WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok dzięki za rady, wolę mieć coś w domu, ale wiadomo najpierw w razie gorączki próby schłodzenia naturalnie.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas paracetamol w czopku dla niemowlat

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzis siadlam piereszy raz na rowerek stacjonarny i przejechalam 30 min i spocilam sie nawet. Jednak te kg mi ciaza bardzo :(

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 współczuję Ci ogromnie. Nie chcę Ci przysparzac zmartwień, potraktuj moją wiadomość tylko jako radę - moja znajoma miała podobny problem, dziecko non stop płakało, po prostu non stop. Nie wiedziała już co robić, było przebadane wzdłuż i wszerz. Okazało się, że wykazuje objawy autyzmu. I nie piszę tu, żeby Cię straszyć, broń Boże, ale zdarza się, że dzieci mają jakieś zaburzenia ze spektrum autyzmu, np. nadwrażliwość sensoryczną, co powoduje, że są niespokojne, wszystko im przeszkadza itd. Może warto byłoby pokusić się o wizytę u specjalisty, im wcześniej zdiagnozuje się takie zaburzenia tym szybciej można je zminimalizować i ułatwić życie sobie i maluchowi. Oczywiście życzę Ci, żeby to była tylko i wylacznie taka silna potrzeba bycia przy mamie, z której malutki wyrosnie :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na gorączkę dobrze miec paracetamol i ibuprofen (wskrajnych przypadkach podaje się na zakładkę), w obu przypadkach dawkę ustala się do wagi dziecka. Ja wolę czopki, wsypropkach jest dużo dodatów (ryzyko uczulenia i dodatkowych wrażeń przed rozszerzeniem diety). Minusem czopków jest to ze dię ich nie dzieli, więc w przypadku wièkszej dawki trzeba kupić nowe opakowanie. Pamiętajcie by ibuprofenu nie podawać przy ospie wietrznej lub jej podejrzeniu.

Emi zwykle śpi 2-3 h po karmieniu (a jak nie spi, to się gapi na mobile, nie wchodzę póki nie płacze. Wiadomo, nie zawsze spi tyle. Zdarzają się i drzemki po 15 min, bo np zrobi niespodzankę w pieluchę itp. Także od ostatniego skoku jest dobrze. Za to ja mam jakiś gorszy okres i często am problem by się zwlec z łóżka...No i chpdzę przez cały dzień taka śnięta... :(

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 02:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 pomimo zmeczenia nie moge spac bo jest pelnia i myslalam o Tobie. Moze wlasnie warto by porozmawiac np z fizjoterapeuta bo moze cos maluszkowi przeszkadza. Jak nas czytasz na biezaco to pewnie widzialas, np u Acygan niunia jest spokojniejsza po cwiczenisch na wzmozone napiecie miesniowe. Moze cos doradzi taki specjalisya.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 02:07

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 wspolczuje bardzo sytuacji z maluszkien :(
    U nas ladna nocka maly obudzil sie o polnocy zjadl i od razu zasnal a teraz po karmieniu siedzi w nosidelku i gada do zabawek ;)

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 05:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to prawda,a po wczorajszej wizycie nocka duzo lepsza. Wlasnie karmilismy sie dopiero drugi raz,a tak byly pobudki co godzine.
    Babeczka mówiła,ze jesli znam kogos komu bardzo placze dziecko,to zeby wlasnie polecic fizjoterapeute.

Oli moze to wydac Ci sie smieszne co napisze,ale zamierzasz chrzcic dziecko? Moja mama mówiła,ze wszyscy byliśmy w jakims stopniu marudni, a po chrzcie wszystko sie zmienilo. Ja np wierze w takie rzeczy.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez ladnie, spal 5godzin, obudzil sie po 5, maz go nakarmil, odlozyl do lozeczka, maluch zaczal do niego gadac i sie cieszyc. Bylam w pol snie ale slyszalam :) Tetaz zasypia na mnie bo gazy go mecza i co chwile sie wybudza bidulek.

Acygan to moj juz na zawsze pozostanie marudny bo nie chrzcze ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda mysle,ze to kwestia podejścia. Jesli ktos z gory zaklada ze nie chrzci,nie jest wierzacy, to nie widze sensu w takim rozwiązaniu. To raczej bym kierowała do osob, ktore chca, a jeszcze tego nie zrobily :) a byc moze to tylko zbieg okolicznosci?z tym,ze jest nas pięcioro w domu :) w kazdym razie w zadnym wypadku nie chcialam tu nikomu nic narzucac ani oceniac, zeby nie bylo :)

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli współczuję, cierpliwości i wytrzymałości Tobie i Twojemu mężowi :*
    Ja za to jestem wściekła, mój mąż ma bardzo twardy sen, budziki budzą mnie i dopiero ja jego, do tej pory było to znośne ale już drugi dzień z rzędu budziki męża rozbudziły małego :/ wczoraj jeszcze udało mi się go ululac jeszcze raz a dzisiaj Już nie i od 4 z hakiem jesteśmy na nogach do tego marudny jest, spałby pewnie do jakiejś 8 :/

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan wiem. To kwestia wiary i podejscia. Moja babcia tez zawsze mowila, ze trzeba diabla wypedzic ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 a skad jestes? Bo jakbys byla z pomorskiego albo okolic to polecam Sieliwonczuka. On jest najlepszy tu w okolicy i jak on stwierdzi lub wykluczy dysplazje to nie trzeba po nim sprawdzac :)

• Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Oli123 a skad jestes? Bo jakbys byla z pomorskiego albo okolic to polecam Sieliwonczuka. On jest najlepszy tu w okolicy i jak on stwierdzi lub wykluczy dysplazje to nie trzeba po nim sprawdzac :)

Potwierdzam, jest najlepszy. Nam stwierdził dysplazje lewego biodra typu 2a. Musimy robić różne ćwiczenia, a jeśli nie pomogą (a mówił, że u takich maluszków pomagają-byliśmy jak mały miał 4,5tyg) to wtedy szyna po której na pewno będzie wszystko ok. Zasnął mi pytanie jak mały był ułożony w brzuchu, gdy odpowiedziałam, że miednicowo to bez badania powiedział, że dzieci tak ułożone zazwyczaj maja problem z bikderkiem

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oli123 współczuję, mój dzis ma taki dzień że nic nie mogę zrobić, na mnie przy cycu śpi i jest ok a jak go odkładam do łóżeczka to się budzi i krzyk w nieboglosy... Już wiem, że nic dziś nie zrobię. Więc jak Ty masz tak na co dzień to domyślam się jak musisz być zmęczona.
    W nocy wstaje tylko ja, bo KP to Maz i tak nie pomoże, a poza tym nie chce, żeby taki wymeczony chodził do pracy, ale dziś mam już taki kryzys że zasypiam na siedząco. Jak wróci z pracy to przekazuję mu syna i niech się zajmuje. Kto macierzyński nazwał urlopem...
    Mój był miednicowo do 35 tc całe szczęście, że z biodrami ma wszystko ok. Lekarz powiedzial, że dojrzałe i więcej się nie musimy zapisywać.

Mam jeszcze pytanie do dziewczyn które szczepily tradycyjnie bezpłatnymi. Po licznych konsultacjach też podjęłam decyzję, że tak będę szczepić.
    Jest szansa żeby te 4 uklucia podzielić na dwa razy po dwa czy od razu 4 podają? I oni mają te szczepionki na miejscu, że wystarczy się zapisać i przyjść?

I w czym śpią wasze maluszki w te upały? Ja mojego kładę w samym bodziaku wcześniej z długim rękawem a teraz już krótki, a nad ranem jak się ochladza to nakrywam pieluszka, zastanawiam się czy to nie za cienko, ale w długim pajacu mam wrażenie, że mu za gorąco i dłużej zasypia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 10:30

gg646iye46nicebi.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na noc ubieram pajac, ale już nie Przykrywam go niczym i chyba pasuje bo dzisiaj pierwszy raz spał od 21 do 3 :)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj Mała położyłam w body z krótkim i przykrylam pieluszka bambusowa.

Powiem wam, że tak jak nigdy złego słowa na moją teściowa nie powiedziałam tak teraz czasami doprowadza mnie do szału. Ciągle coś komentuje, niby wiecie ot tak ale z podtekstem. Wiem, że Mala jak mlaska to znaczy że jest głodna. I leżała sobie dzisiaj ma macie i mlaskala i mimo, że była po jedzeniu pewnie po prostu nie dojadla. No to mowie, ze musze jej dorobić a ona niby do dziecka "no co ty, przecież nie będę tyle jadła, prawda? Nie można tyle jeść". Teraz mała sobie zasypia na mnie to przyszła, podchodzi i krzyczy "a kuku!". Dziecko oczy jak 5 zl i znowu usypianie. Po czym mówi "odłóż ją tu obok, może będzie spała". Taaa, jakbym nie znała swojej córki. Nie mówiąc już o tym, że po powrocie ze szpitala tak jej pchala smoczka na siłę, że Mała tak się wkurzala, że krzyczala. Owszem, chciałam, żeby smoczka zaakceptowała ale jak nie chciała to nie zmuszalam jej, nic na siłę. Karmić powinnam na leżąco, tzn dziecko mi powinno leżeć bo się przyzwyczaja, że na rękach. Mówię, że i tak muszę ja do odbicia dać i poza tym boję się, że się zakrztusi i mając ja w ramionach szybciej reaguje nóż jakby miała leżeć na płasko na kanapie. No i jej dzieci to jadly i sobie same leżały i nie płakały tyle. Ciągle pcha jej poduszkę pod głowę. Ostatnio wymyśliła sobie, że czemu tak zaciska pięści i jej otwiera rączki. Podczas snu ja obraca na różne strony (a wiecie, że każdy sen w dzień jest na wagę złota). I powinnam robić tak i tak. I skarpetki jej założyć, bo za zimno (30 st na zewnątrz! A w domu 24). Czasami mnie to tak wkurza, że szok... Miala swoje dzieci? Wychowała? Super. Teraz ja się chce wykazać...
    Musiałam trochę pomarudzic...

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja śpi w pajacyku, ale w sypialni mamy chłodno w porównaniu z resztą domu.

Darika ja bym chyba zabiła. Jestem tak uczulona na wtrącanie do mojego dziecka, że jak wszyscy wiedzą, że jestem taka grzeczna, nikomu uwagi nie zwrócę itd, tak w tych kwestiach od razu mi nerwy puszczają.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My śpimy w body na krótki bez skarpet.
    Też jestem przeczulona jak ktoś się wtrąca. .. szczególnie na spacerze " czapeczke powinno mieć","pani przykryje" itd.. wrr

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 11:51

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My śpimy w body,spiochach i jescze cieniutki kocyk, ale u nas w sypialni 22.

Moją mamę jak uskutecznia złote rady szybko pacyfikuje, że miała swoje dzieci i mogła się wykazywać, więc teraz moja kolej, i się zamyka.
    Moja teściowa na szczęście nie daje złotych rad, czasem tylko pyta "czy się nie boję, że mała ma gołe nóżki" (na dworzu upał :-/ ). Raz się wkurzyłam, po spacerze jak wróciła - mała w pajacu przykryta kilkoma warstwami pieluchy bambusowej (na dworzu było ponad 20) i cała zgrzana. Teraz jak wychodzą wyraźnie mówię że ma jej w ogóle nie przykrywać, ewent.jedna warstwą pieluchy i koniec.
    Teściowa za bardzo się mnie boi żeby się sprzeciwić ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 1073 1074 1075 1076 1077 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ