie lepiej :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik skaza niestety wyjawia się później u dziecka - także jedzenie nabiału od początku i brak na początku objawów u dziecka nie wyklucza tej skazy ;) Ja też jadłam od początku wszystko, a chrostki pojawiły się po ponad 2 tygodniach. Co więcej położna powiedziała, że jej zdaniem to nie skaza bo wyszłoby to za wcześnie - zwykle dopiero koło 5 tygodnia pojawiają się objawy ;) Także cały czas liczę, że to jednak po prostu pryszczyki były,które jak widzę i u bobasów kilku z was się pojawiły.
    Też stosowałam nadmanganian, ale u nas akurat marne efekty przynosił, ale za to wysuszyć pomogła maść, o której przeczytałam w internecie - Vitella ictamo. Po 5 dniach stosowania buźkę mamy już ładną :) W poniedziałek zjem jakiś jogurt i zobaczę, czy mogę bez stresu powrócić do nabiału :)

Wózek, fotelik, bujaczek - moja uwielbia, 3 minuty i dziecko śpi aż do czasu wyjęcia ;)

Dzisiaj mamy już miesiąc.. czas ucieka jak szalony...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja polozna powiedziala ze w calej swojej karierze spotkala sie raz ze skaza bialkową u dziecka na piersi. Od razu powiedziala ze jak odstawie nabial to sama nabawie sie niedoboru wapnia i ze mleko z laktozą produkuja moje cycki a nie nabial z zoladka.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 moja położna mówi podobnie tyle, że ona ciut więcej przypadków widziała, ale wszystkie u starszych dzieci.. tylko ta pediatra zasiała we mnie niepewność stawiając diagnozę. Dodatkowo moja teściowa twierdzi, że mój mąż miał skazę jak miał pare miesięcy, ale on był akurat na mm i przeszli na mleko sojowe dla dzieci. A skaza podobno dziedziczna... Czy to faktycznie wtedy była skaza to nie wiem i juž się nie dowiem, ale moja mała miała tak mocno buźke i później też szyjkę zasypaną, że wolałam nie ryzykować i przemęczyć się trochę na diecie. Dla jej dobra wszystko... Więc jak będę musiała być dalej na diecie to trudno.. karmienia piersią nie chcę odpuszczać.

Aa no i w skazie niekoniecznie chodzi zawsze o laktoze, tylko głównie o białko pochodzenia zwierzęcego..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 19:50

moniśka... lubi tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Moja polozna powiedziala ze w calej swojej karierze spotkala sie raz ze skaza bialkową u dziecka na piersi. Od razu powiedziala ze jak odstawie nabial to sama nabawie sie niedoboru wapnia i ze mleko z laktozą produkuja moje cycki a nie nabial z zoladka.
    Laktoza to cukier, a skazę białkową wywołują białka. Przy nietolerancji laktozy można jeść nabiał tylko bezlaktozowy. Przy skazie trzeba wykluczyć te białka na które są reakcje. Skaza często jest dziedziczona, gdzieś czytałam że jeśli oboje rodziców miało/ma skazę to ryzyko wystąpienia u dziecka wynosi ok 50%. To czy się kp czy nie nie ma znaczenia, ale czytałam też badania z których wynikało, że są większe szanse że przejdzie w dzieciństwie, jeśli właśnie dziecko jest kp (choć gwarancji nie ma)

A i dużo osób myli skazę białkową z azs, bo często współwystępują, ale to nie reguła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2018, 20:02

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    U nas też niestety chyba kolki :/

Dziewczyny Wy ten sab simplex same wprowadzilyscie czy po konsultacji?
    Bo słyszałam że w PL jest on niby zabroniony? Czy po prostu niedostępny?

A może zaczęliście od espumisanu?

Jakie dawkowanie wgl stosujecie?
    Pierwszy dostałam od położnej. To preparat na wzdęcia (w pl brałam przed badaniami np espumisan). Jeśli dziecko nie ma problemôw ze wzdęciami, to nie pomoże. W aptecznym obrocie w pl go nie ma, ale są inne preparaty z tą samą substancją czynną. Różnice są tylko w substancjach pomocniczych.

Co do dawkowania położna pozwalała na max 5 dawek po 15 kropli, nadawałam częściej ((po każdym karmieniu, ale 5 kropli i to zazwyczaj starszej wystarczało. Raz wylądowałam na dyżurze i pierwsze pytanie czy dałam sab simplex lub coś o tym działaniu, także można go podawać niemowlakom, wtedy jeszcze dostała czopki carum carvi (jakieś ziołowe, niby o podobnym działaniu)

Halina90 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 maja 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Laktoza to cukier, a skazę białkową wywołują białka. Przy nietolerancji laktozy można jeść nabiał tylko bezlaktozowy. Przy skazie trzeba wykluczyć te białka na które są reakcje. Skaza często jest dziedziczona, gdzieś czytałam że jeśli oboje rodziców miało/ma skazę to ryzyko wystąpienia u dziecka wynosi ok 50%.

Przy nietolerancji laktozy u osoby dorosłej można jeść tylko nabiał bezlaktozowy. Przy nietolerancji u niemowlaka to nic nie da- laktoza w mleku matki nie zależy od jej diety i w tym przypadku trzeba podać niemowlakowi laktaze w kropelkach,np.delikol.
    Przy skazie trzeba wyeliminować nabiał całkowicie. Ale umówmy się, same widzicie, że większość naszych pociech ma trądzik, i wszystkim wychodzi w podobnym wieku. Skaza dot.jakiegos 1% dzieci. W szkole rodzenia mówili, że trądzik to normalny objaw i nie ma co panikować, a już na pewno nie wprowadzać od razu diety.
    U mojej pojawił się jak zjadłam parę nowych rzeczy i myślę ze jednak zareagowala na którąś z nich, choć nie wiem na którą. Nowe produkty muszę wprowadzać pojedynczo bo potem mam dylemat co zaszkodziło. Ale równie dobrze mógł być to przypadek i wcale nie kwestia tego co zjadlam.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mamy trądzik, a karmimy się mm i to w dodatku Nutramigenem ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    Przy nietolerancji laktozy u osoby dorosłej można jeść tylko nabiał bezlaktozowy. Przy nietolerancji u niemowlaka to nic nie da- laktoza w mleku matki nie zależy od jej diety i w tym przypadku trzeba podać niemowlakowi laktaze w kropelkach,np.delikol.
    Przy skazie trzeba wyeliminować nabiał całkowicie. Ale umówmy się, same widzicie, że większość naszych pociech ma trądzik, i wszystkim wychodzi w podobnym wieku. Skaza dot.jakiegos 1% dzieci. W szkole rodzenia mówili, że trądzik to normalny objaw i nie ma co panikować, a już na pewno nie wprowadzać od razu diety.
    U mojej pojawił się jak zjadłam parę nowych rzeczy i myślę ze jednak zareagowala na którąś z nich, choć nie wiem na którą. Nowe produkty muszę wprowadzać pojedynczo bo potem mam dylemat co zaszkodziło. Ale równie dobrze mógł być to przypadek i wcale nie kwestia tego co zjadlam.
    Dokładnie, miałam na myśli dorosłych. Ogólnie wrodzona nietolerancja laktozy występuje niezbyt często i przy niej trzeba też zrezygnować z kp. Najczęściej pojawia się u dorosłych, którzy z czasem tracą zdolność do jej trawienia. Natomiast u maluchów często występują niedobory laktazy i wtedy pomagają krople. Co do objawów, to wlasnie głównym są „strzelające” kupki, wzdęcia, a nie reakcje skórne. Często niedobory laktazy pojawiają się również przy alergi, bo dochodzi wtedy do uszkodzenia kosmków jelitowych. Tak było u córki. Chwilowa poprawa, a pózniej powrót do stanu sprzed podawania kropli dopiero zmiana mojej diety przyniosła poprawę na stałe, tak że krople można było wyeliminować

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga mówisz o kroplach sab simplex czy o laktazie w kropelkach?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. czyli u Twojej córeczki występował tylko problem z tolerancją laktozy tak? I np. na mleko bez laktozy w swojej diecis mogłaś sobie pozwolić? Czy to mija po pewnym czasie, tak jak może minąć skaza białkowa?

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
‹‹ 1032 1033 1034 1035 1036 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ