WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acygan a to sorry nie doczytałam:)

Tez mialam pierwszego zeba w wieku 3mcy i tez rodzice byli w szoku :)

U nas na szkole rodzenia mowili znowu ze na mm nawet trzeba dopajac. Ale wiadomo co polozna to inne zalecenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2018, 18:22

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ano jak ze wszystkim - każdy mówi co innego, a człowiek bez wiedzy medycznej musi sam dochodzić do tego co tu zrobić.. :/

U nas dzisiaj Bianka zaczęła się obracać z brzuszka na plecki. A jeszcze było tak, że mąż z nią leżał na macie, ja na kanapie z laptopem. I słysze, że mąż taki przerażony do Bianki - ale nie wykręcaj tak główki... i widze, że ją przytrzymuje :D Dopiero ja go uświadomiłam, że ma ją puścić bo ona chyba się okręcić próbuje :P Oczywiście ledwo ja puścił to ona obrocik ;) Biorąc pod uwagę to, że ona na brzuchu leżeć nie lubi, to teraz pewnie wcale nie będzie chciała tego robić i non stop będzie się mądralińska obracać..

Wreszcie ogarnęliśmy sprawę chrzcin - restauracja zamówiona, w kościele załatwione. Teraz muszę jakieś zaproszenia zamówić i tort gdzieś. Tak mi to ciążyło w głowie, bo za miesiąc urlop, a przed nim chciałam już mieć wszystko załatwione w tej kwestii.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2018, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Ja tez jestem zdania, ze na piersi nie powinno sie dopajac i tego nie zamierzam robic, tym bardziej zdziwilo mnie zalecenie pediatry. Dobrze,ze nie tylko ja tak uwazam :)

Darika kciuki,bedzie dobrze. A jak corka ogolnie sie czuje? Mniej placze?
    Tak, Mała ogólnie mniej płacze pod warunkiem, że się wyśpi. Dzisiaj do nas na salę na jeden dzień przyszedł chłopiec 2,5 roku. I była masakra. Bo Mała jest dość wrażliwa i jak zaśnie to łatwo ją wybudzic niestety. Więc spała malutko i po południu urządziła nam cyrk - płacz i lament. I ogolnie jest trochę marudna teraz ale jeszcze czeka ją o 20 kroplowka i dopiero spać. A wczoraj jak była wypoczeta to było bardzo ok ;-)

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 02:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda ty chyba pytałaś co to za bakteria była we krwi a ja zapomniałam Ci odpisać. Tzn raz zaczelam ale potem coś musiałam zrobić przy Małej i w końcu nie odpisałam i teraz mi się przypomniało :-P. To była bakteria e coli. Czyli z kału. Taka, która podobno najczęściej powoduje zakażenie układu moczowego. Pani dr powiedziała, że pewnie ono właśnie było. Z tym, że trwało dość długo. I w końcu przeszło do krwi... A ja zachowania Małej wcale z tym nie powiazalam. A wymioty, zielone kupy i jęk ogólnie placzliwosc prawdopodobnie właśnie już tym była spowodowana! Ale przecież byliśmy u pediatry z wymiotami i zielonymi kupami. A on zamiast podstawowych badań zlecił najpierw debridat a potem Maine mleka... I pewnie niepotrzebnie... Na przyszłość już będę wiedziała, że jak tylko coś niepokojącego zauważe to najpierw morfologia, mocz, crp.

A w ogóle Amelka, zaczęła mi się budzić o 2 na jedzenie... Tzn obudziła się wczoraj i myślałam, że to przypadek. I dzisiaj znowu... Ale zauważyłam, że przed wybudzeniem podkurczala nóżki i szły baki. A od wczoraj właśnie dostaje po południu (a nawet pod wieczór) espumisan. Może to przez to? Bo jeszcze dwa dni temu jak nie dostała to się nie obudziła. Muszę powiedzieć, żeby jej tego nie dawali bo to i tak nic nie daje.
    No nic, idę spać. Teraz pobudka o 6 bo koło 6 Mała dostaje probiotyk i zależy jak jej podadzą... Jak jest w porządku pielęgniarka to podaję jej na śpiocha bardzo ostrożnie, tak że Mała jeszcze zaśnie. A czasami tylko podchodzą, zciskaja buzię, wlewaja i w dupie maja,że obudzili i idą. Ale juz widzieli moja reakcje jak o 22 przychodzą na obchod i zapalają światło a Mała śpi. Wczoraj to byłam taka wściekła, że jedna mówi do drugiej "wiesz co może zgas to światło". Wrrrr jak mnie wkurzaja. Dobra idę spać bo na razie tfu tfu względny spokój na oddziale.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika o kurde biedna malutka. I jak tu ufac lekarzom :/

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Dziewczyny jak rozmiarówka w 5.10.15? Bo są fajne wyprzedaże a nie wiem jaki rozmiar brać
    Z moich doświadczeń to rozniarowkę mieli dziwna. Ale kupowałam starszym dzieciom (tak +5 l) np w spodniach jak pas był dobry, to nagawki byly duzo za długie itp. Niemowlakom nic nie kupowalam

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika zum bardzo ciężko zdiagnozować. Mi pediatra daje za każdym razem woreczek na mocz, ale mówiła by przynosić od razu na wizytę gdy dziecko gorączkuje bez wyraźnych powodów. Jak zum nie daje objawów (niektórzy sami nie wiedzą ze mają) to zdarza się że wychodzi w badaniach przez przypadek. U dzieci karmionych mm trzeba też mocno uważać na uszy (kp statystycznie mają mniej stanów zapalnych), bo też często trudno zauważyć ze coś się dzieje i jest dużo przypadków ze powikłania wychodzą dopiero przy problemach z mową. Co do tej bakterii, to raz na jakiś czas jest afera, że znajdują ją w mm. A największa zadyma była chyba pół roku temu, gdy okazało się ze jakiś francuski koncern miał z tym problem od 10 lat i o tym wiedział, a mimo to była cisza. Mam nadzieję, że rodzice których dzieci dostały sepsy ich zniszczą w sądzie, bo dla mnie to nie do pojęcia jak można coś takiego świadomie sprzedawać .

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się pochwalić. Schudłam już 15 kg (bez ćwiczeń) został mi jeszcze 1kg do powrotu do wagi sprzed ciąży. I jakieś 5 kg do akceptowalnej wagi ;), a poźniej trzeba popracować nad estetyką, ale na razie nie mam ani czasu ani motywacji.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie +2kg także w sumie spadło mi 16kg :) I też nie ćwiczę, mimo, że już kilka razy mówiłam sobie, że zacznę żeby trochę skórę na brzuchu uelastycznić :)
    W sumie już teraz jestem zadowolona ze swojej wagi bo zawsze miałam za niskie BMI. A swój cel - zejść poniżej 50kg osiągnęłam i to bez większego wysiłku, także nie mam na co narzekać :)

Pogoda tak się zepsuła, że nawet na spacer mi się nie chce iść :/ Wczoraj 30 st, a dziś na obecną chwilę 13 :/

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszcze,u mnie +7 kg :/ w dodatlu kondycja zerowa.

Ja wyszlam chwile na zewnątrz z Zosia, ale szybko wróciłyśmy bo bardzo zimny wiatr wieje :(

A Zosia zrobila wczoraj trzy kupy, dzis juz jedna. Sa takie kwasne,troche bardziej geste i troche ciagnace. Sory za szczegoly,ale chcialam zapytac, czy to moze byc po szczepieniu? Bo trzy kupy to ona za noworodka mi zrobila i to sporadycznie.

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojacie, mogłabym pomarzyć o 3 kupach na dzień :D za noworodka to i z 15 na dzień było, teraz troche mniej robi ale obficie bardziej xd ale to i tak z 5-6 kup dziennie

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, uszy w sensie ze słuch?

Przytyłam 6kg w ciązy, schudłam 7, wiec wygladam identycznie jak wczesniej. Ale dla wlasnego samopoczucia chcialabym zrzucic 5 kg. Poki co nie mam na to sily, ale mysle po wakacjach sie za to wezme. Maluch bedzie wiekszy, madrzejszy, zostanie z tata na dluzej, a i moze przyjdzie ochota na cwiczenia ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 10:33

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dawno sie nie wazylam, ale jeszcze nie wygladam tak jakbym chciala :/ Cwiczyc nie mam czasu, raz udalo mi sie poćwiczyć 20min xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Ojacie, mogłabym pomarzyć o 3 kupach na dzień :D za noworodka to i z 15 na dzień było, teraz troche mniej robi ale obficie bardziej xd ale to i tak z 5-6 kup dziennie

U nas byla jedna na dzien lub dwa dni dlatego trzy dzi3nnie to juz zdziwienie dla mnie :)

• Milla_ Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Dawno się nie odzywałam, troche zamieszania mieliśmy, wizyta teściów, ogarnianie ogrodu i tak poleciało. Próbowałam Was nadrobić ale chyba nie dam rady... Mam takie pytanko; ile wasze dzieciaczki przytyły i urosły w 2 miesiące w porównaniu do wymiarów startowych?

f2wljw4z2jsklqz3.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waga pokazala 49kg w ubraniu wiec idzie ku lepszemu :D

Milla, moj przybral 2.4kg mniej wiecej i urosl ok.6cm, ale urodzil sie 3 tyg przed terminem wiec musial troche nadrobic ;)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój urodził sie 55cm i 3300g. Teraz ma okolo 5700g a urosl tez okolo 6cm. Ciezko go zmierzyc ale na przewijaku juz ledwo sie miesci.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja urodzila sie 10 dni przed terminem, 55 cm, 3320 a teraz ma 4700, dlugosc to nie wiem :) ogolnie jest dosc dluga ale szczuplutka :)

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kubuś urodził się 54cm 3200g, przy wypisie miał 3kg, a teraz we wtorek ważył 5580g a długość nie wiem, nie mierzyli go. A co do wagi mi zostało 1,5kg ale myślę że to w cyckach zostało, bo wyglądam jak przed ciąża, tylko biodra troszkę szersze przez poród :)

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kinga, uszy w sensie ze słuch?

Przytyłam 6kg w ciązy, schudłam 7, wiec wygladam identycznie jak wczesniej. Ale dla wlasnego samopoczucia chcialabym zrzucic 5 kg. Poki co nie mam na to sily, ale mysle po wakacjach sie za to wezme. Maluch bedzie wiekszy, madrzejszy, zostanie z tata na dluzej, a i moze przyjdzie ochota na cwiczenia ;p

Konkretnie miałam na myśli zapalenie uszu, które czasem trudno zauważyć jeśli przebiegają bez temperatury. Czasem niedoleczone infekcje przechodzą w przewlekłe i później są różne problemy ze słuchem, mimo u noworodka wszystko było ok. Ostatnio trochę zaczęłam się interesować tematem w związku z tym ze starsza mało mówi. Nie pamiętam czy wiedziałam to wcześniej, w każdym razie teraz wszystkie dzieciaki wydają dźwięki bezwiednie. Dopiero ok 6 miesiąca zaczynają się komunikować świadomie. Jeśli po tym okresie dzieci Milką na dłużej, to warto odwiedzić laryngologa, bo mogą być występować właśnie jakieś problemy ze słuchem, które będą utrudniały naukę mowy (to może byc pierdoła jak korek z woskowiny) lub coś poważniejszego. Przy starszej miałam taką książeczkę, gdzie właśnie przed każdym bilansem robiłam taki mini test i spr. słuch
    (5-10 pyt na które odpowiadało się tan/nie), co miało ulatwic wczesne wykrycie problemów.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1109 1110 1111 1112 1113 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ